A+ A A-
 • Πλοήγηση από το πληκτρολόγιο:
 • h Αρχική
 • n Δίκτυα αλληλεγγυης
 • a Ανταλλακτικό χαριστικό παζάρι
 • e Νέα
 • p Αρθογραφία
 • w Ποιοι είμαστε
 • c Επικοινωνία
 • t Web Tv
 • s Κοινωνική οικονομία
 • g Αλληλεγγύη
 • m Συνεργατισμός
 • x Καινοτομίες
 • u Start ups
 • o Αειφορία
 • r Δικαιώματα
 • j Ακτιβισμός
 • q Ζώα
Εναλλακτικός ΑμεΑ

Μπάρα προσβασιμότητας για ΑμεΑ

Κορωνοϊός: Εργαζόμενοι του νοσοκομείου «Αγία Όλγα» καταγγέλλουν προσπάθεια απόκρυψης τεσσάρων κρουσμάτων συναδέλφων τους

Σύμφωνα με καταγγελία, αν και εντοπίστηκαν τέσσερα κρούσματα θετικά στον νέο κορωνοϊό σε εργαζομένους του νοσοκομείου "Αγία Όλγα", ωστόσο δεν πραγματοποιήθηκε απολύμανση, δεν έγινε ιχνηλάτηση, αλλά ούτε και τεστ για να εντοπιστούν τυχόν άλλα περιστατικά.

Ακολουθεί η ανακοίνωση της «Πρωτοβουλίας Εργαζομένων Αγία Όλγα»

"Στο νοσοκομείο μας, περί τα τέλη Μαρτίου βρέθηκαν τέσσερα κρούσματα συναδέλφων μας - από το ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό- θετικά στον κορωνοϊό. Η πρώτη επισήμανση μας είναι ότι η ενημέρωση είναι σχεδόν ανύπαρκτη, γίνεται στοχευμένα, με το σταγονόμετρο, αλλά και μέσω διαρροών.

Σε όλες τις περιπτώσεις θα έπρεπε να υπάρξει, κατ αρχήν, απολύμανση από ειδικά συνεργεία, των χώρων που εργαζόταν οι συνάδελφοι.

Σε όλες τις περιπτώσεις θα έπρεπε να υπάρξει ιχνηλάτηση των επαφών και έτσι να τεθούν σε επταήμερη καραντίνα οι συνάδελφοι με τους οποίους ήρθαν σε επαφή τα επιβεβαιωμένα αυτά κρούσματα (Κατά το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ το προσωπικό των νοσοκομείων δεν βγαίνει για δεκατέσσερις ημέρες όπως οι υπόλοιποι πολίτες. Γιατί το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ είναι πολύ προβληματικό τόσο για τις ημέρες καραντίνας αλλά και ότι καθορίζει την επαφή βάση της απόστασης που τηρούν οι εργαζόμενοι και βάση του αν φορούν χειρουργική μάσκα).

Γνωρίζουμε όλοι πως οι χώροι που δουλεύουμε είναι μικροί και η διατήρηση των αποστάσεων δεν είναι εφικτή.

Αντ’ αυτού οι κλινικές π.χ η ΜΕΘ και οι διοικητικές υπηρεσίες, συνέχισαν να λειτουργούν και οι συστάσεις από τη διοίκηση ήταν ότι δε γίνεται να διακοπεί η λειτουργία τους. Χωρίς απολύμανση από ειδικούς ούτε λόγος φυσικά για ιχνηλάτηση αλλά και πραγματοποίηση του τεστ ώστε να δουν αν υπήρχαν και άλλα κρούσματα στα αντίστοιχα τμήματα!

Την Παρασκευή 27-3 ( μετά την πάροδο έντεκα ημερών) βρέθηκε και δεύτερη συνάδελφος θετική στον κορωνοϊό στο κτήριο της διοίκησης - μάλιστα στο ίδιο γραφείο με το πρώτο κρούσμα που επιβεβαιώνει την ανάγκη της δεκατετραήμερης καραντίνας καθώς και την αποτυχία των μηδαμινών μέτρων που πάρθηκαν με την διαπίστωση του πρώτου κρούσματος. Επίσης και κρούσμα ασθενή που νοσηλευόταν στη παθολογική κλινική.

Παρά το γεγονός ότι υπήρχε έντονη ανησυχία μεταξύ των συναδέλφων για το θέμα της διασποράς, οι συστάσεις από τη διοίκηση του νοσοκομείου ήταν η πρωινή κ απογευματινή εξάωρη εργασία των διοικητικών συναδέλφων (απόπειρα τήρησης αποστασιοποίησης) και καθαριότητα με χλωρίνη από τις καθαρίστριες του νοσοκομείου. Όσο για την παθολογική κλινική βγήκαν σε καραντίνα τρεις ειδικευόμενοι, δύο νοσηλεύτριες και δύο τραυματιοφορείς. Ούτε σκέψη για απολυμάνσεις από ειδικούς, ιχνηλατήσεις, πιθανή καραντίνα κλινικής…

Θέλουμε να καταγγείλουμε ότι από πολλές διοικήσεις νοσοκομείων υπάρχει προσπάθεια απόκρυψης των θετικών κρουσμάτων στους υγειονομικούς, υπάρχει εντολή για απαγόρευση δημοσιοποίησης των όσων συμβαίνουν στα νοσοκομεία (βλ. ΛΑΪΚΟ) και επίσης υπάρχει απαράδεκτη, στην πραγματικότητα επικίνδυνη, διαχείριση των θετικών κρουσμάτων και των επαφών τους.

Αν θέλουμε να προστατέψουμε τους συναδέλφους αλλά και τους ασθενείς, να αποτρέψουμε τη διασπορά και στα υπόλοιπα τμήματα του νοσοκομείου και να κρατήσουμε όρθιο το Νοσοκομείο σε αυτή την πανδημία ώστε να μπορεί να προσφέρει πραγματικά στους συμπολίτες μας όταν θα χρειαστεί θα πρέπει να απαιτήσουμε:

I. Κλείσιμο και απολύμανση των χώρων από εξειδικευμένο προσωπικό και όχι από τις καθαρίστριές μας που αν και απλήρωτες καταβάλλουν κάθε προσπάθεια με ελλιπή μέτρα προστασίας και χωρίς τον ανάλογο εξειδικευμένο εξοπλισμό που χρειάζεται σε αυτές τις περιπτώσεις

II. Ιχνηλάτηση των επαφών των συναδέλφων μας που είναι θετικοί στον κορονοϊό και καραντίνα αυτών και όσων ήρθαν σε στενή επαφή μαζί τους. Η καραντίνα για όλους θα πρέπει να θεωρηθεί απαραίτητη. Οι εργαζόμενοι στα Νοσοκομεία δεν είναι λουφαδόροι και το έχουν αποδείξει χρόνια τώρα δουλεύοντας στις πιο αντίξοες συνθήκες και δηλώνοντας πάντα το παρόν στις καθημερινές δύσκολες συνθήκες αλλά και σε συνθήκες σαν και αυτές Επειδή το πιθανότερο (με αυτή την τακτική που ακολουθούν) είναι να οδηγηθούμε με οδυνηρό τρόπο στο ίδιο ή και σε χειρότερο σενάριο από αυτό που προσπαθούν να αποφύγουν. Οι προσλήψεις που θα έπρεπε να έχουν γίνει χτες αλλά δεν έγιναν, δεν μπορεί να αποτελούν δικαιολογία για την μη τήρηση ακόμα και αυτών των ελλειμματικών μέτρων ασφαλείας.

III. Καραντίνα δεκατεσσάρων ημερών και όχι επτά για όλους."

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΥΓΕΙΑ
Η καθηγήτρια Παθολογικής Ανατομικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και Επιστημονική Υπεύθυνη Μονάδας Περιγεννητικής Παθολογοανατομίας, Αναστασία Κωνσταντινίδου συνοψίζει τα μέχρι τώρα δεδομένα
ΥΓΕΙΑ
Ο δρ. Χρήστος Κυρατσούς αντιπρόεδρος και επικεφαλής έρευνας μολυσματικών νόσων και τεχνολογιών ιικών φορέων της Regeneron Pharmaceuticals μιλάει για τα μονοκλωνικά αντισώματα που αναπτύσσει η αμερικανική εταιρεία Βιοτεχνολογίας
ΥΓΕΙΑ
Επιστήμονες από τη Νότια Κορέα και τις ΗΠΑ ανέπτυξαν ένα νέο, γρήγορο, φθηνό και 100% ακριβές τεστ για τον καρκίνο του μαστού.
ΥΓΕΙΑ
Πολλές ελπίδες δίνει ένα νέο φάρμακο κατά της υποτροπιάζουσας πολλαπλής σκλήρυνσης,
ΥΓΕΙΑ
Λέει η η ιαπωνικής καταγωγής καθηγήτρια Ανοσοβιολογίας Ακίκο Ιβασάκι της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Γιέηλ. Για «αίνιγμα» έκανε λόγο ο ανοσολόγος Άβερι Όγκαστ του Πανεπιστημίου Κορνέλ.
ΥΓΕΙΑ
Η αμερικανική εταιρεία Regeneron Pharmaceuticals, στην οποία πρωτεύοντα ρόλο παίζουν Ελληνοαμερικανοί και Έλληνες επιστήμονες, ανακοίνωσε ότι το «κοκτέιλ» αντισωμάτων κατά της Covid-19 που αναπτύσσει, προστάτευσε δύο είδη πειραματόζωων
ΣΗΜΕΡΑΕΒΔΟΜΑΔΑΜΗΝΑΣΕΤΟΣΟΛΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
x