A+ A A-
 • Πλοήγηση από το πληκτρολόγιο:
 • h Αρχική
 • n Δίκτυα αλληλεγγυης
 • a Ανταλλακτικό χαριστικό παζάρι
 • e Νέα
 • p Αρθογραφία
 • w Ποιοι είμαστε
 • c Επικοινωνία
 • t Web Tv
 • s Κοινωνική οικονομία
 • g Αλληλεγγύη
 • m Συνεργατισμός
 • x Καινοτομίες
 • u Start ups
 • o Αειφορία
 • r Δικαιώματα
 • j Ακτιβισμός
 • q Ζώα
Εναλλακτικός ΑμεΑ

Μπάρα προσβασιμότητας για ΑμεΑ

Πρώτο κόμμα το Σιν Φέι - η πρώην πολιτική πτέρυγα του ΙΡΑ στην Ιρλανδία. Θα σχηματίσει κυβέρνηση;

Κι όμως συμβαίνει!  Το Σιν Φέιν είναι με βεβαιότητα το πρώτο κόμμα στην Ιρλανδία! Ιστορική στιγμή για το πρώην πολιτικό σκέλος του Ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού (Irish Republican Army, IRA). Στο 24% το Σιν Φέιν, στο 7,4% οι Πράσινοι και  το Σιν Φέιν ανακοίνωσε ότι είναι σε επαφές με τα μικρότερα αριστερά κόμματα της χώρας και διερευνά την πιθανότητα αριστερής κυβέρνησης συνεργασίας.


Με το τραγούδι Hello Mary Lou του Ρίκυ Νέλσον την υποδέχτηκαν οι οι οπαδοί τηςΜε καταμετρημένο το 96% των ψήφων, το Σιν Φέιν είναι με βεβαιότητα το πρώτο κόμμα στην Ιρλανδία!

Ιστορική στιγμή για το πρώην πολιτικό σκέλος του Ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού (Irish Republican Army, IRA).

Η Μαίρη Λου ΜακΝτόναλντ, ήδη ανακοίνωσε ότι είναι σε επαφές με μικρότερα αριστερά κόμματα και διερευνά την πιθανότητα αριστερής κυβέρνησης συνεργασίας.

Στο 24% το Σιν Φέιν, στο 7,4% οι Πράσινοι,  4,1% οι Εργατικοί και 12,1% διάφοροι  ανεξάρτητοι.

Ανησυχία για την πολιτική του Σιν Φειν στο θέμα της στάσης της Ιρλανδίας στο Μπρέξιτ, καθώς δεν είναι πια τόσο μακρυνή η πιθανότητα σχηματιαμού κυβέρνησης, εκφράζουν ήδη βρετανικές ... πηγές

Η ηγέτιδα του Σιν Φέιν, η Μαίρη Λου ΜακΝτόναλντ, δήλωσε ότι το κόμμα είναι έτοιμο να συμμετάσχει σε μια κυβέρνηση και χαρακτήρισε «αντιδημοκρατικό» τον αποκλεισμό του.

«Δεν αποδέχομαι τον αποκλεισμό ή τις συζητήσεις περί αποκλεισμού του κόμματός μας που εκπροσωπεί τώρα το ένα τέταρτο του εκλογικού σώματος και νομίζω ότι κάτι τέτοιο (σ.σ. ο αποκλεισμός) είναι θεμελιωδώς αντιδημοκρατικό.

Το χτεσινό έξιτ πολ θρίλερ έπεσε έξω

Σύμφωνα με το ΑΠΕ - ΜΠΕ, τα δύο κεντροδεξιά κόμματα που κυριαρχούν στην πολιτική ζωή της Ιρλανδίας εδώ και έναν αιώνα, το Φίνε Γκάελ και το Φιάνα Φέιλ, έχουν και τα δύο αποκλείσει το ενδεχόμενο συνεργασίας με το Σιν Φέιν, την πρώην πολιτική πτέρυγα του Ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού.

Ένα exit poll που δόθηκε στη δημοσιότητα όταν έκλεισαν οι κάλπες, το βράδυ του Σαββάτου, έδειχνει ότι το Φίνε Γκάελ του πρωθυπουργού Βαράντκαρ προηγείται οριακά, με ποσοστό 22,4%.

Το Σιν Φέιν στη δεύτερη θέση με ποσοστό 22,3% και το κεντροδεξιό Φιάνα Φέιλ  με ποσοστό 22,2%.

Παρά τη δημοσκόπηση που το έφερνε στην τρίτη θέση, ο ηγέτης του Φιάνα Φέιλ, ο Μάικλ Μάρτιν, εμφανίστηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος, δηλώνοντας ότι το κόμμα του θα κερδίσει τις περισσότερες έδρες.

«Φαίνεται ότι θα είμαστε το μεγαλύτερο κόμμα», είπε στο τηλεοπτικό κανάλι RTE, παραδεχόμενος ωστόσο ότι για ορισμένες έδρες δεν είναι δυνατόν να προβλεφθεί από τώρα το αποτέλεσμα.

Το Σιν Φέιν κατέβασε λιγότερους υποψηφίους από τα δύο άλλα μεγάλα κόμματα.


Ούτε η καταιγίδα Κιάρα τους φόβισε


Η μεταφορά της ψηφοφορίας από την Κυριακή, που γινόταν επί σχεδόν έναν αιώνα, στο Σάββατο, δεν φαίνεται να επηρέασε την προσέλευση, παρά τις σχετικές ανησυχίες.

Παρά την ακραία κακοκαιρία και την καταιγίδα Κιάρα που έπληττε τη χώρα, οι Ιρλανδοί ψηφοφόροι προσήλθαν μαζικά στις κάλπες το Σάββατο.

Περίπου 3,5 εκατομμύρια εγγεγραμμένοι καλούνταν να ψηφίσουν σε 6.500 εκλογικά τμήματα των 39 περιφερειών της χώρας τους εκλεκτούς τους. Δικαίωμα ψήφου έχουν όλοι οι Ιρλανδοί και Βρετανοί πολίτες που διαμένουν μόνιμα στην Δημοκρατία της Ιρλανδίας, εφόσον έχουν εγγραφεί στους εκλογικούς καταλόγους.

Η Ιρλανδική Βουλή έχει 160 έδρες και για το σχηματισμό κυβέρνησης απαιτούνται τουλάχιστον 80.

Η σύγκληση της νέας βουλής έχει προγραμματιστεί για την Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου.

Από τους 516 υποψήφιους που ζήτησαν τη ψήφο του Ιρλανδικού λαού, μόλις οι 160 είναι γυναίκες.

Στις προηγούμενες εκλογές είχαν λάβει το Φάιν Γκάελ 47 έδρες, το Φιάννα Φάιλ 45, το Σιν Φέιν 22, οι Εργατικοί επτά και οι λοιπές είχαν μοιραστεί σε μικρότερα κόμματα και ανεξάρτητους υποψήφιους.

Ο σχηματισμός κυβέρνησης είχε αποδειχθεί δύσκολος και οι σχετικές επαφές κράτησαν σχεδόν τρίμηνο.

Η επικεφαλής του Σιν Φέιν, Μαίρη Λου Μακντόναλντ, πανηγυρίζει για τα υψηλά ποσοστά του κόμματός της στις εκλογές. - Πηγή: AP / Peter Morrison

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΚΟΣΜΟΣ
Όταν η πανδημία της Covid-19 εισέλθει σε ενδημικό στάδιο δεν σημαίνει ότι ο ιός δεν θα συνεχίσει να είναι επικίνδυνος
ΚΟΣΜΟΣ
Η περιουσία των δέκα πιο πλούσιων ανθρώπων του κόσμου έχει διπλασιαστεί από την αρχή της πανδημίας
ΚΟΣΜΟΣ
«Θα πάρουμε σύντομα τη ζωή μας πίσω, είμαστε σε καλή θέση να το πετύχουμε αυτό την άνοιξη»
ΚΟΣΜΟΣ
Υπέρογκα τα έξοδα νοσηλείας των ανεμβολίαστων ασθενών με κορωνοϊό
ΚΟΣΜΟΣ
Αύξηση παρουσιάζει σήμερα αριθμός των θανάτων από κορωνοϊό στην Ιταλία.
ΚΟΣΜΟΣ
Το Κεμπέκ ετοιμάζεται να σκληρύνει τα μέτρα σε βάρος όσων αρνούνται να εμβολιαστούν
ΣΗΜΕΡΑΕΒΔΟΜΑΔΑΜΗΝΑΣΕΤΟΣΟΛΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
x