A+ A A-
 • Πλοήγηση από το πληκτρολόγιο:
 • h Αρχική
 • n Δίκτυα αλληλεγγυης
 • a Ανταλλακτικό χαριστικό παζάρι
 • e Νέα
 • p Αρθογραφία
 • w Ποιοι είμαστε
 • c Επικοινωνία
 • t Web Tv
 • s Κοινωνική οικονομία
 • g Αλληλεγγύη
 • m Συνεργατισμός
 • x Καινοτομίες
 • u Start ups
 • o Αειφορία
 • r Δικαιώματα
 • j Ακτιβισμός
 • q Ζώα
Εναλλακτικός ΑμεΑ

Μπάρα προσβασιμότητας για ΑμεΑ

Οι επιδοτήσεις των ορυκτών καυσίμων θα εκτροχιάσουν τους κλιματικούς στόχους για το 2030

Έξι κράτη-μέλη της ΕΕ, Βουλγαρία, Δανία, Γαλλία, Ουγγαρία, Ολλανδία και Ηνωμένο Βασίλειο, υποστηρίζουν ότι δεν εφαρμόζουν επιδοτήσεις στα ορυκτά καύσιμα, παρά το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει αποκαλύψει ότι όλες οι χώρες της Ένωσης παρέχουν κάποιας μορφής επιδοτήσεις, αποκαλύπτει έκθεση, που συνυπογράφουν οι φορείς Overseas Development Institute (ODI), Friends of the Earth (FoE) Ολλανδίας και το Climate Action Network (CAN).

Η έκθεση αναλύει τα Εθνικά Σχέδια για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) των μελών της ευρωπαϊκής οικογένειας και αποκαλύπτει πως παρά τις δεσμεύσεις τους, κανένα από αυτά τα κράτη δεν θέτει χρονοδιάγραμμα για την απόσυρση των επιδοτήσεων στα ορυκτά καύσιμα.

Μάλιστα, το Ηνωμένο Βασίλειο δαπανά το μεγαλύτερο ποσό από κάθε άλλο κράτος-μέλος της ΕΕ, καθώς χορηγεί 12 δισ. ευρώ μέσα από φοροαπαλλαγές και μεταβιβάσεις από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Επιπλέον, παρά τις υποδείξεις των επιστημόνων για άμεση αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης με μετάβαση σε μία οικονομία μηδενικών εκπομπών έως το 2050, σύμφωνα με την έκθεση, η Ελλάδα είναι μία από τις πέντε χώρες της ΕΕ, που μαζί με την Πολωνία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία και τη Σλοβενία σχεδιάζει την παροχή νέων επιδοτήσεων στα ορυκτά καύσιμα.

Ειδικότερα, το ελληνικό ΕΣΕΚ προβλέπει ότι θα δοθούν επιδοτήσεις για την αντικατάσταση των καυστήρων θέρμανσης πετρελαίου με καυστήρες φυσικού αερίου, πράγμα που σημαίνει ότι ο κτιριακός τομέας της χώρας θα εγκλωβιστεί στη χρήση φυσικού αερίου για δεκαετίες και θα απομακρυνθεί περισσότερο από τον στόχο κατασκευής κτιρίων μηδενικών εκπομπών, αντί να δοθεί προτεραιότητα στην εξοικονόμηση ενέργειας και σε άλλες εναλλακτικές, όπως είναι οι αντλίες θερμότητας. Εκτός από την Ελλάδα, η Πολωνία σχεδιάζει επιδοτήσεις για την υπόγεια αποθήκευση φυσικού αερίου και τη χρήση υγροποιημένου αερίου για τις μεταφορές.

Η έκθεση καλεί κάθε κράτος-μέλος της ΕΕ να καταγράψει με σαφήνεια όλες τις επιδοτήσεις στα ορυκτά καύσιμα και να ενσωματώσει ένα σχέδιο απόσυρσης των επιδοτήσεων αυτών στα επιμέρους ΕΣΕΚ, τα οποία θα πρέπει να κατατεθούν στην τελική μορφή τους μέχρι το τέλος της χρονιάς, όπως ορίζεται από το νέο ευρωπαϊκό νομοθετικό πλαίσιο για το κλίμα και την ενέργεια.

«Μελέτη του WWF Ελλάς ανέδειξε ότι την τελευταία δεκαετία 15,4 δισ. ευρώ από τις τσέπες των Ελλήνων φορολογουμένων έχουν δοθεί για άμεσες ή έμμεσες επιδοτήσεις στα ορυκτά καύσιμα. Το ΕΣΕΚ, στην παρούσα του μορφή, προβλέπει 6 δισ. ευρώ για νέες επενδύσεις στα ορυκτά καύσιμα, χωρίς να υπολογίζουμε τις έρευνες για την εξόρυξη υδρογονανθράκων αλλά και τις επιδοτήσεις, οι οποίες υπολογίζονται σε πάνω από 1 δισ. ευρώ ετησίως. Ήρθε η ώρα η ελληνική ενεργειακή πολιτική να ευθυγραμμιστεί με την επιστήμη και να ενσωματώσει τον στόχο της συγκράτησης της ανόδου της θερμοκρασίας στον 1,5 βαθμό. Αν ποντάρουμε στην αντικατάσταση του λιγνίτη από το φυσικό αέριο, η Ελλάδα θα εγκλωβιστεί για δεκαετίες στα ορυκτά καύσιμα και θα παραμείνει μακριά από κάθε στόχο για μηδενισμό των εκπομπών της πριν από το 2050», δήλωσε ο υπεύθυνος τομέα κλιματικής και ενεργειακής πολιτικής του WWF Ελλάς, Σταύρος Μαυρογένης.

Το WWF Ελλάς καλεί την κυβέρνηση να προωθήσει ένα γενναία αναβαθμισμένο ΕΣΕΚ, το οποίο θα προτάσσει την απελευθέρωση της χώρας από τις ανθρακούχες εκπομπές μέσα από την απόσυρση λιγνιτικών μονάδων και τον μηδενισμό των επιδοτήσεων στα ορυκτά καύσιμα, με παράλληλες ισχυρές πολιτικές ανάπτυξης των ΑΠΕ και ενίσχυσης της ενεργειακής αποδοτικότητας σε όλους τους τομείς.


ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Σε πράξεις χαρακτηρισμού εκτάσεων έχουν προχωρήσει τα Δασαρχεία Αγρινίου, Ναυπάκτου και Αμφιλοχίας, για την εγκατάσταση 34 αιολικών σταθμών
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Τα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση του κορωνοϊού, έχουν αρχίσει να αφήνουν το αποτύπωμά τους στο περιβάλλον και στην ίδια τη Γη
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Το ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ με χθεσινή επιστολή του στον πρόεδρο της ΕΕΑΕ κ. Χρήστο Χουσιάδα , ζητά να πραγματοποιηθεί από την ΕΕΑΕ ραδιολογικός έλεγχος στο χώρο της παλιάς χωματερής Άνω Λιοσίων.
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
23 Περιβαλλοντικές οργανώσεις ζητούν από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας την αναβολή κατάθεσης του νομοσχεδίου «Εκσυγχρονισμός περιβαλλοντικής νομοθεσίας» στη Βουλή
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Εχθές Πέμπτη 26 Μαρτίου 2020, υποστήκαμε το μεγαλύτερο σοκ μέχρι τώρα στη διάρκεια του αγώνα μας! Οι μετρήσεις που έδειξε ο μετρητής της πιο γνωστής διαδικτυακής πλατφόρμας μέτρησης ρύπων σε πραγματικό χρόνο www.waqi.info ήταν εξωπραγματικές!
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Το Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Αγίου Δημητρίου μας εξηγεί πως πρέπει να διαχειριζόμαστε τα απορρίμματά μας εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού.
ΣΗΜΕΡΑΕΒΔΟΜΑΔΑΜΗΝΑΣΕΤΟΣΟΛΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ