A+ A A-
 • Πλοήγηση από το πληκτρολόγιο:
 • h Αρχική
 • n Δίκτυα αλληλεγγυης
 • a Ανταλλακτικό χαριστικό παζάρι
 • e Νέα
 • p Αρθογραφία
 • w Ποιοι είμαστε
 • c Επικοινωνία
 • t Web Tv
 • s Κοινωνική οικονομία
 • g Αλληλεγγύη
 • m Συνεργατισμός
 • x Καινοτομίες
 • u Start ups
 • o Αειφορία
 • r Δικαιώματα
 • j Ακτιβισμός
 • q Ζώα
Εναλλακτικός ΑμεΑ

Μπάρα προσβασιμότητας για ΑμεΑ

Βραβεία BRAVO: "Ένας περιβαλλοντικός εγκληματίας βραβεύεται ως προστάτης του περιβάλλοντος"


Βραβεία BRAVO: Ένας περιβαλλοντικός εγκληματίας βραβεύεται ως προστάτης του περιβάλλοντος

Με αφορμή την πρόσφατη βραβευση της Ελληνικός Χρυσός στα BRAVO Awards, στην κατηγορία “Προστασία Οικοσυστημάτων & Βιοποικιλότητα”, το Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων έστειλε την παρακάτω επιστολή στον διοργανωτή του θεσμού, το Δίκτυο Υπεύθυνων Οργανισμών και Ενεργών Πολιτών (QualityNet Foundation):


ΘΕΜΑ: Ένας περιβαλλοντικός εγκληματίας βραβεύεται ως προστάτης του περιβάλλοντος

Ιερισσός, 07.01.2019

Αξιότιμη κα Εξάρχου,

Από τον Τύπο πληροφορηθήκαμε ότι η εταιρεία “Ελληνικός Χρυσός” βραβεύθηκε στα BRAVO Sustainability Awards 2019 στην κατηγορία “Προστασία Οικοσυστημάτων & Βιοποικιλότητα”. Η εταιρεία βρίσκεται επίσης στη λίστα των “πλέον βιώσιμων επιχειρήσεων στην Ελλάδα το 2019” του Sustainability Performance Directory, αλλά και σε αυτήν των “Πρεσβευτών Βιωσιμότητας 2018” (υποθέτουμε και του 2019) του Sustainable Greece 2020. Aνάλογες διακρίσεις είχε λάβει η εταιρεία και τα προηγούμενα έτη. Οι θεσμοί αυτοί, που συντονίζονται όλοι από τον οργανισμό σας, φιλοδοξούν να αναδείξουν τους φορείς και τις πρωτοβουλίες που θα δημιουργήσουν την “Ελλάδα του Αύριο”.

Το πρόβλημα είναι ότι η πληροφόρηση των διοργανωτών και των Επιτροπών Αξιολόγησης προέρχεται αποκλειστικά από την επιχείρηση ή τον φορέα που επιδιώκει την βράβευσή του. Η απονομή διακρίσεων σε εταιρείες που σκοπίμως παραπληροφορούν εκθέτει τους διοργανωτές και υποβιβάζει το θεσμό των βραβεύσεων σε εργαλείο επικοινωνιακής προβολής ή ακόμα και προπαγάνδας.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η “Ελληνικός Χρυσός”. Η εταιρεία που επί σειράν ετών λαμβάνει τις ύψιστες διακρίσεις στις διοργανώσεις σας παραβιάζει συστηματικά και κατ’εξακολούθηση την περιβαλλοντική νομοθεσία και τους εγκεκριμένους για τις δραστηριότητές της περιβαλλοντικούς όρους. Επισυνάπτεται δύο από τις Πράξεις Βεβαίωσης Παράβασης του αρμόδιου Τμήματος Επιθεωρητών Περιβάλλοντος για το 2018 και το 2019. Βεβαιώνονται, ξανά και ξανά, οι ίδιες σοβαρές παραβάσεις αφού η εταιρεία, επιδεικτικά και προκλητικά, αρνείται να συμμορφωθεί με τη νομιμότητα:

Συστηματική ρύπανση των υδάτων με βαρέα τοξικά μέταλλα (κάδμιο, μόλυβδο, ψευδάργυρο, αρσενικό) από την έναρξη λειτουργίας της δραστηριότητας (2011) μέχρι σήμερα. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι η συγκέντρωση μολύβδου στα επιφανειακά ύδατα του ρέματος Μαυρόλακκα στην Ολυμπιάδα που η εταιρεία χρησιμοποιεί ως αποδέκτη των υγρών αποβλήτων της βρέθηκε 985% πάνω από το ισχύον όριο, γεγονός που αποτυπώνει και το μέγεθος της ρύπανσης του ρέματος.

Διαχείριση και διακίνηση επικίνδυνων αποβλήτων σα να ήταν μη επικίνδυνα, χωρίς τους απαραίτητους όρους και προδιαγραφές ασφαλείας, θέτοντας σε κίνδυνο το περιβάλλον και την υγεία εργαζομένων και κατοίκων.

Σοβαρές παραβάσεις των εγκεκριμένων περιβαλλοντικών όρων στην κατασκευή του Χώρου Απόθεσης Επικινδύνων Αποβλήτων (ΧΥΤΕΑ) Κοκκινόλακα, ο οποίος μέχρι σήμερα λειτουργεί χωρίς την απαιτούμενη από την περιβαλλοντική νομοθεσία άδεια λειτουργίας. Όπως διαβάσαμε, η εταιρεία είχε το θράσος να ζητάει βράβευση και για τον Κοκκινόλακκα!

Στην αντίληψη του μέσου ανθρώπου, αλλά και κατά τον ορισμό της Οδηγίας 2008/99/ΕΚ, τα παραπάνω συνιστούν περιβαλλοντικά εγκλήματα.

Η φετινή βράβευση της Ελληνικός Χρυσός αφορούσε το “Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Αποκατάστασης” των παλαιών χώρων απόθεσης στην Ολυμπιάδα. Στην πραγματικότητα, η εταιρεία έχει παραβιάσει τόσο τα εγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα όσο και το σύνολο των σχετικών με τον παλαιό χώρο απόθεσης τελμάτων όρων της ΚΥΑ Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων. Η αποκατάσταση του παλαιού χώρου απόθεσης κατά την ΚΥΑ ΕΠΟ έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί ήδη από το 2018 και σήμερα να βρισκόμαστε στο στάδιο “συντήρησης της βλάστησης”. Η φωτογραφία που επισυνάπτεται, με ημερομηνία λήψης 28/12/2019, δείχνει ότι τίποτα δεν έχει γίνει.

Διαβάστε περισσότερα εδώ: antigoldgr.org

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Ακόμα μια δικαίωση του Δικτύου Φορέων και Πολιτών για την προστασία των Αγράφων.
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Η Αθήνα θεωρείται μια από τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες με τη μεγαλύτερη αναλογία θανάτων σχετιζόμενων με την έλλειψη προσβάσιμου πράσινου
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Περίπου 3.760 μετρικοί τόνοι πλαστικών πλέουν αυτήν τη στιγμή στη Μεσόγειο Θάλασσα
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Οι μαρτυρίες των ανθρώπων που χτυπήθηκαν επειδή λένε “όχι” στην επιβολή εγκατάστασης αιολικών βιομηχανιών.
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Ο «Λάμπρος», ένας νεαρός Σπιζαετός που γεννήθηκε τον Μάρτιο του 2021 στο Πρασανό φαράγγι από γνωστό αναπαραγωγικό ζευγάρι του νησιού
ΣΗΜΕΡΑΕΒΔΟΜΑΔΑΜΗΝΑΣΕΤΟΣΟΛΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
x