A+ A A-
 • Πλοήγηση από το πληκτρολόγιο:
 • h Αρχική
 • n Δίκτυα αλληλεγγυης
 • a Ανταλλακτικό χαριστικό παζάρι
 • e Νέα
 • p Αρθογραφία
 • w Ποιοι είμαστε
 • c Επικοινωνία
 • t Web Tv
 • s Κοινωνική οικονομία
 • g Αλληλεγγύη
 • m Συνεργατισμός
 • x Καινοτομίες
 • u Start ups
 • o Αειφορία
 • r Δικαιώματα
 • j Ακτιβισμός
 • q Ζώα
Εναλλακτικός ΑμεΑ

Μπάρα προσβασιμότητας για ΑμεΑ

Έκτακτη Σύμπραξη Παραγωγών – Καταναλωτών | Μένουμε σπίτι, ψωνίζουμε από το χωράφι - ΧΑΡΤΗΣ

 

Μένουμε σπίτι. Ψωνίζουμε από το χωράφι. Στηρίζουμε την ελληνική παραγωγή

 

Τον τελευταίο καιρό, εν μέσω των περιορισμών που έχουν επιβληθεί λόγω της πανδημίας του Covid-19, έχουμε αρχίσει να αντιλαμβανόμαστε πολύ σημαντικά ζητήματα που αφορούν την τροφή μας.

Γιατί πρέπει να πλένουμε με σαπούνι τα λαχανικά που αγοράζουμε ;!

Γιατί οι περισσότερες τροφές έρχονται, στην καλύτερη περίπτωση από την άλλη άκρη της Ελλάδας, στην πιθανότερη όμως περίπτωση από την άλλη άκρη του κόσμου στο πιάτο μας. Από τη στιγμή της συγκομιδής μέχρι τη στιγμή που καταναλώνονται έχουν ταξιδέψει και έχουν αποθηκευτεί σε τουλάχιστον 2 εγκαταστάσεις. Όσο όμως και να πλυθούν αυτά τα λαχανικά τα χημικά που έχουν χρησιμοποιηθεί για τη συντήρησή τους δε θα “καθαρίσουν”.

 

Είναι τελικά πραγματικά φρέσκια η τροφή μας…;!

 

Την ίδια στιγμή, ο παραγωγός της περιοχής σου πιθανότατα θα πετάξει τη συγκομιδή του, γιατί λόγω των περιορισμών δεν μπορεί να τη διαθέσει. Υπάρχουν παραγωγοί που καλλιεργούν με ιδιαίτερη φροντίδα για την ποιότητα προϊόντων τους. Τα προϊόντα τους όμως δεν φτάνουν ποτέ στα ράφια των σούπερ μάρκετ.

Σύντομα στην αγορά θα παρατηρηθεί έλλειψη φρέσκων φρούτων και λαχανικών και ο μόνος τρόπος να προμηθευτούμε φρέσκια τροφή θα είναι σε συσκευασμένη μορφή. Οι παραγωγοί θα χάσουν τις σοδειές τους λόγω της έλλειψης εργατικού δυναμικού και η πολύτιμη αλυσίδα τροφίμων και εφοδιασμού θα κινδυνέψει να σπάσει.

Οι δυνάμεις της χώρας μας, που τα τελευταία χρόνια την έκαναν να ορθοποδήσει ξανά μετά από την απίθανη κρίση στην οποία μας βούτηξαν, είναι ο τουρισμός και η αγροτική παραγωγή.

Η θάλασσα, ο ουρανός και η γη είναι τα όπλα μας και τα εργαλεία μας…

Αν δεν δοθεί προσοχή στην αγροτική παραγωγή, αν αφεθούμε με την εντύπωση ότι τα αποθέματα και οι εισαγωγές θα μας ταΐζουν ες αεί, είμαστε σε λάθος μονοπάτι σκέψης…

Ένα από τα πιο βασικά πράγματα για να κρατηθεί η χώρα όρθια είναι η πολύτιμη αγροτική της παραγωγή.

Οι παραγωγοί που συμμετέχουν στην πανελλήνια δράση σύνδεσης παραγωγών – καταναλωτών μένουν στο χωράφι και συνεχίζουν την παραγωγική διαδικασία, με την ίδια αγάπη και προσήλωση και με περισσότερη αφοσίωση. Αν οι αγορές κλείσουν, οι μικροί παραγωγοί θα προσπαθήσουν να φέρουν την καθαρή τροφή τους, τα φρέσκα λαχανικά αλλά και τα μεταποιημένα προϊόντα τους στο σπίτι μας.

Η μάχη θα κερδηθεί αν όλοι και όλες μαζί ριχτούμε σ’ αυτή και δώσουμε τον καλύτερο μας εαυτό.

 

Σε αυτή τη δύσκολη ώρα πρέπει να στηρίξουμε τους παραγωγούς μας. Τους ανθρώπους που μας τρέφουν.

 

Γινόμαστε υπεύθυνοι καταναλωτές. Ενημερωνόμαστε για την τροφή μας. Στηρίζουμε εγχειρήματα καθαρής τροφής. Βοηθάμε ενεργά στις πρωτοβουλίες για δράση.

Αν είσαι παραγωγός που παράγει βιολογικά ή αγροοικολογικά και θέλεις να συμμετέχεις σε μια πανελλήνια δράση-σύνδεση παραγωγών – καταναλωτών στείλτε mail στο: [email protected]

Αν είσαι καταναλωτής/-τρια και θέλεις να έχεις πρόσβαση σε καθαρή τροφή στην περιοχή σου και να προμηθεύεσαι απευθείας από παραγωγούς, συμπλήρωσε το ερωτηματολόγιο και θα επικοινωνήσουμε μαζί σου.

Αν θέλεις να μοιραστείς το χρόνο σου και να βοηθήσεις στο να μεγαλώσει το δίκτυό μας ώστε περισσότεροι άνθρωποι να έχουν πρόσβαση σε καθαρή τροφή επικοινώνησε μαζί μας στο [email protected] και δώσε μας τα στοιχεία και τον τρόπο με τον οποίον θα ήθελες να βοηθήσεις ώστε να επικοινωνήσουμε μαζί σου.

 

Στον παρακάτω χάρτη μπορείτε να δείτε τις πόλεις στις οποίες υπάρχουν παραγωγοί που στηρίζουν τη δράση. Ο χάρτης θα ανανεώνεται συνεχώς, καθώς νέοι παραγωγοί προστίθενται καθημερινά: www.agroecopolis.org/covid-19

 

φωτο@pixabay

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΓΕΩΡΓΙΑ
Εργαστήριο φυσικής καλλιέργειας με τον Παναγιώτη Μανίκη
ΓΕΩΡΓΙΑ
Η κλιματική αλλαγή είναι η πιο σημαντική από τις σύγχρονες συστημικές κρίσεις που επηρεάζουν και θα επηρεάσουν σημαντικά στο μέλλον.
ΓΕΩΡΓΙΑ
Μήνυμα ενότητας και αισιοδοξίας προς όλες τις γυναίκες που εργάζονται καθημερινά στον πρωτογενή τομέα της Ελλάδας.
ΓΕΩΡΓΙΑ
Ο Οκτώβριο είναι ο δεύτερος μήνας του φθινοπώρου, είναι ο μήνας που φέρνει τις βροχές, τη σπορά του σιταριού για να έχουμε ψωμί τον επόμενο χρόνο
ΓΕΩΡΓΙΑ
Νέα Γεωργία Νέα Γενιά: Δωρεάν Πρόγραμμα Κατάρτισης στη Bασιλοτροφία στην Περιφέρεια Θεσσαλίας
ΓΕΩΡΓΙΑ
Ο οργανισμός «Νέα Γεωργία Νέα Γενιά» παρατείνει την περίοδο υποβολής αιτήσεων για τον μεγαλύτερο διαγωνισμό καινοτομίας
ΣΗΜΕΡΑΕΒΔΟΜΑΔΑΜΗΝΑΣΕΤΟΣΟΛΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
x