A+ A A-
 • Πλοήγηση από το πληκτρολόγιο:
 • h Αρχική
 • n Δίκτυα αλληλεγγυης
 • a Ανταλλακτικό χαριστικό παζάρι
 • e Νέα
 • p Αρθογραφία
 • w Ποιοι είμαστε
 • c Επικοινωνία
 • t Web Tv
 • s Κοινωνική οικονομία
 • g Αλληλεγγύη
 • m Συνεργατισμός
 • x Καινοτομίες
 • u Start ups
 • o Αειφορία
 • r Δικαιώματα
 • j Ακτιβισμός
 • q Ζώα
Εναλλακτικός ΑμεΑ

Μπάρα προσβασιμότητας για ΑμεΑ

Πώς να κάνετε τα παιδιά να σεβαστούν το περιβάλλον…Πώς να κάνετε τα παιδιά να σεβαστούν το περιβάλλον…

 

Το φυσικό περιβάλλον είναι ο χώρος μέσα στον οποίο ζει ο άνθρωπος. Έχει μεγάλη σημασία καθώς επιδρά στη σωματική, πνευματική και ψυχική διάπλασή του και συντελεί στη διαμόρφωση της προσωπικότητάς του. Τα τελευταία όμως χρόνια με την επικράτηση του υπερκαταναλωτισμού στο βωμό του κέρδους ο άνθρωπος απομακρύνθηκε από αυτό και κατ’ επέκταση από τις ρίζες του.

Η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι ευδιάκριτη ακόμη και σε περιοχές που δεν έχουν βαριά βιομηχανία. Οι εποχές έχουν αλλάξει και καθημερινά σε παγκόσμιο επίπεδο ερχόμαστε αντιμέτωποι με τεράστιες πυρκαγιές, πλημμύρες και ακραία καιρικά φαινόμενα.

Είναι άραγε αναστρέψιμη αυτή η κατάσταση; Πώς μπορούμε να φέρουμε τα παιδιά κοντά στη φύση. Να συνειδητοποιήσουν πως είναι μέρος της κι όχι οι κυρίαρχοί της και να την προστατέψουν; Η απάντηση είναι μια. Η περιβαλλοντική εκπαίδευση που θα οδηγήσει στην ανάπτυξη μιας οικολογικής συνείδησης.

Τα παιδιά από τα πρώτα χρόνια της ζωής τους θα πρέπει να κατανοήσουν τα περιβαλλοντικά προβλήματα και να ευαισθητοποιηθούν σε θέματα προστασίας.

Πρώτο μέλημα μας θα πρέπει να μάθουμε στα παιδιά μας να Ανακυκλώνουν. Στο σπίτι θα πρέπει να έχουμε δυο κάδους. Στον ένα να τοποθετούμε τις ανακυκλώσιμες συσκευασίες όπως χάρτινες, γυάλινες, πλαστικές και αλουμινένιες ενώ στον άλλο τα υπόλοιπα σκουπίδια. Μπορούμε να ξεχωρίσουμε σε ένα βάζω και τις μπαταρίες από τα παιχνίδια τους για να τις ανακυκλώσουμε. Μια ωραία ιδέα θα ήταν να ορίσουμε μια μέρα όπου θα πηγαίνουμε με τα παιδιά να πετάμε το περιεχόμενο του πρώτου κάδου στους μπλε κάδους που βρίσκονται στη γειτονιά μας έτοιμοι να δεχθούν τα ανακυκλώσιμα υλικά.

Τα παιδιά μας πρέπει να μάθουν να χρησιμοποιούν το νερό με μέτρο. Κάθε φορά που πλένουν τα δόντια τους να μην αφήνουν τη βρύση να τρέχει άσκοπα. Σύμφωνα με έρευνες σε κάθε πλύσιμο αν δεν κλείνουμε τη βρύση ξοδεύουμε άσκοπα 3 λίτρα νερό!

Το ίδιο και με το ρεύμα. Να μην αφήνουν τις λάμπες να καίνε ενώ απουσιάζουν ώρα από έναν χώρο.

Καλό θα ήταν να διδάξουμε στα παιδιά τον αυτοέλεγχο σε ότι αφορά την αγορά αντικειμένων. Ο υπερκαταναλωτισμός είναι η πρώτη και βασική αιτία της μόλυνσης. Όσο αγοράζουμε προϊόντα τόσο τα εργοστάσια χρησιμοποιώντας τις πρώτες ύλες παράγουν μολύνοντας το περιβάλλον.

Φέρτε τα παιδιά σας κοντά στη φύση. Μιλήστε μαζί τους σε μια βόλτα για το πόσο σημαντικά είναι όλα τα ζώα στον πλανήτη. Δεν είμαστε για να τα διατάζουμε και να καταστρέφουμε τον χώρο όπου ζουν για δικό μας όφελος, αλλά ο προορισμός μας είναι να συνυπάρξουμε μαζί τους και να τα προστατέψουμε. Άλλωστε ο άνθρωπος είναι έλλογο ον.

Διαβάστε παραμύθια με ζωάκια που έχουν συναισθήματα και ζουν τις δικές τους περιπέτειες για να δουν πως κι αυτά νιώθουν. Παραμύθια και ιστορίες οικολογικού χαρακτήρα που προβάλλουν την αγάπη προς το περιβάλλον.

Αποτελέστε το σωστό πρότυπο για τα παιδιά σας ώστε να μάθουν ποτέ να μην αφήνουν πίσω τους σκουπίδια. Μαζέψτε τα σκουπίδια σας από το τραπέζι πριν φύγετε από μια καφετέρια. Πριν εγκαταλείψετε την παραλία ή μια δασική έκταση. Κι αν υπάρχουν σκόρπια εγκαταλελειμμένα σκουπίδια από άλλους πετάξτε τα με τα δικά σας.

Κάντε τα παιδιά σας να αγαπήσουν το περιβάλλον στο οποίο ζουν, να αγωνιστούν για ένα καλύτερο μέλλον τόσο γι’ αυτά όσο και για τα παιδιά τους! Το περιβάλλον εκπέμπει sos. Εμείς είμαστε εδώ για να το ακούσουμε και να δράσουμε!

 

Καλλιόπη Ουζούν -Ανδρέου

Φιλόλογος, Ειδική Παιδαγωγός - Συγγραφέας

 
Συγγραφέας του βιβλίου ΤΟ ΜΑΓΙΚΟ ΦΤΕΡΟ


ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Οι συγκεκριμένες βουνοκορφές βρίσκονται στα σύνορα των δήμων Δωρίδας και Μακρακώμης
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Το ιδιωτικό κεφάλαιο καθορίζει τις πολιτικές διαχείρισης των αποβλήτων
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Ο φτωχός Νότος υφίσταται εκμετάλλευση, ώστε ο πλούσιος Βορράς να μπορέσει να μεταβεί στην περιβαλλοντική βιωσιμότητα.
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Στο video φαίνεται το «Σινικό τείχος» 1.535 μέτρων που κατασκευάζεται προκειμένου να σχηματιστεί μια λίμνη σκουπιδιών
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Εκτιμήσεις και για το όφελος που θα είχαν οι ελληνικές πόλεις αν εφάρμοζαν τα νέα αυστηρότερα όρια για τη ρύπανση του αέρα.
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Kατεπείγον αίτημα δράσης ενάντια στα δηλητηριασμένα δολώματα
ΣΗΜΕΡΑΕΒΔΟΜΑΔΑΜΗΝΑΣΕΤΟΣΟΛΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
x