A+ A A-
 • Πλοήγηση από το πληκτρολόγιο:
 • h Αρχική
 • n Δίκτυα αλληλεγγυης
 • a Ανταλλακτικό χαριστικό παζάρι
 • e Νέα
 • p Αρθογραφία
 • w Ποιοι είμαστε
 • c Επικοινωνία
 • t Web Tv
 • s Κοινωνική οικονομία
 • g Αλληλεγγύη
 • m Συνεργατισμός
 • x Καινοτομίες
 • u Start ups
 • o Αειφορία
 • r Δικαιώματα
 • j Ακτιβισμός
 • q Ζώα
Εναλλακτικός ΑμεΑ

Μπάρα προσβασιμότητας για ΑμεΑ

Λάθος μέρα | Γράφει η Τίνα ΝτάρμαΛάθος μέρα

Γνωρίζω ότι ανήκω σε μια κατηγορία ανθρώπων, που συχνά θα δικαιολογήσει (ακόμα και το αδικαιολόγητο) ότι έχει να κάνει με το ψυχισμό και τις ενέργειες ενός παιδιού (απλά τα φορτώνω όλα στους γονείς και τους καθηγητές τους συνήθως και βγαίνω πάντα αλώβητη από μία  μάχη..με ένα λουλούδι). Γιατί αν το σκεφτείς λουλουδάκια όμορφα, είναι πάντα τα παιδιά, που από εμάς περιμένουν φως και γνώση, από την όποια εμπειρία ζωής, τέλος πάντων, έχουμε αποκτήσει.

Παραδέχομαι, ότι πάντα θα δώσω και το μισό και το ολόκληρο υπέρ του μαθητή και πολλές φορές θα κάνω ότι κοιτάω από την άλλη..το ηλιοβασίλεμα, όταν τους βλέπω να αντιγράφουν από σκονάκια, αγχωμένα..κάτω από το βάρος της όποιας, εξέτασης. Λίγο, ο Μικρός Πρίγκηπας, γιατί τα παιδιά μπορούν να δουν, μέσα από τη καρδιά (μόνο με τη καρδιά βλέπεις σωστά.. την αλήθεια τα μάτια, δεν την βλέπουν) λίγο και τα χρόνια μου, στο σχολείο, που τα θυμάμαι συχνά (είμασταν ΣΟΥΠΕΡ σχολείοJ είναι γεγονός ότι σαν το 4ο Χαλανδρίου..τέτοια φασάρα δεν ξανάγινε! Μάλλον..) με έχω πιάσει να κάνω τα στραβά μάτια, σε καθαρά συνεχόμενα φάουλ..πολλές φορές.

Ο παππούς μου πολέμησε στο Ρούπελ και την 28η Οκτωβρίου, πάντα τον σκέφτομαι. Πολέμησε και νίκησε τον φασισμό. Αυτό είναι ξεκάθαρο και μόνο υπερήφανη μπορώ να νιώσω, για το σθένος και τη δύναμη, που έδειξε, όταν έπρεπε. Είναι ιστορικά, καταγεγραμμένο και κανένα ανθρωπάκι, κρυμμένο πίσω από ένα υπολογιστή, δεν μπορεί να του το πάρει.

Monty Python, για αντι-μιλιταριστικό μήνυμα, σε μία τέτοια μέρα για εμένα, δεν αποτελεί κανένα μήνυμα. Είναι λάθος, η μέρα. Δεν πήγαμε εμείς στο Βερολίνο, να υποτάξουμε κανέναν. Δεν ανακαλύψαμε, (θέλοντας να των επιβάλουμε κιόλας) εμείς το φασισμό. Αντισταθήκαμε σε αυτόν ή έστω καλύτερα οι πρόγονοί μας, αντιστάθηκαν σε αυτόν. Δεν είναι ίδιο πράγμα ο θύτης με το θύμα και ας γίνει ξεκάθαρο αυτό, πριν χρειαστεί, να γίνουμε ποιητές-πεζογράφοι, για να το αναλύσουμε. Αν σου πετάνε σφαίρες, δεν υπάρχει καμία δυνατότητα, από πλευράς σου να τους πετάς λουλούδια, σφαίρες θα τους πετάξεις και εσύ (είναι βέβαιο ότι δεν θα έχεις τη δυνατότητα για:  μουσικοχορευτικό- αναφορά-art installation με θέμα τους Monty Python).

Ένας φίλος μου, στηρίζοντας το καραγκιοζιλίκι-Δελφινάριοτοκάναμε της Νέας Φιλαδέλφειας μου είπε: Το κάνω για να προστατεύσω..τα παιδιά! Εγώ πάλι ΟΧΙ. Μια οποιαδήποτε άλλη μέρα, θα ήμουν εκεί να τα τραβάω και εγώ φωτογραφίες και βιντεάκια. Η επιλογή της συγκεκριμένη μέρας όμως, ήταν λάθος. Αύριο το παιδί, θα θέλει να ανέβει στη μηχανή του, χωρίς κράνος (για να νιώσει ελεύθερο).Θα πω πάλι ΟΧΙ. Μεθαύριο να κλέψει..για ένα καλύτερο κινητό. ΟΧΙ στο άπειρο. Δεν αρκεί το έλα μωρέ παιδί είναι, ούτε βέβαια και το να θέλεις να εξαφανιστούν από προσώπου γης, όλα τα διαφορετικά παιδιά, αυτού του κόσμου. Ίσως θα αρκούσε να εξηγήσεις, ότι οι παππούδες μας πολέμησαν το τέρας του φασισμού και του ναζισμού, για όλους εμάς. Για να μπορούμε να είμαστε ελεύθεροι (και όχι γιατί είχαν καεί από τα social και το Netflix και είπαν να κάνουν ένα πόλεμο, γιατί το internet τους, δεν έτρεχε γρήγορα).

Καλά μου κορίτσια, αρχικά κάποιοι χορεύουμε πραγματικά έτσι..και γουστάρουμε (δεν είδα κάτι φοβερά extreme σε επίπεδο κινησιολογίας και δικής σας δημιουργικότητας)! Λυπάμαι αλλά δε μπορώ να βάλω παραπάνω..από 3! Τέλος, διαβάστε λίγο και θα καταλάβετε, ότι μάλλον, επιλέξατε για το αντιπολεμικό show σας, μια λάθος μέρα, σε λάθος μέρος και σε λάθος ώρα. Που και που μπορεί να γίνει και ένα λάθος σε μια παράσταση (δεν έγινε και τίποτα) και εμείς στη ηλικία σας..κάναμε λάθη.

Τίνα Ντάρμα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ
Δυστυχώς, την τραγωδία που βιώνουμε σήμερα, με κάποιες τιμητικές εξαιρέσεις την διαχειρίστηκαν «δημοσιογραφικά», άτομα ανεπαρκή που έφερναν στο νου έναν αξιολύπητο τηλεοπτικό τραμπούκο που μας έφτυνε κατά πρόσωπο τη χυδαιότητά του
ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ
Βιώνουμε εποχές όπου η παρατεταμένη κρίση μοιάζει με Λερναία Ύδρα και κανείς δεν γνωρίζει πώς κι αν ο σύγχρονος άνθρωπος θα καταφέρει, ως άλλος τεχνοκράτης Ηρακλής, να θάψει το «αθάνατο κεφάλι» της, ώστε να σταματήσει την αναπαραγωγή της
ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ
Γράφει ο Γιώργος Παυλάκης - Επικεφαλής του Τμήματος Ανθρωπίνων Ρετροϊών, Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου, ΗΠΑ
ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ
Η δημιουργία εργοστασίων καύσης – ενεργειακής αξιοποίησης των αστικών στερεών απορριμμάτων (ΑΣΑ), προωθείται πανελλαδικά εδώ και χρόνια.
ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ
Από τη μελέτη της σχέσης μεταξύ ανεργίας και θνησιμότητας, διαπιστώνεται ότι η ανεργία αύξησε τον κίνδυνο θανάτου κατά 63%.
ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ
Ένας σύμμαχος γειτονικός και φίλος λαός με χαρακτηριστικά που περισσότερο μας ενώνουν παρά μας χωρίζουν, έχει πληγεί με πρωτοφανή σφοδρότητα φέρνοντας στο μυαλό μας εικόνες από τσουναμι σε παραλία γεμάτη κόσμο.
ΣΗΜΕΡΑΕΒΔΟΜΑΔΑΜΗΝΑΣΕΤΟΣΟΛΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ