A+ A A-
 • Πλοήγηση από το πληκτρολόγιο:
 • h Αρχική
 • n Δίκτυα αλληλεγγυης
 • a Ανταλλακτικό χαριστικό παζάρι
 • e Νέα
 • p Αρθογραφία
 • w Ποιοι είμαστε
 • c Επικοινωνία
 • t Web Tv
 • s Κοινωνική οικονομία
 • g Αλληλεγγύη
 • m Συνεργατισμός
 • x Καινοτομίες
 • u Start ups
 • o Αειφορία
 • r Δικαιώματα
 • j Ακτιβισμός
 • q Ζώα
Εναλλακτικός ΑμεΑ

Μπάρα προσβασιμότητας για ΑμεΑ

Ολοταχώς … προς τα πίσω: ξαναζωντανεύουν το ΧΥΤΑ Άνω Λιοσίων

 

Γράφει το ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ

Πριν από λίγες μέρες, γίναμε μάρτυρες μιας πρωτοφανούς fast track διαδικασίας, μέσω της οποίας η ΕΕ του ΕΔΣΝΑ δρομολόγησε την κατασκευή νέου χώρου ταφής στην εγκατάσταση της Φυλής, με χωρητικότητα που αντιστοιχεί σε πέντε μήνες λειτουργίας του ΧΥΤΑ. Στις 13/3/2020 πάρθηκε η απόφαση, στις 24/3/2020 ανατέθηκε η κατασκευή του έργου στο δίδυμο των εταιρειών  ΗΛΕΚΤΩΡ ΑΕ - WATT AE, που «λύνουν και δένουν» στη Φυλή. Στο μεταξύ, βρίσκεται σε εξέλιξη διεθνής διαγωνισμός για την κατασκευή νέων ΧΥΤΑ στη συγκεκριμένη εγκατάσταση, με (αρχική) διάρκεια ζωής, πάνω από πέντε χρόνια.

Εκτός του ότι πρόκειται για μια ακόμη προκλητική απόφαση, με την οποία υλοποιείται η συνέχιση της λειτουργίας του ΧΥΤΑ, στο διηνεκές, μεγάλη εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι πουθενά δεν αναφέρονταν το σημείο στο οποίο σχεδιάζεται να κατασκευαστεί ο νέος χώρος ταφής, καθώς και ότι δε δημοσιοποιήθηκε η σχετική μελέτη. Όπως ήταν φυσικό, υπήρξαν άμεσες αντιδράσεις, ιδιαίτερα από τη πλευρά του ΔΥΤΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ, το οποίο κατέβαλλε τεράστια προσπάθεια να αποκτήσει πρόσβαση στη μελέτη, έχοντας υποβάλλει σχετικό αίτημα και ασκώντας καθημερινές πιέσεις στη διοίκηση του ΕΔΣΝΑ. Αντιμετώπισε παρελκυστική τακτική και εμπαιγμό, γεγονός που το οδήγησε σε νέες καταγγελίες, στις οποίες γίνονταν λόγος για οσμή σκανδάλου και για τη συνειδητή επιδίωξη να μη βγουν «τα άπλυτα στη φόρα».

Αναρωτηθήκαμε πολλές φορές για ποιο λόγο προσπαθούν να αποκρύψουν κάτι το οποίο θα γίνει, έτσι κι αλλιώς, γνωστό. Τώρα, είμαστε σε θέση να απαντήσουμε σε αυτό το ερώτημα. Καθώς το έργο, σύμφωνα με το νόμο, απαιτούσε περιβαλλοντική νομιμοποίηση, η μελέτη κατατέθηκε στη Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης (ΔΙΠΑ) του ΥΠΕΝ, η οποία τη γνωστοποίησε, χωρίς πρόβλεψη διεξαγωγής δημόσιας διαβούλευσης, τακτική που ακολουθείται σε όλες τις διαδοχικές εσωτερικές επεκτάσεις του ΧΥΤΑ, τα δύο τελευταία χρόνια. Με την ελπίδα (τους), υποθέτουμε, να μη γίνει γνωστή, πριν από την έκδοση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης.

Ατύχησαν, διπλά, όμως: και επειδή η μελέτη έγινε γνωστή και επειδή αποκαλύφθηκε πλήρως ο λόγος για τον οποίο δεν ήθελαν να γίνει γνωστή. Η μελέτη κάνει απολύτως σαφές ότι ο νέος χώρος ταφής δεν είναι μια ακόμη εσωτερική επέκταση του υφιστάμενου ΧΥΤΑ Φυλής, αλλά ένα νέο κύτταρο έκτασης 62,5 στρεμμάτων στο ΧΥΤΑ Άνω Λιοσίων, ο οποίος έχει σταματήσει να δέχεται απορρίμματα από το 2005-2006!!! Αυτό που κάνει ακόμη χειρότερη τη συγκεκριμένη επιλογή είναι ότι επιχειρούν να τη νομιμοποιήσουν περιβαλλοντικά, μέσω τροποποίησης της απόφασης έγκρισης περιβαλλοντικών όρων (ΑΕΠΟ) του ΧΥΤΑ Φυλής, δηλαδή μιας άλλης αυτόνομης και ανεξάρτητης εγκατάστασης, η οποία προσδιορίζεται με συγκεκριμένες συντεταγμένες, ώστε να μην υπάρχει απολύτως καμία αμφιβολία γι’ αυτό. Θυμίζουμε ότι ο ΧΥΤΑ Άνω Λιοσίων έκλεισε, αφού γέμισε, παραχωρώντας τη θέση του στο ΧΥΤΑ Φυλής, που κι αυτός γέμισε με τη σειρά του. Αντί, λοιπόν, για μια γενναία απόφαση για το ΑΜΕΣΟ ΚΑΙ ΟΡΙΣΤΙΚΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΗΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΗΣ ΦΥΛΗΣ, ο κ. Πατούλης και η διοίκηση του ΕΔΣΝΑ συμπλέουν με τους εργολάβους και προσπαθούν να γυρίσουν τα ρολόγια δεκαπέντε χρόνια πίσω.

Συνεπώς, δεν έχουμε να κάνουμε, απλά, με οσμή σκανδάλου, αλλά με καραμπινάτο σκάνδαλο παραπλάνησης και υφαρπαγής παράνομης απόφασης από τη ΔΙΠΑ του ΥΠΕΝ, η οποία θα φέρει τεράστιες ευθύνες αν αποδεχθεί και συναινέσει σε αυτό το τέχνασμα. Σε ότι αφορά στο ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ δε θα αφήσει αναπάντητη αυτήν την πρόκληση και θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να ακυρωθούν οι συγκεκριμένες αποφάσεις του ΕΔΣΝΑ και να μην υπογραφεί η σύμβαση με τους εργολάβους. Το ίδιο απαιτούμε να κάνουν και όλοι οι Δήμοι της Δυτικής Αθήνας και της Δυτικής Αττικής, στο πλαίσιο του αγώνα για το ΑΜΕΣΟ ΚΑΙ ΟΡΙΣΤΙΚΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΗΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΗΣ ΦΥΛΗΣ.

Και επειδή ακόμη και οι τραγικές στιγμές έχουν τη φαιδρή τους πτυχή, έχει μια σημασία να υπογραμμίσουμε τις υποσχέσεις του δημάρχου Φυλής κ. Παππού και του προκατόχου του κ. Μπουραΐμη, για μετατροπή της -συνεχώς επεκτεινόμενης- χωματερής της Φυλής σε «Γη της επαγγελίας». Τις μακέτες που πλασάρουν ξεδιάντροπα στους δημότες τους, τους τις επιστρέφουμε, «στολισμένες» με τη νέα χωματερή, μήπως τολμήσουν κάποια στιγμή να εξηγήσουν τους πραγματικούς λόγους της μόνιμης συμμετοχής τους στην ΕΕ του ΕΔΣΝΑ, τις αποφάσεις της οποίας στηρίζουν με θέρμη, ακόμη κι αν χρειάζεται μερικές φορές να παίξουν «κρυφτό», απουσιάζοντας από κρίσιμες συνεδριάσεις, σαν τις παραπάνω.  

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Το πρόσφατο περιστατικό επίθεσης λύκου κατά ενός οικόσιτου σκύλου, απασχόλησε εντόνως την κοινωνία και τα ΜΜΕ
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Με απόφαση της Υπηρεσίας Δόμησης του Δήμου Χαλκιδέων ανεστάλησαν προσωρινά οι άδειες μικρής κλίμακας.
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Η ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ ζητά από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας να ανακαλέσει άμεσα τις νέες άδειες αιολικών στα Ακαρνανικά Όρη
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Η ρύπανση του αέρα και του νερού μπορεί να επηρεάσει το φύλο του μωρού
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Οι συγκεκριμένες βουνοκορφές βρίσκονται στα σύνορα των δήμων Δωρίδας και Μακρακώμης
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Το ιδιωτικό κεφάλαιο καθορίζει τις πολιτικές διαχείρισης των αποβλήτων
ΣΗΜΕΡΑΕΒΔΟΜΑΔΑΜΗΝΑΣΕΤΟΣΟΛΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
x