A+ A A-
 • Πλοήγηση από το πληκτρολόγιο:
 • h Αρχική
 • n Δίκτυα αλληλεγγυης
 • a Ανταλλακτικό χαριστικό παζάρι
 • e Νέα
 • p Αρθογραφία
 • w Ποιοι είμαστε
 • c Επικοινωνία
 • t Web Tv
 • s Κοινωνική οικονομία
 • g Αλληλεγγύη
 • m Συνεργατισμός
 • x Καινοτομίες
 • u Start ups
 • o Αειφορία
 • r Δικαιώματα
 • j Ακτιβισμός
 • q Ζώα
Εναλλακτικός ΑμεΑ

Μπάρα προσβασιμότητας για ΑμεΑ

Επενδυτικά έργα στην ελληνική περιφέρεια | Του Δημήτρη Μαγριπλή


Tου Δημήτρη Μαγριπλή

Το χθεσινό δεν ήταν συνεδρίαση αλλά θύελλα. Ακόμη και η πλειοψηφία διασπάστηκε σε τρεις διαφορετικές απόψεις. Αντίπαλοι και φίλοι μετά το μισάωρο βρέθηκαν συναισθηματικά μπερδεμένοι. Στην αρχή άρχισαν δειλά - δειλά να κοιτάζονται περίεργα και στην συνέχεια ξεκίνησαν οι μετακινήσεις. 

Δύο από τα αριστερά σηκώθηκαν και πέρασαν στα δεξιά έδρανα. Αντίστοιχα, μετά την προς στιγμή ικανοποίηση του Δημάρχου, δύο μυστακοφόροι μεταπήδησαν αριστερότερα. Το ακροατήριο πάγωσε. Τέτοια συμπεριφορά δεν είχε παρατηρηθεί ποτέ στο παρελθόν. Ξέρουμε όλοι τι σημαίνει κάθομαι δεξιά και αντίστοιχα αριστερά. Μερικές φορές κάποιο τυχόν λάθος αντιμετωπίζεται με χιούμορ και μαντηλάκια οινοπνεύματος για  τη σχετική κάθαρση. Σε σημαντικές συνεδριάσεις η συστράτευση είναι απόλυτη. Ξέρουμε από πριν το αποτέλεσμα. Απλά  μαζευόμαστε όλοι για τα σχετικά γαρδουμπάκια, που συνήθως φέρνουν οι κυρίες της πλειοψηφίας, για τα επινίκια. Η τρίτη άποψη έχει το καλό κρασί. Ίσως υπολογίζεται μόνο για αυτό, αφού η μοναξιά του ενός δεν συνιστά συντεταγμένη άποψη.

Είμαστε ένας καθαρόαιμος Καλλικρατικός δήμος , που σημαίνει ότι τα καφενεία βάφονται ακόμη μπλε,  πράσινα ή συνδυασμός των παραπάνω με πινελιές ροζ. Οποιοδήποτε άλλο χρώμα θεωρείται αισθητικά απαράδεκτο. Έ… τώρα λόγω της κρίσης αλλά και η αναγκαιότητα να πιούμε και κάτι, εξέλεξε οινοχόο ντυμένο σε ξεπλυμένο κόκκινο. Κατά γενική ομολογία επιβάλλεται.

Πάνω που είμαστε κομπλέ, οι μετακινήσεις των συμβούλων μάς στοίχησαν. Είπαμε δεν γίνεται , τρίψαμε τα μάτια μας και η συνεδρίαση αναβλήθηκε. Το μικρογεύμα αποσύρθηκε άδοξα για την επομένη. Το θέμα ήταν επείγον και έπρεπε να παρθεί απόφαση. Υπήρχε και η σχετική παρότρυνση του τοπικού βουλευτή…
Μαζευτήκαμε ξανά και όλα έδειχναν ήσυχα και τακτικά. Μίλησε πάλι ο Δήμαρχος, ο αρχηγός της αντιπολίτευσης και στο τέλος ο οινοχόος. Ύστερα περάσαμε στην ψηφοφορία. Το δίλημμα έλεγε ναι ή όχι. Πάλι βουή. Αδιέξοδο. Κοιταχτήκαμε άγρια και ευτυχώς ανοίχθηκαν τα ταπεράκια. Φάγαμε και πάνω που υψώναμε ποτήρια, ακούστηκε η πρόταση για δημοψήφισμα.

- Να μην φτάσουμε εκεί…, φώναξε ο δήμαρχος και η αλήθεια είναι ότι όλοι οι αιρετοί συναινέσαμε.  

- Και τότε τι; Να μας πάρουν το φιλέτο από τα χέρια; είπε ο αρχηγός της αντιπολίτευσης.

- Ελάτε να συμφωνήσουμε λοιπόν…, πρότεινε ο οινοχόος.

 Κάτσαμε πάλι και αφού απαριθμήσαμε τα αρνητικά και τα θετικά και αφού ανατριχιάσαμε από  την προοπτική να πάρει την επένδυση ο γειτονικός δήμος, καταλήξαμε σε θετική συμφωνία.
Το φωτοτυπικό του Δήμου δούλευε όλο το βράδυ, έτσι τα καφενεία όλης της επικράτειας είχαν φρέσκια και πρωινή την είδηση: « Η μοναδική ευκαιρία επένδυσης που παρουσιάστηκε στον φτωχό δήμο μας, δεν αφήνει περιθώρια κωλυσιεργίας και καθυστερήσεων.

Θα  πρέπει να ξεπεραστούν οι προκαταλήψεις και ο κόσμος να αγκαλιάσει την ιδέα και την προοπτική ανάπτυξης που αναδύεται πίσω από αυτήν. Με απλά λόγια σημαίνει τουλάχιστον 200 νέες θέσεις εργασίας, ολοκλήρωση του οδικού δικτύου, ανάπτυξη του τουρισμού, του εμπορίου, ενίσχυση της αγροτικής οικονομίας και προπάντων επανεκκίνηση της οικοδομικής δραστηριότητας. Επιπλέον  διαφήμιση της περιοχής και φυσικά ενδυνάμωση σε ανθρώπινο δυναμικό που φυσικά θα συρρεύσει εντός και εκτός  των νέων υποδομών.»
Στο τρίτο τσίπουρο αρκετοί κατάλαβαν το κείμενο και άρχισαν οι ζυμώσεις. Μετά από σχετικά κεράσματα ή απειλές, λίγους εκβιασμούς και αρκετά χτυπήματα σε πλάτες, οι παράγοντες κατάφεραν το επιδιωκόμενο: κοινή συναίνεση.  
Την επομένη η κοινοποίηση έγραφε τα ονόματα των πολιτικών παραγόντων, του περιφερειάρχη και του υπουργού. Όλοι το αγκάλιασαν με χαρά. Ήταν επιτέλους το πρώτο ευχάριστο που γιόρταζε η περιοχή, μετά το μνημόνιο. Μπορεί  να μας έκλεισαν κάμποσα σχολεία, μα αυτό θα ήταν σαν πανεπιστήμιο.

- Κάτι μας πήραν μα κάτι θα δώσουν, είπε χαμογελώντας ο Φώντας ο εργολάβος, τρίβοντας τα χέρια του. Όλη  η πόλη θα κονομήσει, συνέχισε και  μου  έδειξε «το σχέδιο των κλειστών φυλακών», που προσευχόμασταν όλοι να γίνει.
Ο Δημήτρης Γ. Μαγριπλής γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα και από το 2000 κατοικεί στην Κυπαρισσία του νότου. Στη λογοτεχνία πρωτοεμφανίστηκε το 2007 με το ψευδώνυμο Φώτης Αδάμης.

Έκτοτε χρησιμοποιεί το όνομά του. Έχει εκδώσει τέσσερις συλλογές διηγημάτων, με τελευταία "Τα Καναπεδάκια της ανεργίας", Κριτική , Αθήνα 2017. Με την ιδιότητά του Διδάκτορα της Κοινωνιολογίας, έχει εκδώσει αρκετές επιστημονικές μελέτες και έχει πλούσια εργογραφία ως αρθρογράφος (σε εφημερίδες, επιστημονικά και λογοτεχνικά περιοδικά).

Από το 1999 δουλεύει σαν επιστημονικός συνεργάτης σε τμήματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, αν και τα τελευταία χρόνια τα κύρια εισοδήματά του προέρχονται από την ενασχολήσή του με την γη, ως ελαιοπαραγωγός ( "Ωδή Ελαίου" : https://www.facebook.com/odeeleou/)
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ
Είχε πια συνηθίσει. Κάθε βράδυ έστρωνε τις κουβέρτες του και πλάγιαζε πάνω από τον εξαερισμό του μετρό.
ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ
200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821: Ωραίοι ως Έλληνες…
ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ
Η σύγκριση με την επίσημη Εκκλησία στην πατρίδα μας θα αποτελέσει νομοτελειακό γεγονός
ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ
Μία κοινωνία που «θα υπηρετεί τον ανίσχυρο» και όχι την «κοινωνία των ισχυρών».
ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ
Υπό κανονικές συνθήκες, πρώτα μπαίνουν τα θεμέλια του κράτους με Σύνταγμα, μετά γίνονται εκλογές. Αλλά στην Λιβύη δεν υπάρχει κανονικότητα..
ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ
Ύστατος (απο)χαιρετισμός σε μια μικρή δολοφονημένη από τον κυνισμό...
ΣΗΜΕΡΑΕΒΔΟΜΑΔΑΜΗΝΑΣΕΤΟΣΟΛΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
x