A+ A A-
 • Πλοήγηση από το πληκτρολόγιο:
 • h Αρχική
 • n Δίκτυα αλληλεγγυης
 • a Ανταλλακτικό χαριστικό παζάρι
 • e Νέα
 • p Αρθογραφία
 • w Ποιοι είμαστε
 • c Επικοινωνία
 • t Web Tv
 • s Κοινωνική οικονομία
 • g Αλληλεγγύη
 • m Συνεργατισμός
 • x Καινοτομίες
 • u Start ups
 • o Αειφορία
 • r Δικαιώματα
 • j Ακτιβισμός
 • q Ζώα
Εναλλακτικός ΑμεΑ

Μπάρα προσβασιμότητας για ΑμεΑ

Ο δεκάλογος κατά του κορωνοϊού από έναν Έλληνα καθηγητή του ΜΙΤ

 

Ο Μανώλης Κέλλης είναι καθηγητής της επιστήμης των υπολογιστών και μέλος του Εργαστηρίου Επιστήμης Υπολογιστών και Τεχνητής Νοημοσύνης (CSAIL) του ΜΙΤ καθώς και του Ινστιτούτου Broad. 

Με μια ανάρτησή στον προσωπικό λογαριασμό του στο Facebook δίνει τον εξής δεκάλογο πρόφύλαξης από τον κορωνοϊό:

Μερικές συμβουλές σχετικά με τον κορωνοϊό για τους φίλους μου:

1. Ο ιός εξαπλώνεται ασυμπτωματικά. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να είστε ήδη φορείς και να μεταδίδετε τον ιό εν αγνοία σας. Για να περιορίσετε την εκθετική του ανάπτυξη, ελαχιστοποιήστε τη συμμετοχή σας σε μεγάλες συγκεντρώσεις, ταξίδια, χειραψίες και μην αγγίζετε το πρόσωπό σας.


2. Οι βασικοί λόγοι που οι αριθμοί σε παγκόσμιο επίπεδο είναι χαμηλοί, ειδικά στην Κίνα, είναι η επιστήμη, η ανίχνευση, η αναγνώριση, οι κλινικές δοκιμές, η ετοιμότητα και τα δρακόντεια μέτρα. Χωρίς αυτά, σήμερα θα μιλούσαμε για εκατομμύρια θανάτους μόνο στην Κίνα και σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.


3. Μην γελάτε με τον ιό: α) ο ρυθμός εξάπλωσης του είναι πολύ χειρότερος από τη γρίπη · β) η θνησιμότητα του είναι πολύ χειρότερη από τη γρίπη · γ) η έμφυτη ανοσία μας σε αυτόν είναι πολύ χειρότερη από τη γρίπη · δ) δεν υπάρχουν εμβόλια γι ' αυτόν, σε αντίθεση με τη γρίπη · ε) η ασυμπτωματική εξάπλωση του σημαίνει ότι δεν μπορούμε να την περιορίσουμε ζητώντας από τους ανθρώπους να μείνουν σπίτι. Μικρές διαφορές στην εκθετική εξάπλωση μπορούν να μετατρέψουν 10.000 θανάτους σε 50 εκατομμύρια θανάτους, γι ' αυτό μην τον υποτιμάτε.


4. Μην φοράτε μάσκα προσώπου. Συσσωρεύει μικρόβια που στη συνέχεια θα απλώσετε στο πρόσωπό σας, στο σπίτι σας και στους αγαπημένους σας, όταν τελικά βγάλετε τη μάσκα. Αν είστε άρρωστοι, και πρέπει οπωσδήποτε να βγείτε έξω, ναι, φορέστε μια ιατρική μάσκα για να προστατέψετε τους άλλους. Αλλά αν δεν είστε άρρωστοι, αυτές οι μάσκες θα σας αρρωστήσουν και θα λείψουν πολύ στα νοσοκομεία και στους εργαζόμενους στην υγειονομική περίθαλψη. Γι ' αυτό σας παρακαλώ μην τις μαζεύετε στο σπίτι χωρίς λόγο.


5. Εάν είστε πραγματικά άρρωστοι με ήπια συμπτώματα γρίπης, μείνετε στο σπίτι αντί να πάτε στο νοσοκομείο, για να αφήσετε χώρο για πιο σοβαρά περιστατικά. Πιθανόν να φταίει η γρίπη, αλλά ακόμα και αν είναι κορωνοϊός, δεν υπάρχει θεραπεία, ούτε εμβόλιο, και τίποτα που μπορεί να κάνει το νοσοκομείο για περιστατικά με ήπια συμπτώματα. Κρατήστε λοιπόν τα κρεβάτια για όσους χρειάζονται οξυγόνο και συσκευές για την αναπνοή.

6. Αντιμετωπίστε κάθε επιφάνεια ως μολυσμένη. Πλένετε συχνά τα χέρια σας. Ελαχιστοποιήστε το άγγιγμα του προσώπου σας. Αντικαταστήστε χειραψίες με χτυπήματα στον αγκώνα. Αντιμετωπίστε το κινητό σας ως συνεχώς μολυσμένο, σκουπίστε το με απολυμαντικά μαντήλια και κρατήστε το μακριά από το κρεβάτι σας. Σπρώξτε πόρτες ανοιχτές με τα πόδια, τραβήξτε πόρτες ανοιχτές με ένα μαντηλάκι ή το πίσω μέρος του χεριού. Συνεχίστε να πνίγετε τα παιδιά σας με φιλιά (έτσι κι αλλιώς μοιράζεστε όλα τα μικρόβια του σπιτιού), αλλά κρατήστε μακριά τα εξωτερικά μικρόβια. Κάποια από αυτά τα μικρόβια θα γίνουν προοδευτικά ουδέτερα και μπορεί η γρίπη της επόμενης χρονιάς να μην είναι τόσο σοβαρή με καλύτερη οικιακή υγιεινή.


7. Εάν είμαστε παρανοϊκοί, μπορούμε να ελαχιστοποιήσουμε την εκθετική του ανάπτυξη, δίνοντας στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης την ευκαιρία να ανταπεξέλθει με έναν πιο αργό ρυθμό στα σοβαρά περιστατικά. Ναι, είστε υγιείς και δεν θα αρρωστήσετε. Ναι, ίσως όλοι όσοι γνωρίζετε τελικά εκτεθούν στον ιό. Αλλά όλα έχουν να κάνουν με τον ρυθμό των λοιμώξεων. Εάν επιβραδύνουμε αυτό το ποσοστό, τα νοσοκομεία μας δεν θα διαλυθούν, και η θνησιμότητα θα διατηρηθεί πολύ χαμηλότερη.

 
8. Τελικά, ο ζεστός καιρός πιθανόν θα σταματήσει την εξάπλωση των ιογενών σωματιδίων, με περισσότερη κυκλοφορία του αέρα, περισσότερο χρόνο που περνάμε σε εξωτερικούς χώρους, περισσότερο ηλιακό φως και υπεριώδη έκθεση που μετουσιώνουν τον ιό, βοηθώντας να σταματήσει η εκθετική ανάπτυξη της επιδημίας. Ας ελπίσουμε ότι μέχρι την επόμενη εμφάνιση του κορωνοϊού να έχουμε εμβόλιο, και τότε θα μιλάμε απλά για άλλο ένα "εμβόλιο της γρίπης". Αλλά οι επόμενες εβδομάδες είναι κρίσιμες, γι ' αυτό αντιμετωπίστε το σαν πανδημία, για να αποφύγετε να ζήσετε πραγματικά μία.

 
9. Το να περνάς χρόνο με την οικογένειά σου είναι φοβερό. Έχω ακυρώσει τέσσερις εκδηλώσεις μόνο αυτή την εβδομάδα (το πάρτι γενεθλίων μου, ένα κοινό εργαστήριο με άλλα πέντε εργαστήρια, μια ομιλία στο Ελληνικό Προξενείο, και ένα συνέδριο στην Ευρώπη). Δεν μετανιώνω, περνάω περισσότερο χρόνο με τους μαθητές μου, την οικογένειά μου, τους στενούς μας φίλους, μαθαίνοντας, δημοσιεύοντας αυτό το post και δουλεύοντας για σημαντικές εργασίες και επιχορηγήσεις. Μια αυτο-επιβαλλόμενη απαγόρευση ταξιδιού είναι πραγματικά πολύ καλή, και εστιάζει εκ νέου την προσοχή μου στα σημαντικά πράγματα.

10. Περισσότερο απ’ όλα, υποστηρίξτε τις βασικές αρχές της επιστήμης, εμπιστευθείτε τις συμβουλές των ειδικών κι εκτιμήστε την φοβερή πρόοδο της ιατρικής επιστήμης και του εντοπισμού των ασθενειών. Θα αντικρίζαμε δεκάδες εκατομμύρια θανάτους αν δεν υπήρχε αυτή η πρόοδος και θα αναρωτιόμασταν γιατί οι θεοί είναι τόσο θυμωμένοι (μπορούμε ακόμα να αναρωτιόμαστε, αλλά τουλάχιστον να κάνουμε και κάτι γι’ αυτό)

Συμπέρασμα: Μην πανικοβάλλεστε, αλλά μην υποτιμάτε και την κατάσταση. Ενεργήστε με γνώμονα την λογική, μειώστε στο ελάχιστο την εξάπλωση για να προστατεύσετε τους άλλους, απολαύστε τον χρόνο με τους αγαπημένους σας. Ενεργήστε σαν να είναι πανδημία, έτσι ώστε να μην τη δείτε να συμβαίνει.

 

 

 φωτο@FACEBOOK Manolis Kellis

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΥΓΕΙΑ
Μία σημαντική επιστημονική έρευνα, που δημοσιεύτηκε σε ένα από τα πλέον έγκυρα επιστημονικά περιοδικά, το Science, ανοίγει νέους δρόμους για την ανακάλυψη φαρμάκου, ειδικού για την καταπολέμηση του νέου κορωνοϊού SARS-CoV-2
ΥΓΕΙΑ
Η νόσος Covid-19, που προκαλείται από το νέο κορωνοϊό SARS-CoV-2, μπορεί να έχει μοιραίες συνέπειες όχι μόνο για τους ανθρώπους με υποκείμενη καρδιαγγειακή νόσο, αλλά και για ανθρώπους χωρίς τέτοιο ιστορικό, καθώς έχει διαπιστωθεί ότι προκαλεί μυοκαρδιακή βλάβη ακόμη και σε ανθρώπους με υγιή καρδιά.
ΥΓΕΙΑ
Το 1110 θα παρέχει από αύριο Δευτέρα 30 Μαρτίου συμβουλευτική υποστήριξη σε ασθενείς με άνοια και στους φροντιστές τους
ΥΓΕΙΑ
Από… κομπάρσος, πρωταγωνίστρια. Ο λόγος για τη μύτη, που, αν και παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην υγεία και στη συνολική εικόνα του προσώπου, είναι παραμελημένη.
ΥΓΕΙΑ
Τα εργαστηριακά ευρήματα από τη νόσο covid-19 παρουσιάζουν ένα μεγάλο εύρος τιμών και ποσοστών, αλλά και του αμυντικού προφίλ του ασθενούς.
ΥΓΕΙΑ
Στην επικαιροποίηση των οδηγιών για ασθενείς με άσθμα και Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) σχετικά με τον νέο κορωνοϊό (Covid -19), προχώρησε η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία (ΕΠΕ).
ΣΗΜΕΡΑΕΒΔΟΜΑΔΑΜΗΝΑΣΕΤΟΣΟΛΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ