A+ A A-
 • Πλοήγηση από το πληκτρολόγιο:
 • h Αρχική
 • n Δίκτυα αλληλεγγυης
 • a Ανταλλακτικό χαριστικό παζάρι
 • e Νέα
 • p Αρθογραφία
 • w Ποιοι είμαστε
 • c Επικοινωνία
 • t Web Tv
 • s Κοινωνική οικονομία
 • g Αλληλεγγύη
 • m Συνεργατισμός
 • x Καινοτομίες
 • u Start ups
 • o Αειφορία
 • r Δικαιώματα
 • j Ακτιβισμός
 • q Ζώα
Εναλλακτικός ΑμεΑ

Μπάρα προσβασιμότητας για ΑμεΑ

Το Πείραμα της Βο: Πώς η μικρή πόλη της Ιταλίας νίκησε τον κορωνοϊό

 

Πώς μια μικρή ιταλική κοινότητα, μέσα από ένα πείραμα ελέγχου της εξάπλωσης του ιού στην αρχή της κρίσης, κατάφερε να σταματήσει τον κορωνοϊό παρόλο που υπήρξε το επίκεντρο της επιδημίας στη χώρα.

Οι υγειονομικές αρχές της πόλης Βο, η οποία βρίσκεται κοντά στη Βενετία, μέσω της εξέτασης και επανεξέτασης των συνολικά 3.300 κατοίκων, ανεξάρτητα από το αν εκδήλωναν συμπτώματα και με αυστηρή καραντίνα των επαφών των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, μπόρεσαν να σταματήσουν εντελώς την εξάπλωση του κορωνοϊού.

Ο Andrea Crisanti, καθηγητής - λοιμωξιολόγος στο Imperial College του Λονδίνου, ο οποίος συμμετέχει στην ομάδα αντιμετώπισης του κορωνοϊού στη Βο, προέτρεψε τις χώρες που περιορίζουν τα τεστ, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ, να πάρουν μαθήματα από την συγκεκριμένη πόλη και να αυξήσουν τον αριθμό των ατόμων που εξετάζονται.

"Στο Ηνωμένο Βασίλειο, υπάρχουν πολλές λοιμώξεις που αγνοούνται εντελώς", δήλωσε ο Crisanti στους Financial Times. "Ήμασταν σε θέση να περιορίσουμε το ξέσπασμα του ιού εδώ, επειδή εντοπίσαμε και εξαλείψαμε τις "κρυφές" λοιμώξεις και τις απομονώσαμε", είπε για το "πείραμα της Βο". "Αυτό κάνει τη διαφορά".

Η επιτυχία έχει να κάνει με τη σημασία της εξέτασης και της απομόνωσης ασυμπτωματικών κρουσμάτων. Την συγκεκριμένη προσέγγιση υποστήριξε έντονα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Ο ΠΟΥ αυτή την εβδομάδα κάλεσε όλες τις χώρες να διενεργούν επιθετικά τεστ, σημειώνοντας ότι η Νότια Κορέα και η Ταϊβάν, με αυτό τον τρόπο, είχαν επιτυχία στον περιορισμό των λοιμώξεων. "Το βασικό μας μήνυμα είναι: εξέταση, εξέταση, εξέταση", δήλωσε τη Δευτέρα ο επικεφαλής του ΠΟΥ, Τέντρος Αχάννομ Γκέμπρεγιους.

Ο καθηγητής Crisanti δήλωσε ότι το ασυνήθιστο - και κατά κάποιο τρόπο τυχαίο - πείραμα στο Βο επέτρεψε στους ερευνητές να αποκτήσουν μια πλήρη «επιδημιολογική εικόνα» της νόσου.

Τα τεστ ξεκίνησαν ως έκτακτο μέτρο μετά τον πρώτο θάνατο στην Ιταλία στις 22 Φεβρουαρίου. Δεν είναι σαφές γιατί η βόρεια Ιταλία γνώρισε τέτοια ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων, σε σχέση με άλλες περιοχές της Ευρώπης, αν και ο καθηγητής και άλλοι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι μπορεί να οφείλεται στους στενούς εμπορικούς δεσμούς της περιοχής με την Κίνα.

Ο πρώτος γύρος εξετάσεων, που διεξήχθη στο σύνολο του πληθυσμού της πόλης στα τέλη Φεβρουαρίου, διαπίστωσε ότι το 3% του πληθυσμού μολύνθηκε, αν και οι μισοί από τους φορείς δεν είχαν συμπτώματα. Μετά την απομόνωση όλων αυτών που μολύνθηκαν, ο δεύτερος κύκλος δοκιμών, περίπου 10 ημέρες αργότερα, έδειξε ότι ο ρυθμός μόλυνσης είχε πέσει στο 0,3%.

Είναι σημαντικό, ωστόσο, ότι αυτός ο δεύτερος κύκλος εντόπισε τουλάχιστον έξι άτομα που είχαν τον ιό αλλά χωρίς συμπτώματα, πράγμα που σημαίνει ότι θα μπορούσαν να τεθούν σε καραντίνα. "Αν δεν είχαν ταυτοποιηθεί, η λοίμωξη θα είχε επαναληφθεί", εξηγεί ο καθηγητής.

Αντί για εκτεταμένες εξετάσεις, χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και οι Κάτω Χώρες ακολουθούσαν μέχρι πριν λίγες ημέρες μια στρατηγική "ανοσίας της αγέλης", η οποία σημαίνει ότι πολλοί άνθρωποι  θα κολλήσουν τον ιό και θα αναπτύξουν ανοσία σε αυτόν. Ωστόσο, οι πολιτικές αλλάζουν καθώς η κρίση εντείνεται.

Στο Βένετο, οι αρχές σχεδιάζουν να επεκτείνουν το καθεστώς επιθετικών τεστ σε ολόκληρη την περιοχή και επιδιώκουν να λαμβάνουν τουλάχιστον 11.000 δείγματα την ημέρα.

Με πληροφορίες από Financial Times

 

 

 

 

 

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΚΟΣΜΟΣ
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας (ERC), Ιταλός καθηγητής Μάουρο Φεράρι, υπέβαλε την παραίτησή του, εκτιμώντας ότι απέτυχε να πείσει τις Βρυξέλλες πως χρειάζεται ένα μεγάλης κλίμακας επιστημονικό πρόγραμμα καταπολέμησης της νόσου Covid-19
ΚΟΣΜΟΣ
Θετικός στον κορωνοϊό βρέθηκε ο υπουργός Υγείας του Ισραήλ Yaakov Litzman
ΚΟΣΜΟΣ
Είναι αδύνατον για έναν ιό να νικήσει τον Άνθρωπο. Είμαι βέβαιος ότι η πόλη της Νέας Υόρκης, θα ανακάμψει με τον καιρό, δηλώνει ένας Έλληνας γιατρός από το Montefiore Medical Center (Albert Einstein College of Medicine) που βρίσκεται στο Bronx.
ΚΟΣΜΟΣ
Δεν έχει υπάρξει καμία αλλαγή στην κατάσταση της υγείας του Μπόρις Τζόνσον, δήλωσαν δύο πηγές προσκείμενες στον Βρετανό πρωθυπουργό
ΚΟΣΜΟΣ
Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον, που έχει προσβληθεί από τον νέο κορωνοϊό, μεταφέρθηκε στην εντατική, μετέδωσε το BBC.
ΚΟΣΜΟΣ
Η Ευρωπαϊκή Εποπτική Υπηρεσία Προστασίας Δεδομένων (EDPS) ζήτησε σήμερα να δημιουργηθεί μία ενιαία ευρωπαϊκή εφαρμογή σε κινητά τηλέφωνα για τον εντοπισμό της διασποράς του κορωνοϊού
ΣΗΜΕΡΑΕΒΔΟΜΑΔΑΜΗΝΑΣΕΤΟΣΟΛΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ