A+ A A-
  • Πλοήγηση από το πληκτρολόγιο:
  • h Αρχική
  • n Δίκτυα αλληλεγγυης
  • a Ανταλλακτικό χαριστικό παζάρι
  • e Νέα
  • p Αρθογραφία
  • w Ποιοι είμαστε
  • c Επικοινωνία
  • t Web Tv
  • s Κοινωνική οικονομία
  • g Αλληλεγγύη
  • m Συνεργατισμός
  • x Καινοτομίες
  • u Start ups
  • o Αειφορία
  • r Δικαιώματα
  • j Ακτιβισμός
  • q Ζώα
Εναλλακτικός ΑμεΑ

Μπάρα προσβασιμότητας για ΑμεΑ

ΠΕΛΙΤΙ: Συνταγή για τσουρέκια

ΠΕΛΙΤΙ: Συνταγή για τσουρέκια

Γράφει ο Παναγιώτης Σαϊνατούδης

Θα σας γράψω τη συνταγή για τσουρέκια που έκανε η πεθερά μου και συνεχίζει να κάνει με επιτυχία και η γυναίκα μου. Η συνταγή αυτή ήταν γραμμένη στο περιτύλιγμα της μαγιάς ΖΑΝΑΕ στις αρχές του 1980.

Υλικά για 6 κιλά Τσουρέκια:
Νωπή μαγιά 1 πακέτο 250 γρ. Λόγο ότι υπάρχει έλλειψη στην αγορά από μαγιά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε προζύμι. Δείτε πως κάνουμε προζύμι. Θα χρειαστεί να αφήσετε το ζυμάρι σας να φουσκώσει περισσότερη ώρα.

Αλεύρι 3 και 1/3 κιλά
Βούτυρο 400 γραμμάρια
Ζάχαρη 1000 γραμμάρια
Αυγά 8
Γάλα 800 γραμμάρια
Μαχλέπι κοπανιστό, λίγο άλας.

Προετοιμασία της μαγιάς.


Από το αλεύρι χωρίζετε 650 γραμμάρια περίπου και το ανακατεύετε με την μαγιά την οποία έχετε λιώσει προηγουμένως με δυο ποτήρια χλιαρό νερό, για να γίνει πολτός ΠΥΚΤΟΣ. Τον πολτό αυτό αφήνετε μια ώρα σε ζεστό μέρος μακριά από τη φωτιά για να φουσκώσει καλά.
Ζύμωμα.


Στο υπόλοιπο αλεύρι ρίπτετε το Μαχλέπι και ολίγον άλας. Ανοίγετε ένα λάκκο στη μέση βάζετε την μαγιά η οποία στο μεταξύ θα έχει φουσκώσει. Κτυπάτε ιδιαίτερα τα αυγά ολόκληρα με τη ζάχαρη πολύ καλά και ρίπτετε μέσα το γάλα βραστό για να γίνει το μίγμα χλιαρό. Εν συνεχεία τα αυγά με το γάλα και τη ζάχαρη τα αναμιγνύετε με το αλεύρι και ζυμώνετε όλα έως ότου γίνει το μίγμα μαλακό. Εξακολουθείτε κατόπιν να ζυμώνετε το μίγμα βουτώντας τα χέρια κάθε λίγο στο βούτυρο, ως ότου ζυμωθεί καλά και τελείωση το βούτυρο. Το μίγμα πρέπει να γίνει απαλό. Κατόπιν το σκεπάζετε καλά το αφήνετε 2-3 ώρες να φουσκώσει αρκετά. Αφού φουσκώσει το πλάθετε σε φόρμες ή σε πλεξούδες και το κρατάτε μέσα σε ζεστό δωμάτιο, αλείφετε με αυγό και τα στέλνετε στον φούρνο.

Προσοχή


Γενικά η μαγιά και το ζυμάρι πρέπει να είναι χλιαρά δηλαδή περίπου τριάντα (30) βαθμούς θερμοκρασία.


Η μαγιά αποτελείτε από ζωντανούς μικροοργανισμούς (μύκητες) οι όποιοι δεν αντέχουν τις μεγάλες θερμοκρασίες. Επίσης για να μπορέσει να εργαστούν καλά αυτοί οι μικροοργανισμοί το ζυμάρι δεν πρέπει να κρυώσει.

Ψήσιμο.


Ψήνουμε τα τσουρέκια σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς με αέρα, για 20 λεπτά. Στα 12 με 15 λεπτά, χρειάζεται να τα καλύψουμε με μια λαδόκολλα για να μη σκουρύνουν πολύ.

Καλή επιτυχία

peliti.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΤΡΟΦΙΜΑ
Ανακοίνωση σχετικά με ανάκληση αλλαντικών εξέδωσε ο ΕΦΕΤ (Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων).
ΤΡΟΦΙΜΑ
Σαλάμι αέρος ανακαλεί από την αγορά ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων, καθώς διαπιστώθηκε η παρουσία του μικροοργανισμού Listeria monocytogenes.
ΤΡΟΦΙΜΑ
Η εμπορική συμφωνία CETA μεταξύ των χωρών της ΕΕ και του Καναδά έχει τεθεί πιλοτικά σε ισχύ από τις 21 Σεπτεμβρίου 2017.
ΤΡΟΦΙΜΑ
Ο ΕΦΕΤ, συνεχίζοντας τους ελέγχους για την προστασία των καταναλωτών, εντόπισε διάφορα δίκτυα µη σύννομης διακίνησης νοθευμένων ελαιολάδων.
ΤΡΟΦΙΜΑ
Ξεπερνούν τα 15 τα δηλητηριώδη είδη μανιταριών στην Ελλάδα, που μπορούν να επιφέρουν ακόμη και τον θάνατο.
ΤΡΟΦΙΜΑ
Αν αφήσετε φαγώσιμα στην κατάψυξη, υπάρχει περίπτωση να υποστούν αλλοιώσεις, εφόσον γίνει διακοπή ρεύματος.
ΣΗΜΕΡΑΕΒΔΟΜΑΔΑΜΗΝΑΣΕΤΟΣΟΛΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
x