A+ A A-
 • Πλοήγηση από το πληκτρολόγιο:
 • h Αρχική
 • n Δίκτυα αλληλεγγυης
 • a Ανταλλακτικό χαριστικό παζάρι
 • e Νέα
 • p Αρθογραφία
 • w Ποιοι είμαστε
 • c Επικοινωνία
 • t Web Tv
 • s Κοινωνική οικονομία
 • g Αλληλεγγύη
 • m Συνεργατισμός
 • x Καινοτομίες
 • u Start ups
 • o Αειφορία
 • r Δικαιώματα
 • j Ακτιβισμός
 • q Ζώα
Εναλλακτικός ΑμεΑ

Μπάρα προσβασιμότητας για ΑμεΑ

Το κόμμα των Εργατικών τοποθετείται για τις εξωφρενικές τιμές των φαρμάκων


Ο νεαρός Λουίς, πάσχει από κυστική ίνωση. Σε αυτό το βίντεο απευθύνει επιστολή στον ηγέτη των Εργατικών, Jeremy Corbyn και του λέει την ιστορία του. Ο Corbyn τοποθετήθηκε χτες δημόσια λέγοντας: «Το σημερινό σύστημα, που βάζει τα κέρδη των μετόχων πάνω από τις ανθρώπινες ζωές αρνείται φάρμακα που θα μπορούσαν να σώσουν τη ζωή του Λουίς και δεκάδων χιλιάδων άλλων, που υποφέρουν από ασθένειες όπως η κυστική ίνωση, η ηπατίτιδα C κι ο καρκίνος του μαστού. Οι εργατικοί θα το αντιμετωπίσουμε αυτό. Θα σχεδιάσουμε ξανά το σύστημα με στόχο να να υπηρετήσει τη δημόσια υγεία κι όχι τον ιδιωτικό πλούτο, κάνοντας χρήση της υποχρεωτικής αδειοδότησης για να εξασφαλίσουμε φτηνά γενόσημο αντί των πατενταρισμένων πρωτοτύπων. Θα ενημερώσουμε τη βιομηχανία ότι αν θέλουν να χρηματοδοτείται η δημόσια έρευνα, θα πρέπει να διαθέτουν τα φάρμακα σε προσιτές τιμές. Και θα δημιουργήσουμε ένα δημόσιο κατασκευαστή γενοσήμων, με στόχο να τροφοδοτούμε με φτηνότερα φάρμακα το δημόσιο σύστημα υγείας (NHS) και να σώσουμε ζωές.»

Η δημόσια δήλωση του αριστερού Corbyn ακολουθεί την ανοιχτή επιστολή που έστειλε ο δεξιός Ολλανδός Υπουργός Υγείας στη βιομηχανία φαρμάκων μέσα από άρθρο του σε ολλανδική εφημερίδα, όπως και την προ ημερών δημόσια δήλωση της επίσης δεξιάς Υπουργού Υγείας του Βελγίου με αφορμή το φάρμακο Zolgensma, του οποίου η κάθε ένεση κοστίζει 1,9 εκατομμύρια ευρώ. Το βασικό τους θέμα είναι ότι οι φαρμακοβιομηχανίες δεν γίνεται να χρεώνουν εξωφρενικές τιμές στα νέα φάρμακα που βγάζουν στην αγορά και να περιμένουν ότι θα υπάρχουν συστήματα υγείας που θα τις αποζημιώνουν.

Οι φαρμακοβιομηχανίες μιλούν για τρομερά μεγάλες επενδύσεις για την έρευνα και ανάπτυξη του φαρμάκου. Δεν δίνουν όμως στη δημοσιότητα τα οικονομικά τους στοιχεία. Επίσης αγνοούν επιδεικτικά το γεγονός ότι η έρευνα σε πρωτογενές επίπεδο γίνεται είτε από άλλα ιδιωτικά ερευνητικά εργαστήρια (όπως έγινε με την περίπτωση του φαρμάκου για την ηπατίτιδα C), είτε κυρίως από χρήματα και επενδύσεις του δημόσιου τομέα, μέσα από ερευνητικά κέντρα Πανεπιστημίων.

Μιλούν επίσης για τελικό θετικό πρόσιμο στο δίπολο κόστος – αποτελεσματικότητα. Πόσα χρήματα δηλαδή θα πλήρωνε το σύστημα υγείας αν δεν υπήρχε το φάρμακό τους. Ούτε όμως αυτός είναι ικανός λόγος να αυθαιρετούν στον καθορισμό της τιμής και να πλουτίζουν οι μέτοχοί τους εις βάρος τελικά της πρόσβασης στο φάρμακο αυτών που το χρειάζονται.

Το σύστημα παραγωγής και διάθεσης φαρμάκων νοσεί σοβαρά. Και αυτό το διαπιστώνουν – ευτυχώς ηχηρά πλέον – τόσο δεξιοί όσο και αριστεροί πολιτικοί. Τέσσερις οργανώσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο έβγαλαν πρόσφατα μια έκθεση με τίτλο «Ανακτώντας το δημόσιο έλεγχο των φαρμάκων» και εξηγούν γιατί και πως αυτό μπορεί να συμβεί. Μια ακόμα έκθεση των εργατικών με τίτλο «Φάρμακα για πολλούς» δημοσιεύθηκε πριν από μερικές μέρες. Το θέμα συζητείται και αναζητούνται λύσεις και νέα μοντέλα αποζημίωσης, που να αντιλαμβάνονται το ρόλο που μπορεί να παίξει ο ιδιωτικός τομέας στην ανάπτυξη του φαρμάκου, αλλά να υπάρχει σαφέστερο πλαίσιο λειτουργίας και κερδοφορίας του που θα του παρέχει το κράτος. Ακόμα και τα δυτικά συστήματα υγείας δεν αντέχουν άλλο.

 


ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΚΟΣΜΟΣ
Θετικός στον κορωνοϊό βρέθηκε ο υπουργός Υγείας του Ισραήλ Yaakov Litzman, ο οποίος πριν λίγες εβδομάδες είχε δηλώσει ότι ο ιός είναι μία θεϊκή τιμωρία για την ομοφυλοφιλία.
ΚΟΣΜΟΣ
Είναι αδύνατον για έναν ιό να νικήσει τον Άνθρωπο. Είμαι βέβαιος ότι η πόλη της Νέας Υόρκης, θα ανακάμψει με τον καιρό, δηλώνει ένας Έλληνας γιατρός από το Montefiore Medical Center (Albert Einstein College of Medicine) που βρίσκεται στο Bronx.
ΚΟΣΜΟΣ
Δεν έχει υπάρξει καμία αλλαγή στην κατάσταση της υγείας του Μπόρις Τζόνσον, δήλωσαν δύο πηγές προσκείμενες στον Βρετανό πρωθυπουργό
ΚΟΣΜΟΣ
Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον, που έχει προσβληθεί από τον νέο κορωνοϊό, μεταφέρθηκε στην εντατική, μετέδωσε το BBC.
ΚΟΣΜΟΣ
Η Ευρωπαϊκή Εποπτική Υπηρεσία Προστασίας Δεδομένων (EDPS) ζήτησε σήμερα να δημιουργηθεί μία ενιαία ευρωπαϊκή εφαρμογή σε κινητά τηλέφωνα για τον εντοπισμό της διασποράς του κορωνοϊού
ΚΟΣΜΟΣ
Η τουρκική αστυνομία επιτέθηκε με δακρυγόνα στην κηδεία της τραγουδίστριας των Grup Yorum, Helin Bölek η οποία πέθανε μετά από 288 ημέρες σε απεργία πείνας
ΣΗΜΕΡΑΕΒΔΟΜΑΔΑΜΗΝΑΣΕΤΟΣΟΛΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ