A+ A A-
 • Πλοήγηση από το πληκτρολόγιο:
 • h Αρχική
 • n Δίκτυα αλληλεγγυης
 • a Ανταλλακτικό χαριστικό παζάρι
 • e Νέα
 • p Αρθογραφία
 • w Ποιοι είμαστε
 • c Επικοινωνία
 • t Web Tv
 • s Κοινωνική οικονομία
 • g Αλληλεγγύη
 • m Συνεργατισμός
 • x Καινοτομίες
 • u Start ups
 • o Αειφορία
 • r Δικαιώματα
 • j Ακτιβισμός
 • q Ζώα
Εναλλακτικός ΑμεΑ

Μπάρα προσβασιμότητας για ΑμεΑ

Η ΑΛΚΥΩΝ για τις ιχθυοκαλλιέργειες στον Κορινθιακό κόλπο: "Έχουμε φθάσει σε σημείο κορεσμού για το εύρος της θάλασσάς μας"

Με βάση τις απαντήσεις προς την Ομοσπονδία μας των Δ/νσεων Αλιείας των Περιφερειών και των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων που είναι αρμόδιες για τον Κορινθιακό, οι αδειοδοτημένες  εγκαταστάσεις ιχθυοκαλλιεργειών ως 4/2018 ήταν ετήσιας  δυναμικότητας παραγωγής ιχθύων 15.000 τόνων και σήμερα έχουν φθάσει τους 18.000 τόνους. Στην πράξη η ετήσια παραγωγή  είναι σχεδόν διπλάσια της αδειοδοτημένης.

Αντιλαμβανόμαστε όλοι, ότι έχουμε φθάσει σε σημείο κορεσμού για το εύρος της θάλασσάς μας.

Οι υπάρχουσες εγκαταστάσεις, στις περιοχές που δραστηριοποιούνται, έχουν εξοστρακίσει τόσο τις τουριστικές υπηρεσίες όσο και άλλες ασχολίες ήπιας μορφής στην θάλασσα και την στεριά. Εταιρείες καταθέτουν ΜΠΕ και οριοθετούν τις εγκαταστάσεις τους πάνω σε Ποσειδωνίες (προστατευόμενο είδος σε περιοχή του δικτύου Natura 2000) , πατώντας στο σαθρό – ανεπαρκές νομικό  πλαίσιο της χώρας κόντρα στις οδηγίες της Ε,Ε.  Επίσης γίνονται αλχημείες στον υπολογισμό της δυναμικότητας των μονάδων τους χρησιμοποιώντας τον μαθηματικό τύπο προσδιορισμού της παραγωγής τους κατά το δοκούν. Οι Αποκ/νες Διοικήσεις το γνωρίζουν  και συνεργούν  με τις εγκρίσεις τέτοιων ΜΠΕ.

Οι περιοχές του Βόρειου Κορινθιακού από την νήσο Τροιζόνια ως την Ιτέα έχουν καταληφθεί από τέτοιες μονάδες. Ελεύθερες είναι ακόμα μόνο οι παραλίες που έχουν οικισμούς. Πλησιάζουν όμως όλο και περισσότερο προς αυτούς.

Καμία μονάδα δεν μετεγκαθίσταται  μετά από δεκάδες χρόνια λειτουργίας σε μια περιοχή, ώστε να ανακάμψει το οικοσύστημα της περιοχής. Ούτε εγκαθίστανται στην ανοικτή θάλασσα όπου τα ρεύματα είναι ισχυρά και διασπούν τα  φορτία αποβλήτων των  εγκαταστάσεων.

Αν λάβουμε υπόψιν και την εκτεταμένη εγκατάσταση αιολικών στις ίδιες περιοχές, μιλάμε ουσιαστικά για εκτεταμένη βιομηχανοποίηση του συνόλου της Φωκίδας και της Βοιωτίας.

Η ΑΛΚΥΩΝ  ΔΙΕΚΔΙΚΕΙ:

- Να χαρακτηριστούν όλες οι περιοχές του Κ.Κ. κορεσμένες  από ιχθυοκαλλιέργειες. Καμία νέα μονάδα στην θάλασσά μας.

- Σύνταξη χωροταξικού για τις ιχθυοκαλλιέργειες από την αρχή. Την ευθύνη χωροταξίας τους να αναλάβουν οι Περιφέρειες.

- Καμία επέκτασή των υπαρχόντων ως τώρα.

- Μετεγκατάσταση όλων των λειτουργούντων μονάδων μετά από 10 χρόνια λειτουργίας τους σε νέα περιοχή.

  Η μετεγκατάστασή τους να γίνει στην ανοικτή θάλασσα. Σήμερα υπάρχει σύγχρονη τεχνολογία και εφαρμόζεται σε άλλες χώρες. Τα ανωτέρω να συμπεριληφθούν σε τροποποιήσεις των ΑΕΠΟ  τους.

- Λόγω της ιδιαιτερότητας του Κ.Κ. και της μικρής κλίμακάς του πρέπει να απαγορευτούν οι ιχθυοκαλλιέργειες πάνω σε λιβάδια Ποσειδωνίας ανεξαρτήτως του μεγέθους και της  πυκνότητάς τους. Το ΥΠΕΝ  να βγάλει  σχετική εγκύκλιο .

-Στις ΑΕΠΟ να ορίζεται σαφώς ότι απαγορεύεται η χρήση φορμόλης σε όλα τα στάδια παραγωγής .

Για τις συνοδές- υποστηρικτικές  εγκαταστάσεις

- Τα ακίνητα που υπάρχουν ή τα νέα που θα κτιστούν, να έχουν  μια ενιαία αρχιτεκτονική σύμφυτη με το τοπικό φυσικό περιβάλλον. Δηλ. η πολιτεία  θα έχει

   δώσει δύο προτάσεις αρχιτεκτονικών σχεδίων και οι εταιρείας θα εφαρμόζουν μία από αυτές. Σε καθορισμένο χρονικό διάστημα θα προσαρμοστούν και ταυπάρχοντα οικήματα μέσω νέων ΑΕΠΟ.

- Οποιαδήποτε υποστηρικτική εγκατάσταση  σε αιγιαλό και παραλία θα γίνονται με πλωτά  μέσα. Πουθενά μπετόν και άκαμπτα τεχνικά έργα.

- Οι πλύσεις των διχτυών θα γίνονται σε οργανωμένες  μονάδες  με λειτουργία συστήματος βιολογικού καθαρισμού. Επίσης το βάψιμο των διχτυών να γίνεται σε  παρόμοιες εγκαταστάσεις με κατάλληλη αδειοδότησή τους. Σε καμία περίπτωση δεν θα γίνεται πλύση και βάψιμο των διχτυών στις συνοδές εγκαταστάσεις των μονάδων. Να ορίζεται ρητά στις ΑΕΠΟ.

- Οι συνοδές εγκαταστάσεις στην στεριά να επικοινωνούν με το εθνικό δίκτυο μεταφορών με κατάλληλες υποδομές και διαγραμμίσεις (όπως π.χ. τα πρατήρια υγρών καυσίμων κλπ).

-  Να αναπτυχθούν στις μονάδες σύστημα φωτισμού τους που να καλύπτει μόνο Αυτές και να μην διαχέεται στην ευρύτερη περιοχή.

   Σήμερα βάζουν προβολείς που φωτίζεται όλος ο Κορινθιακός. Από τις ακτές της Πελοποννήσου είναι πολύ ενοχλητικές και ειδικά στον τουρισμό.

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ 

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΕΛΛΑΔΑ
«Δεν είναι γαλέος, είναι καρχαρίας, ανήκει σε προστατευόμενο είδος και η αλιεία, η θανάτωση και η πώλησή του απαγορεύονται»
ΕΛΛΑΔΑ
Οι μηχανότρατες είναι αλιευτικά σκάφη βιομηχανικής κλίμακας. Καθώς ψαρεύουν, σέρνουν στον πυθμένα της θάλασσας ένα μεγάλο σάκο που παραμένει ανοιχτός με 2 μεγάλες σιδερένιες «πόρτες»
ΕΛΛΑΔΑ
H επιβολή του μέτρου που αφορά τον προσωρινό περιορισμό του κατάπλου ιδιωτικών πλοίων (σκαφών) αναψυχής προερχόμενων από το εξωτερικό παρατείνεται έως και τις 18.5.2020
ΕΛΛΑΔΑ
Από το έτος 2019 άρχισαν να βγαίνουν δημοσιεύματα στον τοπικό και περιφερειακό τύπο της Αχαΐας ότι κοινοπραξία πετρελαϊκών εταιρειών, που θα κάνει γεωτρήσεις για υδρογονάνθρακες στην Δυτική Ελλάδα, ενδιαφέρεται να στήσει βάση εφοδιασμού και υποστήριξης των εγκαταστάσεων εξόρυξης στο νέο λιμάνι του Αιγίου.
ΕΛΛΑΔΑ
Άμεση βραχυπρόθεσμη αναστολή κάθε δραστηριότητας σχετικά με την κατασκευή και αδειοδότηση αιολικών πάρκων με ταυτόχρονο καθορισμό ημερομηνιών διοργάνωσης συζήτησης
ΕΛΛΑΔΑ
Συνεχείς δικαστικές διώξεις εναντίον του ιχθυολόγου που κατήγγειλε εταιρεία ιχθυοκαλλιέργειας.
ΣΗΜΕΡΑΕΒΔΟΜΑΔΑΜΗΝΑΣΕΤΟΣΟΛΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
x