A+ A A-
 • Πλοήγηση από το πληκτρολόγιο:
 • h Αρχική
 • n Δίκτυα αλληλεγγυης
 • a Ανταλλακτικό χαριστικό παζάρι
 • e Νέα
 • p Αρθογραφία
 • w Ποιοι είμαστε
 • c Επικοινωνία
 • t Web Tv
 • s Κοινωνική οικονομία
 • g Αλληλεγγύη
 • m Συνεργατισμός
 • x Καινοτομίες
 • u Start ups
 • o Αειφορία
 • r Δικαιώματα
 • j Ακτιβισμός
 • q Ζώα
Εναλλακτικός ΑμεΑ

Μπάρα προσβασιμότητας για ΑμεΑ

Εκουαδόρ: Νίκη του λαού - Καταργούν τη συμφωνία με το ΔΝΤ - Πανηγυρισμοί στους δρόμους (video)

Την Κυριακή 13 Οκτωβρίου, ξεκίνησε ο διάλογος μεταξύ του Προέδρου Λενίν Μορένο και της Συνομοσπονδίας αυτοχθόνων εθνοτήτων (Conaie). 

Ο Μορένο ξεκίνησε ζητώντας το αποτέλεσμα του διαλόγου να εκφραστεί σε ένα νέο διάταγμα το οποίο θα ωφελήσει αυτούς που το χρειάζονται περισσότερο, λέγοντας “Να μην παίξουμε το παιχνίδι αυτών που άφησαν κατεστραμμένη τη χώρα”.

Η συνάντηση ξεκίνησε με καθυστέρηση μετά την επίλυση "ορισμένων λειτουργικών ζητημάτων και θεμάτων ασφαλείας", σύμφωνα με την Εκκλησιαστική Επισκοπική Εκκλησία του Εκουαδόρ και το Σύστημα των Ηνωμένων Εθνών στον Εκουαδόρ. 

Ο Χάιμε Βάργκας,πρόεδρος του Conaie, δήλωσε ότι “είναι εξοργισμένος με όλα όσα συνέβησαν¨. Και μίλησε για τους νεκρούς, τους τραυματίες και τους κρατουμένους. Επέμεινε, όπως άλλωστε και οι άλλοι αυτόχθονες ηγέτες ότι δεν θα μετακινηθούν από το αρχικό τους αίτημα, να καταργηθεί η συμφωνία με το ΔΝΤ. 

Ο Μορένο απάντησε στον Βάργκας και είπε ότι γι 'αυτόν, η κατάργηση της επιδότησης βενζίνης θα ωφελήσει τον πληθυσμό, ιδιαίτερα τους φτωχότερους, αλλά θα ενισχύσει επίσης τη δολαριοποίηση.

Ο πρόεδρος προέτρεψε να αναζητηθεί μια φόρμουλα έτσι ώστε τα χρήματα που προέκυψαν από την κατάργηση της επιδότησης να πηγαίνουν στους φτωχότερους και είπε ότι μια διμερής επιτροπή θα πρέπει να μελετήσει τα στοιχεία και να αναλύσει εργαστεί πάνω σε αυτό το ζήτημα. 

Ωστόσο, δήλωσε ότι το μόνο που δεν θα κάνει είναι να μιλήσει με τους οπαδούς του Κορειστές, δηλαδή με τους οπαδούς του πρώην Προέδρου Ραφαέλ Κορέα (2007-2017), τον οποίο κατηγόρησε για την κρίση που έπληξε τη χώρα υποστηρίζοντας ότι ενθάρρυνε ένα κύμα αποσταθεροποίησης. 

“Δεν πρόκειται να συνομιλήσω με τους Κορειστές ούτε για μια στιγμή", τόνισε ο Μορένο, επιρρίπτοντας και πάλι την ευθύνη του κύματος βίας στους υποστηρικτές του προκατόχου του. 

Ο Βάργκας ζήτησε από τον αρχηγό του κράτους να δημοσιοποιηθούν οι συμφωνίες με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), στο πλαίσιο των οποίων καταργήθηκαν οι επιδοτήσεις. 

Διαμαρτυρήθηκε για την έλλειψη διαλόγου των υπουργών κατά το τελευταίο έτος και, ειδικότερα, ζήτησε την παύση των υπουργών εσωτερικών Μαρία Πάουλα Ρόμο και άμυνας Οσβάλντο Χαρίν  για άσκηση “υπερβολικής βίας” ενάντια στο λαό στη διάρκεια των διαδηλώσεων.  

Ο αυτόχθονας ηγέτης Αμπελάρδο Γκράντα, ζήτησε από τον Μορένο να άρει την Κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης, η οποία τέθηκε σε ισχύ από τις 3 Οκτώβρη στην περιοχή της πρωτεύουσας όταν ξέσπασαν οι διαδηλώσεις. 

Μία από τις αυτόχθονες ηγέτιδες ονόματι Σαραγιάκου, σε μια έξοχη και συναισθηματικά φορτισμένη ομιλία, έβαλε τον Μορένο στη θέση του, αποκαλώντας τον αυτό που πραγματικά είναι, ένας εγκληματίας που διέταξε να καταστείλουν και να δολοφονήσουν τον λαό του. Και χωρίς να μασήσει τα λόγια της τον προειδοποίησε ότι έχει την ευθύνη για όλα αυτά που έγιναν τις τελευταίες ημέρες.

Μετά από μια μακρά διακοπή του διαλόγου μεταξύ των αυτοχθόνων αντιπροσώπων και της κυβέρνησης, συμφωνήθηκε να θεσπιστεί ένα νέο διάταγμα το οποίο θα καθιστά ανενεργό το διάταγμα 883. 

Για το σκοπό αυτό, συγκροτείται διμερής επιτροπή για την προετοιμασία του νέου διατάγματος, από τις ιθαγενικές οργανώσεις και την κυβέρνηση. 

Όπως ανακοινώθηκε , ρόλο μεσολαβητή θα έχουν τα Ηνωμένα Έθνη και η Επισκοπική Διάσκεψη. Ως εκ τούτου, αναστέλλεται η απεργία, σταματούν οι κινητοποιήσεις και δεσμεύονται να αποκατασταθεί η ειρήνη στη χώρα. 

Στους δρόμους, χιλιάδες άνθρωποι που παρακολουθούσαν τη συζήτηση στο ραδιόφωνο ή μέσω κάποιων τηλεοπτικών συσκευών (ο διάλογος μεταξύ αυτοχθόνων και της κυβέρνησης μεταδόθηκε σε εθνικό δίκτυο) ξέσπασαν σε πανηγυρισμούς. Δεν είναι και λίγο αυτό που έκανε αυτός ο λαός που έτριξε τα δόντια στον Μορένο και το ΔΝΤ. Τώρα, θα έρθουν νέες μάχες, αλλά αυτή η μάχη κερδήθηκε ηρωικά από τους από κάτω.
resumenlatinoamericano.orgprensa-rebelde.blogspot.com

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΚΟΣΜΟΣ
Ο έρως χρόνια και σύνορα δεν κοιτά, λένε. Δύο 80χρονοι ερωτευμένοι, εκείνη στη Δανία κι εκείνος στη Γερμανία, το επαληθεύουν καθώς είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν να συναντιούνται κάθε μέρα
ΚΟΣΜΟΣ
Έκκληση στις κυβερνήσεις των κρατών μελών της ΕΕ να προχωρήσουν σε μετεγκατάσταση ασυνόδευτων παιδιών από τα ελληνικά νησιά στις χώρες τους απευθύνουν 65 Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις από όλη την Ευρώπη με ανοιχτή επιστολή τους.
ΚΟΣΜΟΣ
Αυτό δήλωσε ο Πέπε Μουχίκα, πρώην Πρόεδρος της Ουρουγουάης, σε διαδικτυακή συνέντευξη που έδωσε στον δημοσιογράφο Τζορντί Έβολε, για την παγκόσμια έκτακτη κατάσταση που αντιμετωπίζουμε στην υγεία.
ΚΟΣΜΟΣ
Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μπιλ ντε Μπλάζιο ζήτησε από τους κατοίκος της πόλης να καλύπτουν το πρόσωπό τους όταν βγαίνουν από το σπίτι τους.
ΚΟΣΜΟΣ
Ο Έλις Μαρσάλις Τζούνιορ, Αμερικανός πιανίστας τζαζ από τη Νέα Ορλεάνη, πέθανε το βράδυ της Τετάρτης από επιπλοκές του κορωνοϊού, επιβεβαίωσε με δήλωσή του ο γιος του, Μπράνφορντ Μαρσάλις.
ΚΟΣΜΟΣ
Ο διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO) διατύπωσε τη βαθιά ανησυχία του σχετικά με τη «ραγδαία κλιμάκωση και παγκόσμια εξάπλωση» των κρουσμάτων του COVID-19, που πλήττει πλέον 205 χώρες και περιοχές.
ΣΗΜΕΡΑΕΒΔΟΜΑΔΑΜΗΝΑΣΕΤΟΣΟΛΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ