A+ A A-
 • Πλοήγηση από το πληκτρολόγιο:
 • h Αρχική
 • n Δίκτυα αλληλεγγυης
 • a Ανταλλακτικό χαριστικό παζάρι
 • e Νέα
 • p Αρθογραφία
 • w Ποιοι είμαστε
 • c Επικοινωνία
 • t Web Tv
 • s Κοινωνική οικονομία
 • g Αλληλεγγύη
 • m Συνεργατισμός
 • x Καινοτομίες
 • u Start ups
 • o Αειφορία
 • r Δικαιώματα
 • j Ακτιβισμός
 • q Ζώα
Εναλλακτικός ΑμεΑ

Μπάρα προσβασιμότητας για ΑμεΑ

Βορειοανατολική Συρία: Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα αναγκάζονται να απομακρύνουν το προσωπικό τους

Από την Τετάρτη 9 Οκτωβρίου, η εξαιρετικά εκρηκτική κατάσταση στη βορειοανατολική Συρία έχει αναγκάσει τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα να απομακρύνουν το διεθνές προσωπικό από τα προγράμματά τους στο Αΐν Ισά (Ain Issa), το Αλ Χολ (Al Hol), το Ταλ Αμπιάντ (Tal Abyad), το Ταλ Ταμέρ (Tal Tamer), το Ταλ Κοσέρ (Tal Kocher) / Γιαρουμπίγια (Yaroubiyah), το Κομπάνι (Kobane) / Αΐν Αλ Αράμπ (Ain Al Arab) και την πόλη της Ράκα. Ήταν μια εξαιρετικά δύσκολη απόφαση, καθώς οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα γνωρίζουν πολύ καλά τις ανάγκες των εκτοπισμένων και ευάλωτων ανθρώπων στην περιοχή.

Ωστόσο, η ιδιαίτερα απρόβλεπτη και ραγδαία μεταβαλλόμενη κατάσταση δεν επιτρέπει στους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα να εξασφαλίσουν ασφαλή πρόσβαση για την παροχή φροντίδας υγείας και ανθρωπιστικής βοήθειας στους ανθρώπους που έχουν πληγεί. Δεδομένων των πολυάριθμων ομάδων που μάχονται σε διαφορετικές πλευρές της σύρραξης, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα δεν μπορούν να εγγυηθούν πλέον την ασφάλεια του ντόπιου και του διεθνούς προσωπικού τους.

«Οι κάτοικοι της βορειοανατολικής Συρίας έχουν ήδη ζήσει χρόνια συγκρούσεων και αβεβαιότητας. Οι τελευταίες εξελίξεις αύξησαν κι άλλο την ανάγκη για ανθρωπιστική βοήθεια, όμως η παροχή της είναι αδύνατη με την τωρινή έλλειψη ασφάλειας» λέει ο Ρόμπερτ Όνας (Robert Onus), Υπεύθυνος επείγουσας παρέμβασης των Γιατρών Χωρίς Σύνορα για τη Συρία. «Ήταν πολύ δύσκολο για τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα να αναστείλουν τις περισσότερες δραστηριότητές τους και να απομακρύνουν το διεθνές προσωπικό τους από τη βορειοανατολική Συρία. Δεν μπορούμε να λειτουργούμε σε μεγάλη κλίμακα μέχρι να λάβουμε τις διαβεβαιώσεις και την αποδοχή όλων των εμπόλεμων πλευρών ότι μπορούμε να δραστηριοποιούμαστε με ασφάλεια.»

«Είμαστε εξαιρετικά ανήσυχοι για την ασφάλεια των Σύρων συναδέλφων μας και των οικογενειών τους που παραμένουν στη βορειοανατολική Συρία αυτές τις δύσκολες ώρες. Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τους Σύρους συναδέλφους μας εξ αποστάσεως και θα εξετάσουμε όλες τις πιθανές επιλογές για την παροχή βοήθειας στους κατοίκους της βορειοανατολικής Συρίας, παρά τους περιορισμούς» λέει ο Όνας.

Η απόφαση για την αναστολή των περισσότερων δραστηριοτήτων των Γιατρών Χωρίς Σύνορα ήρθε τη στιγμή που η ανθρωπιστική κατάσταση έχει ξεφύγει εκτός ελέγχου και οι ανάγκες πρόκειται να αυξηθούν.

Στην πόλη του Ταλ Ταμέρ, οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα μοίραζαν κουβέρτες, τρόφιμα, μπουκάλια με νερό και σαπούνι στους χιλιάδες εκτοπισμένους που έφταναν καθημερινά στην πόλη έχοντας εγκαταλείψει τα σπίτια τους και σχεδόν όλα τους τα υπάρχοντα. Έως τις 13 Οκτωβρίου, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα προμήθευαν με νερό αρκετά χωριά στην περιοχή καθώς, όπως αναφέρθηκε, το αντλιοστάσιο υπέστη ζημιές από αεροπορική επιδρομή, με αποτέλεσμα να διακοπεί η παροχή νερού σε ολόκληρες πόλεις.

Οι αεροπορικές επιδρομές, οι βομβαρδισμοί και οι ένοπλες συγκρούσεις έχουν σοβαρό αντίκτυπο στον άμαχο πληθυσμό και στη δυνατότητα των ανθρωπιστικών οργανώσεων να παρέχουν βοήθεια με ασφάλεια.

Στις 13 Οκτωβρίου, δεκάδες άνθρωποι που τραυματίστηκαν σε αεροπορική επιδρομή μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο του Ταλ Ταμέρ. Στο Αΐν Ισά, οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα είδαν τους κατοίκους να εγκαταλείπουν τα σπίτια τους και να φεύγουν με τα πόδια αναζητώντας ασφάλεια μακριά από τις συνεχιζόμενες συγκρούσεις. Οι εργαζόμενοι υγείας απομακρύνθηκαν από το νοσοκομείο του Αΐν Ισά, το οποίο ήταν ένα από τα κύρια νοσοκομεία που δέχονταν τραυματίες τις προηγούμενες πέντε μέρες.

Σήμερα, καθώς αποχωρούν οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, μάθαμε από το προσωπικό μας ότι στον καταυλισμό του Αΐν Ισά υπάρχει σοβαρή έλλειψη τροφίμων, νερού και ιατρικής βοήθειας. Μόλις την περασμένη εβδομάδα, οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα παρείχαν φροντίδα υγείας και υποστήριξη ψυχικής υγείας στους ανθρώπους που μένουν στον καταυλισμό και τους προμήθευαν με νερό. Τώρα βρίσκονται σε μια πολύ επισφαλή κατάσταση, και είμαστε εξαιρετικά ανήσυχοι για τη σωματική και ψυχική υγεία τους.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα απευθύνουν έκκληση σε όλες τις εμπόλεμες πλευρές στη βορειοανατολική Συρία να διασφαλίσουν την προστασία των αμάχων. Ακόμη, καλούμε τις εμπόλεμες πλευρές να παράσχουν στις ανθρωπιστικές οργανώσεις ασφαλή και απρόσκοπτη πρόσβαση στον άμαχο πληθυσμό, ώστε να μπορέσουν να του προσφέρουν βοήθεια, σε μια στιγμή που τη χρειάζεται επειγόντως.

Σημείωση: Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα παραμένουν στη βορειοανατολική Συρία, παρέχοντας φροντίδα υγείας σε διάφορες δομές και μέσω κινητών μονάδων, καθώς και υποστηρίζοντας δομές υγείας στην περιοχή.

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΚΟΣΜΟΣ
Θετικός στον κορωνοϊό βρέθηκε ο υπουργός Υγείας του Ισραήλ Yaakov Litzman, ο οποίος πριν λίγες εβδομάδες είχε δηλώσει ότι ο ιός είναι μία θεϊκή τιμωρία για την ομοφυλοφιλία.
ΚΟΣΜΟΣ
Είναι αδύνατον για έναν ιό να νικήσει τον Άνθρωπο. Είμαι βέβαιος ότι η πόλη της Νέας Υόρκης, θα ανακάμψει με τον καιρό, δηλώνει ένας Έλληνας γιατρός από το Montefiore Medical Center (Albert Einstein College of Medicine) που βρίσκεται στο Bronx.
ΚΟΣΜΟΣ
Δεν έχει υπάρξει καμία αλλαγή στην κατάσταση της υγείας του Μπόρις Τζόνσον, δήλωσαν δύο πηγές προσκείμενες στον Βρετανό πρωθυπουργό
ΚΟΣΜΟΣ
Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον, που έχει προσβληθεί από τον νέο κορωνοϊό, μεταφέρθηκε στην εντατική, μετέδωσε το BBC.
ΚΟΣΜΟΣ
Η Ευρωπαϊκή Εποπτική Υπηρεσία Προστασίας Δεδομένων (EDPS) ζήτησε σήμερα να δημιουργηθεί μία ενιαία ευρωπαϊκή εφαρμογή σε κινητά τηλέφωνα για τον εντοπισμό της διασποράς του κορωνοϊού
ΚΟΣΜΟΣ
Η τουρκική αστυνομία επιτέθηκε με δακρυγόνα στην κηδεία της τραγουδίστριας των Grup Yorum, Helin Bölek η οποία πέθανε μετά από 288 ημέρες σε απεργία πείνας
ΣΗΜΕΡΑΕΒΔΟΜΑΔΑΜΗΝΑΣΕΤΟΣΟΛΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ