A+ A A-
 • Πλοήγηση από το πληκτρολόγιο:
 • h Αρχική
 • n Δίκτυα αλληλεγγυης
 • a Ανταλλακτικό χαριστικό παζάρι
 • e Νέα
 • p Αρθογραφία
 • w Ποιοι είμαστε
 • c Επικοινωνία
 • t Web Tv
 • s Κοινωνική οικονομία
 • g Αλληλεγγύη
 • m Συνεργατισμός
 • x Καινοτομίες
 • u Start ups
 • o Αειφορία
 • r Δικαιώματα
 • j Ακτιβισμός
 • q Ζώα
Εναλλακτικός ΑμεΑ

Μπάρα προσβασιμότητας για ΑμεΑ

Για τον θάνατο της δημοσιογράφου Χαράς Τζαναβάρα - Τι έγραψαν ο αδερφός της, η Νανά Νταουντάκη και ο Ανδρέας Ρουμελιώτης

 

O αδερφός της Χαράς Τζαναβάρα έγραψε: 

Κι όμως, η Χαρά το κατάφερε. Κατάφερε να φύγει από τον πιο λερωμένο τόπο κάτασπρη. Με το κεφάλι ψηλά. Να μην έχει κανείς το παραμικρό να της προσάψει.
Εκτός από εκείνο το κεφάλι μας το δυσκολογύριστο -όχι αγύριστο.
Δεν της το χάρισε ούτε το όμορφο αποχαιρετιστήριο της Εφ.Συν.

Έπαθε μία απλή φαρυγγίτιδα, πριν από κάπου 25 ημέρες. Είχε επιπλοκή στη δεύτερη αντιβίωση, όταν εμφανίσθηκε πρήξιμο στο μάτι. Είχε εδώ και σχεδόν 28 χρόνια μεταλλική βαλβίδα στην καρδιά της. Μπορεί να είναι και ρεκόρ.
Δεν με άκουσε να κάνει εισαγωγή σε νοσοκομείο. Ανησυχούσα που έβγαζε προβλήματα. Αλλά είχε μάλλον δίκιο λέγοντας για την τρέχουσα κατάσταση και τους κινδύνους. Ήταν σε επικοινωνία με γιατρούς.
Την Παρασκευή, είχε ελαφρύ πυρετό. Πήρε ντεπόν και της έπεσε αμέσως. Αλλά εμφανώς είχε καταβληθεί. Πονούσε το κορμί της. Αλλά αισιοδοξούσε.

Δεν θα εκπλαγώ να την βγάλουν με κορωνοϊό. Τα παιδιά μου, που ήρθαν χθες βράδυ στο χωριό να μου το πουν, μου είπαν ότι όχι μόνο την πήραν για νεκροψία, αλλά τους ζήτησαν και πήραν τα κλειδιά του σπιτιού της.
Ήδη, κάποιοι εκμεταλλεύονται την εκρεμμότητα, σπέρνοντας ασύστολα τα αθώα ερωτήματά τους. Σπέρνουν φόβο ότι πέθανε από κορωνοϊό, και δήθεν το κρύβουν.

Από πλευράς μου, είμαι για μία ακόμη φορά απέναντι σε απίστευτη σύμπτωση. Χθες μόλις, υπέγραφα το διαδικτυακό άρθρο «Τα καλά του κορωνοϊού», μιλώντας για «τσεκουριά» με θετικά αποτελέσματα.
Δεν μπορούσα να φαντασθώ τι τσεκουριά θα με έβρισκε, και μάλιστα για δεύτερη φορά. Και πάνω που η 94χρονη μάνα μας έχει ξεχάσει την πρώτη απώλεια του ’82, έχω να βρω λόγια να της εξηγήσω.

Ευχαριστώ από καρδιάς για τη συμπαράσταση, αλλά ζητώ και κατανόηση. Και εύχομαι ολόψυχα στην Εφ. Συν. να βρει κουράγιο να προσπαθήσει να την αναπληρώσει.

 

Γράφει στην ομάδα ΜΑΧΟΜΕΝΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ η Νανά Νταουντάκη

ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΗΣ ΧΑΡΑΣ ΤΖΑΝΑΒΑΡΑ

Υποσχεθήκαμε σε κάποιους φίλους της ομάδας ότι θα διερευνήσουμε τις καταγγελίες του βουλευτή του Μερα25 Κρίτωνα Αρσένη για τον θάνατο της εξαιρετικής συναδέλφου μας Χαράς Τζαναβάρα. Το κάναμε σήμερα το πρωί και σας ενημερώσουμε για όσα μάθαμε- το ίδιο θα κάνουμε και για ότι νεότερο.

1. Επικοινωνήσαμε με τον Γενικό Γραμματέα του ΕΔΟΕΑΠ Κ. Δημήτρη Κουμπιά ό οποίος μας πληροφόρησε ότι έχει ζητήσει γραπτή ενημέρωση από τους γιατρούς του ΕΔΟΕΑΠ που είχαν επαφή με τη Χαρά. Αυτό που ήδη γνώριζε ήταν ότι η Χαρά είχε επισκεφθεί τον ΕΔΟΕΑΠ στις 5 Μαρτίου για κάποιο άσχετο θέμα υγείας (οφθαλμολογικό). Την Παρασκευή 20 Μαρτίου τηλεφώνησε στον γιατρό εφημερίας και παραπονέθηκε για πυρετό, δηλώνοντας ότι δεν νιώθει καλά. Συνήθως σε τέτοιες περιπτώσεις ο ΕΔΟΕΑΠ ζητάει από τους Γιατρούς- ΣΟΣ κάποιον στον ασφαλισμένο που έχει ανάγκη για κατ΄οικον επίσκεψη γιατρού. Δυστυχώς, λόγω κορονοϊού, αυτή η εξυπηρέτηση δεν είναι πλέον δυνατή, καθώς οι Γιατροί- ΣΟΣ παίρνουν πλέον εντολές μόνο από τον ΕΟΔΥ. Συνεστήθη στην Χαρά να επικοινωνήσει με τον ΕΟΔΥ, όπως ακριβώς γίνεται και με τους άλλους ασφαλισμένους που έχουν πρόβλημα. Έκτοτε, όπως μας είπε ο κ. Κουμπιάς, δεν υπήρξε άλλη επικοινωνία, ούτε άλλο τηλεφώνημα από τη Χαρά Τζαναβάρα- που άλλωστε κατέληξε μία μέρα αργότερα.

2. Επικοινωνήσαμε με την πρόεδρο της ΕΣΗΕΑ κ. Μαρία Αντωνιάδου η οποία μας είπε ότι και η ΕΣΗΕΑ κάνει τη δική της διερεύνηση του θέματος αξιολογώντας την ιδιαίτερη βαρύτητά τους. Όσο για την καθυστέρηση έκδοσης της ανακοίνωσης του θανάτου, αυτό έγινε διότι έπρεπε πρώτα να ενημερωθεί η 102 ετών μητέρα της και ο αδελφός της (σ.σ. κάτι που γίνεται πάντα από όσο γνωρίζουμε.

Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες μας η Χαρά Τζαναβάρα, είχε σοβαρότατα προβλήματα υγείας, είχε βαλβίδα στην καρδιά ( το λέμε γιατί δεν μπορούν να ισχύσουν εδώ τα προσωπικά δεδομένα, άλλωστε δεν το έκρυβε η ίδια). Ζούσε μόνη, αλλά είχε βοήθεια, τουλάχιστον σε πρακτικά πράγματα, όπως π.χ. οι προμήθειες. Η οικογένειά της έχει ζητήσει να γίνει νεκροψία για να διαπιστωθεί η αιτία του αιφνίδιου θανάτου της.

Σε σημερινό της δημοσίευμα η Εφ. Συν. -που στο χθεσινό δημοσίευμα στο οποίο ανακοινώνει το θάνατο της Χαράς, αναφέρεται αόριστα σε «αρρώστια» κάτι που κίνησε πολλές υποψίες καθώς τώρα πλέον όλοι μιλάνε ανοιχτά για τις αιτίες θανάτου- αναφέρει:

«Οι βιαστικές αναρτήσεις και τα βιαστικά συμπεράσματα πριν ακόμα η «Εφ.Συν.» και κυρίως η στενή οικογένεια της Χαράς μάθει την αιτία θανάτου της αγαπημένης τους, στερούνται λογικής.

Δυστυχώς όσο επίπονο είναι για εμάς να καλούμαστε να γράψουμε αυτό το κείμενο τη δεδομένη στιγμή της μεγάλης συναισθηματικής φόρτισης και του πένθους, δεν παύει να είναι απολύτως αναγκαίο. Ξεκαθαρίζουμε λοιπόν ότι οι λόγοι για τους οποίους έφυγε η Χαρά αναζητούνται με τον πλέον επίσημο τρόπο από την «Εφ.Συν.» και την οικογένεια της, θα προσδιοριστούν και θα γίνουν γνωστοί. Τέλος προφανώς και αναμένεται η ήδη προσδιορισμένη διαδικασία της νεκροψίας-νεκροτομής από τη στιγμή που ο νόμος ορίζει ότι επιβάλλεται σε κάθε περίπτωση αιφνίδιου θανάτου.

Η «Εφ.Συν.» στέκεται δίπλα στην οικογένεια της Χαράς και μαζί τους θα κάνουμε ότι χρειαστεί για να τιμήσουμε τη μνήμη της όπως της αξίζει. Ζητάμε από όλους να σεβαστούν μια γυναίκα που έδωσε τον εαυτό της στην δημοσιογραφία, μια γυναίκα ξεχωριστή που όλοι αγαπήσαμε.»

Οι ΜΑΧΟΜΕΝΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ, με απόλυτο σεβασμό στη Χαρά Τζαναβάρα, όπως και σε κάθε άνθρωπο που έχασε τη ζωή του, δημοσιεύουν (και θα συνεχίσουν να δημοσιεύουν) όλες τις πληροφορίες που έρχονται σε γνώση μας. Και θα το κάνουν, διότι αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι, αν ισχύουν οι καταγγελίες για τις συνθήκες θανάτου της Χαράς, το θέμα ξεπερνά τη θλίψη μας για τον χαμό της συναδέλφου μας, και γίνεται ένα κρίσιμο θέμα δημόσιας υγείας, εν μέσω μίας πανδημίας, όπως αυτή που βιώνει η ανθρωπότητα και, βέβαια, η χώρα μας.

Εκ μέρους των διαχειριστών της ομάδας

Νανά Νταουντάκη

 

Ο συνάδελφός της από τα χρόνια της ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ, Ανδρέας Ρουμελιώτης, έγραψε:

 

Δουλέψαμε 25 χρόνια κάθε μέρα μαζί στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ. Η Χαρά ήταν η καλύτερη δημοσιογράφος στα θέματα περιβάλλοντος, χωροταξίας και δημοσίων έργων. Την έτρεμαν όλοι οι υπουργοί. Δεν χαριζόταν σε κανέναν, γιατί ερευνούσε και τα κείμενα - αναλύσεις της ήταν πολύ τεκμηριωμένα. Πριν από μερικές εβδομάδες φάγαμε μαζί και με τον κουμπάρο μου, υπεύθυνο του περιοδικού ΓΕΩ, Φίλη Καϊτατζή. Μας έλεγε για το σημαντικότερο πρόβλημά της, που ήταν πώς θα φροντίζει την υπέργηρη μητέρα της. Όμως, έφυγε πριν από εκείνη. Θα σε θυμάμαι πάντα, θα σε θαυμάζω και θα σ΄αγαπώ, Χαρά μου.

Α.Ρ.

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΕΛΛΑΔΑ
Ο 42χρονος βρέθηκε μέσα στο σπίτι το οποίο είχε πλημμυρίσει.
ΕΛΛΑΔΑ
Η μελέτη αναφέρει πως αν δεν τηρηθούν τα μέτρα που έχει ανακοινωθεί από την κυβέρνηση και τις υγειονομικές αρχές, τότε η κατάσταση στο τέλος του έτους θα είναι δραματική.
ΕΛΛΑΔΑ
22 συμπολίτες μας βρίσκονται διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ, ενώ έχει καταγραφεί ένας νέος θάνατος το τελευταίο 24ωρο.
ΕΛΛΑΔΑ
Από τις πρώτες πρωινές ώρες ξεκίνησαν οι εργασίες αποκατάστασης της ηλεκτροδότησης στην Εύβοια, επισημαίνει ο ΔΕΔΔΗΕ
ΕΛΛΑΔΑ
Σχεδόν τα 300 χιλιοστά βροχής ή λίτρα ανά τετραγωνικό μέτρο μέσα σε ένα μόνο εξάωρο (όσο περίπου βρέχει όλο το χειμώνα στην Αθήνα) έφτασαν χθες το βράδυ τα ύψη βροχής στην κεντρική Εύβοια
ΕΛΛΑΔΑ
Μποτιλιάρισμα επικρατεί αυτή την ώρα στον κόμβο της Ερέτριας, αλλά και από την πλευρά του Ωρωπού
ΣΗΜΕΡΑΕΒΔΟΜΑΔΑΜΗΝΑΣΕΤΟΣΟΛΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
x