A+ A A-
 • Πλοήγηση από το πληκτρολόγιο:
 • h Αρχική
 • n Δίκτυα αλληλεγγυης
 • a Ανταλλακτικό χαριστικό παζάρι
 • e Νέα
 • p Αρθογραφία
 • w Ποιοι είμαστε
 • c Επικοινωνία
 • t Web Tv
 • s Κοινωνική οικονομία
 • g Αλληλεγγύη
 • m Συνεργατισμός
 • x Καινοτομίες
 • u Start ups
 • o Αειφορία
 • r Δικαιώματα
 • j Ακτιβισμός
 • q Ζώα
Εναλλακτικός ΑμεΑ

Μπάρα προσβασιμότητας για ΑμεΑ

"Mήνας Πράσινου Σχολείου" | Βιωματικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα των "Κοινών υπό Κατοίκηση"

Ο «Μήνας Πράσινου Σχολείου» αποτελεί ένα βιωματικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα των “Κοινών υπό Κατοίκηση”. Απευθύνεται σε παιδιά και έξυπνους γονείς και θα πραγματοποιηθεί πιλοτικά στο 40ο Ιωαννίδειο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης από τις 06 Μαρτίου έως τις 10 Απριλίου 2020. Το πρόγραμμα τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης με την προοπτική τα επόμενα χρόνια να εφαρμοστεί σε μεγαλύτερη διάρκεια και σε άλλα σχολεία της Θεσσαλονίκης.

 

Στόχος του είναι η αξιοποίηση του ομαδικού παιχνιδιού και της τέχνης (μουσική, θέατρο και εικαστικά) ως εργαλείο έκφρασης, συμμετοχής και επικοινωνίας ώστε παιδιά και γονείς να εξοικειωθούν με έννοιες που αφορούν το περιβάλλον, την οικολογία και την ενεργό πολιτειότητα. Επιδιώκεται η προώθηση δημιουργικών μαθησιακών εμπειριών που επιτρέπουν την αλληλεπίδραση των συμμετεχόντων για να δημιουργήσουν αμοιβαίες σχέσης εμπιστοσύνης και οικειότητας, τόσο μεταξύ τους όσο και με το περιβάλλον. Η μίμηση, τα παιχνίδια ρόλων, τα θεατρικά, τα μουσικοκινητικά παιχνίδια και η καλλιέργεια των αισθήσεων σε συνδυασμό με περιβαλλοντικές δραστηριότητες αποτελούν βασικά εργαλεία της προσέγγισής του προγράμματος.

Το πρόγραμμα μεταξύ άλλων περιλαμβάνει εργαστήρια επαναχρησιμοποίησης “άχρηστων” υλικών και αντικειμένων, παιχνίδια για την ανακύκλωση και την εύρεση πρακτικών τρόπων για τη μείωση των απορριμμάτων. Θα κατασκευαστούν βοτανόκηποι από την Πράσινη Κοινότητα στους οποίους, θα φυτέψουν παιδιά και γονείς και θα πραγματοποιηθούν διαδραστικές αφηγήσεις μύθων και ιστοριών για τη γέννηση του κόσμου. Ακόμη, αντικείμενα καθημερινής χρήσης θα μετατραπούν σε μουσικά όργανα και θα δημιουργηθούν εικαστικά έργα με φυσικά υλικά. Θα μελετηθούν οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και θα γίνουν κατασκευές με lego. Τέλος, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση για την zero waste φιλοσοφία από την Μαρία Στρούμπα που πραγματοποιεί το project kookoonari

Οι δηλώσεις συμμετοχής θα γίνονται δεκτές στη διεύθυνση του 40ου Δημοτικού Σχολείου από τις 3/03/2020 έως τις 06/03/2020. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας ενώ δεν υπάρχει οικονομική επιβάρυνση. Σε περίπτωση αναβολής του προγράμματος λόγω κοροναϊού θα ενημερωθείτε μέσα από την σελίδα μας στο facebook, Κοινά υπό Κατοίκηση. Το πρόγραμμα αφορά ηλικίες μεταξύ 7-11 ετών. Αιτήσεις μετά τις 06/03/2020 δεν θα γίνονται δεκτές.

*Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η από κοινού συμμετοχή γονέα και παιδιού. 

Αναλυτικό πρόγραμμα: 

Παρασκευή 06.03.2020, 19.00-20.30 (εργαστήριο)

ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΓΝΩΡΙΜΙΑΣ-ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

 

Πέμπτη 12.03.2020, 19.00-20.30 (εργαστήριο)

ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

 

Παρασκευή 13.03.2020, 18.00-20.30 (ομιλίες, ανοιχτή εκδήλωση)

KOOKOONARI: ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΓΙΑ ΕΝΑ “ZERO WASTE ΣΧΟΛΕΙΟ

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ “ΜΗΝΑΣ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ”

 

Σάββατο 14.03.2020, 10.00-18.00 (ανοιχτή δράση)

ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΒΟΤΑΝΟΚΗΠΩΝ

 

Πέμπτη 19.03.2020, 19.00-20.30 (εργαστήριο)

ΗΧΟΓΟΝΑ ΜΟΥΣΙΚΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ,

ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΜΕ ΜΙΑ ΣΠΙΤΙΚΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑ 

 

Παρασκευή 20.03.2020, 19.00-20.30 (εργαστήριο)

ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΕΧΝΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ: ΣΤΗΝΟΥΜΕ ΜΙΑ ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

 

Παρασκευή 27.03.2020, 19.00-20.30 (εργαστήριο)

ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΕΡΓΩΝ ΜΕ ΦΥΣΙΚΑ ΚΑΙ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΙΜΑ ΥΛΙΚΑ

 

Παρασκευή 03.04.2020, 19.00-20.30 (εργαστήριο)

ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΜΕ LEGO

 

Παρασκευή 10.04.2020, 19.00-20.30 (ανοιχτή εκδήλωση, αφηγήσεις) 

ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΘΡΥΛΟΙ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

ΦΥΤΕΥΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΒΟΤΑΝΟΚΗΠΟΥΣ

 

Το πρόγραμμα συντονίζει η Δομνίκη Βαγιάτη, απόφοιτη του Τμήματος Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης του Α.Π.Θ., πτυχιούχος μουσικής αρμονίας, performer και μέλος της Πράσινης Κοινότητας του έργου “Κοινά υπό Κατοίκηση”.

Συμμετέχουν οι Μαρία Στρούμπα (kookoonari), Αθηνά Μουτσιοπούλου, Μαριάνα Ερκέκογλου, Θεώνη Καρακάντζου, Σοφία Μυλωνά, Αγγελική Ρελάκη (AggieNara), Ηρώ Γεωργιάδου, Ροδιά Δημητρέση.

Ο “Μήνας Πράσινου Σχολείου” ειναι ενα προγραμμα του εργου “Κοινά υπό Κατοίκηση”, τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης και στηρίζεται από την Αντιδημαρχία Παιδείας και Αθλητισμού, την Αντιδημαρχία Περιβάλλοντος, την περιβαλλοντική οργάνωση Μάμα Γή, την AgriHerb, την Action Art, την STEM Edu και το Κρουστόφωνο.

Tα “Κοινά υπό κατοίκηση – Commons in Residency” στηρίζονται σε μια ιδέα του Περικλή Χατζηνάκου (Periklis Chatzinakos) και χρηματοδοτούνται από το πρόγραμμα START – Create Cultural Change. Υλοποιούνται μέσω του Ιδρύματος Robert Bosch Stiftung σε συνεργασία με το Goethe-Institut Thessaloniki και τη μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα Ομοσπονδιακή Ένωση Κοινωνικοπολιτιστικών Κέντρων (Bundesvereinigung Soziokultureller Zentren e.V.).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ
Κυρίαρχο συναίσθημα, ανάμεσα σε πολλά που ενδέχεται να βιώνουμε το τελευταίο διάστημα με αφορμή τον παρατεταμένο εγκλεισμό μας στο σπίτι εξαιτίας του φονικού κορωνοϊού, είναι ο φόβος. Ένα συναίσθημα που εκδηλώνεται με διαφορετικό τρόπο στο κάθε άτομο.
ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ
Το βασικότερο που πρέπει να ειπωθεί για τον Ιταλό Τζιοβάνι Βοκάκιο (Giovanni Boccaccio/εξελληνισμένο Ιωάννης Βοκάκιος), που έζησε από το 1313 ως το 1375 μ.Χ στην Φλωρεντία, είναι ότι ήταν ένας πραγματικά μεγάλος ουμανιστής της εποχής του.
ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ
Μια σειρά από χρήσιμες συμβουλές που θα φροντίσουν τόσο τους χρήστες όσο και τα αξεσουάρ και έξυπνα κινητά τα οποία σε καθημερινή βάση χρησιμοποιούν πολλές φορές δίνει με σημερινή της ανακοίνωση η Honor.
ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ
Στις 22-23 Φεβρουαρίου 2020, στα Πρότυπα Σχολεία των Αναβρύτων (Πρότυπο Γενικό Λύκειο Αναβρύτων και Πρότυπο Γυμνάσιο Αναβρύτων), στον χώρο του Άλσους Συγγρού, Μαρούσι, διεξήχθη το 3ο Μαθητικό Συνέδριο Προσομοίωσης Ηνωμένων Εθνών
ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ
Από το εργαστήριο σχολικής ψυχολογίας ΕΚΠΑ
ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ
Στις 17 Φεβρουαρίου 1996 φεύγει από την ζωή ο διεθνούς φήμης επαναστάτης Μιχάλης Ράπτης.

ΣΗΜΕΡΑΕΒΔΟΜΑΔΑΜΗΝΑΣΕΤΟΣΟΛΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ