A+ A A-
 • Πλοήγηση από το πληκτρολόγιο:
 • h Αρχική
 • n Δίκτυα αλληλεγγυης
 • a Ανταλλακτικό χαριστικό παζάρι
 • e Νέα
 • p Αρθογραφία
 • w Ποιοι είμαστε
 • c Επικοινωνία
 • t Web Tv
 • s Κοινωνική οικονομία
 • g Αλληλεγγύη
 • m Συνεργατισμός
 • x Καινοτομίες
 • u Start ups
 • o Αειφορία
 • r Δικαιώματα
 • j Ακτιβισμός
 • q Ζώα
Εναλλακτικός ΑμεΑ

Μπάρα προσβασιμότητας για ΑμεΑ

ΒΙΝΤΕΟ: Απίστευτο κι όμως αληθινό! Μετά το ντου της αστυνομίας στα σινεμά, κομπάρσοι στα πανεπιστήμια! Του Μπάμπη Πολυχρονιάδη

ΒΙΝΤΕΟ: Απίστευτο κι όμως αληθινό! Μετά το ντου της αστυνομίας στα σινεμά, κομπάρσοι στα πανεπιστήμια! Του Μπάμπη Πολυχρονιάδη

Αστυνομία στα σινεμά, κομπάρσοι στα πανεπιστήμια!

Απίστευτο: Έβαλαν... κομπάρσους να παρακολουθήσουν επιστημονικό σεμινάριο σε πανεπιστημιακό αμφιθέατρο! Και όταν αυτοί έφυγαν λόγω λήξης... ωραρίου, η "παραγωγή" τους απείλησε ότι δεν θα πληρωθούν (video)

Τα απίθανα που θα διαβάσετε παρακάτω συνέβησαν σε μία μονάδα του Πανεπιστημίου Αθηνών και συγκεκριμένα στο αμφιθέατρο του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγείας (ΕΠΙΨΥ) τη Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου, ως αποτέλεσμα σύμπραξης μίας ιδιωτικής εταιρείας με το ίδιο το ΕΠΙΨΥ που είναι δημόσιο.

Και αν αυτά έγιναν με ένα ΣΔΙΤ, ας αναλογιστούμε τί μπορεί να συμβεί όσο οι κάθε λογής "μπίζνεσμεν" θα ενισχύουν την παρουσία τους στα πανεπιστήμια. Και αυτό ας το έχουν υπόψη τα διάφορα "παπαγαλάκια" της κυβέρνησης που ετοιμάζονται να χιμήξουν στους φοιτητές που "κλείνουν σχολές και δρόμους" με τις κινητοποιήσεις τους, γιατί ελλοχεύει ο κίνδυνος σε λίγα χρόνια να κοιτιούνται οι φοιτητές μεταξύ τους στα αμφιθέατρα για να καταλάβουν αν οι διπλανοί τους είναι... πραγματικοί φοιτητές ή κομπάρσοι για να δείχνει "success story" το πανεπιστήμιο.

Και ποιός θα φανταζόταν, βέβαια, ένα μήνα μετά τις αποκαλύψεις για την Barbie-Αντωνιάδου, ότι η ελληνική πανεπιστημιακή κοινότητα θα βρισκόταν αντιμέτωπη με ακόμη ένα... "τρούμαν σόου" αριστείας στους κόλπους της.Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή...

Στις 23 Σεπτεμβρίου, στο αμφιθέατρο του ΕΠΙΨΥ στου Παπάγου, πραγματοποιήθηκε σεμινάριο για τον Σακχαρώδη Διαβήτη.

Οι ομιλίες έγιναν από γιατρούς - πανεπιστημιακούς, χορηγοί ήταν διάφορες φαρμακευτικές εταιρείες και διοργανωτές η Ελληνική Ομοσπονδία για τον Διαβήτη και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων- Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη.

Την ευθύνη της διοργάνωσης είχε το ΕΠΙΨΥ μέσω μίας ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα) θυγατρικής του με την επωνυμία Hygieia (σ.σ. ως "τεχνοβλαστός" του ΕΠΙΨΥ αναφέρονται στην ιστοσελίδα τους).

Η εκδήλωση επρόκειτο να ξεκινήσει στις 19.00 και ως ώρα προσέλευσης είχε οριστεί στις 18.30, ενώ είχε ανακοινωθεί ότι θα παραστεί και θα απευθύνει χαιρετισμό ο νέος περιφερειάρχης Αττικής, Γ. Πατούλης.

Η εκδήλωση ξεκίνησε τελικά στις 19.30, χωρίς τον Γ. Πατούλη αλλά παρουσία μίας εκπροσώπου του, που ανέγνωσε τον χαιρετισμό του. Ακολούθησαν οκτώ ομιλητές (καθηγητές ιατρικής οι περισσότεροι) και στο τέλος έλαβε χώρα μία μικρή συζήτηση με το κοινό.

Βάση του προγράμματος η εκδήλωση θα τελείωνε στις 21.30, όμως η καθυστέρηση στην έναρξη είχε αποτέλεσμα στις 21.45 να τελειώσουν οι ομιλίες και εκείνη την ώρα να ξεκινήσει η συζήτηση.

Όπως ήταν αναμενόμενο, λόγω της περασμένης ώρας αρκετός κόσμος είχε αρχίσει να αποχωρεί.

Περί τις 21.45 επιλέξαμε να αποχωρήσουμε κι εμείς.

Αφού διασχίσαμε τον διάδρομο του τρίτου ορόφου όπου βρίσκεται το αμφιθέατρο, με το ασανσέρ κατεβήκαμε στο ισόγειο.

Και εκεί είδαμε μία σουρεάλ σκηνή να εκτυλίσσεται μπροστά μας: Στην είσοδο του ΕΠΙΨΥ ήταν συγκεντρωμένα περί τα 35-40 άτομα.

Μία ξανθιά κυρία τους φώναζε ότι "η παραγωγή είπε αν δεν πάτε τώρα όλοι μαζί πάνω, δεν θα πληρωθείτε".

Κι από κάτω άλλες φωνές: "μέχρι τις 21.30 είπαμε" ο ένας, "πάμε στο πούλμαν τώρα" ο άλλος (σ.σ. πράγματι ένα άσπρο πούλμαν τους είχε φέρει και περιμένε να τους πάρει για να τους πάει σε κάποιο σταθμό του μετρό), "έχουμε κι άλλες υποχρεώσεις" μία άλλη κυρία κ.ο.κ.

Όμως αυτό που επικρατούσε, είναι αυτό που ακούγεται να λέγεται έντονα στο βιντεάκι που συνοδεύει το κείμενο. Δηλαδή ότι "η παραγωγή εκβιάζει", ενώ ακούγεται και η εν λόγω κυρία να λέει "μπείτε μέσα και περάστε πάνω".

Κι εσύ να στέκεσαι εκεί... "παγωτό", σαν τον Τζιμ Κάρευ στο Τρούμαν Σόου και να αναρωτιέσαι: "ποιά παραγωγή, ποιά λεφτά, πού βρίσκομαι;".

Οι διοργανωτές είχαν τη φαεινή ιδέα να φέρουν κομπάρσους από αυτούς που καλούν επ' αμοιβή τα γραφεία παραγωγής για να παριστάνουν το κοινό σε τηλεοπτικές εκπομπές για να διασφαλίσουν ότι το αμφιθέατρο στον τρίτο όροφο του ΕΠΙΨΥ θα φαίνεται γεμάτο.

Και πράγματι, με τους κομπάρσους το πέτυχαν: η αίθουσα έχει περί τα 170 καθίσματα και στην εκδήλωση ήταν μόλις καμιά δεκαριά κενά.

Αν έλειπαν οι κομπάρσοι, η αίθουσα δεν θα φαινόταν γεμάτη.

Η καθυστέρηση, όμως, στην έναρξη της εκδήλωσης ήταν αυτή που τους εξώθησε τους κομπάρσους στο να εγκαταλείψουν την αίθουσα την ώρα που τελείωνε η... "δουλειά" τους, καθώς αυτοί προφανώς θα πληρώνονταν για το τρίωρο 18.30-21.30.

Επειδή, όμως, είχε αποχωρήσει κι άλλος κόσμος, την ώρα της συζήτησης η αίθουσα φαινόταν πολύ άδεια και γι αυτό η ξανθιά κυρία, με τις απειλές της ότι δεν θα πληρωθούν, επιχειρούσε να τους ανεβάσει ξανά πάνω (ούτε λόγος για πληρωμένη υπερωρία).

Αυτός ή αυτοί που πλήρωσαν τόσα λεφτά για να φέρουν τους κομπάρσους με πούλμαν σε ένα χώρο που υπάγεται στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, μάλλον κάποιον-κάποιους ήθελαν να εντυπωσιάσουν και να δείξουν ότι έχουν "ρεύμα": Τον Πατούλη που τελικά δεν πήγε αλλά που προκάλεσε την καθυστέρηση; Τους καθηγητές; Τις φαρμακευτικές εταιρείες που ήταν και χορηγοί του σεμιναρίου;

Όπως και να έχει, η -εν κρυπτώ- μέθοδος τους είναι προσβλητική για τους παριστάμενους (διαβητικούς, γιατρούς, νοσηλευτές, φοιτητές και δημοσιογράφους) που πήγαν να παρακολουθήσουν το σεμινάριο και εν αγνοία τους συμμετείχαν σε μία virtual reality κατάσταση με σκοπό τον εντυπωσιασμό (σ.σ. δεν τίθεται θέμα για ανάγκες βιντεοσκόποησης καθώς στο χώρο υπήρχε μόνο μία σταθερή κάμερα και αυτή πίσω από τα καθίσματα για να τραβάει τους ομιλητές).

Και αν κάποιος ιδιώτης ήθελε να παραπλανήσει άλλους ιδιώτες με τους οποίους θέλει να κάνει μπίζνες και γι αυτό ήθελε "τίγκα" την αίθουσα, είναι προσβολή και για το ίδιο το Πανεπιστήμιο.

Στο αμφιθέατρο έλεγαν ότι το στρες αποτελεί παράγοντα που επηρρεάζει το ζάχαρο και ότι πρέπει να το αντιμετωπίζουμε. Και από κάτω εκβιασμοί, απειλές, φωνές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ
Ο Αντισθένης εδώ και πολλούς αιώνες διακήρυξε με τον πιο απλό και σύντομο τρόπο μία μεγάλη αλήθεια.
ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ
Ενάμιση χρόνο τώρα, η κρατική διαχείριση για τον Covid δεν είχε ως στόχο την πρόληψη και τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας.
ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ
Δυο χωριανοί σε ένα ορεινό χωριό της Κρήτης τσακώθηκαν, ο ένας μαχαίρωσε τον άλλον, που εισήχθηκε στο νοσοκομείο
ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ
Οι ειδήσεις είναι κάθε μέρα όλο και πιο δυσάρεστες αλλά προσελκύουν όλο και περισσότερο το ενδιαφέρον του κοινού.
ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ
Ποιος κορωνοϊός; Θερίζει ο καρκίνος από τα σκουπίδια που τρώμε και το νερό που πίνουμε.
ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ
«Εδώ δεν έχεις άλλο λόγο να υπάρξεις παρά να αισιοδοξείς και να οραματίζεσαι».
ΣΗΜΕΡΑΕΒΔΟΜΑΔΑΜΗΝΑΣΕΤΟΣΟΛΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
x