A+ A A-
 • Πλοήγηση από το πληκτρολόγιο:
 • h Αρχική
 • n Δίκτυα αλληλεγγυης
 • a Ανταλλακτικό χαριστικό παζάρι
 • e Νέα
 • p Αρθογραφία
 • w Ποιοι είμαστε
 • c Επικοινωνία
 • t Web Tv
 • s Κοινωνική οικονομία
 • g Αλληλεγγύη
 • m Συνεργατισμός
 • x Καινοτομίες
 • u Start ups
 • o Αειφορία
 • r Δικαιώματα
 • j Ακτιβισμός
 • q Ζώα
Εναλλακτικός ΑμεΑ

Μπάρα προσβασιμότητας για ΑμεΑ

Τι σχεδιάζει η κυβέρνηση και τι θα συμβεί στα στρατόπεδα των προσφύγων - Κάλεσμα υπογραφών για την εκκένωση των Κέντρων Υποδοχής

Kάλεσμα από την Πρωτοβουλία για την εκκένωση των κέντρων υποδοχής: Εκκενώστε άμεσα τα Κέντρα Υποδοχής Προσφύγων

 

Τι σχεδιάζει η κυβέρνηση και τι θα συμβεί στα στρατόπεδα των προσφύγων

Τελικά συνέβη αυτό που θα συνέβαινε. Ο κορωνοϊός μπήκε και «επίσημα» στο στρατόπεδο προσφύγων της Ριτσώνας, όταν εντοπίστηκε τυχαία σε γυναίκα που πήγε στο νοσοκομείο για να γεννήσει. Ανεπίσημα μπορεί να είναι ήδη παντού, αφού τεστ ανίχνευσης του ιού δεν γίνονται.

Η κυβέρνηση επέλεξε να αγνοήσει τις εκκλήσεις του ΠΟΥ και του ΟΗΕ αλλά ακόμη και των αρμόδιων επιτρόπων της Ε.Ε. για τον απεγκλωβισμό των προσφύγων από τα «γκέτο» του θανάτου. Επέλεξε να αγνοήσει τις εκκλήσεις χιλιάδων γιατρών από όλο τον κόσμο, τις παρεμβάσεις εκατοντάδων πανεπιστημιακών από όλη την Ευρώπη και εκατοντάδων ανθρωπιστικών οργανώσεων, τις πανευρωπαϊκές καμπάνιες πολιτών. Το σχέδιο της κυβέρνησης είναι συγκεκριμένο: κλειστά στρατόπεδα που θα αποκλείονται περιμετρικά με την αστυνομία (ίσως και τον στρατό) και θα μπαίνουν συνολικά σε καραντίνα. Υγιείς και νοσούντες/σες , ευάλωτοι/ες και μη, θετικοί/ες ή όχι στον ιό. Σύμφωνα με πληροφορίες, στη Ριτσώνα έγινε τροφοδοσία για τους διαμένοντες για πολλές ημέρες. Παράλληλα, όπως ενημέρωσε χτες το απόγευμα ο Μάνος Λογοθέτης, Γενικός Γραμματέας Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο σε όλες τις δομές έχει γίνει πρόβλεψη για κοντέινερ που θα έχουν τη θέση των «υγειονομικών δομών» και θα στελεχώνονται από υγειονομικούς που θα έχουν να αντιμετωπίσουν το ισχυρό ενδεχόμενο πολλαπλασιασμού των κρουσμάτων, τον πανικό και τον φόβο των έγκλειστων προσφύγων και προσφυγισσών, την αδυναμία να ανταποκριθούν επαρκώς στο λειτούργημά τους σε τέτοιες συνθήκες.

Ήδη στη δομή της Ριτσώνας υπήρξαν διαμαρτυρίες προσφύγων που αρνήθηκαν να ελεγχθούν θεωρώντας ότι στιγματίζονται. Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση, πόσοι από τον συνολικό πληθυσμό των 3.000 θα νοσήσουν και πώς θα νοσηλευθούν αν αρχίσουν μαζικά να χρειάζονται νοσοκομείο. Και αν για τη Ριτσώνα, όπου οι συνθήκες είναι σχετικά καλές γιατί οι άνθρωποι μένουν σε κοντέινερ με ζεστό νερό και ατομική τουαλέτα και τα νοσοκομεία αναφοράς της Αθήνας βρίσκονται σε μικρή απόσταση είναι ήδη δύσκολα τα πράγματα, ο καθένας και η καθεμιά μπορεί να φανταστεί τι θα συμβεί όταν ο ιός «χτυπήσει» τη Μόρια. Εκεί όπου 22.000 άνθρωποι ζουν στοιβαγμένοι σε ένα στρατόπεδο 2.500 θέσεων, σε σκηνές, με ελάχιστη πρόσβαση σε νερό και τουαλέτα, ανάμεσα σε βουνά σκουπιδιών. Ένας κόσμος ταλαιπωρημένος και εξασθενημένος από τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης, το κακό φαγητό, την πλημμελή υγειονομική κάλυψη. Αντίστοιχα και στους άλλους προσφυγικούς καταυλισμούς των νησιών στη Χίο, τη Σάμο, την Κω, τη Λέρο, τη Ρόδο. Νησιά όπου οι δομές υγείας λειτουργούν εδώ και χρόνια υποστελεχωμένες, με έλλειψη ιατρικών ειδικοτήτων, μέσων, μονάδων εντατικής θεραπείας, και οι οποίες θα κληθούν να αντιμετωπίσουν μια εκτός ελέγχου κατάσταση.

Μια πανδημία σε αυτές τις δομές θα έχει τρομακτικά αποτελέσματα σε τρία επίπεδα. Πρώτον απειλείται ευθέως η ζωή των προσφύγων. Ο αποκλεισμός τους μέσα στις δομές σε αυτές τις συνθήκες με αστυνομικά μέτρα, αφενός θα δημιουργήσει πιθανότατα συγκρούσεις και αφετέρου θα προκαλέσει μεγάλη διασπορά των κρουσμάτων με αμφίβολες δυνατότητες νοσηλείας.

Δεύτερον η προστασία των εργαζόμενων στις δομές αυτές. Στο σύνολό τους, πρόκειται για χιλιάδες ανθρώπους οι οποίοι δουλεύουν στα στρατόπεδα των νησιών και της ενδοχώρας μέσω των ΜΚΟ, των διεθνών οργανισμών, των Δήμων, των Περιφερειών, των κρατικών δομών. Συνήθως δεν υπολογίζονται όταν μετράμε τους/τις εργαζόμενους/ες της πρώτης γραμμής, όπως αυτούς/ες των supermarkets, των εργοστασίων, των ταχυμεταφορών, των call centers κ.ά. Πρόκειται για εργαζόμενους/ες οι οποίοι/ες διατρέχουν ανάλογο κίνδυνο με το υγειονομικό προσωπικό, αφού τους παρέχονται ελάχιστα ή και καθόλου μέσα προστασίας ενώ ταυτόχρονα αποτελούν φορείς διασποράς στις κοινότητές τους.

Όλα αυτά καταλήγουν στο επίσης τρομακτικό σκηνικό: σε μια περαιτέρω ενίσχυση του ρατσισμού, των ξενοφοβικών ενστίκτων και της σιωπηρής ή μη αποδοχής των περιοριστικών αστυνομικών μέτρων. Μια κατάσταση ήδη εγκαθιδρυμένη από την προηγούμενη περίοδο, με τις εφόδους στις καταλήψεις στέγης προσφύγων (αλήθεια πού βρίσκονται τώρα αυτοί οι άνθρωποι;), την καλλιέργεια κλίματος «εισβολής» και «ασύμμετρης απειλής» στον Έβρο και τα νησιά. Με την άνευ προηγουμένου καμπάνια τρόμου, μίσους, εθνικιστικής υστερίας και κατασκευασμένων ειδήσεων, μια τεράστια καμπάνια απόλυτης χειραγώγησης της ενημέρωσης από τα μεγάλα ΜΜΕ.

Ο φόβος είναι κακός σύμβουλος, ακόμη και για εκείνους και εκείνες που σε άλλες συνθήκες δεν θα έμεναν βουβοί και βουβές απέναντι στην αδικία και τη φρίκη και θα υποστήριζαν και θα διεκδικούσαν τα δικαιώματα των προσφύγων. Σήμερα περισσότερο από κάθε άλλη φορά η κατάσταση είναι οριακή για όλους. Ας ενώσουμε τις φωνές μας για να ζητήσουμε:

1. Να διενεργηθεί τώρα έλεγχος για τον κορονοϊό στο σύνολο του προσφυγικού πληθυσμού και του εργαζόμενου προσωπικού κάθε ειδικότητας σε δομές και καταυλισμούς.

2. Να παρασχεθούν τώρα απολυμαντικά και προστατευτικά μέσα και να γίνει ενημέρωση των προσφύγων για τους κανόνες προφύλαξης.

3. Να ξεκινήσει αμέσως η εκκένωση των κέντρων αρχίζοντας από τις ευάλωτες ομάδες και τα ασυνόδευτα ανήλικα και επιδιώκοντας πλήρη εκκένωση το συντομότερο δυνατό. Η χώρα διαθέτει χιλιάδες άδεια καταλύματα και ξενοδοχεία, ας δοθούν τα κονδύλια που υπάρχουν και άλλα που θα διεκδικηθούν από την Ε.Ε. για την αποζημίωση των ιδιοκτητών και τη διαβίωση των προσφύγων.

Στις 7 Απρίλη, Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, συντονιζόμαστε με την ευρωπαϊκή καμπάνια "Υγεία για Όλους", που οργανώνει το Ευρωπαϊκό Δίκτυο ενάντια στην Ιδιωτικοποίηση και την Εμπορευματοποίηση της Υγείας. Γράφουμε όπου θέλουμε, σε ένα κομμάτι χαρτί, σε πανί, σε πίνακα: "Εκκενώστε τώρα τα ΚΥΤ: υγεία για όλες και όλους!" και στη συνέχεια το αναρτούμε στα κοινωνικά μέσα, με την ένδειξη #heallt4all

Συνεχίζουμε τη συλλογή υπογραφών https://secure.avaaz.org/…/elliniki_kyvernisi_ekk…/details/…

Πρωτοβουλία για την εκκένωση των κέντρων υποδοχής

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΑΚΤΙΒΙΣΜΟΣ
Εκπρόσωποι φορέων προχώρησαν στη δημιουργία της ”Πρωτοβουλίας Φορέων και Πολιτών για την προστασία των Πιερίων”.
ΑΚΤΙΒΙΣΜΟΣ
Δυναμική ήταν η κινητοποίηση που πραγματοποιήθηκε στη Στροφυλιά του Δήμου Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας
ΑΚΤΙΒΙΣΜΟΣ
Το οδοιπορικό ξεκίνησε την Πέμπτη 5/8, από την περιοχή των εκβολών του Αχελώου, με προβολή της ταινίας του Δ. Κουτσιαμπασάκου «Ο Ηρακλής, ο Αχελώος και η Μεσοχώρα»
ΑΚΤΙΒΙΣΜΟΣ
Κι αυτό το καλοκαίρι μας βρίσκει στους δρόμους και μας οδηγεί στην οργάνωση ενός οδοιπορικού, από τις 5 μέχρι τις 8 Αυγούστου, κατά μήκος του Αχελώου
ΑΚΤΙΒΙΣΜΟΣ
Όσες και όσοι βρεθήκαμε στις πρώτες γραμμές του Μπλόκου, σας προσκαλούμε στο Τριήμερο Δράσεων στο Νυμφαίο
ΣΗΜΕΡΑΕΒΔΟΜΑΔΑΜΗΝΑΣΕΤΟΣΟΛΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
x