A+ A A-
 • Πλοήγηση από το πληκτρολόγιο:
 • h Αρχική
 • n Δίκτυα αλληλεγγυης
 • a Ανταλλακτικό χαριστικό παζάρι
 • e Νέα
 • p Αρθογραφία
 • w Ποιοι είμαστε
 • c Επικοινωνία
 • t Web Tv
 • s Κοινωνική οικονομία
 • g Αλληλεγγύη
 • m Συνεργατισμός
 • x Καινοτομίες
 • u Start ups
 • o Αειφορία
 • r Δικαιώματα
 • j Ακτιβισμός
 • q Ζώα
Εναλλακτικός ΑμεΑ

Μπάρα προσβασιμότητας για ΑμεΑ

Ευρεσιτεχνία Θεσσαλονικιού: Ένα καινοτόμο αυτοϊσορροπούμενο όχημα για άτομα με κινητικές δυσκολίες


Sui Generis Seat, ονομάζεται το καινοτόμο αυτοϊσορροπούμενο όχημα για άτομα με κινητικές δυσκολίες, ευρεσιτεχνία ενός ανήσυχου Θεσσαλονικιού, που θα παρουσιαστεί στην 84η ΔΕΘ.


Το Sui Generis Seat, όπως λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κατασκευαστής του Γιώργος Σινάνης, αξιοποιεί τις δυνατότητες των Segway, των γνωστών οχημάτων αυτόματης εξισορρόπησης που χρησιμοποιούνται τα τελευταία χρόνια για την ασφάλεια εμπορικών κέντρων, για τουριστικές περιηγήσεις, από ιδιώτες σε δρόμους που προσφέρονται για αυτά τα οχήματα κι από αστυνομικές υπηρεσίες του εξωτερικού. Η λειτουργία του Segway περιγράφεται συχνά ως...μαγική καθώς η επιτάχυνση κι επιβράδυνση του προκαλείται από την κλίση του σώματος του αναβάτη κι αρκετοί την παρομοιάζουν με την αίσθηση του σκι.


“Η προσπάθεια για το Sui Generis Seat ξεκίνησε το 2011”, ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ Σινάνης ο οποίος έφερε και τα πρώτα Segway στην Θεσσαλονίκη δύο χρόνια πριν. Έχοντας την ...κλίση ως μηχανικός του Εμπορικού Ναυτικού, όπως είπε, να “πειράζει” αυτά τα οχήματα και να γνωρίζει τελικά όσοι ελάχιστοι την λειτουργία τους, σχεδίασε ένα μηχανισμό καθίσματος ο οποίος ..."χακάρει” κατά κάποιο τρόπο το Segway και επιτρέπει την λειτουργία του από καθιστή θέση. Ο συνδυασμός Segway με κάθισμα δημιούργησε ένα αναπηρικό όχημα με εκπληκτικές δυνατότητες και λειτουργίες, το πρωτότυπο του οποίου κατασκεύασε ο ίδιος το 2013, σε συνεργασία με τον φίλο του μηχανουργό Γιάννη Κουρούση.


Σήμερα, μετά από πέντε χρόνια δοκιμών και βελτιώσεων το Sui Generis Seat, κινείται με μέγιστη ταχύτητα τα 20 χλμ και με επαναφορτιζόμενες μπαταρίες που προσφέρουν αυτονομία έως 38 χλμ. Σύμφωνα με τον κατασκευαστή του, έχει όλα τα καινοτόμα χαρακτηριστικά λειτουργικότητας , ασφάλειας και αισθητικής που το κάνουν να ξεχωρίζει παγκοσμίως και σε “αντίθεση με σχεδόν όλα τα άλλα βοηθήματα κινητικότητας το συγκεκριμένο είναι έτσι σχεδιασμένο ώστε να μην μοιάζει με ιατρικό είδος...”


“Άτομα με αναπηρία που το δοκίμασαν μου ανέφεραν ότι ένα τέτοιο όχημα αλλάζει ριζικά τη ζωή τους” επισήμανε ο κ Σινάνης. “Σχεδιάστηκε εξ αρχής με στόχο την παγκόσμια αγορά. Από τις αρχές του 2020 θα διατίθεται μέσα από ηλεκτρονικό κατάστημα κι από δίκτυο εκπροσώπων του εξωτερικού. Ανταγωνιστικά καθίσματα για Segway κατασκευάζονται από μεγάλες εταιρίες σε τουλάχιστον πέντε χώρες. Σκέψου να ήξεραν ότι το Sui Generis Seat , εικόνα του οποίου περιλαμβάνεται σε επιστημονική έκδοση της Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ, σχεδιάστηκε και δοκιμάστηκε σ ένα μικρό και σκοτεινό υπόγειο στην Τούμπα ...¨ πρόσθεσε.


Αρωγός του εγχειρήματος στάθηκε πάντως το Κέντρο Επιχειρηματικότητας του American College of Thessaloniki - το πρόγραμμα VentureGarden για νεοφυείς επιχειρήσεις. Το Sui Generis Seat θα εκτίθεται κατά την διάρκεια λειτουργίας της 84ης ΔΕΘ στο σταντ του Κέντρου, στο περίπτερο 12- Digital Greece, όπου φιλοξενούνται start ups οι ιδιοκτήτες των οποίων παρουσιάζουν τις επιτυχημένες ιστορίες και τους προβληματισμούς τους. 


 


ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΕΣ
Σκληρά μέτρα εξετάζουν οι ειδικοί και για άλλες περιοχές της χώρας εκτός της Αττικής, οι οποίες παρουσιάζουν συνεχή αύξηση των κρουσμάτων
ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΕΣ
Ο εντοπισμός κρουσμάτων μεταλλαγμένων- πολύ πιο μεταδοτικών στελεχών του SARS-CoV-2, σε συνδυασμό με φαινόμενα συνωστισμού
ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΕΣ
Έπειτα από χρονική περίοδο περίπου ενός μήνα, όπου η συγκέντρωση του SARS-CoV-2 στα αστικά υγρά απόβλητα ανιχνευόταν σε σταθερά χαμηλά επίπεδα
ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΕΣ
Ο Bios Coop Κοινωνικός Καταναλωτικός Συνεταιρισμός Θεσσαλονίκης στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο
ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΕΣ
Στις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις του Συνεταιρισμού Φαρμακοποιών Θεσσαλονίκης, βρίσκονται ήδη τα πρώτα ψυγεία βαθιάς κατάψυξης όπου θα φυλάσσονται τα εμβόλια κατά της πανδημίας COVID-10.
ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΕΣ
Γράφει η Ναταλί Χατζηαντωνίου: Η Λίνα Μενδώνη, είχε διαψεύσει πως το θέμα είχε συμπεριληφθεί στην ατζέντα της 20ης Παγκόσμιας Συνέλευσης του ICOMOS. Τα 14 μέλη του ΚΑΣ διαβίβασαν στη γραμματεία του διεθνούς ICOMOS επιστολή για την απόσπαση των αρχαιοτήτων!
ΣΗΜΕΡΑΕΒΔΟΜΑΔΑΜΗΝΑΣΕΤΟΣΟΛΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
x