A+ A A-
 • Πλοήγηση από το πληκτρολόγιο:
 • h Αρχική
 • n Δίκτυα αλληλεγγυης
 • a Ανταλλακτικό χαριστικό παζάρι
 • e Νέα
 • p Αρθογραφία
 • w Ποιοι είμαστε
 • c Επικοινωνία
 • t Web Tv
 • s Κοινωνική οικονομία
 • g Αλληλεγγύη
 • m Συνεργατισμός
 • x Καινοτομίες
 • u Start ups
 • o Αειφορία
 • r Δικαιώματα
 • j Ακτιβισμός
 • q Ζώα
Εναλλακτικός ΑμεΑ

Μπάρα προσβασιμότητας για ΑμεΑ

Ανησυχητική άνοδος της ακροδεξιάς στην Ισπανία

Μετά την απώλεια περίπου των μισών ψηφοφόρων του, στο διάστημα μεταξύ των βουλευτικών εκλογών του Απριλίου και Ευρωεκλογών και ενώ φαινόταν να αιμορραγεί και άλλο προς όφελος του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος (ΡΡ), το ισπανικό ακροδεξιό κόμμα Vox βλέπει την κατάσταση να αναστρέφεται υπέρ του και σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις διεκδικεί πλέον να γίνει έως και η τρίτη δύναμη στο Κοινοβούλιο της χώρας, μετά τις εκλογές της 10ης Νοεμβρίου.

   
Η ευνοϊκή συγκυρία για το κόμμα του Σαντιάγο Αμπασκάλ αποδεικνύεται σε δύο σφυγμομετρήσεις που δημοσιεύθηκαν σχεδόν ταυτόχρονα τη Δευτέρα στις εφημερίδες ABC από την εταιρεία GAD3 κι El Mundo, από την εταιρεία Metroscopia. Στις δύο αυτές έρευνες, η ακροδεξιά παράταξη έρχεται με μικρή διαφορά στην τέταρτη θέση, καθώς η μεν πρώτη πιστώνει στο Vox 33 έδρες και η δεύτερη 31, μόλις 3 έδρες κάθε φορά λιγότερες από τους Podemos.

   
Οι αναλυτές της έρευνας που δημοσίευσε η ABC εκτιμούν πως το Vox έχει τη δυναμική να αναδειχθεί τρίτο κόμμα μετά τους Σοσιαλιστές του PSOE και το PP, ενώ οι συνάδελφοί τους στη δεύτερη έρευνα πιστεύουν πως αυτό είναι δύσκολο σε πανεθνικό επίπεδο, αλλά λίαν πιθανό σε πολλές εκλογικές περιφέρειες.

   
Ωστόσο, εκεί που συγκλίνουν οι αναλυτές των δύο σφυγμομετρήσεων είναι πως το Vox, καίτοι δεν φαίνεται να αυξάνει τον αριθμό των ψηφοφόρων του (2,6 εκατ. στις 28 Απριλίου) θα αυξήσει όμως τα εκλογικά του ποσοστά και θα αυξήσει τις έδρες του (σήμερα 24) χάρη στη συνδρομή δύο παραγόντων: στην αυξημένη αποχή και στην εκλογική καθίζηση των κεντροδεξιών Ciudadanos.

   
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της GAD3, οι ψηφοφόροι του Vox είναι μακράν εκείνοι που προθυμοποιούνται περισσότερο να προσέλθουν στις κάλπες (μετά τους εθνικιστές Καταλανούς) κι αναμένεται η αποχή των οπαδών του να είναι μικρότερη απ' όσο στα άλλα κόμματα. Επίσης είναι η πλέον «πιστοί» στο κόμμα, με μικρότερη τάση μεταπήδησής τους σε άλλες κομματικές παρατάξεις.

   
Σύμφωνα με τις ενδείξεις της Metroscopia, οι εκκλήσεις του ηγέτη του PP Πάβλο Κασάδο για «χρήσιμη ψήφο» στις εκλογές της 10ης Νοεμβρίου δεν φαίνεται να δημιουργεί αμφιταλαντεύσεις τους ψηφοφόρους του Vox.

   
Άλλα από τα ευαίσθητα θέματα στην ισπανική κοινωνία, που «ηλεκτρίζουν» τους ψηφοφόρους του Vox για να συνεχίσουν να ψηφίζουν την ακροδεξιά παράταξη είναι η εξέλιξη στη δίκη των Καταλανών πολιτικών και η εκταφή της σορού του Φράνκο πριν τις 25 Οκτωβρίου. Ο Αμπασκάλ έχει ζητήσει ήδη να φυλακισθεί και ο πρόεδρος της Καταλονίας Κιμ Τόρα και έχει κατηγορήσει την κυβέρνηση ότι «βεβηλώνει τάφους».

   
Κρίσιμος παράγοντας για την εκλογική άνοδο του Vox μέλλει να είναι η προσέλευση στις κάλπες των ψηφοφόρων των Ciudadanos, εκτιμούν κι οι δύο έρευνες. Μολονότι η διαρροή ψήφων από την κεντροδεξιά παράταξη προς το Vox είναι μικρή (μόλις 6,2%, μικρότερη και από την αντίστοιχη διαρροή από το ΡΡ και το PSOE), την αποχή των ψηφοφόρων των Ciudadanos θα την καρπωθεί σε μεγάλο βαθμό το ακροδεξιό κόμμα. Άλλωστε, η τακτική του Αμπασκάλ πλέον έχει προσανατολισθεί προς αυτήν την κατεύθυνση, της υφαρπαγής των ποσοστών των Ciudadanos στις περιφέρειες όπου είναι τέταρτο κόμμα, πίσω από τους Σοσιαλιστές, το ΡΡ και την κεντροδεξιά.

   
Στις εκλογές της 10ης Νοεμβρίου, σε αντίθεση με τις προηγούμενες, το γεγονός ότι το Vox αποτελεί ήδη κοινοβουλευτική δύναμη του προσφέρει αρκετά πλεονεκτήματα για την εμβέλεια των μηνυμάτων του: ο Αμπασκάλ θα συμμετέχει στην τηλεμαχία των αρχηγών κομμάτων, ενώ θα έχει επίσημη χρηματοδότηση για την επιστολική αποστολή του προγράμματός του στους ψηφοφόρους, μετά τη συμφωνία των κομμάτων για «πράσινη» (χωρίς ρύπανση από αφίσες και άλλο υλικό) προεκλογική εκστρατεία.

   
Γιώργης-Βύρων Δάβος

   Πηγή: El Pais-El Publico, ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΚΟΣΜΟΣ
Ενώ πολλοί έλκονται από τον ήλιο, τη θάλασσα και τη σαγκρία της Ισπανίας, υπάρχουν πολλά περισσότερα που μπορείτε να απολαύσετε στη χώρα.
ΚΟΣΜΟΣ
Ένας ευρηματικός Άγιος Βασίλης ανέλαβε την αποστολή να σώσει τα Χριστούγεννα στην Ισπανία στέλνοντας βιντεομηνύματα στα παιδιά, που δεν μπορούν να τον συναντήσουν φέτος, εξαιτίας της πανδημίας του νέου κορωνοϊού
ΚΟΣΜΟΣ
Εχει λάβει 40.000 ευρώ από περίπου 400 τακτικούς του πελάτες, οι οποίοι πλήρωσαν προκαταβολικά για τα ποτά και τα σνακ τους
ΚΟΣΜΟΣ
"Τον Ιανουάριο θα έχουμε 13.000 σημεία εμβολιασμού," η Ισπανία και η Γερμανία είναι οι πρώτες χώρες της ΕΈ με πλήρες πρόγραμμα εμβολιασμού
ΚΟΣΜΟΣ
Οι 17 περιφέρειες θα μπορούν να επιβάλουν αυστηρότερους περιορισμούς, 'οπως απαγόρευση κυκλοφορίας
ΚΟΣΜΟΣ
Η ισπανική κυβέρνηση συμφώνησε με τα συνδικάτα να υποχρεωθούν οι εργοδότες να καλύπτουν τα λειτουργικά έξοδα των εργαζόμενων από το σπίτι
ΣΗΜΕΡΑΕΒΔΟΜΑΔΑΜΗΝΑΣΕΤΟΣΟΛΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
x