A+ A A-
 • Πλοήγηση από το πληκτρολόγιο:
 • h Αρχική
 • n Δίκτυα αλληλεγγυης
 • a Ανταλλακτικό χαριστικό παζάρι
 • e Νέα
 • p Αρθογραφία
 • w Ποιοι είμαστε
 • c Επικοινωνία
 • t Web Tv
 • s Κοινωνική οικονομία
 • g Αλληλεγγύη
 • m Συνεργατισμός
 • x Καινοτομίες
 • u Start ups
 • o Αειφορία
 • r Δικαιώματα
 • j Ακτιβισμός
 • q Ζώα
Εναλλακτικός ΑμεΑ

Μπάρα προσβασιμότητας για ΑμεΑ

Ασπροπόταμος SOS - Κίνδυνος ολοκληρωτικής καταστροφής με την εγκατάσταση δεκάδων αιολικών πάρκων και εκατοντάδων ανεμογεννητριών

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΑΣΠΡΟΠΟΤΑΜΟΥ-ΟΧΙ ΑΙΟΛΙΚΑ ΣΤΑ ΒΟΥΝΑ

Γράφει το ΔΙΚΤΥΟ ΦΟΡΕΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΑΣΠΡΟΠΟΤΑΜΟΥ

Δυστυχώς η περιοχή του Ασπροποτάμου απειλείται με μια άνευ προηγούμενου ολοκληρωτική καταστροφή με την εγκατάσταση δεκάδων αιολικών πάρκων (ΑΣΠΗΕ) και εκατοντάδων ανεμογεννητριών (Α/Γ). Πριν μερικά χρόνια η περιοχή είχε βρεθεί και πάλι στο μάτι των κατ' ευφημισμό «πράσινων» επενδυτών, όμως τότε σύσσωμη η  τοπική κοινότητα (κοινωνία) με την τοπική αυτοδιοίκηση (τοπικά συμβούλια κοινοτήτων, Δήμος Καλαμπάκας και Περιφέρεια), φορείς, περιβαλλοντικές οργανώσεις και πολίτες  αντέδρασαν και ακυρωθήκαν οι τότε  σχεδιαζόμενες καταστροφικές επεμβάσεις στην περιοχή.

Σήμερα τα πράγματα είναι πολύ πιο απειλητικά και κινούνται πολύ πιο γρήγορα (παρακάμπτοντας ακόμα και τις  προβλεπόμενες διαδικασίες)  καθώς σύμφωνα με τη ΡΑΕ στην περιοχή του Ασπροποτάμου έχουν γίνει  δεκάδες αιτήσεις (από ιδιωτικές εταιρίες)  οι οποίες βρίσκονται σε διάφορα στάδια αδειοδότησης για συνολικά 33 ΑΣΠΗΕ συνολικής ισχύος 547,45 MW. Πρόκειται για απίστευτα μεγέθη καθώς αυτά αντιστοιχούν περίπου στο 20% της συνολικής εγκατεστημένης αιολικής  ισχύος  σε όλη τη χώρα!! Υπολογίζοντας ότι μια μέσου τύπου  Α/Γ έχει ισχύ 2 MW  και ύψος 150 μέτρων μιλάμε για περίπου 300 Α/Γ. σε δεκάδες συστοιχίες.

Εκατοντάδες χιλιόμετρα νέων δρόμων αρκετών μέτρων πλάτους με ακτίνες καμπυλότητας που θα ξεπερνούν τα 50 μέτρα και πολύ μεγάλα ύψη πρανών  θα δημιουργηθούν στις πλαγιές μέχρι τις κορυφές των βουνών του Ασπροποτάμου μετατρέποντας την περιοχή σε ένα απέραντο λατομείο-εργοτάξιο καταστρέφοντας παραγωγικά δάση, αδιατάρακτα οικοσυστήματα και το μοναδικό φυσικό τοπίο της περιοχής . Εκατοντάδες χιλιόμετρα νέων δικτύων και πυλώνων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας και  εκατοντάδες «γήπεδα» για τις βάσεις στήριξης των Α/Γ  θα δημιουργηθούν στις κορυφές των βουνών για να αποτελειώσουν ότι θα έχει ξεφύγει από τους δρόμους.

Η περιοχή του Ασπροποτάμου αποτελεί μαζί με τα Μετέωρα τον φυσικό και πολιτιστικό θησαυρό και σύμβολο της περιοχής των Τρικάλων αλλά και ένα από τα σημαντικότερα και μοναδικά στην διαμόρφωση, φυσικό πλούτο, βιοποικιλότητα  και αισθητική του τοπίου ορεινά συγκροτήματα της Νότιας Πίνδου. Η ελληνική  πολιτεία στο πλαίσιο των υποχρεώσεών της με βάση την ΚΟ 92/43/EEC την έχει συμπεριλάβει στο ευρωπαϊκό δίκτυο προστατευόμενων περιοχών Natura 2000  (ΖΕΠ&ΤΚΣ =Τόπος Κοινοτικής Σημασίας) ενώ αποτελεί τμήμα του Εθνικού Πάρκου «Τζουμέκων- Κοιλάδας  Αχελώου- Αγράφων-Μετεώρων» . Επίσης στην ίδια περιοχή υπάρχει θεσμοθετημένο ΚΑΖ , (Καταφύγιο  ‘Αγριας Ζωής).

Στον αδιατάρακτο για τα ευρωπαϊκά δεδομένα ορεινό αυτό όγκο με τους σπάνιους  γεωμορφολογικούς σχηματισμούς,  απομεινάρια της τελευταίας παγετωνικής περιόδου, τις αλπικές περιοχές υψηλής αισθητικής αξίας  και με υψηλούς δείκτες βιοποικιλότητας, λόγω του μεγάλου πλούτου σε αριθμό και ποικιλία ειδών  χλωρίδας και πανίδας συμπεριλαμβανομένων και ενδημικών ειδών αλλά και ειδών προτεραιότητας με βάση την ΚΟ 92/43/EEC (annex II) (π.χ. καφέ αρκούδα) θα επέλθει ολική καταστροφή!. Όλα αυτά θα ισοπεδωθούν κάτω από τις ερπύστριες των σκαπτικών μηχανημάτων που θα φέρουν την «πράσινη» ανάπτυξη. 

Σε όλη την Ευρώπη η επιλογή των χερσαίων αιολικών πάρκων πλέον πνέει τα λοίσθια καθώς η τεχνολογία  θεωρείται ξεπερασμένη , καθώς η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας είναι προβληματική (δεν αποθηκεύεται και δεν δικτυώνεται εύκολα) ενώ δεν υπάρχει πραγματική αντιστάθμιση στην χρήση ορυκτών καυσίμων  λόγω του τυχαίου και μεταβλητού χαρακτήρα του ανέμου (αλλά και των ορίων λειτουργίας των Α/Γ -από 4-8 Μποφώρ ανέμου), της μεγάλης περιβαλλοντικής επιβάρυνσης αλλά και των μεγάλων αντιδράσεων των τοπικών κοινοτήτων. Στη Γερμανία δε που είναι η χώρα με την μεγαλύτερη διείσδυση της αιολικής ενέργειας και μία από τις μεγαλύτερες παραγωγούς χώρες Α/Γ,  πλέον σταμάτησε η εγκατάσταση νέων αιολικών πάρκων (χερσαίων) με αποτέλεσμα την απόλυση χιλιάδων εργαζομένων στην αιολική τους βιομηχανία. Επίσης σε καμία Ευρωπαϊκή χώρα αιολικά πάρκα δεν μπαίνουν μέσα σε προστατευμένες περιοχές.

Όπως σε όλες τις Ευρωπαϊκές  χώρες όπου άρχισε η εγκατάσταση αιολικών πάρκων έτσι και στην Ελλάδα πολίτες, φορείς, τοπική αυτοδιοίκηση (πρόσφατα πέντε δήμαρχοι των Αγράφων έστειλαν κοινό ψήφισμα κατά των ΑΣΠΗΕ που απειλούν να καταστρέψουν  μια άλλη μοναδική και αλώβητη περιοχή της Πίνδου, αλλά και πολλοί άλλοι δήμαρχοι) , περιβαλλοντικές οργανώσεις κτλ άρχισαν να εναντιώνονται μαζικά στην λαίλαπα των ΑΣΠΗΕ . Περιοχές απείρου φυσικού κάλλους  που προσελκύουν χιλιάδες επισκέπτες αλλά και αποτελούν πηγές σημαντικής δραστηριότητας  και ενδυνάμωσης της τοπικής οικονομίας όπως κτηνοτροφία , υλοτομία , γεωργία αλλά και εναλλακτικών μορφών πεζοπορικού, ορειβατικού τουρισμού κτλ έχουν ήδη καταστραφεί ή απειλούνται  με καταστροφή. Ολόκληρη η Πίνδος - η ραχοκοκαλιά της χώρας, ο πνεύμονας και ο υδροδότης ολόκληρης της χώρας-  (Βαρνούντας, Γράμμος, Βασιλίτσα,Λυγκος,  Ασπροπόταμος, Άγραφα,  Οίτη) αλλά και  η Μάνη, το Βέρμιο, τα Πιέρια και κάθε σχεδόν Ελληνικό βουνό έχουν μπει στο μάτι του κυκλώνα των «πράσινων» επενδυτών και κινδυνεύουν ΑΜΕΣΑ!.

Ζητάμε από την πολιτεία, τη ΡΑΕ και κάθε αρμόδιο φορέα

 1. Να γίνει ανάκληση ή ακύρωση κάθε παλιάς και νέας έγκρισης  ΑΣΠΗΕ στην περιοχή του Ασπροποτάμου και ολόκληρη η περιοχή να μείνει εκτός σχεδιασμού κάθε ΑΣΠΗΕ.
 2. Να γίνει ΑΜΕΣΑ η επικαιροποίηση του Ειδικού Χωροταξικού για τις ΑΠΕ (ΕΠΣΧΑΑ) με δημόσια διαβούλευση 
 3. Να θεσπιστεί οριζόντιο σύστημα  ζωνών αποκλεισμού για ΑΣΠΗΕ σε όλη τη χώρα με κριτήρια τα ευαίσθητα και απειλούμενα είδη πανίδας, χλωρίδας και οικοσυστήματα, την φυσική και οικολογική αξία, την τοπική οικονομία και ταυτότητα της κάθε περιοχής.
 4. Οι τοπικές κοινωνίες είναι διατεθειμένες να αγωνιστούν μέχρι τέλους για να σώσουν την μοναδική περιοχή του Ασπροποτάμου ενώνοντας τον αγώνα τους και τη φωνή τους με τους συμπολίτες της Καρδίτσας και της Ευρυτανίας που παλεύουν για να σώσουν τα Άγραφα αλλά και με όλες τις συλλογικότητες απανταχού στην επικράτεια που παλεύουν για τη σωτηρία του τόπου τους ενάντια σε αυτή την οικολογική και κοινωνική καταστροφή και ισοπέδωση στο βωμό της «πράσινης ανάπτυξης» και του ιδιοτελούς και κοντόφθαλμου κέρδους.

ΑΣ ΑΝΤΙΣΤΑΘΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΤΩΡΑ!!! ΠΡΙΝ ΜΑΣ ΠΡΟΛΑΒΟΥΝ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ!!!

 

 

 

ΔΙΚΤΥΟ ΦΟΡΕΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΑΣΠΡΟΠΟΤΑΜΟΥ


Απάντηση στην τηλεοπτική συνέντευξη του υπουργού κ. Σκρέκα για τα αιολικά στον Ασπροπόταμο

Aξιότιμε κύριε υπουργέ,


σε πρόσφατη συνέντευξή σας στην εκπομπή Θεσσαλών Δρώμενα στην τηλεόραση του ΤRT, αναφερθήκατε στο θέμα της εγκατάστασης αιολικών εργοστασίων λέγοντας πράγματα τα οποία μας προβλημάτισαν έντονα.


Πιο συγκεκριμένα, θέλοντας να τονίσετε ότι τα αιολικά εργοστάσια είναι η λύση στο πρόβλημα της μόλυνσης του περιβάλλοντος, είπατε πως «όπου μπαίνει μια ανεμογεννήτρια σβήνει ένα φουγάρο». Όσοι γνωρίζουν τα στοιχεία, είναι σε θέση να καταλάβουν ότι αυτό είναι μια τεράστια ανακρίβεια. Η αιολική ενέργεια είναι τυχαία και μεταβλητή,  που σημαίνει πως δεν μπορεί να μας δώσει φορτία Βάσης και χρειάζεται θερμικές μονάδες για υποστήριξη , αυτό δεν το λέμε εμείς το λέει ο ίδιος ο ΑΔΜΗΕ που δηλώνει επί λέξει: «Η ωριαία παραγωγή των αιολικών λαμβάνεται υπόψη ίση με το 10% της εγκατεστημένης ισχύος τους» (Έκθεση Επάρκειας Ισχύος,  ΑΔΜΗΕ 2013-2020 σελ 40).


Πριν λίγο καιρό μάλιστα εσείς ο ίδιος, κύριε υπουργέ, ψηφίσατε το νέο ΕΣΕΚ σύμφωνα με το οποίο, παρά τα αιολικά που θα κατασκευαστούν, θα κατασκευαστούν και νέα φουγάρα, ισάριθμα αυτών που θα κλείσουν, φουγάρα για μονάδες φυσικού αερίου που είναι κι αυτό ορυκτό καύσιμο. Απορεί κανείς, πώς ενώ ψηφίζετε την δημιουργία φουγάρων, λέτε στους Τρικαλινούς ότι θα τα μειώσετε με τη δημιουργία αιολικών εργοστασίων.


Στην ίδια συνέντευξη, προσπαθήσατε να επηρεάσετε την κοινή γνώμη υπερ των αιολικών εργοστασίων λέγοντας πως οι αντιδράσεις οφείλονται σε φοβικά σύνδρομα που δημιουργoύνται επειδή πρόκειται για καινούρια τεχνολογία, κατηγορώντας έμμεσα όσους αντιδρούν ως οπισθοδρομικούς λουδίτες. Και αυτό φυσικά είναι ανακρίβεια. Η αιολική ενέργεια δεν είναι καινούρια τεχνολογία, υπάρχει εδώ και 50 χρόνια. Σε αυτά τα 50 χρόνια δεν έχει αλλάξει τίποτα στην παραγωγή της, το μόνο που έχει αλλάξει είναι το μέγεθος των ανεμογεννητριών και οι επιδοτήσεις. Μη έχοντας καταφέρει να νικήσει το μεγαλύτερο μειονέκτημα της, που είναι ο μεταβλητός και τυχαίος χαρακτήρας της,η αιολική ενέργεια αυξάνει μόνο όπου υπάρχουν επιδοτήσεις, όπου σταματούν παύει να υπάρχει. Θα αναφέρουμε τα στοιχεία του παγκόσμιου οργανισμού ενεργείας (ΙΕΑ).Ο ΙΕΑ θεωρείται «πράσινος» οργανισμός. Σύμφωνα λοιπόν με τον ΙΕΑ το ποσοστό της αιολικής ενέργειας στην παγκόσμια παραγωγή ολικής ενέργειας το 2014 ήταν στο 0,45% και η πρόβλεψη του για το 2040 είναι στο 1,88%! Μήπως τελικά αυτοί που αντιδρούν είναι απλώς καλύτερα ενημερωμένοι και γνώστες του θέματος από εσάς και όσους προσπαθείτε να πείσετε ότι αξίζει να καταστρέψουμε τα απαράμιλλα τοπία του νομού μας για αυτον τον αποδεδειγμένα αποτυχημένο στην εφαρμογή του τρόπο παραγωγής ενέργειας;.


Προχωρήσατε, κύριε υπουργέ και σε μια τελείως άτοπη συγκριση της Ελλάδας με χώρες του εξωτερικού, όπως η Γερμανία, η Δανία κτλ. . Η Ελλάδα είναι μία ορεινή χώρα με την πλουσιότερη ίσως βιοποικιλότητα της Ευρώπης. Η Γερμανία και η Δανία έχουν δέκατα της βιοποικιλότητας της Ελλάδας. Το υψηλότερο βουνό της Δανίας έχει υψόμετρο 170 μέτρα. Σε αυτές τις χώρες τα αιολικά μπαίνουν είτε στις πεδιάδες είτε στη θάλασσα   (offshore), που δεν προκαλούν μεγάλες περιβαλλοντικές καταστροφές καθώς αφενός δεν μπαίνουν σε οικολογικά ευαίσθητες περιοχές, αλλά σε περιοχές με  ήδη δομημένο περιβάλλον και αφετέρου δεν απαιτούν τεράστια συνοδά έργα όπως δρόμοι κτλ που καταστρέφουν τα βουνά και κατατεμαχίζουν τους βιοτόπους.Αφού όμως μπήκατε στη διαδικασία αυτής της άτοπης σύγκρισης Ελλάδας και  Ευρώπης, πώς και δεν αναφερθήκατε στη αμφισβήτηση της αποδοτικότητας των ανεμογεννητριών από ολοένα και περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες είτε αναστέλλουν τη εγκατάσταση τους, είτε σχεδιάζουν ακόμη και αποξηλώσεις υφιστάμενων;  Για να μη γίνουμε κουραστικοί, σημειώνουμε μόνο το πιο πρόσφατο παράδειγμα, τις δηλώσεις του Προέδρου της Γαλλίας ο οποίος αποφάσισε να φρενάρει την ανάπτυξη των αιολικών, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι δεν θέλει να είναι αυτός που θα καταστρέψει τα τοπία της χώρας του (εφημερίδα LeMonde, 27/02/2020). Εσείς γιατί να θέλετε να καταστρέψετε τον τόπο σας;


Aς αναφερθούμε όμως συγκεκριμένα στον Ασπροπόταμο και την ευρύτερη  περιοχή μας (Πίνδος, Άγραφα κτλ). Πρόκειται για  περιοχές απείρου φυσικού κάλλους με πλούσια χλωρίδα και πανίδα και σχετικά αδιατάρακτες από ανθρωπογενείς παρεμβάσεις.  Εδώ υπάρχουν Εθνικά πάρκα, περιοχές ΝΑΤΟΥΡΑ, ΖΕΠ και ΙΒΑ, κι εσείς μας δηλώνετε ότι είναι μονόδρομος όλες αυτές οι περιοχές να συνθλιβούν κάτω από τις ερπύστριες των σκαπτικών μηχανημάτων για την εγκατάσταση και λειτουργία των αιολικών πάρκων, τα οποία φυσικά δεν είναι πάρκα, ούτε χώροι αναψυχής, είναι βιομηχανικές εγκαταστάσεις με ολέθριες επιπτώσειςστο περιβάλλον. Αυτό το μέλλον οραματίζεστε κύριε υπουργέ για τα τελευταία παρθένα μέρη της χώρας μας και ολόκληρης της Ευρώπης; Το όραμά σας για τον τόπο μας είναι να μετατραπεί ο ορεινός παράδεισος του Ασπροποτάμου σε μελλοντική βιομηχανική περιοχή-νεκροταφείο γιγάντιων μη ανακυκλώσιμων παλιοσίδερων;  Γνωρίζουν άραγε οι συντοπίτες μας την καταστροφή που προωθείτε; Τους έχετε ενημερώσει ότι για να δημιουργηθούν τα πολυάριθμα αιολικά εργοστάσια που προτείνετε, όχι ένα ή δυο αλλά 33(!)  με πάνω από 300 ανεμογεννήτριες, κάθε μιά από τις οποίες απαιτεί 800 κυβικά τσιμέντο για να στηριχτεί, θα ισοπεδωθούν όλες οι κορυφές, θα καταστραφούν τα δάση μας, θα απαξιωθούν τα χωριά μας και θα περάσει στη διαχείριση ιδιωτικών εταιρειών όλη η περιοχή; Έχετε ενημερώσει τους ντόπιους ότι για να εγκατασταθούν οι ανεμογεννήτριες θα κοπούν εκατοντάδες δέντρα, θα μπετοναριστούν οι κορυφές, θα εγκατασταθούν χιλιόμετρα καλωδίωσης που θα δημιουργούν κίνδυνο πυρκαγιάς και θα υποβαθμιστεί το τοπίο ανεπανόρθωτα;  


Πώς θα εξηγήσουμε, κύριε υπουργέ, στα παιδιά μας  ότι με το πρόσχημα της «πράσινης ανάπτυξης» επιτρέψαμε μια τεράστια περιβαλλοντική καταστροφή στον τόπο μας;

Ελπίζουμε ότι η επιστολή μας αυτή θα γίνει η αφορμή να ξανασκεφτείτε τις θέσεις σας και να αφουγκραστείτε τη βούληση της τοπικής κοινωνίας που σας εξέλεξε και που εξακολουθεί να είναι αντίθετη στα σχεδιαζόμενα αιολικά εργοστάσια , όπως ήταν και πριν μερικά χρόνια που πέτυχε  την αποτροπή των σχεδίων εγκατάστασης αιολικώνστην περιοχή μας,  σχέδια που τα έχουν απορρίψει η Περιφέρεια, ο δήμος Καλαμπάκας και τα τοπικά συμβούλια.

Ευχαριστούμε

ΔΙΚΤΥΟ ΦΟΡΕΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΑΣΠΡΟΠΟΤΑΜΟΥ

Υποστηρίξτε τον αγώνα του Δικτύου Φορέων και Πολιτών για την Προστασία του Ασπροποτάμου υπογράφοντας  τη διαδικτυακή διαμαρτυρία ενάντια στα Αιολικά στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://chng.it/TPtkYxtB

 

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Ακόμα μια δικαίωση του Δικτύου Φορέων και Πολιτών για την προστασία των Αγράφων.
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Η Αθήνα θεωρείται μια από τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες με τη μεγαλύτερη αναλογία θανάτων σχετιζόμενων με την έλλειψη προσβάσιμου πράσινου
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Περίπου 3.760 μετρικοί τόνοι πλαστικών πλέουν αυτήν τη στιγμή στη Μεσόγειο Θάλασσα
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Οι μαρτυρίες των ανθρώπων που χτυπήθηκαν επειδή λένε “όχι” στην επιβολή εγκατάστασης αιολικών βιομηχανιών.
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Ο «Λάμπρος», ένας νεαρός Σπιζαετός που γεννήθηκε τον Μάρτιο του 2021 στο Πρασανό φαράγγι από γνωστό αναπαραγωγικό ζευγάρι του νησιού
ΣΗΜΕΡΑΕΒΔΟΜΑΔΑΜΗΝΑΣΕΤΟΣΟΛΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
x