A+ A A-
 • Πλοήγηση από το πληκτρολόγιο:
 • h Αρχική
 • n Δίκτυα αλληλεγγυης
 • a Ανταλλακτικό χαριστικό παζάρι
 • e Νέα
 • p Αρθογραφία
 • w Ποιοι είμαστε
 • c Επικοινωνία
 • t Web Tv
 • s Κοινωνική οικονομία
 • g Αλληλεγγύη
 • m Συνεργατισμός
 • x Καινοτομίες
 • u Start ups
 • o Αειφορία
 • r Δικαιώματα
 • j Ακτιβισμός
 • q Ζώα
Εναλλακτικός ΑμεΑ

Μπάρα προσβασιμότητας για ΑμεΑ

Μωρά έπαθαν το «σύνδρομο του λυκανθρώπου» από μολυσμένο σιρόπι
Αναδημοσίευση από iatropedia.gr

Δεκαέξι βρέφη στην Ισπανία διαγνώστηκαν με «σύνδρομο του λυκανθρώπου» έπειτα από τη λήψη ενός μολυσμένου φαρμάκου, σύμφωνα με τις υγειονομικές Αρχές της χώρας.

Τα μωρά γέμισαν με πυκνές, μακριές τρίχες όταν έλαβαν σιρόπι με ομεπραζόλη, το οποίο χορηγείται σε περιπτώσεις γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης. Ωστόσο το σιρόπι ήταν μολυσμένο με μινοξιδίλη. Η μινοξιδίλη είναι ένα φάρμακο που χορηγείται για την αντιμετώπιση της φαλάκρας, σύμφωνα με ανακοίνωση του ισπανικού Υπουργείου Υγείας.

Όπως εξήγησε στην εφημερίδα Granada Hoy ο κ. Manuel Fuentes, από το Κολλέγιο Φαρμακοποιών της Γρανάδα, το σιρόπι που έλαβαν τα παιδιά είναι διαφορετικό από τα δισκία ομεπραζόλης που λαμβάνουν οι ενήλικες.

Το όλο θέμα ανέκυψε στα μέσα Ιουλίου, όταν η ισπανική Αρχή Φαρμάκων & Υγειονομικών Προϊόντων εξέδωσε προειδοποίηση για μία παρτίδα του σιροπιού. Μέχρι τις 6 Αυγούστου, όπως, είχαν ανακληθεί συνολικά 22 παρτίδες.

Σύμφωνα με την εφημερίδα El Pais, πριν από την πρώτη ανάκληση του Ιουλίου είχαν αναφερθεί 13 κρούσματα του συνδρόμου σε μωρά. Αργότερα όμως αναφέρθηκαν ακόμα τρία κρούσματα στην Γρανάδα.

Όπως διαπίστωσαν οι ισπανικές Αρχές, τις παρτίδες είχε διανείμει η φαρμακευτική εταιρεία Farma-Quimica Sur. Η εταιρεία είχε εισαγάγει την δραστική ουσία του σιροπιού από την Ινδία. Η επιμόλυνση με την μινοξιδίλη πιστεύεται ότι έγινε στο εργοστάσιο της ασιατικής χώρας.

Τι είναι το «σύνδρομο του λυκανθρώπου»

Το «σύνδρομο του λυκανθρώπου» (ή υπερτρίχωση, όπως είναι η επιστημονική ονομασία), χαρακτηρίζεται από υπερβολική ανάπτυξη τριχών σε κάποιο σημείο του σώματος. Οι τρίχες αυτές συνήθως έχουν μεγαλύτερο μήκος από το αναμενόμενο.

Σε μερικές  περιπτώσεις το σύνδρομο είναι κληρονομικό και σε άλλες (όπως στην Ισπανία) επίκτητο. Οι κληρονομικές μορφές υπερτρίχωσης είναι σπάνιες. Στην ιατρική βιβλιογραφία υπάρχουν αναφορές για λιγότερα από 100 περιστατικά γενικευμένης κληρονομικής υπερτρίχωσης παγκοσμίως. Μάλιστα πολλά σχετίζονται με μία συγκεκριμένη οικογένεια στο Μεξικό.

Η επίκτητη υπερτρίχωση, όμως, είναι πολύ πιο συνηθισμένη. Παρατηρείται συχνά σε ασθενείς οι οποίοι κάνουν θεραπείες για τον καρκίνο και σε πάσχοντες από ορισμένες μεταβολικές ή ορμονικές παθήσεις. Έχουν αναφερθεί επίσης κρούσματα σε ασθενείς με υποστιτισμό, καθώς και έπειτα από λήψη ορισμένων φαρμάκων. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται ορισμένα αντιεπιληπτικά, ανοσοκατασταλτικά, αγγειοδιασταλτικά, διουρητικά, αντιβιοτικά κ.λπ.

Η υπερτρίχωση δεν πρέπει να συγχέεται με τον δασυτριχισμό που εκδηλώνεται π.χ. σε κορίτσια και γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών.

Τα καλά νέα είναι ότι όλα τα μωρά της Ισπανίας απηλλάγησαν από την έντονη τριχοφυΐα μόλις διεκόπη η χορήγηση του σιροπιού, σύμφωνα με το ισπανικό υπουργείο Υγείας. Όσον αφορά τους γονείς στη χώρα που έχουν σιρόπια ομεπραζόλης στο σπίτι, τους συνιστά να ελέγξουν από ποια παρτίδα είναι. Και αν παρατηρήσουν υπερβολική τριχοφυΐα μετά τη χορήγηση σιροπιού, να συμβουλευθούν τον γιατρό τους.


@pixabay

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΥΓΕΙΑ
Το ανεξάρτητο συμβουλευτικό όργανο της ελληνικής Πολιτείας, καλεί την Ελληνική Πολιτεία να σεβαστεί και να διασφαλίσει το δικαίωμα του Δημήτρη Κουφοντίνα στο υπέρτατο αγαθό της ζωής
ΥΓΕΙΑ
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της έρευνας Ρόλαντ Βιζεντάνγκερ. Νεαρή επιστήμονας του Ινστιτούτου είχε μολυνθεί πρώτη και μάλιστα ήδη τον Οκτώβριο του 2019.
ΥΓΕΙΑ
Έφυγε για την τελευταία του αποστολή και ‘μείς από σήμερα είμαστε πιο φτωχοί
ΥΓΕΙΑ
Οι άστεγοι συνάνθρωποί μας που ζουν στους δρόμους της Αθήνας και των γύρω περιοχών, έχουν να αντιμετωπίσουν τις πλέον δύσκολες συνθήκες διαβίωσης λόγω της πανδημίας αλλά και του χειμώνα.
ΥΓΕΙΑ
Η ιστοσελίδα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου έγινε στόχος κυβερνοεπίθεσης μεγάλης κλίμακας που απέκλεισε προσωρινά κάθε πρόσβαση, αμέσως μετά την δημοσίευση χθες της απόφασης με την οποία καταδικάζεται η Τουρκία για την κράτηση του κούρδου πολιτικού Σελαχατίν Ντεμιρτάς
ΥΓΕΙΑ
Θα μπορεί να ενταχθεί στο καθεστώς στο καθεστώς των ευνοϊκών φορολογικών κινήτρων ένα φυσικό προσώπου που «δεν ήταν φορολογικός κάτοικος της Ελλάδος τα προηγούμενα 5 από τα 6 έτη
ΣΗΜΕΡΑΕΒΔΟΜΑΔΑΜΗΝΑΣΕΤΟΣΟΛΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
x