A+ A A-
 • Πλοήγηση από το πληκτρολόγιο:
 • h Αρχική
 • n Δίκτυα αλληλεγγυης
 • a Ανταλλακτικό χαριστικό παζάρι
 • e Νέα
 • p Αρθογραφία
 • w Ποιοι είμαστε
 • c Επικοινωνία
 • t Web Tv
 • s Κοινωνική οικονομία
 • g Αλληλεγγύη
 • m Συνεργατισμός
 • x Καινοτομίες
 • u Start ups
 • o Αειφορία
 • r Δικαιώματα
 • j Ακτιβισμός
 • q Ζώα
Εναλλακτικός ΑμεΑ

Μπάρα προσβασιμότητας για ΑμεΑ

Υψωμένο μεσοδάχτυλο | Γράφει η Έλενα Ακρίτα


Υψωμένο μεσοδάχτυλο | Γράφει η Έλενα Ακρίτα

Με αυτό τον τρόπο ‘χαιρέτησε’ το συγκεντρωμένο πλήθος ο ένας από τους κατηγορούμενους για τον βιασμό και τον φόνο της νεαρής φοιτήτριας Ελένης Τοπαλούδη. 

Γνωστή και μη εξαιρετέα η σημειολογία της χειρονομίας αυτής. Το υψωμένο μεσοδάχτυλο είναι ο φαλλός και τα διπλωμένα δάχτυλα οι όρχεις. Μάς το είπε και κοτζάμ επιστήμων σε συνέντευξή του στο BBC ανθρωπολόγος Desmond Morris συγγραφέας του ‘The Naked Ape’. Η φαλλική αυτή κίνηση υποδηλώνει την ασέβεια, την περιφρόνηση και τον εκφοβισμό στην πιο ακραία τους μορφή.

Αυτό που δεν γνώριζα – και γιατί να το γνωρίζω, άλλωστε; - είναι ότι η χειρονομία αυτή χρονολογείται τουλάχιστον μια χιλιετία πίσω. Ήταν προσφιλεστάτη τόσο στους αρχαίους Έλληνες, όσο και στους Ρωμαίους. «Κατάπυγον’ είναι μαθαίνω η αρχαία ονομασία και για πρώτη φορά την συναντάμε στις Νεφέλες του Αριστοφάνη, στη σκηνή Στρεψιάδη - Σωκράτη.

Αμφιβάλλω αν το κατάπυγον του νεαρού ροδίτη αποτελούσε ένα είδος φόρου τιμής στην Αρχαία Κωμωδία. Το πιθανότερο είναι πως μάς είπε όλους να πα να πηδηχτούμε. Μάς ξεκαθάρισε το παλικάρι ότι μάς έχει χεσμένους. Και εμάς και την αποστροφή μας για το στυγερό του έγκλημα. Δεν τον νοιάζει. Για κάποιο διαστροφικό λόγο θεωρεί ότι θα την σκαπουλάρει. Δεν είναι τυχαίο πως μέσα στην φυλακή απείλησε σωφρονιστικό υπάλληλο λέγοντας του ‘θα σε γ@@σω όταν βγω από δω μέσα». Αυτός πιστεύει ειλικρινά πως θα βγει έξω. Έξω ρε παιδί μοτ, να γλεντήσει τη ζωή του, όπως εκείνος εννοεί το ‘γλέντι’.

Δεν ξέρουμε αν η μεταφορά του νεαρού από τις φυλακές Γρεβενών στην ψυχιατρική πτέρυγα του Κορυδαλλού έγινε για να πέσει στα μαλακά ή γιατί υπάρχει όντως πρόβλημα. Γεγονός είναι πως πέντε μήνες πριν πάει στον Κορυδαλλό, αυτός και ο συνεργός του είχαν εξεταστεί από ψυχίατρο που διαπίστωσε πως έχουν σώας τας φρένας. Όπως και να ‘χει, κανείς από μάς δεν θα υποδείξει στους συνηγόρους του όποιου κατηγορούμενου με ποιον τρόπο θα υπερασπιστούν τους πελάτες τους.

Από τις καταθέσεις μαρτύρων προκύπτει πως ο άνθρωπος αυτός, από παιδί ακόμα, ήταν μια ωρολογιακή βόμβα εν κινήσει. Έδερνε, απειλούσε, βασάνιζε, τρομοκρατούσε. Έλα όμως που δεν άνοιγε ρουθούνι. Είχε πλάτες λένε. Καθάριζαν οι γονείς του λένε. Κι είναι πιθανόν. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως, ενώ η δολοφονία έγινε στον πάνω όροφο του σπιτιού, η γιαγιά του νεαρού δεν ‘άκουσε’ τις κραυγές και τα ουρλιαχτά της Ελένης που πάλευε για τη ζωή της.

Είναι προφανές πως φταίνε και οι γονείς. Δεν είναι δυνατόν να μεγαλώνεις έναν μικροσκοπικό τραμπούκο και να κάθεσαι να τον καμαρώνεις. Δεν είναι δυνατόν να κουκουλώνεις στο χαλί τα κακά της γάτας, αντί να δεις τι συμβαίνει και να σηκώσεις τα μανίκια, κατά προτίμησιν πριν το παιδί σου γίνει φονιάς.

Όμως από την άλλη μεριά, εμείς οι όλοι οι εθνικοί εισαγγελείς εύκολα ρίχνουμε το ανάθεμα. Εύκολα κρίνουμε και κατακρίνουμε όταν δεν ξέρουμε ή δεν θέλουμε να μάθουμε τα μυστικά της κλειδωμένης πόρτας. Εδώ ο άλλος σάπιζε στο ξύλο τα πέντε παιδιά του κι η γειτονιά πάλι δεν άκουγε τίποτα. Καθόμαστε σαν τις κότες, παρακολουθούμε κι όταν γίνει η τραγωδία εκ του ασφαλούς δικάζουμε.

Αλήθεια, πού ήταν μια κοινωνία ολόκληρη ο νεαρός αυτάρεσκα επεδείκνυε την παραβατικότητα του; Ακόμα κι αν οι γονείς ‘καθάριζαν’ και ‘κουκούλωναν’, οι υπόλοιποι γύρω του τί έκαναν; Τουμπεκί - αυτό έκαναν. Τον έβλεπαν κι άλλαζαν δρόμο. Όταν κάποιος βιάζει, βασανίζει, δολοφονεί και σού υψώνει και μεσοδάχτυλο από πάνω, φταις κι εσύ που τον ανέχτηκες. Λίγο πολύ φταίμε όλοι. Όλοι, εκτός από το κορίτσι που έφυγε από κοντά μας…

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ
Δυστυχώς, την τραγωδία που βιώνουμε σήμερα, με κάποιες τιμητικές εξαιρέσεις την διαχειρίστηκαν «δημοσιογραφικά», άτομα ανεπαρκή που έφερναν στο νου έναν αξιολύπητο τηλεοπτικό τραμπούκο που μας έφτυνε κατά πρόσωπο τη χυδαιότητά του
ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ
Βιώνουμε εποχές όπου η παρατεταμένη κρίση μοιάζει με Λερναία Ύδρα και κανείς δεν γνωρίζει πώς κι αν ο σύγχρονος άνθρωπος θα καταφέρει, ως άλλος τεχνοκράτης Ηρακλής, να θάψει το «αθάνατο κεφάλι» της, ώστε να σταματήσει την αναπαραγωγή της
ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ
Γράφει ο Γιώργος Παυλάκης - Επικεφαλής του Τμήματος Ανθρωπίνων Ρετροϊών, Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου, ΗΠΑ
ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ
Η δημιουργία εργοστασίων καύσης – ενεργειακής αξιοποίησης των αστικών στερεών απορριμμάτων (ΑΣΑ), προωθείται πανελλαδικά εδώ και χρόνια.
ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ
Από τη μελέτη της σχέσης μεταξύ ανεργίας και θνησιμότητας, διαπιστώνεται ότι η ανεργία αύξησε τον κίνδυνο θανάτου κατά 63%.
ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ
Ένας σύμμαχος γειτονικός και φίλος λαός με χαρακτηριστικά που περισσότερο μας ενώνουν παρά μας χωρίζουν, έχει πληγεί με πρωτοφανή σφοδρότητα φέρνοντας στο μυαλό μας εικόνες από τσουναμι σε παραλία γεμάτη κόσμο.
ΣΗΜΕΡΑΕΒΔΟΜΑΔΑΜΗΝΑΣΕΤΟΣΟΛΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ