A+ A A-
 • Πλοήγηση από το πληκτρολόγιο:
 • h Αρχική
 • n Δίκτυα αλληλεγγυης
 • a Ανταλλακτικό χαριστικό παζάρι
 • e Νέα
 • p Αρθογραφία
 • w Ποιοι είμαστε
 • c Επικοινωνία
 • t Web Tv
 • s Κοινωνική οικονομία
 • g Αλληλεγγύη
 • m Συνεργατισμός
 • x Καινοτομίες
 • u Start ups
 • o Αειφορία
 • r Δικαιώματα
 • j Ακτιβισμός
 • q Ζώα
Εναλλακτικός ΑμεΑ

Μπάρα προσβασιμότητας για ΑμεΑ

"Το ΣτΕ θεωρεί απάτη την «ακαριαία τήξη» της Eldorado - Eμείς θεωρούμε ακαριαία επικίνδυνη την ίδια την Eldorado"


"Το ΣτΕ θεωρεί απάτη την «ακαριαία τήξη» της  Eldorado - Eμείς θεωρούμε ακαριαία επικίνδυνη την ίδια την  Eldorado"

Η πατέντα της εταιρεία για μέθοδο  «flash smelting» για καθαρά μέταλλα και η αντίστοιχη τεχνική μελέτη της Μονάδας Μεταλλουργίας της Ελληνικός Χρυσός στην περιοχή του Μαντέμ Λάκκου επεστράφη από το ΣτΕ που είχε κατατεθεί ως ανεπαρκής. 

Οι πατεντιάρηδες της el dorado ούτε έπεισαν ούτε πείθουν κανέναν πέρα από κάποιους νεοφιλελευθέρους κερδολάγνους οι οποίοι δεν θέλουν προσπάθεια να πεισθούν προκειμένου να βάλουν τα κέρδη πάνω από τη ζωή και το περιβάλλον.

Το ΣτΕ θεωρεί ανεπαρκή τα στοιχεία «προς την αντιμετώπιση, κατά το πρόγραμμα δοκιμών της μεθόδου, των ειδικών τεχνικών ζητημάτων της εκτιμώμενης, με βάση την υψηλή περιεκτικότητα του μίγματος σε σίδηρο, θείο και αρσενικό, υποβαθμισμένης ποιότητας της μάτας». Πέρα του γεγονότος  που αναφέρουμε ενδεικτικά ότι το αρσενικό  αποτελεί το 8% του μίγματος αντί για 0.5 που είναι το όριο που επιτρέπει την κανονική ακαριαία τήξη και όχι της el dorado

Τονίζει επίσης ότι «κατατέθηκαν ανεπαρκή στοιχεία ως προς την αντιμετώπιση των υψηλών απωλειών χαλκού, χρυσού και αργύρου στη σκωρία και στη σκόνη και της παρουσίας μαγνητίτη και ανεπαρκή στοιχεία ως προς την αντιμετώπιση των διαφυγών αρσενικού τόσο στη μάτα όσο και στη σκωρία».

Και κρίνει «ανεπαρκή τα στοιχεία που κατατέθηκαν από την εταιρεία ως προς την αντιμετώπιση του ζητήματος της διαχείρισης των σημαντικών ποσοτήτων έντονα τοξικών απαερίων και των επικίνδυνων για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων, πιθανών διαφυγών αυτών στους χώρους του εργοστασίου».

. Η el dorado όλα αυτά τά χρόνια παρά και ενάντια στις τοπικές κοινωνίες παρά και ενάντια σε κάθε νόμο συνεχίζει το καταστροφικό της ρόλο και την εμμονή της να μην δεσμευτεί ακόμα και σε αυτά που το κράτος υποχρεώνεται λόγω κοινωνικής κατακραυγής να θέτει ως περιβαλλοντολογικούς όρους. Η εταιρεία επιθυμεί να απαλλαγεί από κάθε υποχρέωσή  και να συνεχίσει, όπως κάνει χρόνια τώρα, να εξάγει τα συμπυκνώματα των εξορύξεων στο εξωτερικό, μια διαδικασία από την οποία η περιοχή λαμβάνει ήδη αντί οικονομικών οφελών, μόνο τα τοξικά απόβλητα και  ρύπανση.

ΟΜΩΣ, 

Όπως το είχαμε πει με τη συμφωνία ΤΤΙΡ, έτσι θα το επαναλάβουμε και τώρα:

«Η αναμέτρηση δεν είναι ανάμεσα στην αγορά και το κράτος, αλλά στο ελεύθερο, δημόσιο και κοινωνικό που αναμετράται και με τα δύο». Επιπλέον, δεν θα κουραστούμε να επαναλαμβάνουμε και ιδιαίτερα τώρα που τα πράγματα γίνονται οριακά, ότι ο μόνος που μπορεί να διώξει την El Dorado από τη Χαλκιδική, ο μόνος που θα την αναγκάσει να εγκαταλείψει άρον-άρον και χωρίς δικαιώματα τα καταστροφικά της σχέδια, είναι αυτός που δεν έχει βάλει την υπογραφή του σε καμιά σύμβαση, σε καμιά λεηλασία, οικονομική ή περιβαλλοντική, αυτός που δε δεσμεύεται από καμία ρήτρα. 

Αυτός δεν είναι άλλος από τη βάση των τοπικών κοινωνιών που έδωσε πολύχρονους και σημαντικούς αγώνες, που αντιστάθηκε, διώχθηκε, φυλακίστηκε και που είχε στο πλευρό του το πανελλαδικό anti-gold κίνημα, αλλά και το διεθνές κίνημα αλληλεγγύης, που επισφράγισε τους ισχυρούς δεσμούς του με τον αγώνα των κατοίκων της Χαλκιδικής, δίνοντας το καλοκαίρι του 2015 ένα ηχηρό παρόν στο Beyond Europe Camp στη Ιερισσό.  Είναι καιρός  να καταδειχθεί άμεσα και πρακτικά ότι ο πραγματικός εκβιασμός-βιασμός δεν είναι οι τακτικισμοί της El Dorado, αλλά η ίδια η ύπαρξή της στην περιοχή της Χαλκιδικής και της Θράκης.

ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ ΝΑ ΒΑΛΟΥΜΕ ΤΕΛΟΣ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ
ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΕΞΟΡΥΞΕΙΣ

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ (ΑΤΤΙΚΗΣ)


ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Εχθές Πέμπτη 26 Μαρτίου 2020, υποστήκαμε το μεγαλύτερο σοκ μέχρι τώρα στη διάρκεια του αγώνα μας! Οι μετρήσεις που έδειξε ο μετρητής της πιο γνωστής διαδικτυακής πλατφόρμας μέτρησης ρύπων σε πραγματικό χρόνο www.waqi.info ήταν εξωπραγματικές!
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Το Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Αγίου Δημητρίου μας εξηγεί πως πρέπει να διαχειριζόμαστε τα απορρίμματά μας εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού.
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Πέρυσι ο πλανήτης καιγόταν από τήν Σκανδιναβία μέχρι τόν Αμαζόνιο,τή Σιβηρία, Αυστραλία, Ινδονησία, Βολιβία καί μέχρι τήν Αφρική αλλά συνεχίσαμε σάν νά μήν τρέχει τίποτα
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Θα περίμενε κανείς, μέσα στο κλίμα των ημερών, να επικρατεί ένα πνεύμα βαθύτερης κατανόησης των προβλημάτων που σχετίζονται με την κατάσταση του περιβάλλοντος και με την υγεία πλατιών στρωμάτων του πληθυσμού.
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Χρειάζεται να «θυσιάσουμε κάτι» προκειμένου να πετύχουμε τους στόχους για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής;
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Πριν μερικά χρόνια η περιοχή είχε βρεθεί και πάλι στο μάτι των κατ' ευφημισμό «πράσινων» επενδυτών, όμως τότε σύσσωμη η τοπική κοινότητα (κοινωνία) με την τοπική αυτοδιοίκηση (τοπικά συμβούλια κοινοτήτων, Δήμος Καλαμπάκας και Περιφέρεια)
ΣΗΜΕΡΑΕΒΔΟΜΑΔΑΜΗΝΑΣΕΤΟΣΟΛΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ