A+ A A-
 • Πλοήγηση από το πληκτρολόγιο:
 • h Αρχική
 • n Δίκτυα αλληλεγγυης
 • a Ανταλλακτικό χαριστικό παζάρι
 • e Νέα
 • p Αρθογραφία
 • w Ποιοι είμαστε
 • c Επικοινωνία
 • t Web Tv
 • s Κοινωνική οικονομία
 • g Αλληλεγγύη
 • m Συνεργατισμός
 • x Καινοτομίες
 • u Start ups
 • o Αειφορία
 • r Δικαιώματα
 • j Ακτιβισμός
 • q Ζώα
Εναλλακτικός ΑμεΑ

Μπάρα προσβασιμότητας για ΑμεΑ

Container ψύξης για 1.000 νεκρούς από την πανδημία εγκατέστησαν δίπλα σε νοσοκομείο στη Σουηδία... - Ανταπόκριση για το enallaktikos.gr από τη Λίλα Ρουμελιώτου Koch

 

Ανταπόκριση για το enallaktikos.gr από τη δημοσιογράφο και μόνιμη κάτοικο Σουηδίας, Λίλα Ρουμελιώτου Koch

Σε ρεπορτάζ της σήμερα, η εφημερίδα Friatider αναφέρει πως το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Karolinska στο Huddinge, εγκατέστησε σε εξωτερικό χώρο κοντά στο νοσοκομείο container ψύξης, τα οποία έχουν χωρητικότητα αρκετή για να μπορέσουν να φιλοξενήσουν έως και 1000 νεκρούς από την πανδημία

 

Σοφοί ή αλαζόνες;

Στην τραγική αποκάλυψη πως η Σουηδία βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της έλλειψης σουηδικής φράουλας λόγω του ιού Corona δημοσίευσε σε πρωτοσέλιδό της τις προηγούμενες ημέρες ο σουηδικός τύπος και συγκεκριμένα η εφημερίδα Aftonabladet.

Το κλείσιμο των συνόρων των Ευρωπαικών χωρών δεν επιτρέπει σε εποχιακούς εργαζόμενουν άλλων χωρών να προσεγγίσουν την Σουηδία ώστε να προβούν στις προκατακτικές εργασίες για την φύτευση της σουηδικής φράουλας.

Σε άλλα νέα, δευτερευούσης σημασίας από ότι διαφαίνεται για την Κυβέρνηση του Stefan Löfven, η εξάπλωση του ιού Corona συνεχίζεται με γοργούς ρυθμούς και αριθμεί πανω από 2000 ασθενείς (στους οποίους έχει γίνει το σχετικό τεστ) και 27 νεκρούς. Αριθμοί που από πολλούς κρίνονται ως πλασματικοί (τουλάχιστον όσον αφορά τους νοσούντες) μιας και τα τεστ γίνονται μόνο σε περιστατικά που κρίνεται απαραίτητη η νοσηλεία τους.

Ο διευθυντής Δημοσίας Υγείας Johan Carlson αλλά και ο επιδημιολόγος Anders Tegnel, οι οποίοι ηγούνται της ομάδας αντιμετώπισης της κρίσης, επαναλαμβάνουν με στόμφο σε κάθε συνέντευξη την σημασία του να πλένουν οι πολίτες τα χέρια τους και να μένουν σπίτι αν έχουν συμπτώματα, ώστε να μειωθεί η εξάπλωση της φονικής επιδημίας.

Πολίτες καταγγέλλουν πως, όταν έρχονται σε επικοινωνία με τον κρατικό φορέα περιθαλψης καλώντας στον αριθμό 1177, και αναφέρουν ότι έχουν συμπτώματα (μετά την προτροπή να μην επισκέπτονται ιατρεία αλλά και τα επείγοντα των νοσοκομείων) οι οδηγίες είναι λιτές και σαφείς: Παραμείνετε σπίτι σας!

Μάλιστα σε έκτακτη εκπομπή με θέμα την πανδημία εχθές, 23/03/2020, στο κανάλι SVT2, αναφέρθηκε ξεκάθαρα πως αν ένα μέλος μιας οικογένειας έχει συμπτώματα, αυτό δεν σημαίνει πως τα υπόλοιπα μέλη θα πρεπει να παραμείνουν στο σπίτι. Καλό θα είναι να συνεχίσουν την καθημερινή τους ρουτίνα, όπως πχ να πηγαίνουν στην εργασία τους αλλά και στο σχολείο.

Και ενώ όλοι είχαμε στηθεί μπροστά στις τηλεοράσεις μας την Κυριακή το βράδυ για το έκτακτο διάγγελμα του Πρωθυπουργού, περιμένοντας να ακούσουμε για μέτρα, απαγορεύσεις κτλ, μετά το πέρας του διαγγέλματος, πήρε φωτιά το διαδίκτυο αλλά και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ενας Πρωθυπουργός που μιμήθηκε το διάγγελμα του Έλληνα Πρωθυπουργού, μόνο όμως όσον αφορά τα λόγια του περί ατομικής ευθύνης του κάθε πολίτη. "Αραγε η ευθύνη της Κυβέρνησης του Löfvan ποια είναι; Είναι σαφές και εύκολα διακριταίο το γεγονός ότι προτεραιότητα αυτή την στιγμή έχει η Σουηδική Οικονομία. Η Υπουργός Οικονομίας, Magdalena Anderson, αναφέρει χαρακτηριστικά πως θα πρέπει να σταματήσει η εξάπλωση του ιού χωρίς όμως να ζημειωθεί ΑΣΚΟΠΑ η οικονομία του κράτους. ΑΣΚΟΠΑ.

Αραγε τι κρύβει η λέξη άσκοπα; Εξήγγειλε μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων αλλά και πακέτα στήριξης για μεγάλες επιχειρήσεις που πλήτονται. Βασικό παράδειγμα η αεροπορική εταιρεία SAS. Επιχειρήσεις που πλήττονται όχι γιατί η χώρα στην οποία βρισκόμαστε έχει πάρει κάποια μέτρα, αλλά λόγω των μέτρων που έχει πάρει η υπόλοιπη Ευρώπη.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου όσον αφορά την επίκρηση που δέχεται η κυβέρνηση αυτόν τον καιρό αναφορικά με τα μέτρα που ΔΕΝ έχει πάρει για την αντιμετώπιση της πανδημίας, απαντά πως αισθάνεται σίγουρη για την στάση της κυβέρνησης.

 

ΜΕΤΡΑ

Μετά απο αρκετές πιέσεις, η Σουηδική κυβέρνηση, προχώρησε στο κλείσιμο των Λυκείων, Πανεπιστημίων αλλά και σχολείων-σχολών ενηλίκων τις προηγούμενες ημέρες. Στον αντίποδα, παιδικοί σταθμοί και δημοτικά σχολεία παραμένουν ανοιχτά, ενώ παρατηρείται έντονα το φαινόμενο της αυτοπροστασίας από πλευράς των γονιών, οι οποίοι κρατούν τα παιδιά τους στο σπίτι.

Κατέστη σαφές από τους ιθύνοντες ότι το κλείσιμο των σχολείων θα είναι καταστροφικό για γονείς που εργάζονται σε δομές υγείας, εκπαιδευτικούς κτλ αυτή την στιγμή. Εμπορικά καταστήματα, εστιατόρια, καφετέριες, αθλητικά κέντρα και γυμναστήρια παραμένουν ανοιχτά.

Με απόφαση μάλιστα των τελευταίων ημερών, η καλοκαιρινή περίοδος θα ξεκινήσει νωρίτερα από το συνηθισμένο (έναρξη καλοκαιρνής περιόδου 1η Απριλίου κάθε χρόνο), δίνοντας το δικαίωμα νωρίτερα σε επιχειρήσεις εστίασης να βγάλουν τραπεζοκαθίσματα στον προαύλιο χώρο των καταστημάτων.

Μάλιστα, σε ρεπορτάζ της σουηδικής τηλεόρασης, ο Stefan Löfven, συνοδευόμενος από την σύζυγό του, και ενώ κατευθύνεται προς το αγαπημένο του εστιατόριο για να παραλάβει το μεσημεριανό του γεύμα σε πακέτο, προτρέπει τους Σουηδούς να συνεχίσουν να επισκέπτονται τα τοπικά εστιατόρια της Στοκχόλμης για την αγορά του γεύματός τους για να στηρίξουν την οικονομία, ώστε να μην είναι ανεπανόρθωτο το πλήγμα.

Με έκτακτη συνεντευξη τύπου, ανακοινώθηκε εχθές, 23/032020, πως το εκθεσιακό κέντρο Stockholmsmässan στα προάστεια της Στοχκόλμης στην περιοχή Älvsjö, μετατρέπεται σε νοσοκομείο αναφοράς με κλίνες εντατικής φροντίδας για την αντιμετώπιση περιστατικών. Σε ρεπορτάζ της σήμερα, η εφημερίδα Friatider αναφέρει πως το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Karolinska στο Huddinge, εγκατέστησε σε εξωτερικό χώρο κοντά στο νοσοκομείο container ψύξης, τα οποία έχουν χωρητικότητα αρκετή για έως και 1000 νεκρούς από την πανδημία.

Το σίγουρο είναι ένα: εκ του αποτελέσματος θα κριθεί, αν τελικά μιλάμε για έναν σοφό λαό και μια σωστή κυβέρνηση ή απλά για αλαζονική συμπεριφορά που μόνο ανθρωποκεντρική δεν είναι. Αναμονή λοιπόν.

 

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ
«Ένας πολιτικάντης σκέφτεται τις επόμενες εκλογές. Ένας πολιτικός, τις επόμενες γενιές».
ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ
Υπάρχουν λογοτέχνες και κάποια δημιουργήματά τους που σε συνοδεύουν πεισματικά σε όλη τη διάρκεια της ζωής σου
ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ
Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται μία υπερδραστηριοποίηση ομάδων αντιεμβολιαστών
ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ
Η αμυντική συμφωνία Ελλάδας και Γαλλίας έτυχε ευρύτατης αποδοχής από όλες τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας.
ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ
Η πανδημία COVID19 έχει αποσαθρώσει στερεότυπα, δομές, ιδεολογήματα αλλά και δόγματα πάνω στα οποία είχε δομηθεί ο κόσμος μας, εδώ και δεκαετίες.
ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ
«Ο τόπος ξέρει τη σκιά μας και τα βήματα/τα όνειρά μας τα τρελά και τις αγάπες/τα ονόματα τα χέρια και τα έργα μας/τη φτώχεια τους καημούς και τη χαρά μας».
ΣΗΜΕΡΑΕΒΔΟΜΑΔΑΜΗΝΑΣΕΤΟΣΟΛΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
x