A+ A A-
 • Πλοήγηση από το πληκτρολόγιο:
 • h Αρχική
 • n Δίκτυα αλληλεγγυης
 • a Ανταλλακτικό χαριστικό παζάρι
 • e Νέα
 • p Αρθογραφία
 • w Ποιοι είμαστε
 • c Επικοινωνία
 • t Web Tv
 • s Κοινωνική οικονομία
 • g Αλληλεγγύη
 • m Συνεργατισμός
 • x Καινοτομίες
 • u Start ups
 • o Αειφορία
 • r Δικαιώματα
 • j Ακτιβισμός
 • q Ζώα
Εναλλακτικός ΑμεΑ

Μπάρα προσβασιμότητας για ΑμεΑ

ΑΓΓΟ-Ακρωτηριασμός των γυναικείων γεννητικών οργάνων: συμβαίνει και στην Ελλάδα

 

ΑΓΓΟ-Ακρωτηριασμός των γυναικείων γεννητικών οργάνων: συμβαίνει και στην Ελλάδα

Περισσότερες από 200.000.000 γυναίκες έχουν υποστεί ΑΓΓΟ. Γίνεται σε κορίτσια από την βρεφική ηλικία έως 15 ετών, χωρίς χρήση λεπίδας  και χωρίς αναισθησία, με τρομαχτικές συνέπειες  στην υγεία τους:

-αβάσταχτος πόνος και μεγάλη αιμορραγία

-κύστες και λοιμώξεις

-στειρότητα

- επιπλοκές στην εγκυμοσύνη και κατά την διάρκεια του τοκετού

-υψηλή θνησιμότητα νεογνών.

Τύποι του ΑΓΓΟ σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας

Τύπος I: Μερική ή ολική αφαίρεση της κλειτορίδας ή/και της ακροποσθίας της κλειτορίδας (κλειτοριδεκτομή/clitoridectomy)

Τύπος IΙ: Μερική ή ολική αφαίρεση της κλειτορίδας και των μικρών χειλέων, με ή χωρίς εκτομή των μεγάλων χειλέων (εκτομή/excision)

Τύπος IΙΙ: Στένεμα του κολπικού ανοίγματος, με τη δημιουργία καλύμματος και τη συρραφή των μικρών χειλέων ή/και των μεγάλων χειλέων, με ή χωρίς εκτομή της κλειτορίδας (αγκτηριασμός/infibulation)

Τύπος IV: Κάθε άλλη επιβλαβής για τα γυναικεία γεννητικά όργανα διαδικασία, η οποία γίνεται για μη ιατρικούς λόγους, όπως για παράδειγμα τσίμπημα, διάτρηση, τρύπημα, γδάρσιμο και καυτηριασμός (ΠΟΥ, 2008)

Εφαρμόζεται κατά κόρον στην Αφρική, σε χώρες της Ασίας και της Λ.Αμερικής. Στην ΕΕ υπολογίζεται ότι 600.000 γυναίκες που ζουν στην Ευρώπη έχουν υποβληθεί σε ακρωτηριασμό και κινδυνεύουν άλλες 180.000.

 

Στην χώρα μας δεν υπάρχουν  στοιχεία για τον ακριβή αριθμό των γυναικών που διέσχισαν τα σύνορα και προέρχονται από τις χώρες με ΑΓΓΟ. Εκτιμάται ότι το 25 με 42% των κοριτσιών, προερχόμενα από Αίγυπτο  Αιθιοπία , Νιγηρία , Ιράκ, Σομαλία, Ερυθραία, Καμερούν και Ακτή Ελεφαντοστού. διατρέχει κίνδυνο ακρωτηριασμού, σύμφωνα με έρευνα από το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για την ισότητα των φύλων.

 

 Στις 12 Φεβρουαρίου το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κάλεσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

 να συμπεριλάβει δράσεις για την εξάλειψη της ΑΓΓΟ, στην νέα στρατηγική για την ισότητα των φύλων, η οποία θα υποβληθεί τον Μάρτιο 2020.

σε συζήτηση στο ΕΚ στις 18 Δεκεμβρίου 2019:

 

΄΄Τι θα λέγαμε αν αυτή ήταν η μητέρα μας, η αδελφή μας, η σύζυγός μας, οι ξαδέλφες μα.ς Πρέπει να γίνουμε η φωνή για εκείνες τις γυναίκες που δεν μπορούν να μιλήσουν." δήλωσε η ευρωβουλευτής Φράνσις Φιτζέραλντ

 

«Δυστυχώς, τα σώματα των γυναικών αποτελούσαν ανέκαθεν ένα πεδίο μάχης. Πάντα οι άνδρες είχαν τον έλεγχο πάνω στα σώματα των γυναικών.» αναφέρει η ευρωβουλευτής Μαρία Νόιχλ.

Συστάσεις της ΕΕ  προς την Ελλάδα 

 

- Η εφαρμογή νομοθεσίας  για την δίωξη του ακρωτηριασμού των γυναικείων γεννητικών οργάνων. 

- Η εξέταση των αιτημάτων ασύλου των προσφυγισσών  που επικαλούνται κίνδυνο ΑΓΓΟ . Συλλογή αναλυτικών στοιχείων για τον πληθυσμό μεταναστριών .

 

-Στρατηγικός σχεδιασμός σε εθνικό επίπεδο για την πρόληψη του ΑΓΓΟ

-Η συνεργασία και συμμετοχή  με  τις κοινότητες και εθνότητες  που πλήττονται από το φαινόμενο του ΑΓΓΟ  είναι ζωτικής σημασίας. 

-Κατοχύρωση  δικαιωμάτων, υποστήριξη και προστασία των θυμάτων εγκληματικών πράξεων, ακόμη και όταν αυτές τελούνται εκτός συνόρων, όπως ορίζεται στην οδηγία 2012/29/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τα δικαιώματα των θυμάτων.

-Εκστρατεία πληροφόρησης ,δημόσιος διάλογος  για τις συνέπειες στην υγεία των κοριτσιών και τις νομικές συνέπειες αλλά και της παρερμηνείας των θρησκευτικών  προταγμάτων. . 

Συνεχή  εκπαίδευση των  επαγγελματιών όπως εκπαιδευτικοί,υγειονομικές και κοινωνικές υπηρεσίες ,γυναικολόγοι κα. 

 

ΙΩΑΝΝΑ ΛΙΟΥΤΑ Μέρα25 (Τομέας Οικονομίας και Οικονομικών) - (Τομέας ισότητας)

Πολιτική Επιστήμονας, Master of Arts (MA) in Governance and Public Policies

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
«Μένουμε σπίτι, αλλά μένουμε ασφαλείς». Αυτό είναι το μήνυμα που στέλνουν σε όλες τις γυναίκες της χώρας μας η Γενική Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων και η Ελληνική Ιατροδικαστική Εταιρία.
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Το Κέντρο Διοτίμα, αναγνωρισμένος και εξειδικευμένος φορέας σε θέματα έμφυλης βίας, εκφράζει την έντονη ανησυχία του για την κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι επιζώσες/ντες έμφυλης βίας στη Μόρια
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Οι επισκέψεις στα ΚΡΑΤΗΤΗΡΙΑ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ της Πέτρου ΡΑΛΛΗ απαγορεύτηκαν λόγω των μέτρων για την πανδημία του Covid-19.
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Πεθαίνοντας για τη λευτεριά, πεθαίνοντας για τη μουσική. Στην Τουρκία του Ερντογάν είναι τρομοκρατία να τραγουδάς.
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Υποστηρίξτε την αίτηση που συνυπογράφει το Vouliwatch κατά της κατάχρησης της πανδημίας από αυταρχικά καθεστώτα με σκοπό την καταστολή της Δημοκρατίας
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Να μην τεθούν σε κίνδυνο ζωές, να μην τεθούν σε κίνδυνο τα παιδιά μας.
ΣΗΜΕΡΑΕΒΔΟΜΑΔΑΜΗΝΑΣΕΤΟΣΟΛΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ