A+ A A-
 • Πλοήγηση από το πληκτρολόγιο:
 • h Αρχική
 • n Δίκτυα αλληλεγγυης
 • a Ανταλλακτικό χαριστικό παζάρι
 • e Νέα
 • p Αρθογραφία
 • w Ποιοι είμαστε
 • c Επικοινωνία
 • t Web Tv
 • s Κοινωνική οικονομία
 • g Αλληλεγγύη
 • m Συνεργατισμός
 • x Καινοτομίες
 • u Start ups
 • o Αειφορία
 • r Δικαιώματα
 • j Ακτιβισμός
 • q Ζώα
Εναλλακτικός ΑμεΑ

Μπάρα προσβασιμότητας για ΑμεΑ

Το μαρτύριο των δανειοληπτών - Το σχέδιο «Ηρακλής» για την Α΄κατοικία


Γράφει η ΙΩΑΝΝΑ ΛΙΟΥΤΑ πολιτικός επιστήμονας - Μέρα25

Το μαρτύριο των δανειοληπτών - Το σχέδιο «Ηρακλής» για την Α΄κατοικία, τι και πως 

Το σχέδιο "Ηρακλής" επιτρέπει την δημιουργία εξειδικευμένων εταιρειών διαχείρισης απαιτήσεων, οι οποίες θα εισπράττουν τιτλοποιημένα δάνεια.


Οι Τράπεζες μπορούν να τιτλοποιούν και να αφαιρούν από τους ισολογισμούς τους τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.


Οι εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων θα λειτουργούν "ανεξάρτητα" από τις Τράπεζες παρόλο που μπορούν να προέρχονται από τις ίδιες (σύμφωνα με τα ΔΛΠ η Τράπεζα δεν ασκεί έλεγχο αν η συμμετοχή της είναι έως 20% στην εταιρεία).


Οι εταιρείες αυτές έχουν προκύψει από απόσχιση τμημάτων των Τραπεζών και με συμμετοχή διεθνών:Οι εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων στην Ελλάδα


 pastedGraphic.png


Πως θα λειτουργούν:


 Οι εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων θα εισπράττουν τα ποσά με συγκεκριμένο χρονικό σχεδιασμό και όχι με δικό τους προγραμματισμό χρονικός σχεδιασμός -θα είναι  άρρηκτα συνδεδεμένος με την τιτλοποίηση:


-θα συγκεντρώνονται συγκεκριμένα ποσά ώστε να πληρώνονται οι τόκοι των νέων τίτλων. Όσο δεν τηρείται ο σχεδιασμός της είσπραξης ,θα μεγαλώνουν οι καταπτώσεις των εγγυήσεων εις βάρος του Δημοσίου δηλ. η επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού.


-στο άρθρο 12 του νέου νόμου ορίζεται ότι η απόκλιση στις εισπράξεις δεν πρέπει να ξεπερνά το 30% των προσχεδιασμένων εισπράξεων για δύο περιόδους εκτοκισμού.


Τι έπεται αν η απόκλιση υπερβεί το 30%:


Όταν η εταιρεία διαχείρισης υπερβεί το όριο των 30% παύει η διαχείριση της χωρίς να αποζημιωθεί για την εργασία που έχει πράξει και την θέση της παίρνει άλλη εταιρεία ,η οποία δεν πρέπει να έχει καμία σχέση με την προηγούμενη.


Ποιους δανειολήπτες αφορά:


-ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΕΣ –ΚΑΚΟΠΛΗΡΩΤΕΣ βαθιάς καθυστέρησης


-Θα τιτλοποιούνται επίσης με κρατικές εγγυήσεις δάνεια με καθυστέρηση έως 90 ημερών


-δάνεια με εξασφάλιση κατοικίας.


Στόχος του σχεδίου Ηρακλής είναι η απαλλαγή των Τραπεζών από μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Οι κρατικές εγγυήσεις που θα δοθούν στις Τράπεζες θα ανέρχονται στα 12 δις. Το πρόγραμμα παροχής εγγυήσεων του Ελ.Δημοσίου έναντι προμήθειας έχει εγκριθεί από την Κομισιόν (σχεδόν αμέσως περίπου 3 μήνες ).


Ο Ν.4605/19 για την προστασία της Α΄κατοικίας  έληγε στις 31-12-19 και πήρε παράταση έως την 30η Απριλίου. Από 1η Μαΐου 2020 αποσυνδέεται από την πτώχευση η προστασία της Α΄κατοικίας , θα αποτελεί αρμοδιότητα της Πρόνοιας και δεν θα απασχολεί τις Τράπεζες. 


Προστασία της Α΄κατοικίας θα έχουν μόνο οι ευάλωτοι οικονομικά και θα λαμβάνουν επίδομα στέγασης από την Πρόνοια. 

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους για τις 28 εβδομάδες λειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την προστασία της πρώτης κατοικίας, στο διάστημα από 1/7/2019 μέχρι 10/1/2020:

-Έχουν εισέλθει στην πλατφόρμα 59.802 ενδιαφερόμενοι χρήστες.
- Έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία ετοιμασίας της αίτησης και συναίνεσαν στην άρση φορολογικού και τραπεζικού απορρήτου 39.689 χρήστες.
- Έχουν υποβληθεί 1.548 αιτήσεις και έχουν διαβιβαστεί στις τράπεζες.
- Έχουν δοθεί 491 προτάσεις ρύθμισης από τις τράπεζες.
- Έχουν ήδη γίνει αποδεκτές από δανειολήπτες 172 προτάσεις ρύθμισης και εκκρεμεί η αποδοχή των υπολοίπων.
- Έχει ήδη εγκριθεί η κρατική επιδότηση σε 88 πολίτες

Η λύση που προτείνει το ΜέΡΑ25, λύση απόλυτα ρεαλιστική, βιώσιμη και λογική, αλλά και δίκαιη – μέσω της ίδρυσης Δημόσιας Εταιρείας Αναδιάρθρωσης και Διαχείρισης Ιδιωτικών Χρεών (ΔΕΑΔΙΧ) – ώστε να μην βρεθεί κανένας πολίτης στο δρόμο και κανένας μαγαζάτορας στην ανεργία, αλλά και αυτός που πραγματικά μπορεί και πρέπει να πληρώσει, να το κάνει.


Ο Υπουργός Οικονομίας προανήγγειλε ότι τον Απρίλιο θα είναι έτοιμο το νέο ιδιωτικό πτωχευτικό δίκαιο και θα βασίζεται στην δημιουργία ενός ενιαίου πλαισίου για επιχειρήσεις και νοικοκυριά, μία δεύτερη ευκαιρία για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και ένα δίκτυο προστασίας για τα οικονομικά ευάλωτα. Μένει να το δούμε  διότι:

 

α) ο Υπουργός Ανάπτυξης, συνεπαρμένος από την εξουσία  ,ωμά  και κυνικά δηλώνει  ότι δεν πρέπει να υπάρχει προστασία πρώτης κατοικίας   και

 β) οι θεσμοί έχουν ξεκαθαρίσει  ότι το νέο Πτωχευτικό Δίκαιο δεν θα πρέπει να περιλαμβάνει κανενός είδους προστασία. Επομένως ισχύει :


- η ρευστοποίηση της περιουσίας του  δανειολήπτη πριν αρχίσουν διαπραγματεύσεις για τον διακανονισμό  των χρεών του σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

 -η κατάργηση κάθε περιορισμού στους πλειστηριασμούς ακινήτων θα ισχύει για όλους τους οφειλέτες, ακόμη και αν πρόκειται για την πρώτη κατοικία του οφειλέτη ανεξαρτήτως εμβαδού  και εισοδήματος


ΙΩΑΝΝΑ ΛΙΟΥΤΑ πολιτικός επιστήμονας  Μέρα25
@pixabayΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ
Υπάρχουν λογοτέχνες και κάποια δημιουργήματά τους που σε συνοδεύουν πεισματικά σε όλη τη διάρκεια της ζωής σου
ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ
Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται μία υπερδραστηριοποίηση ομάδων αντιεμβολιαστών
ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ
Η αμυντική συμφωνία Ελλάδας και Γαλλίας έτυχε ευρύτατης αποδοχής από όλες τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας.
ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ
Η πανδημία COVID19 έχει αποσαθρώσει στερεότυπα, δομές, ιδεολογήματα αλλά και δόγματα πάνω στα οποία είχε δομηθεί ο κόσμος μας, εδώ και δεκαετίες.
ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ
«Ο τόπος ξέρει τη σκιά μας και τα βήματα/τα όνειρά μας τα τρελά και τις αγάπες/τα ονόματα τα χέρια και τα έργα μας/τη φτώχεια τους καημούς και τη χαρά μας».
ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ
Η συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας για την εγκαθίδρυση στρατηγικής εταιρικής σχέσης για την συνεργασία στην άμυνα και την ασφάλεια, αποτελεί μια επιτυχία για την Ελλάδα.
ΣΗΜΕΡΑΕΒΔΟΜΑΔΑΜΗΝΑΣΕΤΟΣΟΛΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
x