A+ A A-
 • Πλοήγηση από το πληκτρολόγιο:
 • h Αρχική
 • n Δίκτυα αλληλεγγυης
 • a Ανταλλακτικό χαριστικό παζάρι
 • e Νέα
 • p Αρθογραφία
 • w Ποιοι είμαστε
 • c Επικοινωνία
 • t Web Tv
 • s Κοινωνική οικονομία
 • g Αλληλεγγύη
 • m Συνεργατισμός
 • x Καινοτομίες
 • u Start ups
 • o Αειφορία
 • r Δικαιώματα
 • j Ακτιβισμός
 • q Ζώα
Εναλλακτικός ΑμεΑ

Μπάρα προσβασιμότητας για ΑμεΑ

Νέος ΧΥΤΑ στη Φυλή, στα «μουλωχτά» και με συνοπτικές διαδικασίες

Γράφει το ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ

Θα περίμενε κανείς, μέσα στο κλίμα των ημερών, να επικρατεί ένα πνεύμα βαθύτερης κατανόησης των προβλημάτων που σχετίζονται με την κατάσταση του περιβάλλοντος και με την υγεία πλατιών στρωμάτων του πληθυσμού. Και όμως, αυτό το πνεύμα -ούτε και σε αυτές τις συνθήκες- φαίνεται να αγγίζει τη διοίκηση της περιφέρειας  Αττικής και του ΕΔΣΝΑ, όταν οι επιλογές της έχουν να κάνουν με τις εκατοντάδες χιλιάδες κατοίκων της Δυτικής Αθήνας - Αττικής. Το αντίθετο συμβαίνει: αξιοποιούν τη γενική ανασφάλεια, προκειμένου να υλοποιήσουν -όσο γίνεται πιο ανώδυνα γι’ αυτούς-  τις εγκληματικές επιλογές τους στον τομέα της διαχείρισης απορριμμάτων.

Είναι γνωστή η απόφαση της ΕΕ του ΕΔΣΝΑ για την προκήρυξη διαγωνισμού για την κατασκευή νέων ΧΥΤΑ στη Φυλή, απόφαση που έρχεται σε αντίθεση ακόμη και με τον υφιστάμενο σχεδιασμό. Απόφαση που πήρε η διοίκηση Δούρου -στο «παρά πέντε» της λήξης της θητείας της- και την οποία υποστήριξε και συνεχίζει με ιδιαίτερο ζήλο η νέα διοίκηση Πατούλη, χωρίς ποτέ να ζητηθεί η γνώμη των ενδιαφερομένων και χωρίς ποτέ να γίνει μια ολοκληρωμένη συζήτηση στο περιφερειακό συμβούλιο Αττικής, ούτε καν στο ΔΣ του ΕΔΣΝΑ. Ένα κλειστό κύκλωμα πολιτικών παραγόντων και οικονομικών συμφερόντων παίζει με τη ζωή μας, διαιωνίζοντας τη λειτουργία της εγκατάστασης της Φυλής και του μοναδικού ΧΥΤΑ ολόκληρης της περιφέρειας.

Σα να μην έφτανε αυτή η απαράδεκτη επιλογή, έχουμε και μια νέα πραξικοπηματική απόφαση και μια νέα τεράστια δυσάρεστη εξέλιξη για όλους εμάς, στη Δυτική Αθήνα - Αττική: στη συνεδρίαση της ΕΕ του ΕΔΣΝΑ, στις 13/3/2020, διαπιστώνεται ότι ο διαγωνισμός καθυστερεί, ότι οι προσωρινές λύσεις - μπαλώματα με το πρώτο και το δεύτερο «πανωσήκωμα» εξαντλούνται και αποφασίζουν να φτιάξουν μια νέα χωματερή, με συνοπτικές διαδικασίες, προτού ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός που οι ίδιοι προκήρυξαν. Ο ωραιοποιημένος τρόπος με τον οποίο παρουσιάζουν την επιλογή τους είναι αυτός:


«Η ΕΕ του ΕΔΣΝΑ, εγκρίνει τη μελέτη και τους όρους πρόσκλησης για προσφυγή στη διαδικασία με διαπραγμάτευση χωρίς δημοσίευση προκήρυξης για το έργο με τίτλο «Κατασκευή χώρου για την κάλυψη των επειγουσών αναγκών διαχείρισης των στερεών αποβλήτων της Αττικής», με εκτιμώμενη αξία 5.335.000,00 ευρώ, πλέον ΦΠΑ.» και «με την εκτέλεση του έργου αναμένεται να δημιουργηθεί λεκάνη που θα καλύψει τις ανάγκες του ΕΔΣΝΑ για πέντε (5) περίπου μήνες

Η μελέτη και οι όροι της πρόσκλησης παραμένουν επτασφράγιστο μυστικό για τους «κοινούς θνητούς», επιβεβαιώνοντας για μια ακόμη φορά ότι «κουμάντο» κάνουν τα εργολαβικά συμφέροντα, που λυμαίνονται όλες τις δραστηριότητες στην εγκατάσταση της Φυλής. Αυτήν την αλήθεια δεν μπορεί να την κρύψει, ούτε να την υποβαθμίσει η τεχνητή αξιοποίηση του φόβου για μια γενικευμένη περιβαλλοντική και υγειονομική κρίση. Κάνουν, επίσης, μεγάλο λάθος αν πιστεύουν ότι τα μέτρα αντιμετώπισης της επιδημίας του κορονοϊού μπορούν να μας οδηγήσουν στην αυτό-φίμωση ή να μας κάνουν να μείνουμε με σταυρωμένα χέρια. Ακόμη και σε αυτές τις συνθήκες θα βρούμε τον τρόπο να αντισταθούμε. Το νέο «πραξικόπημα» δε θα περάσει!

 

19.3.2020

 

ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ

Συντονισμός φορέων, συλλογικοτήτων και πολιτών Δ. Αττικής - Δ. Αθήνας

oxixytafilis.blogspot.com - oxi.xyta.filis@gmail.com - f/b: Δυτικό Μέτωπο

 

Το πλήρες κείμενο της απόφασης της ΕΕ του ΕΔΣΝΑ, εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
23 Περιβαλλοντικές οργανώσεις ζητούν από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας την αναβολή κατάθεσης του νομοσχεδίου «Εκσυγχρονισμός περιβαλλοντικής νομοθεσίας» στη Βουλή
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Εχθές Πέμπτη 26 Μαρτίου 2020, υποστήκαμε το μεγαλύτερο σοκ μέχρι τώρα στη διάρκεια του αγώνα μας! Οι μετρήσεις που έδειξε ο μετρητής της πιο γνωστής διαδικτυακής πλατφόρμας μέτρησης ρύπων σε πραγματικό χρόνο www.waqi.info ήταν εξωπραγματικές!
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Το Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Αγίου Δημητρίου μας εξηγεί πως πρέπει να διαχειριζόμαστε τα απορρίμματά μας εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού.
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Πέρυσι ο πλανήτης καιγόταν από τήν Σκανδιναβία μέχρι τόν Αμαζόνιο,τή Σιβηρία, Αυστραλία, Ινδονησία, Βολιβία καί μέχρι τήν Αφρική αλλά συνεχίσαμε σάν νά μήν τρέχει τίποτα
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Χρειάζεται να «θυσιάσουμε κάτι» προκειμένου να πετύχουμε τους στόχους για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής;
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Πριν μερικά χρόνια η περιοχή είχε βρεθεί και πάλι στο μάτι των κατ' ευφημισμό «πράσινων» επενδυτών, όμως τότε σύσσωμη η τοπική κοινότητα (κοινωνία) με την τοπική αυτοδιοίκηση (τοπικά συμβούλια κοινοτήτων, Δήμος Καλαμπάκας και Περιφέρεια)
ΣΗΜΕΡΑΕΒΔΟΜΑΔΑΜΗΝΑΣΕΤΟΣΟΛΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ