A+ A A-
 • Πλοήγηση από το πληκτρολόγιο:
 • h Αρχική
 • n Δίκτυα αλληλεγγυης
 • a Ανταλλακτικό χαριστικό παζάρι
 • e Νέα
 • p Αρθογραφία
 • w Ποιοι είμαστε
 • c Επικοινωνία
 • t Web Tv
 • s Κοινωνική οικονομία
 • g Αλληλεγγύη
 • m Συνεργατισμός
 • x Καινοτομίες
 • u Start ups
 • o Αειφορία
 • r Δικαιώματα
 • j Ακτιβισμός
 • q Ζώα
Εναλλακτικός ΑμεΑ

Μπάρα προσβασιμότητας για ΑμεΑ

Ο Τσίπρας, τα καναρίνια, του Κίτσου η μάνα και η εξουσία | Του Μιχάλη Βαλιανάτου


Ο ΤΣΙΠΡΑΣ, ΤΑ ΚΑΝΑΡΙΝΙΑ, ΤΟΥ ΚΙΤΣΟΥ Η ΜΑΝΑ ΚΑΙ Η ΕΞΟΥΣΙΑ

Του ΜΙΧΑΛΗ ΒΑΛΙΑΝΑΤΟΥ

Ο ΣΥΡΙΖΑ μέχρι τις εκλογές του 2012 ήταν ένα συνονθύλευμα ανέντακτων αριστερών, διαγραμμένων από το ΚΚΕ, παλαιών ευρωκομουνιστών, κρυφοσταλινικών , οικολόγων , ακτιβιστών κ .λ.π. Εν ολίγοις ,  ένα ιδεολογικό τουρλομπούκι. 

Όμως από τη μια, η επέλαση του χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου που κυριολεκτικά διέλυσε την χώρα κι από την άλλη,  η απαξίωση των κυρίαρχων επί σχεδόν σαράντα χρόνια κομμάτων (ΠΑΣΟΚ , ΝΔ) , ανάγκασαν την κοινωνία να στραφεί προς το μέρος του. 

Κάποια στιγμή λοιπόν , όταν τα πράγματα έφτασαν στο μη περαιτέρω, τον έβγαλε από το βολικό ιδεολογικό θερμοκήπιο το 4 % , όπου όλα τα άνθη είχαν την πολυτέλεια να ανθίζουν και να συνυπάρχουν, του έριξε μια κλωτσιά στον κώλο και τον πέταξε στην αρένα για να αναμετρηθεί με το φάντασμα της εξουσίας. Κάπως έτσι φτάσαμε στον Γενάρη του 2015.

Μεγάλη χαρά για εμάς, τους γαλουχημένους με τις αξίες της προδικτατορικής ΕΔΑ, που βλέπαμε για πρώτη φορά την αριστερά στην κυβέρνηση. Για τους υπόλοιπους όμως , τους περισσότερους δηλαδή, που χρόνια στήριζαν την Δεξιά και το ΠΑΣΟΚ και που είχαν νταραβέρια μαζί τους, σήμαινε απλώς μια νέα και άφθαρτη κυβέρνηση, που θα κοντράριζε τα ίσια τους δανειστές που τους λήστεψαν και που θα αποκαθιστούσε το καθημαγμένο από τα μνημόνια κοινωνικό κράτος. Έτσι , πριμοδότησαν τον ΣΥΡΙΖΑ με εκατομμύρια ψήφους για να γίνει ένα σοσιαλδημοκρατικό κόμμα με κοινωνική ευαισθησία, κάτι δηλαδή σαν το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου το 1981, τηρουμένων των αναλογιών εννοείται. 

Παράλληλα, ο ΣΥΡΙΖΑ κλήθηκε να παίξει και τον ρόλο του καναρινιού στις σκοτεινές στοές των χρηματοπιστωτικών ευρωπαϊκών ορυχείων.  Τα παλαιά χρόνια ξέρετε, όταν τα συστήματα ασφαλείας των ανθρακωρυχείων ήταν σε πρωτόγονη μορφή, οι μεταλλωρύχοι μετέφεραν πάντα μαζί τους καναρίνια. Όταν έμπαιναν στην στοά και πριν προχωρήσουν , τα άφηναν ελεύθερα να πετάξουν. Αν τα πουλιά σταματούσαν να κελαηδούν ή πέθαιναν από την διαρροή επικίνδυνων αερίων , τότε οι εργάτες γύριζαν πίσω τρέχοντας... 

Το καναρίνι Τσίπρας λοιπόν μπήκε στη στοά των ευρωπαϊκών χρηματοπιστωτικών ελίτ  και το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς γύρισε μισολιπόθυμο απ΄ τα τοξικά αέρια και τους μίλησε για τη ανάγκη καινούριου μνημονίου. Γιατί χωρίς αυτό , «έξοδος από την Ευρώπη» ( Grexit) και «άτακτη χρεωκοπία της χώρας». Κάποιοι κομμουνιστόπληκτοι σύντροφοί του , που είχαν πιστέψει ότι κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ σήμαινε ότι ο καπετάν -Τσίπρας, ακολουθούμενος από μπουλούκια γενειοφόρων Συριζαίων  θα πάταγε με τις λερωμένες μπότες του τα κατάλευκα μάρμαρα του Μεγάρου Μαξίμου και θα διέτασσε την οργάνωση των σοβιέτ, απογοητεύτηκαν σφόδρα και αποχώρησαν. Και φυσικά δεν κουνήθηκε φύλλο. 

Βλέπετε τα κοινωνικά προτάγματα ήταν εντελώς διαφορετικά και πόρρω απείχαν απ΄αυτά που είχαν διαβάσει σε κείμενα του 19ου αιώνα τα κομμουνιστοτραφή στελέχη της ΛΑΕ.

Μπροστά σ΄ αυτή την κατάσταση που είχε διαμορφωθεί , τον Σεπτέμβρη του 2015 η κοινωνία αποφάσισε να ξαναδώσει στον ΣΥΡΙΖΑ την κυβέρνηση , ελπίζοντας τουλάχιστον σε μια πιο ανθρώπινη και δίκαιη διαχείριση της κρίσης. Και τότε είναι που άρχισαν τα δύσκολα…. 

Γιατί ο εντελώς ανίδεος περί την εξουσία ΣΥΡΙΖΑ έπρεπε αφενός μεν να εφαρμόσει το μνημόνιο που υπέγραψε και αφετέρου να προασπίσει όχι μόνο την κοινωνική βάση του αλλά και τους μεσαίους που του δώρισαν την εξουσία. Κομματάκι δύσκολο εγχείρημα , αφού το μνημόνιο όσο και να το καλλωπίσεις , δεν παύει να σημαίνει αντιλαϊκά μέτρα και περικοπές μισθών και συντάξεων .Αν σ΄ αυτά προσθέσεις και την «ανάπαυση των «πολεμιστών» του ΣΥΡΙΖΑ στις κυβερνητικές και κρατικές πολυθρόνες, τότε έχεις μπροστά σου όλη τη κάτοψη του προβλήματος. 

Τη στιγμή που έπρεπε όλοι , πόρτα - πόρτα να ξαναπιάσουν το νήμα της επαφής με τον λαό για να εξηγήσουν τις δυσκολίες του εγχειρήματος προσβλέποντας στη κατανόηση και στην επιείκεια του, αυτοί περί άλλων τύρβαζαν. Βλέπετε είχαν βολευτεί με τη λύση του πανίσχυρου ΒΙΜ που λεγόταν Αλέξης Τσίπρας, αφού για όλα αυτός καθάριζε.. Το 2012 τους έκανε αξιωματική αντιπολίτευση, τους έδωσε τη νίκη στις ευρωεκλογές του 2014, την νίκη το Γενάρη του 2015, την νίκη στο δημοψήφισμα του Ιουλίου και φυσικά την νίκη στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015.

Όσο για το επικοινωνιακό μέρος, άστα να πάνε …Έβγαιναν να μιλήσουν για τα πεπραγμένα της κυβέρνησης, άτομα χωρίς βιωματική σχέση με την Αριστερά , ξέπνοα, χωρίς πάθος , με μια γλώσσα που βρώμαγε από νούμερα, στατιστικές και διαχείριση . Έστελναν στον λαό μια εικόνα σκέτη αντιγραφή του παρελθόντος , αφήνοντας έτσι τον θυμό και την αγανάκτηση να κυριεύουν τα σωθικά, την ψυχή και το μυαλό του. 

Άτομα που δεν είχαν υποψιαστεί την μεγάλη μετάλλαξη που είχε συντελεσθεί με το δημοψήφισμα του 2015 και την μετατροπή του ΌΧΙ σε ΝΑΙ. Εκείνο τον Ιούλιο που   ο ΣΥΡΙΖΑ έπαψε να είναι η σχεδόν γραφική «μάνα του Κίτσου» που  επί χρόνια πετροβολούσε το ποτάμι αλλά ποτέ δεν έμπαινε μέσα,  κι αποφάσισε να διαβεί τον Ρουβίκωνα που τον χώριζε από την εξουσία, να  βραχεί και να περάσει επιτέλους απέναντι. 

Κι ενώ  στο συλλογικό ασυνείδητο σχηματίστηκε η εντύπωση ότι  όλοι , Δεξιοί, Κεντρώοι, Μεταρρυθμιστές ,Πασόκοι, Ποταμίσιοι , Συριζαίοι είναι  ίδιοι ,  αντί να παλέψουν για την ανατροπή αυτής της αντίληψης, να δείξουν ότι κρατάνε διάολε, ακόμα κάτι από την φλόγα της παλιάς αθωότητας, αυτοί φλέρταραν με το είδωλο τους στους πολλαπλασιαστικούς καθρέφτες της τηλεόρασης. Μοναδική εξαίρεση οι ομιλίες του Τσίπρα στην Βουλή, που θύμιζαν κάτι από την ¨"αθωότητα" που λέγαμε...

Ο επικοινωνιακός τραγέλαφος ολοκληρώθηκε με την Συμφωνία των Πρεσπών. Μια Συμφωνία που ενώ έλυσε χρόνια προβλήματα και αναβάθμισε γεωστρατηγικά τον ρόλο της χώρας, κατέληξε να γίνει μπούμερανγκ για την κυβέρνηση της Αριστεράς. Ως γνωστόν , απέναντι στους διαχρονικούς ιστορικούς μύθους που όμως είναι αναγκαίοι για την συνοχή ενός έθνους , οφείλεις να αντιτάξεις τα πατριωτικά κίνητρα που σε ωθούν στην υπέρβασή τους.

Ε λοιπόν, οι επικοινωνιακοί φωστήρες του ΣΥΡΙΖΑ την δημόσια υποστήριξη αυτής της Συμφωνίας και των πατριωτικών κινήτρων τους, την ανέθεσαν στην συμπαθή κατά τα άλλα κ. Ρεπούση του «συνωστισμού» στην καταστροφή της Σμύρνης και σε διάφορους παρακοιμώμενους του πρώην «πρωθυπουργού των Ιμίων» . Σαν να λέμε ,πήραν τενεκέδες βενζίνη και τους έριξαν για να σβήσουν την πυρκαγιά ! Προς άφατον χαράν εννοείται της Νέας Δημοκρατίας που βρήκε πατριωτικό πεδίον δόξης λαμπρόν για να ξεδιπλώσει το προεκλογικό παιχνίδι της.

Έτσι φτάσαμε στην ήττα του 2019, που όμως δεν την λες και ήττα , όταν παίρνεις το σχεδόν 32% του εκλογικού σώματος!.. Τώρα λοιπόν ένα καινούριο φάντασμα πλανιέται πάνω από τα γραφεία της Κουμουνδούρου, το φάντασμα της "μεσαίας τάξης". 

Αυτής που μπορεί να «εκδικήθηκε τον ΣΥΡΙΖΑ» αλλά και που του επιβάλλει την γρήγορη αντιστοίχιση του με το ποσοστό που του έδωσε στις εκλογές. Λέξεις όπως "ανασυγκρότηση" ,"διεύρυνση", "μετασχηματισμός" ,"μετεξέλιξη" και "επανίδρυση" κυριαρχούν πλέον στο κομματικό λεξιλόγιο του πρώην μικρού κόμματος. Αλλά γι΄ αυτά,  θα μιλήσουμε σε επόμενο σημείωμα…


 

Μιχάλης Βαλιανάτος

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ
O Roberto Calasso, που απεβίωσε προχθές σε ηλικία 80 ετών, ήταν ένα από τα τελευταία ιερά τέρατα των ιταλικών γραμμάτων
ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ
Πολλές φορές αυτή η αντίθεση αποτέλεσε εστία έντονων συζητήσεων για την ανωτερότητα μεταξύ «θαλασσινών» και «βουνίσιων» ή «ορεσίβιων».
ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ
Η ιστορική πορεία της ελληνικής οικονομίας στηρίχθηκε σε ένα ιδιόμορφο παραγωγικό υπόδειγμα
ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ
Δεν ήταν μόνο η κοινή γνώμη και οι κυβερνήσεις που σοκαρίστηκαν από τη σφοδρότητα των πλημμυρών που έπληξαν τη Γερμανία και το Βέλγιο τις προηγούμενες μέρες.
ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ
Πάρος. Είχα επισκεφθεί τις προάλλες τις περίφημες Κολυμβήθρες με τους παράξενους γοητευτικούς σχηματισμούς των γρανιτένιων βράχων και τα γαλαζοπράσινα νερά.
ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ
Πρέπει να αναγνωρίσουμε τη φρίκη αυτού που αφήνουμε πίσω στο Αφγανιστάν.
ΣΗΜΕΡΑΕΒΔΟΜΑΔΑΜΗΝΑΣΕΤΟΣΟΛΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
x