A+ A A-
 • Πλοήγηση από το πληκτρολόγιο:
 • h Αρχική
 • n Δίκτυα αλληλεγγυης
 • a Ανταλλακτικό χαριστικό παζάρι
 • e Νέα
 • p Αρθογραφία
 • w Ποιοι είμαστε
 • c Επικοινωνία
 • t Web Tv
 • s Κοινωνική οικονομία
 • g Αλληλεγγύη
 • m Συνεργατισμός
 • x Καινοτομίες
 • u Start ups
 • o Αειφορία
 • r Δικαιώματα
 • j Ακτιβισμός
 • q Ζώα
Εναλλακτικός ΑμεΑ

Μπάρα προσβασιμότητας για ΑμεΑ

Κορωνοϊός: Η ανησυχητική στάση της Σουηδίας και η άποψη ενός Έλληνα γιατρού που εργάζεται σε νοσοκομείο της χώρας

Ανταπόκριση για το enallaktikos.gr από τη Λίλα Ρουμελιώτου Koch

Τις τελευταίες ώρες, όπως έγινε γνωστό από τα Σουηδικά μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και τον έντυπο τύπο, η Κυβέρνηση της Σουηδίας βρίσκεται σε συνεχείς συναντήσεις και συζητήσεις για την πιθανότητα απομόνωσης της πρωτεύουσας του Σουηδικού Κράτους, της Στοκχόλμης. Όπως αναφέρεται, παρατηρείται ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού, αλλά και σημαντική αύξηση των θανάτων λόγω αυτού.

 

Οπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα Aftonbladet, οι επιβεβαιωμένοι ασθενείς πλέον υπερβαίνουν τους 3000 και οι θάνατοι φτάνουν τους 70, παρουσιάζοντας πρωτοφανή αύξηση το τελευταίο εικοσιτετράωρο.

Εϊναι πλεον φανερό πως έχει αρχίσει να δημιουργείται πανικός αλλά και ανάγκη για αλλαγή πορείας όσον αφορά την αντιμετώπιση της φονικής πανδημίας που πλήττει όλη την υφήλιο. Οι ενημερώσεις και οι εκκλήσεις της Κυβέρνησης ώστε οι πολίτες να μείνουν στο σπίτι τους αν έχουν συμπτώματα αλλά και το σλόγκαν “Πλένουμε τα χέρια μας” φαίνεται πως δεν είναι αρκετά.

Ο λόγος αποφυγής σκληρών μέτρων όπως το κλείσιμο των καταστημάτων, η απομόνωση της χώρας με το κλείσιμο των συνόρων αλλά και η απαγόρευση για κάποιο διάστημα της κυκλοφορίας των πολιτών φαίνεται πως σκοντάφτει στον παρόν νομικό πλαίσιο που έχει να κάνει με τις ατομικές ελευθερίες και που δεν προβλέπει το τι μέλλει γενέσθαι σε περιόδους κρίσεις.

Τις τελευταίες ημέρες, καταφέραμε να έρθουμε σε επικοινωνία με Ελληνα γιατρό ο οποίος εργάζεται σε νοσοκομείο της Σουηδίας, ζητώντας του να μας απαντήσει σε κάποια ερωτήματα.

Ο ίδιος δέχθηκε να δώσει απαντήσεις, αλλά προτιμά να κρατήσει επί του παρόντος την ανωνυμία του, για προσωπικούς αλλά και επαγγελματικούς λόγους. Σεβόμαστε την απόφασή του και τον ευχαριστούμε για την συνέντευξη που δέχθηκε να μας παραχωρήσει.

 

Πώς κρίνετε την στάση της Σουηδικής Κυβέρνησης όσον αφορά την πανδημία που πλήττει όλον τον πλανήτη αυτή την στιγμή, αριθμώντας χιλιάδες νεκρούς;

Προσωπικά θεωρώ πως η στάση της Σουηδικής κυβέρνησης απέναντι στην αντιμετώπιση της πανδημίας κάθε άλλο παρά καθησυχαστική είναι. Συζητώντας καθημερινά με συναδέλφους διακρίνει  κανείς μια  αμφιβολία και ίσως και έναν φόβο όσον αφορά την στάση της κυβέρνησης απέναντι στην αντιμετώπιση της πανδημίας. 

Βλέποντας το διάγγελμα του πρωθυπουργού τις προάλλες  θα διαπιστώσει κανείς ότι χρησιμοποίησε τη λέξη "οικονομία" επτά φορές. Πράγμα το οποίο δίνει την εντύπωση ότι ο άνθρωπος σαν οντότητα έρχεται σε δεύτερη μοίρα. Σίγουρα ένα κράτος με δυνατή οικονομία είναι ασφαλές για να ζήσει κάποιος.

Θεωρείτε πως τα μέτρα που έχουν παρθεί ως αυτή την στιγμή, είναι αρκετά;

Θεωρώ πως τα μέτρα ασφαλείας που λαμβάνει κάθε κράτος , πρέπει να λαμβάνονται  με γνώμονα την προάσπιση της υγείας των πολιτών του.  Θεωρώ ότι αυτή τη στιγμή  λαμβάνονται κάποια μέτρα. Στο νοσοκομείο πχ που εργάζομαι όπως και σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας έχουν διακοπεί όλες οι προγραμματισμένες  χειρουργικές επεμβάσεις, δημιουργούνται μονάδες εντατικής νοσηλείας. Ζητήθηκε η συμβολή του στρατού προκειμένου να δημιουργήσει ένα νοσοκομείο 20-30 θέσεων σε περίπτωση που χρειαστεί. 

Είναι γνωστή η Σουηδική νοοτροπία του ότι για όλα θα πρέπει να υπάρχει ένα πλάνο, το οποίο είναι πολύ σημαντικό αυτές τις στιγμές. Πιστεύω όμως ότι δεν χρειάζεται να φτάσουμε σε αυτό το σημείο, να γεμίσουμε τις μονάδες μας με διασωληνομένους ασθενείς. Πρωτογενής πρόληψη. Μένουμε σπίτι. Εφαρμόζουμε αυστηρούς κανόνες υγιεινής. Απαγόρευση άσκοπων ταξιδιών και όχι νουθεσίες για καλή σκέψη πριν από ένα ταξίδι  με ταυτόχρονη διατήρηση ανοιχτών των χιονοδρομικών κέντρων για παράδειγμα.

Όλα θα κριθούν εκ του αποτελέσματος. 

Ποιά είναι η προσωπική σας στάση; Ποιά μέτρα αυτοπροστασίας λαμβάνετε;

Προσωπικά επηρεασμένος από τη στάση της υπόλοιπης Ευρώπης ακολουθώ ένα είδος  αυτό περιορισμού, δηλαδή πέρα από την δουλειά μου και το σούπερ μάρκετ, όταν χρειάζεται, έχω περιορίσει τις άσκοπες μετακινήσεις όπως και κάποιες  δραστηριότητες πχ γυμναστήριο. Θα βγω να περπατήσω και θα αποφύγω το συγχρωτισμό όσο μπορώ δεδομένου ότι μετακινούμαι με μέσα μαζικής μεταφοράς. 

Ποιες είναι οι εντολές που έχουν δοθεί από την Σουηδική Κυβέρνηση στις δομές υγείας (νοσοκομεία , ιατρεία, γιατροί); 

1) Καλό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και αντισηπτικό πριν και μετά από κάθε επαφή με τον ασθενή. 

2) Αποφυγή χειραψίας. 

3) Ενδοκλινικά μαθήματα, συνέδρια, σεμινάρια, ταξίδια επαγγελματικα έχουν ακυρωθεί.

4) Αν κάποιος εργαζόμενος αισθάνεται άρρωστος ειδοποιεί την κλινική  και ανάλογα την αναφερόμενη συμπτωματολογία αντιμετωπίζεται κατάλληλα, δηλαδή: πυρετός βήχας, συστήνεται τεστ για τον COVID-19. Επί αρνητικού αποτελέσματος τότε παραμονή στο σπίτι μέχρι ανάρρωσης και επιπλέον 48 ώρες μετά την παρέλευση των συμπτωμάτων. Επί θετικού αποτελέσματος καραντίνα για δύο εβδομάδες. Επί θετικού αποτελέσματος με βεβαρημένη κλινική εικόνα νοσηλεία σε ειδικα διαμορφωμένους θαλάμους αρνητικής πίεσης.

5) Σε όλες τις κλινικές υπάρχουν αντίστοιχες οδηγίες όσον άφορά τη διαχείριση των περιστατικών . 

Απαγόρευση  στα εξωτερικά ιατρεία, στο τμήμα επειγόντων περιστατικών και στους θαλάμους νοσηλείας συνόδων και επισκεπτών. 

Προσέρχονται στα προγραμματισμένα ραντεβού οι ασθενείς που έχουν πραγματικό λόγο να έρθουν. 

 Στα επείγοντα προσέρχονται μόνο τα περιστατικά που πρέπει. 

Θα έλεγε κανείς ότι η πανδημία έχει μειώσει  την κίνηση στα επείγοντα, εννοώ ότι δεν βλέπουμε περιστατικά όπως άλγος κοιλιάς από μηνός κλπ.

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ
Υπάρχουν λογοτέχνες και κάποια δημιουργήματά τους που σε συνοδεύουν πεισματικά σε όλη τη διάρκεια της ζωής σου
ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ
Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται μία υπερδραστηριοποίηση ομάδων αντιεμβολιαστών
ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ
Η αμυντική συμφωνία Ελλάδας και Γαλλίας έτυχε ευρύτατης αποδοχής από όλες τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας.
ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ
Η πανδημία COVID19 έχει αποσαθρώσει στερεότυπα, δομές, ιδεολογήματα αλλά και δόγματα πάνω στα οποία είχε δομηθεί ο κόσμος μας, εδώ και δεκαετίες.
ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ
«Ο τόπος ξέρει τη σκιά μας και τα βήματα/τα όνειρά μας τα τρελά και τις αγάπες/τα ονόματα τα χέρια και τα έργα μας/τη φτώχεια τους καημούς και τη χαρά μας».
ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ
Η συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας για την εγκαθίδρυση στρατηγικής εταιρικής σχέσης για την συνεργασία στην άμυνα και την ασφάλεια, αποτελεί μια επιτυχία για την Ελλάδα.
ΣΗΜΕΡΑΕΒΔΟΜΑΔΑΜΗΝΑΣΕΤΟΣΟΛΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
x