A+ A A-
 • Πλοήγηση από το πληκτρολόγιο:
 • h Αρχική
 • n Δίκτυα αλληλεγγυης
 • a Ανταλλακτικό χαριστικό παζάρι
 • e Νέα
 • p Αρθογραφία
 • w Ποιοι είμαστε
 • c Επικοινωνία
 • t Web Tv
 • s Κοινωνική οικονομία
 • g Αλληλεγγύη
 • m Συνεργατισμός
 • x Καινοτομίες
 • u Start ups
 • o Αειφορία
 • r Δικαιώματα
 • j Ακτιβισμός
 • q Ζώα
Εναλλακτικός ΑμεΑ

Μπάρα προσβασιμότητας για ΑμεΑ

Καθαρά Δευτέρα: Μην φάτε αυτά τα είδη που κινδυνεύουν με εξαφάνιση

 

«Αυτή την Καθαρά Δευτέρα, αποφύγετε να φάτε είδη που κινδυνεύουν με εξαφάνιση, όπως τον ξιφία και τον γαλέο και υπομεγέθη ψάρια, όπως τα μπακαλιαράκια ή οι μικρές κουτσουμούρες», προτρέπουν τους καταναλωτές τα μέλη της περιβαλλοντικής οργάνωσης iSea σε μια προσπάθεια να διαμορφώσουν, μέσα από μια καμπάνια, μια διαφορετική κουλτούρα ενημερωμένων πολιτών όσον αφορά την κατανάλωση των θαλασσινών.

Αν και η κατανάλωση θαλασσινών στην Ελλάδα αποτελεί καθημερινή συνήθεια, παραδοσιακές γιορτές, όπως η Καθαρά Δευτέρα και η 25η Μαρτίου, προάγουν την κατανάλωση προϊόντων που προέρχονται από το πλούσιο εγχώριο, θαλάσσιο οικοσύστημα.

Όμως, σύμφωνα με την iSea, «πολλά είδη που βρίσκονται στους πάγκους των ιχθυοπωλείων απειλούνται από την υπεραλίευση, αλλά και την παράνομη αλίευση/πώληση, στο βωμό του κέρδους και της νοστιμιάς».

« Είδη, όπως η πετροσωλήνα (Lithophagalithophaga) και η πίννα (Pinnanobilis), πωλούνται πολλές φορές σε εστιατόρια και ιχθυοπωλεία σαν εκλεκτοί μεζέδες, παρόλο που προστατεύονται από εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία», αναφέρεται σε ανακοίνωση της οργάνωσης.

Πέραν, όμως, των προστατευόμενων ειδών που διακινούνται σε ιχθυαγορές και ιχθυοπωλεία, μεγάλο πρόβλημα αποτελούν και τα υπομεγέθη είδη που μπορεί να τα βρει κανείς σχεδόν παντού.

«Μπακαλιάροι, κουτσουμούρες, γλώσσες και άλλα είδη πωλούνται σε μικρότερο μέγεθος από το νόμιμο που έχει ορισθεί με βάση την ελληνική νομοθεσία, με αποτέλεσμα πολλά από αυτά τα ψάρια που αλιεύονται, να μην έχουν ολοκληρώσει τον κύκλο ωρίμανσής τους και να μην έχουν πραγματοποιήσει έστω έναν αναπαραγωγικό κύκλο. Αυτό οδηγεί στην αφαίρεση μελλοντικών γεννητόρων που θα μπορούσαν να κρατήσουν τον πληθυσμό των ειδών σε βιώσιμα επίπεδα, καθιστώντας μη βιώσιμη την αλιεία στην Ελλάδα», τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Νίκος Δούμπας από την iSea, ζητώντας από τους καταναλωτές να δείχνουν ιδιαίτερη προσοχή στην επιλογή των αλιευμάτων.

Στην κατεύθυνση αυτή, μία από τις λύσεις που προτείνει η iSea προς ενημέρωση των πολιτών για τα ελάχιστα επιτρεπόμενα μεγέθη και για τα προστατευόμενα είδη, είναι μέσα από την αφίσα που έχει δημιουργήσει στο πλαίσιο του υπεύθυνου καταναλωτή ή μέσω της επίσκεψης στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Παράλληλα, η οργάνωση μέσα από το πρόγραμμα «Φά' το πριν τα φάει» που υλοποιεί, παροτρύνει την κατανάλωση των βρώσιμων ξενικών ειδών, όπως το λεονταρόψαρο και τον γερμανό, σαν ένα μέτρο τόσο αντιμετώπισης της εξάπλωσης των πληθυσμών τους όσο και προστασίας των αυτοχθόνων ειδών που κινδυνεύουν, όπως ο ροφός ή ο τόνος, στρέφοντας την καταναλωτική προσοχή σε είδη με άφθονο πληθυσμό.

Το θέμα της παράνομης αλίευσης και πώλησης προστατευόμενων ειδών ανέδειξε πρόσφατα η iSea μέσα από έρευνα που πραγματοποίησε σε ιχθυόσκαλες και ιχθυαγορές στη Βόρεια Ελλάδα, όπου βρέθηκαν αρκετά στοιχεία αλίευσης και πώλησης προστατευόμενων ειδών καρχαριών και σαλαχιών, αλλά και εσφαλμένης σήμανσης ειδών.

Νατάσα Καραθάνου

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΤΡΟΦΙΜΑ
Στο πλαίσιο των προληπτικών μέτρων που έχει λάβει η κυβέρνηση για τη αποφυγή της διάδοσης του νέου κορωνοϊού SARS-CoV-2 στη χώρα, ο ΕΦΕΤ ενημερώνει τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις τροφίμων
ΤΡΟΦΙΜΑ
Περισσότερα από τα μισά αρτοποιεία της Θεσσαλονίκης κάνουν ήδη διανομές σε σπίτια, δίνοντας τη δυνατότητα στους καταναλωτές -κυρίως σε ηλικιωμένους που συνήθιζαν να βγαίνουν κάθε πρωί προκειμένου να προμηθευτούν φρέσκο ψωμί από τον φούρνο της γειτονιάς τους
ΤΡΟΦΙΜΑ
«Μην τρέχετε στα σούπερ μάρκετ. Είναι και θα παραμείνουν ανοιχτά. Ανοιχτές θα παραμείνουν και οι υπαίθριες αγορές (λαϊκές). Να ενημερώνεστε μόνο από τις επίσημες ανακοινώσεις»
ΤΡΟΦΙΜΑ
Έχετε ακούσει ότι η κατανάλωση πρωινού μπορεί να ενισχύσει το μεταβολισμό; Έτσι, είστε έτοιμοι να “φορτώσετε” το πρωινό σας τρόφιμα που θα σας βοηθήσουν να κάψετε περισσότερες θερμίδες!
ΤΡΟΦΙΜΑ
Τα νηστίσιμα με καταβολές από την αρχαία Ελλάδα είναι πολύ δημοφιλή και σήμερα, κυρίως μετά την Αποκριά
ΤΡΟΦΙΜΑ
Το τηγάνισμα είναι μια μέθοδος μαγειρικής που μας φορτώνει με ενοχές διατροφικής αξίας και υγείας.
ΣΗΜΕΡΑΕΒΔΟΜΑΔΑΜΗΝΑΣΕΤΟΣΟΛΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ