A+ A A-
 • Πλοήγηση από το πληκτρολόγιο:
 • h Αρχική
 • n Δίκτυα αλληλεγγυης
 • a Ανταλλακτικό χαριστικό παζάρι
 • e Νέα
 • p Αρθογραφία
 • w Ποιοι είμαστε
 • c Επικοινωνία
 • t Web Tv
 • s Κοινωνική οικονομία
 • g Αλληλεγγύη
 • m Συνεργατισμός
 • x Καινοτομίες
 • u Start ups
 • o Αειφορία
 • r Δικαιώματα
 • j Ακτιβισμός
 • q Ζώα
Εναλλακτικός ΑμεΑ

Μπάρα προσβασιμότητας για ΑμεΑ

Κορωνοϊός: 5 μικρά σημειώματα | Του Κλεάνθη Γρίβα

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: 5 ΜΙΚΡΑ ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΑ

Κλεάνθης Γρίβας

 

1. Ο ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ ΜΕ ΤΗ ΓΛΩΣΣΑ ΤΩΝ ΑΡΙΘΜΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΗΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΩΝ ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΑΠΟΒΛΑΚΩΣΗΣ

 

 

ΗΠΑ: ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ 

327,2 Εκατ. (2018)

   ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ (Worldometers)

       ΕΠΟΧΙΚΗ ΓΡΙΠΗ

      2019-2020 (CDC)

Στοιχεία

  31/03/2020

1/10/2019 έως 30/3/2020

ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ

  174.697

  38.000.000 – 54.000.000

ΘΑΝΑΤΟΙ

   3.400

   24.000 – 62.000

ΝΟΣΗΛΕΥΘΕΝΤΕΣ

  ΩΡΑ 19.27

  400.000 – 730.000

 

  ΣΟΥΗΔΙΑ

  ΚΑΝΕΝΑ ΜΕΤΡΟ

  ΝΟΡΒΗΓΙΑ

  ΣΚΛΗΡΑ ΜΕΤΡΑ

Πληθυσμός

 10,2 εκατ.

  5,3 εκατ.

ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ

 4.435

 4.605

ΘΑΝΑΤΟΙ

 180

 36

 

Worldometers

https://www.worldometers.info/coronavirus/#countries

 

CDC: Centers for Disease Control and Prenention

(Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων)

https://www.cdc.gov/flu/about/burden/preliminary-in-season-estimates.htm

 

Συμπέρασμα: Ενημερώνεστε από την πλέον αξιόπιστη τράπεζα πληροφοριών worldometers (που ενημερώνεται διαρκώς σε πραγματικό χρόνο, για την κατάσταση σε όλες τις χώρες του πλανήτη) και όχι από τις υστερικές κραυγές των Μέσω Μαζικής Αποβλάκωσης που δραματοποιούν (και εμπορεύονται) την αρρώστια και τον θάνατο. 

 

2. ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: «ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ» ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑΣ

 

Αρκετοί «δημοσιογράφοι» που, που βγήκαν από τα εκκολαπτήρια του «Γενναίου Καινούριου Κόσμου» ως ημι-αναλφάβητοι Ε-πλην, λόγω της πρόδηλης μορφωτικής και ηθικής ανεπάρκειάς τους, ασκούνται στην ύβρη της δραματοποίησης των αριθμών των ασθενών και των νεκρών, γιατί ποτέ δεν έμαθαν ότι η μόνη στάση μπροστά στην ανημποριά, την αρρώστια και τον θάνατο είναι η ταπεινότητα και ο σεβασμός και όχι δραματοποίηση.

 

Δυστυχώς, την τραγωδία που βιώνουμε σήμερα, με κάποιες τιμητικές εξαιρέσεις την διαχειρίστηκαν «δημοσιογραφικά», άτομα ανεπαρκή που έφερναν στο νου έναν αξιολύπητο τηλεοπτικό τραμπούκο που μας έφτυνε κατά πρόσωπο τη χυδαιότητά του, χώνοντας «ματσούκι» του (και όχι μικρόφωνο) στο πρόσωπο μιας γηραιάς κυρίας που μεταφέρονταν ημιθανής με φορείο, υποβάλλοντας την άκρως ηλίθια ερώτηση: «Γιαγιά, θα μας πείτε τί σας συνέβη;». 

 

Όχι βλάκα, δεν μπορεί να σου πει τί του συνέβη, ένας άνθρωπος που αγωνίζεται να κρατηθεί στη ζωή… Είναι τόσο δύσκολο να το καταλάβεις;

 

3. ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑΣ

 

Αλλά, στο «σπορ» δεν επιδίδονται μόνο οι «δημοσιογράφοι» αλλά και αρκετοί δημοσιογράφοι. Χαρακτηριστικός είναι ο τίτλος σε άρθρο μεγάλης ιστοσελίδας (26/03/2020): «Κορωναϊός: Έσπασε το «φράγμα» των 20.000 νεκρών παγκοσμίως». 

 

Που γεννά μια εύλογη απορία: Τί είναι ο κορωνοϊός; Αθλητής σε αγώνα δρόμου και «έσπασε το φράγμα»; Και έσπασε, ποιο «φράγμα»; που ορίστηκε, από ποιόν; Αν όχι από άλλες λοιμώδεις νόσους, όπως π.χ. η εποχική γρίπη που μας επισκέπτεται τακτικά κάθε χρόνο;

 

Η προσέγγιση των σοβαρών προβλημάτων που προκαλούν ανησυχίες και αγωνίες στην κοινωνία, δεν μπορεί να γίνεται με τη γλώσσα των γηπέδων, που παραποιεί το σκοπό της καταγραφής της είδησης, μεταποιώντας τη λειτουργία της από ενημερωτική σε τρομοκρατική. 

 

4. ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: ΚΑΙ Η… «ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ» ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ

 

Στις 25 Μαρτίου 2020, κάποια μέλη της «επιστημονικής κοινότητας» μας βομβάρδισαν με διαβεβαιώσεις ότι «τις επόμενες μέρες, ο κορωνοϊός θα δείξει τα δόντια του» και ότι «πρέπει να κρυφτούμε στα σπίτια μας». 

 

Σε δυό προτάσεις γνήσιου «επιστημονικού» λόγου, διατυπώνεται μια νέα επιστημονική «ανακάλυψη» και μια πρόταση «σωτηρίας»: ο κορωναϊός δεν είναι μόνο ένας μολυσματικός ιός αλλά έχει και δόντια που θα τα δείξει τις επόμενες μέρες και, για να αποφύγουμε τον αντιλυσσικό ορό, πρέπει να κρυφτούμε στα σπίτια μας. Άραγε, τί άλλο μας επιφυλάσσει ο ύψιστος;

 

Βέβαια παραμένει αναπάντητο το ερώτημα εάν ο προσδιορισμός του χρόνου (που αποφάσισε ο κορωνοϊός «να δείξει τα δόντια του») έπεται της επίσκεψης των μελών της «επιστημονικής κοινότητας» στην καφετζού της γειτονιάς τους, πράγμα που θα αποτελούσε εγγύηση της αξιοπιστίας αυτής της διανοητικής σύλληψης. Αλλά, αφού οι «υπευθύνως ομιλούντες» ως μέλη της «επιστημονικής κοινότητας», κάτι θα ξέρουν… Το ερώτημα είναι τί;

 

5. ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: ΛΟΓΙΚΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΛΟΓΙΜΣΟΙ

 

ΛΟΓΙΚΗ: Σε ό,τι με αφορά, ανήκω σε ομάδα «υψηλού κινδύνου» (ηλικιακά και όχι βιολογικά, νομίζω), και αναμένω τον  κορωνοϊό «να μου δείξει τα δόντια του», χωρίς «να τρέξω να κρυφτώ στο σπίτι μου» (αντιθέτως, εξακολουθώ να ασκώ την ιατρική παίρνοντας κάποιες, απολύτως απλές και λογικές, προφυλάξεις) 

 

ΠΑΡΑΛΟΓΙΣΜΟΣ 1: Ποια λογική εμπεριέχεται στην απόφαση των τοπικών «αρχόντων» να μπλοκάρουν τη νέα παραλία της Θεσσαλονίκης; Μήπως ο εγκλωβισμός των κατοίκων στα μικρά και, συνήθως, όχι ευάερα και ευήλια διαμερίσματα (στα οποία κατοικεί η πλειοψηφία του πληθυσμού, που η ατμόσφαιρά τους είναι επιβαρυμένη με σημαντικά φορτία ιών, μικροβίων και ακτινοβολιών των ανθρώπων) είναι πιο υγιής από μια βόλτα στον καθαρό αέρα  μιας τεράστιας παραλίας (6-7 χιλιομέτρων), με την τήρηση κάποιων απλών κανόνων, όπως η αποφυγή σωματικής επαφής, κ.α.; 

 

ΠΑΡΑΛΟΓΙΣΜΟΣ 2: Oι διαχειριστές της καθημερινότητάς μας, πρόβλεψαν την ικανοποίηση των αναγκών των κατοικίδιων, αλλά δεν πρόβλεψαν (κακώς, κάκιστα) την ικανοποίηση των αναγκών των βρεφών, των μωρών και των παιδιών (αφήνω κατά μέρος τους ενήλικες)  που έχουν απόλυτη ανάγκη από την έκθεση στο ηλιακό  φως, προκειμένου ο οργανισμός τους να συνθέτει την βιταμίνη D που ενισχύει το υπό διαμόρφωση ανοσοποιητικό τους σύστημα.

 

ΚΑΙ Η ΑΠΑΡΙΘΜΗΣΗ ΤΩΝ ΠΑΡΑΛΟΓΙΣΜΩΝ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΕΛΟΣ

 

Κ.Γ.

 

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ
Μία κοινωνία που «θα υπηρετεί τον ανίσχυρο» και όχι την «κοινωνία των ισχυρών».
ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ
Υπό κανονικές συνθήκες, πρώτα μπαίνουν τα θεμέλια του κράτους με Σύνταγμα, μετά γίνονται εκλογές. Αλλά στην Λιβύη δεν υπάρχει κανονικότητα..
ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ
Ύστατος (απο)χαιρετισμός σε μια μικρή δολοφονημένη από τον κυνισμό...
ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ
Τα ΜΜΕ πιστά στην καλλιέργεια ενός χυδαία ρατσιστικού λόγου και στην διαιώνιση αρνητικών στερεοτύπων.
ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ
Πριν από λίγες μέρες, ένα 8χρονο κοριτσάκι στο Κερατσίνι, έχασε τη ζωή του σ’ ένα εργοστάσιο.
ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ
Από τη δεκαετία του ’70 έως και σήμερα, κεντρική πολιτιστική επιταγή είναι η σχετικοποίηση και μια τάση ριζικής αποδόμησης σχεδόν κάθε θεσμού
ΣΗΜΕΡΑΕΒΔΟΜΑΔΑΜΗΝΑΣΕΤΟΣΟΛΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
x