A+ A A-
  • Πλοήγηση από το πληκτρολόγιο:
  • h Αρχική
  • n Δίκτυα αλληλεγγυης
  • a Ανταλλακτικό χαριστικό παζάρι
  • e Νέα
  • p Αρθογραφία
  • w Ποιοι είμαστε
  • c Επικοινωνία
  • t Web Tv
  • s Κοινωνική οικονομία
  • g Αλληλεγγύη
  • m Συνεργατισμός
  • x Καινοτομίες
  • u Start ups
  • o Αειφορία
  • r Δικαιώματα
  • j Ακτιβισμός
  • q Ζώα
Εναλλακτικός ΑμεΑ

Μπάρα προσβασιμότητας για ΑμεΑ

ΠΕΛΙΤΙ: Συνταγή για τσουρέκια

ΠΕΛΙΤΙ: Συνταγή για τσουρέκια

Γράφει ο Παναγιώτης Σαϊνατούδης

Θα σας γράψω τη συνταγή για τσουρέκια που έκανε η πεθερά μου και συνεχίζει να κάνει με επιτυχία και η γυναίκα μου. Η συνταγή αυτή ήταν γραμμένη στο περιτύλιγμα της μαγιάς ΖΑΝΑΕ στις αρχές του 1980.

Υλικά για 6 κιλά Τσουρέκια:
Νωπή μαγιά 1 πακέτο 250 γρ. Λόγο ότι υπάρχει έλλειψη στην αγορά από μαγιά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε προζύμι. Δείτε πως κάνουμε προζύμι. Θα χρειαστεί να αφήσετε το ζυμάρι σας να φουσκώσει περισσότερη ώρα.

Αλεύρι 3 και 1/3 κιλά
Βούτυρο 400 γραμμάρια
Ζάχαρη 1000 γραμμάρια
Αυγά 8
Γάλα 800 γραμμάρια
Μαχλέπι κοπανιστό, λίγο άλας.

Προετοιμασία της μαγιάς.


Από το αλεύρι χωρίζετε 650 γραμμάρια περίπου και το ανακατεύετε με την μαγιά την οποία έχετε λιώσει προηγουμένως με δυο ποτήρια χλιαρό νερό, για να γίνει πολτός ΠΥΚΤΟΣ. Τον πολτό αυτό αφήνετε μια ώρα σε ζεστό μέρος μακριά από τη φωτιά για να φουσκώσει καλά.
Ζύμωμα.


Στο υπόλοιπο αλεύρι ρίπτετε το Μαχλέπι και ολίγον άλας. Ανοίγετε ένα λάκκο στη μέση βάζετε την μαγιά η οποία στο μεταξύ θα έχει φουσκώσει. Κτυπάτε ιδιαίτερα τα αυγά ολόκληρα με τη ζάχαρη πολύ καλά και ρίπτετε μέσα το γάλα βραστό για να γίνει το μίγμα χλιαρό. Εν συνεχεία τα αυγά με το γάλα και τη ζάχαρη τα αναμιγνύετε με το αλεύρι και ζυμώνετε όλα έως ότου γίνει το μίγμα μαλακό. Εξακολουθείτε κατόπιν να ζυμώνετε το μίγμα βουτώντας τα χέρια κάθε λίγο στο βούτυρο, ως ότου ζυμωθεί καλά και τελείωση το βούτυρο. Το μίγμα πρέπει να γίνει απαλό. Κατόπιν το σκεπάζετε καλά το αφήνετε 2-3 ώρες να φουσκώσει αρκετά. Αφού φουσκώσει το πλάθετε σε φόρμες ή σε πλεξούδες και το κρατάτε μέσα σε ζεστό δωμάτιο, αλείφετε με αυγό και τα στέλνετε στον φούρνο.

Προσοχή


Γενικά η μαγιά και το ζυμάρι πρέπει να είναι χλιαρά δηλαδή περίπου τριάντα (30) βαθμούς θερμοκρασία.


Η μαγιά αποτελείτε από ζωντανούς μικροοργανισμούς (μύκητες) οι όποιοι δεν αντέχουν τις μεγάλες θερμοκρασίες. Επίσης για να μπορέσει να εργαστούν καλά αυτοί οι μικροοργανισμοί το ζυμάρι δεν πρέπει να κρυώσει.

Ψήσιμο.


Ψήνουμε τα τσουρέκια σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς με αέρα, για 20 λεπτά. Στα 12 με 15 λεπτά, χρειάζεται να τα καλύψουμε με μια λαδόκολλα για να μη σκουρύνουν πολύ.

Καλή επιτυχία

peliti.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΤΡΟΦΙΜΑ
Ο Παναγιώτης Σαϊνατούδης συνδέει τους σπόρους με τους πολιτισμούς που τους χρησιμοποιούν
ΤΡΟΦΙΜΑ
Μια παραδοσιακή ποικιλία πιπεριάς που την καλλιεργούσαν παλιά σε πολλά στρέμματα μια που τη χρησιμοποιούσαν στη βιομηχανία. Τα τελευταία χρόνια βλέπω ντοματοπιπεριές και στη λαϊκή αγορά της Δράμας και μάλιστα έχει μια αυξητική τάση.
ΤΡΟΦΙΜΑ
Το μαρούλι είναι μια πολύ εύκολη καλλιέργεια που μπορούμε να κάνουμε στον κήπο μας στο μπαλκόνι μας ή και σε σχολικούς κήπους.
ΤΡΟΦΙΜΑ
Συλλέγουμε τους καρπούς όταν έχουν ωριμάσουν πολύ καλά.
ΤΡΟΦΙΜΑ
Αναλυτικά η διαδικασία για να λάβετε παραδοσιακούς σπόρους ντόπιων ποικιλιών από το ΠΕΛΙΤΙ
ΤΡΟΦΙΜΑ
Ο Ιούνιος είναι ο έκτος μήνας του χρόνου, βρισκόμαστε κάπου στη μέση της χρονιάς. Είναι ο μήνας που αρχίζουμε να απολαμβάνουμε τους καρπούς από τα λαχανικά μας ή τα δέντρα μας.
ΣΗΜΕΡΑΕΒΔΟΜΑΔΑΜΗΝΑΣΕΤΟΣΟΛΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
x