A+ A A-
 • Πλοήγηση από το πληκτρολόγιο:
 • h Αρχική
 • n Δίκτυα αλληλεγγυης
 • a Ανταλλακτικό χαριστικό παζάρι
 • e Νέα
 • p Αρθογραφία
 • w Ποιοι είμαστε
 • c Επικοινωνία
 • t Web Tv
 • s Κοινωνική οικονομία
 • g Αλληλεγγύη
 • m Συνεργατισμός
 • x Καινοτομίες
 • u Start ups
 • o Αειφορία
 • r Δικαιώματα
 • j Ακτιβισμός
 • q Ζώα
Εναλλακτικός ΑμεΑ

Μπάρα προσβασιμότητας για ΑμεΑ

Έτοιμη να νομοθετήσει τις εξαγωγές κάνναβης η Βόρεια Μακεδονία

Στη μεγαλύτερη εξαγωγική δύναμη φαρμακευτικής κάνναβης στα Βαλκάνια αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη επιθυμεί να μετατραπεί η Βόρεια Μακεδονία. Ο κλάδος βρίσκει θερμή υποστήριξη από το κοινοβούλιο της χώρας καθώς αποτελεί μια πιθανή διέξοδο στα οικονομικά προβλήματα των Σκοπίων. Η χώρα παραμένει μια από τις φτωχότερες ευρωπαϊκές χώρες και το μέσο εισόδημα των κατοίκων της να μην ξεπερνά τα 450 ευρώ.

Σύμφωνα με τον Bloomberg, το υπουργείο Υγείας της γειτονικής χώρας έχει -από το 2016 που νομιμοποιήθηκε η καλλιέργεια φαρμακευτικής κάνναβης- εκδώσει 28 άδειες, ενώ αυτή τη στιγμή επεξεργάζεται 20 ακόμη αιτήσεις αδειοδότησης.

Η οικονομία της χώρας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εξαγωγές καπνού, φρούτων και λαχανικών, αλλά και εξαρτημάτων για αυτοκίνητα, ενώ μέχρι στιγμής, δεν υφίσταται νομοθεσία που να ρυθμίζει και να επιτρέπει τις εξαγωγές ιατρικής κάνναβης. Ο σχετικός όμως νόμος δε θα αργήσει να συζητηθεί στη Βουλή, με πιθανότερη ημερομηνία έναρξης των σχετικών συζητήσεων την ερχόμενη εβδομάδα και τις προβλέψεις να μιλούν για ψήφιση του νέου νόμου πριν το τέλος του 2019.

Προβληματισμοί σχετικοί και με τις καλλιέργειες και τις εξαγωγές φαρμακευτικής κάνναβης εκφράζονται από αρκετές πλευρές καθώς η χώρα μαστίζεται από τη διαφθορά, με τη Διεθνή Διαφάνεια να την τοποθετεί στην 93η θέση της σχετικής λίστας «παγκόσμιας διαφθοράς». Έτσι, καθώς η Β. Μακεδονία αποτελεί ήδη πέρασμα για τη διακίνηση παράνομων ουσιών, υπάρχουν ανησυχίες για το ενδεχόμενο η καλλιεργούμενη κάνναβη να καταλήγει, εν τέλει, στη μαύρη αγορά.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ, προσπαθώντας να κάνει αισθητή την παρουσία της χώρας στις διεθνείς αγορές, παροτρύνει τις επενδύσεις στην «ιατρική κάνναβη». Πριν λίγες ημέρες άλλωστε συναντήθηκε με τον Μπιγκ Μάικ ή Μάικλ Στραουμίτις όπως είναι το πραγματικό του όνομα «του μεγαλο-επενδυτή της κάνναβης».


Ο Ζόραν Ζάεφ φωτογραφίζεται με τον «μεγαλο-επενδυτή της κάνναβης» Μάικλ Στραουμίτις τον Αύγουστο του 2019.

«Αν θέλουμε να ενισχύσουμε την οικονομία της Βόρειας Μακεδονίας, η κάνναβη είναι ο σωστός τρόπος για να το πετύχουμε», δήλωσε και ο υπουργός Υγείας της χώρας, Βένκο Φιλίπτσε. «Προβλέπουμε ότι η βιομηχανία της κάνναβης θα μπορούσε να συνεισφέρει έως και κατά 1% στο ΑΕΠ της χώρας», ανέφερε ο Φιλίπτσε στο Reuters.

Σύμφωνα με τον Κονσταντίν Ντουκόφσκι, πρόεδρο της ένωσης καλλιεργητών κάνναβης, το πρόβλημα με τη βιομηχανία είναι ως συνήθως η έλλειψη χρημάτων, ενώ η κυβέρνηση προσπαθεί να επιβάλει φόρους στη βιομηχανία προτού καν ξεκινήσει την παραγωγή. Την ίδια στιγμή, πολλοί νεοεισαχθέντες στον κλάδο ούτε έχουν ακόμη βρει επενδυτές ούτε διαθέτουν την απαραίτητη τεχνογνωσία. «Πολλοί νόμιζαν πως θα είναι εύκολα χρήματα και επένδυσαν έτσι στην καλλιέργεια της κάνναβης. Αλλά μετά κατάλαβαν ότι η τεχνολογία είναι ακριβή και ότι απαιτούνται επιπλέον ακριβές πιστοποιήσεις», δήλωσε ο Ντουκόφσκι στο Reuters.

«Αυτή είναι η καλύτερη δουλειά του κόσμου», υποστήριξε στο Bloomberg ο Σλάβε Ιβανόφσκι, ο οποίος έχει ΄δη επενδύσει 10 εκατ. ευρώ για την αγορά καλλιεργήσιμων εκτάσεων και στην τεχνολογία παραγωγής κάνναβης στη Βόρεια Μακεδονία.


Πηγές: / Reuters / Bloomberg / cannabisnews

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΥΓΕΙΑ
Η ΚΑΝΝΑΒΙΟ ΚΟΙΝΣΕΠ στα πλαίσια της στήριξης της έρευνας για τα κανναβινοειδή στην Ελλάδα, συμμετέχει ως χορηγός στο 12ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νόσου Alzheimer
ΥΓΕΙΑ
Θα απαλειφθεί η κάνναβη από τον ομοσπονδιακό κατάλογο των "επικίνδυνων ναρκωτικών ουσιών", ένα ιστορικό βήμα προς την αποποινικοποίηση της μαριχουάνας στις ΗΠΑ.
ΥΓΕΙΑ
Το ολλανδικό υπουργείο Δημόσιας Υγείας πρόκειται να επιλέξει σήμερα με κλήρωση 10 μελλοντικούς παραγωγούς κάνναβης, στο πλαίσιο ενός πειράματος αποποινικοποίησης της παραγωγής.
ΥΓΕΙΑ
Αν το στρίψιμο για εσένα δεν είναι μια απλή συνήθεια, αλλά ιεροτελεστία και τέχνη, τότε χρειάζεσαι τα κατάλληλα χαρτάκια και φιλτράκια, που θα εξασφαλίσουν ότι κάθε σου τσιγάρο είναι το ίδιο απολαυστικό!
ΥΓΕΙΑ
Ανέβηκε σήμερα στο ηλεκτρονικό σύστημα συναγογράφησης και θα γράφεται- προς το παρόν- μόνο από νευρολόγους και φυσίατρους - Πληροφορίες ΕΔΩ
ΥΓΕΙΑ
Μία απίθανη ιστορία έστησε στον Δήμο Αθηναίων και τον Κώστα Μπακογιάννη ο «Κόμβος Ακτιβιστών για μια Φιλελεύθερη Κοινωνία».
ΣΗΜΕΡΑΕΒΔΟΜΑΔΑΜΗΝΑΣΕΤΟΣΟΛΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
x