A+ A A-
 • Πλοήγηση από το πληκτρολόγιο:
 • h Αρχική
 • n Δίκτυα αλληλεγγυης
 • a Ανταλλακτικό χαριστικό παζάρι
 • e Νέα
 • p Αρθογραφία
 • w Ποιοι είμαστε
 • c Επικοινωνία
 • t Web Tv
 • s Κοινωνική οικονομία
 • g Αλληλεγγύη
 • m Συνεργατισμός
 • x Καινοτομίες
 • u Start ups
 • o Αειφορία
 • r Δικαιώματα
 • j Ακτιβισμός
 • q Ζώα
Εναλλακτικός ΑμεΑ

Μπάρα προσβασιμότητας για ΑμεΑ

Κουράστηκα να διαβάζω και να ακούω για πρόωρες εκλογές | Του Τάκη Σαράντη

 

Του Τάκη Σαράντη

Τα σενάρια για πρόωρες εκλογές πάνε και έρχονται διαρκώς εδώ και περίπου 15 ημέρες. Μέρα παρά μέρα φουντώνουν και στη συνέχεια μέρα παρά μέρα διαψεύδονται.

Οφείλω όμως να ξεκινήσω με τρία ερωτήματα.

Ερώτημα 1ο. Πως προκύπτει αυτό το σενάριο και ποιοι το …προωθούν;

Το σενάριο περί πρόωρων εκλογών εκπορεύεται από το Μαξίμου – διαχρονικά έτσι γίνεται – με διαρροές σε συγκεκριμένα ΜΜΕ και δημοσιογράφους, οι οποίοι το δημοσιεύουν και δημιουργούν κλίμα. Στη συνέχεια το σενάριο αναπαράγεται από τα υπόλοιπα ΜΜΕ και τα social media που έχουν ρόλο δορυφόρου, με αποτέλεσμα να «πιάσουν» την μεγάλη μερίδα των πολιτών.

Ερώτημα 2ο. Τι προσπαθούν να πετύχουν με το σενάριο περί πρόωρων εκλογών;

Το σενάριο έφτασε στους πολίτες. Την κοινή γνώμη πάντα την μετρούν με έρευνες/δημοσκοπήσεις (φανερές, αλλά κυρίως κρυφές) και πλέον έχουν εικόνα για το εάν η πλειοψηφία συμφωνεί με τις πρόωρες εκλογές και εάν δίνει νίκη σε αυτόν που τις διενεργεί, δηλαδή τον Κ. Μητσοτάκη.

Ερώτημα 3ο. Γιατί εισηγούνται πρόωρες εκλογές;

Εισηγούνται πρόωρες εκλογές για να αποφύγουν τις δύσκολες οικονομικές ημέρες που θα ακολουθήσουν, για να δώσουν μεγαλύτερο χρόνο διακυβέρνησης στη Νέα Δημοκρατία και τον κ. Μητσοτάκη, για να εκμεταλλευτούν την πολύ καλή δημοσκοπική εικόνα  της κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού και φυσικά για να δικαιολογήσουν το ρόλο τους και τις οικονομικές απολαβές τους.

Η δημοσκοπική εικόνα

Συνήθως, στην πρόσθεση ψήφου από μήνα σε μήνα, από μέτρηση σε μέτρηση, το κόμμα που προηγείται έχει μια διαφορά της τάξης του 2% – 3%, σε σχέση με τον εαυτό του. Στην παρούσα φάση – σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Pulse – η κυβέρνηση βρέθηκε με +9% επιπλέον από την προηγούμενη μέτρηση.

Το συν στην κυβέρνηση έχουν δώσει ο Έβρος και κυρίως η αντιμετώπιση του κορονοϊού.

Εντυπωσιακό στοιχείο στην ίδια μέτρηση είναι το γεγονός ότι ακολουθούν τους κανόνες και τα μέτρα οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ περισσότερο από τους ψηφοφόρους των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης, κάτι που προφανώς ανησυχεί την Κουμουνδούρου.

Επίσης, οι ψηφοφόροι του ΚΙΝΑΛ συμφωνούν σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό με τους χειρισμούς της κυβέρνησης, κάτι που διευκολύνει την κυβέρνηση στην απορρόφηση των κεντρώων ψηφοφόρων του ΚΙΝΑΛ.

Η ξαφνική απογείωση όμως μπορεί να φέρει και απότομη προσγείωση. Δημοσκοπικά η όποια διόρθωση, σίγουρα θα έχει σημαντική πτώση, κάτι που μπορεί να αλλάξει την ψυχολογία και όλη την εικόνα.

Πριν τον κορονοϊό η κυβέρνηση είχε ανεβάσει ψηλά τον οικονομικό – επενδυτικό πήχη, κάτι που σημαίνει ότι έδωσε το δικαίωμα στον πολίτη να κάνει όνειρα. Όταν όμως τα όνειρά σου είναι σαν φούσκα που σκάει, τότε….

Το μήνυμα του Πρωθυπουργού

Στο τελευταίο του τηλεοπτικό μήνυμα, ο Πρωθυπουργός άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών, μετά όμως από λίγες μέρες, έβαλαν τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο να διαψεύσει τα σενάρια των πρόωρων εκλογών.

Στο ίδιο μήνυμα ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «Αυτή η παρακαταθήκη εμπιστοσύνης και αξιοκρατίας δεν πρέπει να φύγει μαζί με την πανδημία. Γιατί θα την χρειαστούμε για την επόμενη μεγάλη πρόσκληση: Την ανάταξη της οικονομίας μας». Η ανάταξη της οικονομίας μας θα περάσει μέσα από τις πρόωρες κάλπες;

Οι πρόωρες κάλπες, τα συν και τα πλην

Για να στήσεις κάλπες πρέπει να έχεις μια καλή, σοβαρή αιτιολογία και απαιτείται καλή τεκμηρίωση.

Το ότι θα «καεί» η απλή αναλογική είναι μια τέτοια αιτιολογία που θα πείσει τους ψηφοφόρους;

Η οικονομική κατάσταση θα είναι σίγουρα δύσκολη και θα δημιουργήσει – ανάμεσα στα άλλα – πολλά πολιτικά προβλήματα. Θα θελήσουν στην κυβέρνηση να έχουν «νωπή εντολή»;

Οι προβλέψεις του ΔΝΤ για 10% ύφεση και 20% ανεργία μέσα στο 2020, λένε στον Πρωθυπουργό «κάνε εκλογές τώρα, πριν ξεσπάσει η κρίση» ή του λένε «περίμενε, να έχεις ισορροπήσει την κατάσταση»;

Σε προβληματισμό βάζει το κυβερνητικό επιτελείο, ένα όπλο που θα χρησιμοποιήσει η αντιπολίτευση. Θα αφορά στον ρόλο του δημοσίου τομέα γενικά, και της υγείας ειδικότερα, κάτι που φέρνει σε ιδιαίτερα δυσχερή θέση τη ΝΔ.

Μία απάντηση ακόμα θα πρέπει να σκεφτούν αυτοί που εισηγούνται στον Πρωθυπουργό πρόωρες εκλογές, σε όσους λένε ότι «ο Μητσοτάκης παραδέχεται ότι δεν μπορεί να χειριστεί την κατάσταση μετά τον κορονοϊό και θέλει να αποδράσει».

Αναρωτιέμαι, πως θα είναι και κυρίως πως πρέπει να είναι η επόμενη πολιτική ημέρα στην Ελλάδα; Απαραίτητα στοιχεία της επόμενης πολιτικής ημέρας είναι η συνεννόηση και η σταθερότητα.Θα μπορούσαν να υπάρξουν σταθερότητα και συνεννόηση με τις κάλπες πρόωρα ανοικτές;

Η μετά τον κορονοϊό εποχή, πρέπει να είναι ταυτισμένη με την ομαλότητα. Η ομαλότητα μπορεί είναι συνυφασμένη με τις πρώρες εκλογές –πιθανότατα διπλές – ή θα διαλύσουν τελειωτικά τη χώρα;

Κρατώ το βάθος των λέξεων σταθερότητα και συνεννόηση και θεωρώ ότι η επόμενη μέρα θα πρέπει να χτιστεί πάνω σε ένα οραματικό σχέδιο, που θα έχει ως μοναδικό στόχο την καλύτερη μέρα για ΟΛΟΥΣ τους Έλληνες και όχι σε έναν καιροσκοπικό σχεδιασμό, όπου η καλύτερη μέρα θα είναι α λα καρτ.

 

politicalbank.gr

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ
Στο άρθρο αυτό θα προσεγγίσουμε την έννοια του έθνους ως συλλογικότητα συνδυαστικά με την ιδέα της δημοκρατίας
ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ
Η επικοινωνία ως εσωτερική ανάγκη του ανθρώπου τότε μόνο ολοκληρώνεται, όταν αρχίζει και τελειώνει στον άνθρωπο
ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ
Αξίζει να ρίξει κανείς μια πρόχειρη ματιά στις δημοσιεύσεις των τελευταίων χρόνων που έχει αναρτήσει η Σοφία Νικολάου στο Facebook
ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ
Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (social media), αντικατοπτρίζουν τις αυθόρμητες παρεμβάσεις των ανώνυμων Ελλήνων, που ηλικιακά δεν είναι 65+.
ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ
Κάθε μέρα είναι Ημέρα μνήμης για την πισώπλατη και ατιμώρητη δολοφονία του βουλευτή Γρηγόρη Λαμπράκη στις 22-05-1963..
ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ
Σε απεργία πείνας και δίψας μέχρις εσχάτων ο αριστούχος κρατούμενος
ΣΗΜΕΡΑΕΒΔΟΜΑΔΑΜΗΝΑΣΕΤΟΣΟΛΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
x