A+ A A-
 • Πλοήγηση από το πληκτρολόγιο:
 • h Αρχική
 • n Δίκτυα αλληλεγγυης
 • a Ανταλλακτικό χαριστικό παζάρι
 • e Νέα
 • p Αρθογραφία
 • w Ποιοι είμαστε
 • c Επικοινωνία
 • t Web Tv
 • s Κοινωνική οικονομία
 • g Αλληλεγγύη
 • m Συνεργατισμός
 • x Καινοτομίες
 • u Start ups
 • o Αειφορία
 • r Δικαιώματα
 • j Ακτιβισμός
 • q Ζώα
Εναλλακτικός ΑμεΑ

Μπάρα προσβασιμότητας για ΑμεΑ

Πώς θησαυρίζουν θρησκευτικές οργανώσεις με την απαγόρευση αμβλώσεων


Tης Φωτεινής Λαμπρίδη

Αναδημοσίευση από tvxs.gr

Ένα αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της  δημοσιογράφου και ακτιβίστριας Andrea Grimes που δημοσιεύτηκε στον Observer και τους New York Times με τον τίτλο «Οι ψευτοκλινικές δεν είναι η απάντηση» φέρνει στο φως το γεγονός ότι πίσω από τις απαγορεύσεις των αμβλώσεων σε πολιτείες της Αμερικής κρύβεται μεταξύ άλλων μία επιχείρηση πολλών εκατομμυρίων δολαρίων.

Στην πραγματικότητα η κυβέρνηση Τραμπ χρηματοδοτεί θρησκευτικές οργανώσεις που ισχυρίζονται πως θέλουν να μετεξελιχθούν σε σύγχρονα κέντρα παροχής ιατρικής και γονεϊκής φροντίδας. Ως φροντίδα εννοούν την προπαγάνδα εναντίον των αμβλώσεων όπως θα δούμε παρακάτω. Πέραν της σκοταδιστικής και εξαιρετικά επικίνδυνης συνθήκης κατά την οποία η εκκλησία αναλαμβάνει με τις ευλογίες του κράτους ρόλο ψευδοεπιστήμονα όμως, η εφημερίδα αποκαλύπτει πως οι θρησκευτικές οργανώσεις απορροφούν κρατικά κονδύλια  με βάση το πρόγραμμα Trump - Pence, χωρίς να τα αξιοποιούν για τους λόγους τους οποίους υπόσχονται ενώ αποκλείουν από τις υπηρεσίες τους μέλη της LGBTQ κοινότητας κατά παράβαση του νόμου. Ο αμερικανικός τύπος μιλάει για ένα νέο είδος εταιρικής σχέσης κυβέρνησης - εκκλησίας, που έχει τη βάση του σε κοινή ιδεολογία και συμφέροντα που έχουν καλλιεργηθεί για χρόνια μέσω συντηρητικών χριστιανικών πεποιθήσεων και πρακτικών.


Τέξας: Εικόνες από ένα ζοφερό μέλλον;

Τον Ιανουάριο του 2017, οι γυναικείες οργανώσεις διεθνώς κατακεραύνωναν τον Ντ. Τραμπ για την υπογραφή μιας συμφωνίας που ήταν ουσιαστικά μια εκτελεστική πράξη κατά των αμβλώσεων επαναφέροντας την αποκαλούμενη ως «Mexico City Policy» που είχε υιοθετήσει ο Ρόναλντ Ρίγκαν το 1984 και έχει παγκόσμιες συνέπειες.

Πρακτικά η απόφαση του Τραμπ απαγορεύει την χρηματοδότηση διεθνών Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων που παρέχουν βοήθεια, ενημέρωση και συμβουλεύουν για θέματα οικογενειακού προγραμματισμού και αναπαραγωγικών επιλογών εφόσον μεταξύ αυτών υπάρχει και η επιλογή του άμβλωσης. Γι αυτό και η πολιτική αυτή συχνά αποκαλείται ως διεθνής «νόμος-φίμωτρο». Όπως θα δούμε παρακάτω, ο Τραμπ  χρηματοδοτεί τις θρησκευτικές οργανώσεις για να κάνουν με τον τρόπο τους τη δουλειά αυτή. Ας ρίξουμε όμως μια ματιά στο περιβάλλον του Τέξας όπου εφαρμόζεται η μεσαιωνική αυτή πολιτική.

Το 2015, μια έρευνα αμερικανικού πανεπιστήμιου του Τέξας  προκάλεσε σοκ. Αποκάλυπτε ότι τουλάχιστον 100.000 γυναίκες στο Τέξας έχουν επιχειρήσει να υποβληθούν μόνες τους σε άμβλωση. Ένας από τους κυριότερους εμπλεκόμενους παράγοντες, σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι η νομοθεσία που απαγορεύει την πρόσβαση στις κλινικές όπου πραγματοποιούνται αμβλώσεις, ενώ ένας άλλος είναι η διαθεσιμότητα των φαρμάκων που προκαλούν αυτόματη αποβολή πολύ κοντά στο Τέξας και συγκεκριμένα στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού.

Τον Απρίλιο του 2019 έρχεται το δεύτερο σοκ. Η πολιτεία του Τέξας και οι νομοθέτες της άκουσαν με προσοχή την Τρίτη 9 Απριλίου, όλους όσοι τάσσονται υπέρ ενός νόμου που θα χαρακτηρίζει την άμβλωση ως ποινικό αδίκημα, με αποτέλεσμα, να απειλεί με την θανατική, όποια γυναίκα ακολουθήσει την συγκεκριμένη διαδικασία. Το «Νομοσχέδιο 896» θα απαγορεύει την άμβλωση σε όποιο στάδιο και αν βρίσκεται και μάλιστα δεν θα κάνει κανένα διαχωρισμό σε θέματα βιασμού ή αιμομιξίας, ενώ θα κατηγορείται για φόνο όχι μόνο η γυναίκα αλλά και αυτός που θα την πραγματοποιεί.

Στις 15 Ιουνίου του 2019 μια φωτογραφία κάνει το γύρω του κόσμου με τον τίτλο: Οι άνδρες απαγόρευσαν τις αμβλώσεις στο Τέξας. Απεικόνιζε το πενταμελές συμβούλιο που πήρε απόφαση να περάσει νομοθεσία γνωστή και ως διάταγμα, το οποίο κηρύττει την απόφαση «Roe v. Wade», την ορόσημη απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου η οποία νομιμοποίησε τις εκτρώσεις, ως «αντισυνταγματικές». Όλοι όσοι είχαν σηκωμένα τα χέρια ήταν άνδρες.

Heidi Clinic: «Ευλογημένες» bussines με θύματα χιλιάδες γυναίκες

Το νήμα άρχισε να ξετυλίγεται, όταν δημοσιογράφοι στις ΗΠΑ ανακάλυψαν την υπόθεση «Heidi Clinic».  Το 2016 ο όμιλος Heidi έκανε μια πρόταση στην πολιτεία του Τέξας. Με  1,6 εκατομμύρια δολάρια θα μπορούσε να μεταμορφωθεί από ένα μικρό θρησκευτικό, μη κερδοσκοπικό ίδρυμα σε κλινική θεραπευτικής φροντίδας με το όνομα Planned Parenthood. Η υπόσχεση ήταν ότι θα φροντίσει ώστε να μειωθούν οι αμβλώσεις στην πολιτεία καθώς παρά τις απαγορεύσεις ο αριθμός παρέμενε υψηλός. «Η πολιτεία παρέδωσε τα κεφάλαια καθώς πάντα θέλει να δοκιμάσει «καλές» ιδέες για να κρατήσει κανείς μια γυναίκα ξυπόλητη στην κουζίνα» σχολιάζουν οι NYT.

Όμως, ο Όμιλος Heidi δεν μπόρεσε να κάνει τον μετασχηματισμό και ζήτησε δεύτερο γύρο κρατικής χρηματοδότησης αυτή τη φορά ποσό μεγαλύτερο των 6 εκ. δολαρίων Η αποτυχία της Heidi  να παραδώσει  το έργο, ήταν τόσο εξώφθαλμη ώστε ένας πρώην υπάλληλος δήλωσε στον «The Texas Observer»: «Αυτό είναι αμαρτωλό, να πάρει αυτό το χρηματικό ποσό και να μην το χρησιμοποιήσει για αυτό που έπρεπε να χρησιμοποιηθεί».

Πόσο μακριά μας είναι το Τέξας; Μια βόλτα στα άδυτα της Heidi

Στην Ελλάδα πρόσφατα, προκάλεσε αναστάτωση η είδηση για την απόφαση της Ιεράς Συνόδου περί καθιέρωσης «Ημέρας αφιερωμένης εις την προστασίαν του Αγέννητου Παιδιού», όπως διαβάζουμε στη σχετική Εγκύκλιο. Μέχρι τότε, τα φυλλάδια της θρησκευτικής οργάνωσης «Αφήστε με να ζήσω» αντιμετωπίζονταν ως γραφικά. Η ιστορία που διαβάζω στον Observer, όπως την παρουσιάζει η συνάδελφος Andrea Grimes που πέρασε το κατώφλι της Heidi, έχει την ίδια ατμόσφαιρα και πολλά κοινά χαρακτηριστικά.

«Μπαίνω στο κτίριο κι ακούω ηχογραφημένη φωνή να λέει: Ανιχνεύθηκε κίνηση. Στο βάθος βλέπω την Carol Everett (η 75χρονη επικεφαλής που αποσπά τα κονδύλια) να ζωγραφίζει έναν μωβ τοίχο, με λαμπερά ροζ γράμματα το όνομα Heidi. Μου λέει πως αυτό θα ήταν το όνομα της κόρης που θα είχε αν δεν είχε κάνει έκτρωση και πως εκείνη τη μέρα κατέστρεψε τη ζωή της. Φοράει μαύρα ρούχα κι έχει έναν μεγάλο σταυρό στο λαιμό. Με οδηγεί από τον χώρο υποδοχής, όπου κατευθύνει το προσωπικό στην προσευχή κάθε πρωί, στις κενές αίθουσες εξετάσεων και το γραφείο του νοσηλευτή, όπου στο τοίχο ζωγραφίζονται φράσεις  όπως "Ένα παιδί είναι μια ιστορία που περιμένει να  ειπωθεί". Στο τέλος της αίθουσας βρίσκεται το γραφείο της. "Υπερ ζωής σήμερα, αύριο και για πάντα από τη σύλληψη μέχρι το φυσικό τέλος ..." . Σε ένα ράφι είναι ένα αντίγραφο της Βίβλου. και η φράση "Μιλήστε λιγότερο! Προσευχηθείτε περισσότερο!"»

Η δημοσιογράφος σημειώνει πως παρά τους οικονομικούς ελέγχους που αφήνουν έκθετη την οργάνωση, η Carol Everett, συνεχίζει να κάνει αιτήματα για νέες επιχορηγήσεις συχνά και με άλλα ονόματα όπως  Vita Nuova, που είναι πάντα συνδεδεμένα με την ίδια οργάνωση. Τόσο οι NYT όσο και ο Observer σημειώνουν πως, οι θρησκευτικές οργανώσεις αυτές εργάζονταν πάντα προς αυτή την κατεύθυνση, δεν θα είχαν καταφέρει να επιβάλουν όμως τις αναχρονιστικές πρακτικές τους αν δεν συνέπιπταν με εκείνες του συντηρητικού  προέδρου Τραμπ, αλλά και του αντιπροέδρου του Pence ο οποίος είναι ταγμένος χρόνια στον αγώνα κατά των αμβλώσεων.

«Χρόνια, οι συντηρητικοί ισχυρίζονται ότι θέλουν να "τρέξουν" την κυβέρνηση "σαν μια επιχείρηση", να πείσουν τους ψηφοφόρους ότι μόνο αυτοί μπορούν να εκτελέσουν προγράμματα με επαγγελματικό τρόπο. Τώρα γνωρίζουμε τι εννοούν. Ποιος είναι ο καθένας από αυτούς: Είναι αυτοί που υιοθετούν τις ακροδεξιές απόψεις και πεποιθήσεις για τη σεξουαλικότητα και τις καταθλιπτικές απόψεις για το τι σημαίνει να είσαι μια αμερικανική οικογένεια» σημειώνει o Observer.
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ
Δήλωσε ο κορυφαίος αμερικανός ανοσολόγος και σύμβουλος του Λευκού Οίκου Αντονι Φάουτσι.
ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ
Πέντε μήνες, κάθε Δευτέρα στις 8μμ γίνεται διαλογική συζήτηση με τηλεδιασκέψεις για τη δημιουργία μιας ανοικτής δομής επικοινωνίας και δεξαμενής σκέψης
ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ
Επιτροπή εμπειρογνωμόνων: έγκριση χρήσης έκτακτης ανάγκης. είχεποσοστό αποτελεσματικότητας 72% στις Ηνωμένες Πολιτείες και 64% στη Νότια Αφρική, όπου εμφανίστηκε μια νέα μετάλλαξη του ιού
ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ
Περισσότεροι Αμερικανοί πέθαναν μέσα στον έναν χρόνο αυτής της πανδημίας από ό,τι στον 1ο Παγκόσμιο Πόλεμο, στον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο και στον Πόλεμο του Βιετνάμ μαζί
ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ
Ο Φάουτσι, ο κορυφαίος ιατρικός σύμβουλος του προέδρου Τζο Μπάιντεν, είπε στο CNN ότι ο απολογισμός αυτός είναι ένα «θλιβερό ιστορικό ορόσημο στην ιστορία της χώρας».
ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ
Με ψήφους 57-43 η Γερουσία απαλλάσσει τον πρώην Ρεπουμπλικανό πρόεδρο, για την καταδίκη του οποίου χρειάζονταν 67 ψήφοι.
ΣΗΜΕΡΑΕΒΔΟΜΑΔΑΜΗΝΑΣΕΤΟΣΟΛΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
x