A+ A A-
 • Πλοήγηση από το πληκτρολόγιο:
 • h Αρχική
 • n Δίκτυα αλληλεγγυης
 • a Ανταλλακτικό χαριστικό παζάρι
 • e Νέα
 • p Αρθογραφία
 • w Ποιοι είμαστε
 • c Επικοινωνία
 • t Web Tv
 • s Κοινωνική οικονομία
 • g Αλληλεγγύη
 • m Συνεργατισμός
 • x Καινοτομίες
 • u Start ups
 • o Αειφορία
 • r Δικαιώματα
 • j Ακτιβισμός
 • q Ζώα
Εναλλακτικός ΑμεΑ

Μπάρα προσβασιμότητας για ΑμεΑ

Καθηγητής Πνευμονολογίας Δημ.Μπούρος για κορωνοϊό: «Μπορεί να συμβεί στον καθένα μας»

Ομ. καθ. Πνευμονολογίας Δημ. Μπούρος: Όποιος νοσεί από κορωνοϊό δεν πρέπει να ντρέπεται ούτε να έχει ενοχές.

«Η νόσηση από τον κορωνοϊό δεν πρέπει να θεωρείται κατά κανένα τρόπο κοινωνικό στίγμα. Μπορεί να συμβεί στον καθένα μας. Όποιος νοσεί δεν πρέπει να ντρέπεται ούτε να έχει ενοχές. Αντίθετα, πρέπει να στιγματίσουμε συμπεριφορές που παρουσιάζουν ανευθυνότητα και δεν ενημερώνουν αυτούς που πρέπει για την κατάσταση τους», δηλώνει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο ομότιμος καθηγητής πνευμονολογίας ΕΚΠΑ Δημοσθένης Μπούρος.

 Ο καθηγητής αναφέρεται εκτενώς στο θέμα της διασωλήνωσης, για το οποίο γίνεται πολύς λόγος τα τελευταία 24ωρα, δίνει χρήσιμες οδηγίες για το πότε δεν μένουμε σπίτι, ενώ εξηγεί πότε συμπτώματα κορωνοϊού μπορεί να κρύβουν υποκείμενο καρδιακό επεισόδιο. Επίσης, διευκρινίζει ότι η επιδείνωση που παρατηρείται σε κάποιες περιπτώσεις, γίνεται κατά κανόνα προοδευτικά εντός ημερών, και ο ασθενής προλαβαίνει να επικοινωνήσει με το γιατρό του και να μεταφερθεί στο νοσοκομείο.

Ακολουθεί το κείμενο της συνέντευξης που παραχώρησε ομότιμος καθηγητής πνευμονολογίας ΕΚΠΑ Δημοσθένης Μπούρος, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και στη δημοσιογράφο Τάνια Η. Μαντουβάλου

 

ΕΡ. Τι πιθανότητες επιβίωσης έχει κάποιος που διασωληνώνεται λόγω κορωνοιού; Ποιοι παράγοντες και τι ρόλο παίζουν στην έκβαση;

 Οι πιθανότητες επιβίωσης όταν κάποιος διασωληνωθεί είναι 50%. Στην έκβαση παίζουν ρόλο διάφοροι παράγοντες, γιατί κάθε οργανισμός έχει άλλα χαρακτηριστικά. Οι παράγοντες που παίζουν ρόλο είναι η μεγάλη ηλικία, οι συννοσηρότητες, ο καθυστερημένος χρόνος διασωλήνωσης, και η επάρκεια κλινών ΜΕΘ που στη χώρα μας μέχρι ώρας υπάρχει.

ΕΡ. Πότε λογίζεται καθυστερημένη η διασωλήνωση;

Όταν δεν γίνεται, ενώ υπάρχουν οι ενδείξεις που είναι η δύσπνοια σε βαθμό τέτοιο που το αναπνευστικό σύστημα δεν είναι ικανό να διατηρήσει στη ζωή τον πάσχοντα, χωρίς μηχανική υποστήριξη. Ενδεικτικά αναφέρω ως ένδειξη την προοδευτική αύξηση του αριθμού των αναπνοών, συνήθως 25 και πάνω το λεπτό, αλλά και την πτώση του κορεσμού στο οξυγόνο από 92 και κάτω. Κάτι που μπορεί κάποιος να μετρήσει και στο σπίτι με ένα απλό οξύμετρο.

ΕΡ. Υπάρχουν δεδομένα ότι τα προτεινόμενα διαθέσιμα θεραπευτικά σχήματα προστατεύουν από διασωλήνωση ή θάνατο;

Δεν το ξέρουμε. Είναι υπο δοκιμή. Υπάρχουν πρωτόκολα που εφαρμόζονται στις μονάδες. Τα αποτελέσματα μένει να εκτιμηθούν στην πορεία, περιμένοντας πιο αποδοτικά σχήματα, εμβόλια κλπ.

EΡ. Πόσο ασφαλές είναι τελικά το να μένεις με ήπια συμπτώματα στο σπίτι. Όταν ξαφνικά στην πέμπτη έκτη μέρα σε κάποιες περιπτώσεις επιβαρύνεται η κλινική εικόνα. Προλαβαίνει κάποιος να αναζητήσει ιατρική βοήθεια ή η κατάσταση εξελίσσεται ραγδαία. Πολύς κόσμος αναρωτιέται.

Εάν δεν υπάρχει κάποιο άλλο σοβαρό νόσημα και κυρίως βροχικό άσθμα που μπορεί να κάνει οξεία παρόξυνση, ο ασθενής προλαβαίνει να επικοινωνήσει και να μεταφερθεί. Ο κανόνας είναι η προοδευτική επιδείνωση της υγείας εντός ημερών. Προσοχή χρειάζεται σε ασθενείς με άσθμα σοβαρού βαθμού, γιατί μπορεί παρά την θεραπεία που λαμβάνουν, να χρειαστεί επείγουσα μεταφορά στο νοσοκομείο.

ΕΡ. Υπάρχει περίπτωση τα συμπτώματα το κορωνοϊού να σκεπάζουν ένα καρδιακό επεισόδιο; Να μη δοθεί η πρέπουσα σημασία σε ένα εν εξελίξει καρδιακό επεισόδιο, που συνήθως κάνει πόνο στο θώρακα;

Η Ευρωπαική Καρδιολογική εταιρεία εφιστά την προσοχή σε περιπτώσεις εκδήλωσης σοβαρού στεφανιαίου συνδρόμου, όπου πρέπει ο ασθενής να αναζητήσει ιατρική βοήθεια το συντομότερο και να μην ακολουθεί τις συστάσεις παραμονής στο σπίτι. Δηλαδή όταν έχεις πυρετό, δύσπνοια και πόνο στο θώρακα που επιδεινώνεται, δεν μένεις σπίτι, γιατί μπορεί να υποκρύπτεται σοβαρό καρδιακό επεισόδιο. Ευρωπαική Καρδιολογική Εταιρεία το τονίζει ιδαιτέρως.

ΕΡ. Τι είδους βλάβη προκαλεί στους πνεύμονες ο ιός σύμφωνα με τα όσα γνωρίζουμε μέχρι ώρας;

Από μία μια μικρή μελέτη παθολογοανατόμων στην Κίνα, είδαμε ότι οι κύριες βλάβες αφορούσαν τους πνεύμονες που είχαν έκδηλη φλεγμονή, ενώ η πνευμονική ίνωση ήταν λιγότερη συγκριτικά με περιστατικά Sars. Επίσης παρατηρηθηκε σε ορισμένους οξεία βλάβη της καρδιάς (μυοκαρδίτιδα) και λιγότερη βλάβη σε άλλα όργανα.

 ΕΡ. Όσον αφορά τις μάσκες βλέπουμε τελευταία κόσμο να χρησιμοποιεί, εκτός απο τις απλές χειρουργικές μάσκες, αυτές που χρησιμοποιούν οι γιατροί τις Ν95. Είναι δόκιμο κάτι τέτοιο;

ΟΙ Ν95 δεν συνιστώνται για το γενικό πληθυσμό και είναι μόνο για ιατρονοσηλευτικό προσωπικό. Ωστόσο παρόλα αυτά αν κάποιος τις χρησιμοποιεί και τις απολυμαίνει σε χλωρίνη ή σε οινόπνευμα πάνω από 70% έχει βρεθεί ότι αχρηστεύονται. O σωστός τρόπος απολύμανσης είναι με ξηρό αέρα και θερμοκρασία 70 βαθμούς στο φούρνο για 30 λεπτά. 

ΕΡ.Κάποιοι αντιμετωπίζουν αρνητικά τον κόσμο που νοσεί. Τι έχετε να πείτε για αυτό;

Η νόσηση απο τον ιό δεν πρέπει να θεωρείται κατά κανένα τρόπο κοινωνικό στίγμα. Μπορεί να συμβεί στον καθένα μας. Τον περασμένο χρόνο πέθαναν απο φυματίωση 1,5 εκατ. άτομα, ενώ μέχρι τώρα από κορωνοϊό έχουν χάσει τη ζωή τους μερικές δεκάδες χιλιάδες. Καλόν είναι όποιος πάσχει να ενημερώνει τον ΕΟΔΥ, τον περίγυρο του και το ιατρικό προσωπικό που έρχεται σε επαφή για οποιαδήποτε ιατρική εξέταση άλλους είδους. Όποιος νοσεί δεν πρέπει να ντρέπεται ούτε να έχει ενοχές. Αντίθετα πρέπει να στιγματίσουμε συμπεριφορές που παρουσιάζουν ανευθυνότητα και δεν ενημερώνουν αυτούς που πρέπει για την κατάσταση τους.

 

Συντάκτης: Τάνια Η. Μαντουβάλου

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΥΓΕΙΑ
40 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου τις χώρας.
ΥΓΕΙΑ
Σημαντική αύξηση στα περιστατικά ασθενών με μυοκαρδιοπάθεια λόγω στρες ή μυοκαρδιοπάθεια Τακοτσούμπο ή «σύνδρομο της ραγισμένης καρδιάς», καταγράφει μία νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα στη διάρκεια της πανδημίας Covid-19.
ΥΓΕΙΑ
Ένας 36χρονος Βραζιλιάνος είναι πιθανώς ο πρώτος παγκοσμίως που απαλλάχθηκε τελείως από τον ιό HIV του AIDS μετά από θεραπεία μόνο με ένα ισχυρό πειραματικό «κοκτέιλ» αντι-ιικών φαρμάκων
ΥΓΕΙΑ
Ερευνητές στις ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι δημιούργησαν ένα αποτελεσματικό φίλτρο αέρα, το οποίο μπορεί να παγιδεύσει και να καταστρέψει αμέσως τον νέο κορωνοϊό SARS-CoV-2 που προκαλεί τη νόσο Covid-19.
ΥΓΕΙΑ
Η επιδημία Covid-19 «επιταχύνεται» και προκάλεσε 400.000 νέα κρούσματα κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου που πέρασε
ΥΓΕΙΑ
Πολύτιμη και στη διάγνωση του καρκίνου του προστάτη κατά τη διενέργεια της καθοδηγούμενης με υπερήχους βιοψία είναι σήμερα η πιο επαναστατική τεχνολογική εξέλιξη στο πεδίο των διαγνωστικών υπερήχων
ΣΗΜΕΡΑΕΒΔΟΜΑΔΑΜΗΝΑΣΕΤΟΣΟΛΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
x