A+ A A-
 • Πλοήγηση από το πληκτρολόγιο:
 • h Αρχική
 • n Δίκτυα αλληλεγγυης
 • a Ανταλλακτικό χαριστικό παζάρι
 • e Νέα
 • p Αρθογραφία
 • w Ποιοι είμαστε
 • c Επικοινωνία
 • t Web Tv
 • s Κοινωνική οικονομία
 • g Αλληλεγγύη
 • m Συνεργατισμός
 • x Καινοτομίες
 • u Start ups
 • o Αειφορία
 • r Δικαιώματα
 • j Ακτιβισμός
 • q Ζώα
Εναλλακτικός ΑμεΑ

Μπάρα προσβασιμότητας για ΑμεΑ

«Μαζί στην κρίση: Μίλησέ μας»: Μια σειρά συζητήσεων για την κρίση και τις επιπτώσεις της σε podcast

 

«Μαζί στην κρίση: Μίλησέ μας»: Μια σειρά συζητήσεων για την κρίση και τις επιπτώσεις της σε podcast

Ένα χαρακτηριστικό των κρίσεων είναι ότι συχνά σε ακινητοποιούν και νιώθεις αυτό το «μούδιασμα» που φτάνει τη σκέψη, τη δημιουργικότητα, την ενέργεια αλλά και τις ελπίδες για το μέλλον.

Θέλοντας να μείνουμε κοντά ιδίως μέσα στην κρίση σκεφτήκαμε να ξεκινήσουμε μια σειρά από συζητήσεις με ειδικούς ψυχικής υγείας απαντώντας σε ερωτήσεις που μας στέλνουν στο Κέντρο Ημέρας Φράνκο Μπαζάλια της ΕΠΑΨΥ όπου οι δράσεις συνεχίζονται έστω και με διαφορετικά μέσα.

Ειδικά σε μια τέτοια συγκυρία, αναδεικνύεται η ανάγκη για ένα σταθερό και αξιόπιστο σύστημα δημόσιας υγείας και ψυχικής υγείας που θα μπορεί να σταθεί τόσο μέσα στην κρίση όσο και στο «μετά» που θα για πολλούς θα φέρει στην επιφάνεια όσες δυσκολίες «πνίγαμε τόσον καιρό» εν όψει του επείγοντος. Ξεκινήσαμε με μια κουβέντα για το πώς επηρεαζόμαστε από την κρίση και τι συμβαίνει μέσα στην οικογένεια και βρήκαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε με συνεργάτες ειδικούς ψυχικής υγείας και ψυχοθεραπευτές-τριες ώστε να απαντήσουμε στο «τι κάνω με τα παιδιά;», «πώς να βοηθήσω στην κρίση το παιδί μου που αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα ψυχικής υγείας;», «τι να κάνω αν χρειαστώ βοήθεια ειδικού;».

Σε αυτά συνέβαλλαν επαγγελματίες που απασχολούνται στο Κέντρο Ημέρας Αμαρουσίου Franco Basaglia της ΕΠΑΨΥ, επαγγελματίες που εργάζονται στις Κινητές Μονάδες Ψυχικής Υγείας ΕΠΑΨΥ στις Κυκλάδες αλλά και ειδικοί που απασχολούνται στη γραμμή 10306 που λειτουργεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας. Μας μίλησαν εξειδικευμένοι επιστήμονες που υποστηρίζουν τη λειτουργία της γραμμής από το Αιγινήτειο, εξηγώντας μας πώς είναι να σε καλούν άνθρωποι που «ζουν ξανά» το φόβο παλαιότερων τραυμάτων αλλά και πώς είναι να ετοιμάζεσαι να βγεις ξανά από το σπίτι σε μια κατάσταση αβεβαιότητας και συνεχιζόμενης κρίσης.

Μιλήσαμε για τις-ους νοσηλεύτριες-ες και αναδείξαμε μαζί τους πτυχές της πολύ ουσιαστικής βοήθειας που παρέχουν μέσα στην κρίση αναζητώντας και τρόπους αυτοφροντίδας μέσα σε αυτό. Ειδικά η νοσηλευτική αποτελεί έναν κλάδο που στην Ελλάδα συχνά υποτιμάται για τη συνεισφορά του παρά την κομβική θέση που έχει στο σύστημα υγείας, όπως ανέφεραν και οι συμμετέχουσες.

Παρουσιάσαμε σύγχρονα εργαλεία διαδικτυακής υποστήριξης για τις καταστάσεις που κάποιος νιώθει στενοχώρια αποκομμένος από τους δικούς του ανθρώπους και φτάσαμε στο πιο πρόσφατο επεισόδιο να συνομιλήσουμε με ειδικούς από την Εταιρεία Alzheimer Αθηνών και το Σωματείο ΦΡΟΝΤΙΖΩ που κάνουν συστηματικά δράσεις υποστήριξης των ηλικιωμένων και μέσα στην κρίση, δώσαμε απλές οδηγίες για σωματικές ασκήσεις και συνεχίζουμε να σκεφτόμαστε ενεργά το μέλλον προσπαθώντας να είμαστε παρούσες και παρόντες, βγάζοντας στη φόρα τις ανησυχίες μας και ψάχνοντας μαζί για απαντήσεις. 

Ακούστε όλη τη σειρά που συνεχίζεται σε εβδομαδιαία συχνότητα στο σύνδεσμο epapsy.basaglia.buzzsprout.com και δείτε ποιες και ποιοι μας έχουν τιμήσει με την παρουσία της στη διαδικτυακή μας παρέα και στείλτε μας ό,τι απορία έχετε που αφορά στην ψυχική υγεία σε αυτές τις μέρες στο dcentre@epapsy.gr. Κλείνουμε με μια ευχή να είμαστε όλες-οι όσο γίνεται καλά, να αντέχουμε όταν μας πιάνουν «οι μαύρες μας» που είναι λογικό να συμβεί σε μια τέτοια συνθήκη και να ξέρουμε πότε και πώς θα βρούμε τον ειδικό να μας στηρίξει περαιτέρω όταν νιώσουμε ότι το χρειαζόμαστε.

Καλή ακρόαση!

Μιχάλης Λάβδας, Δημήτρης Γαλάνης

Κέντρο Ημέρας Franco Basaglia ΕΠΑΨΥ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΥΓΕΙΑ
Οι εκ γενετής καρδιοπάθειες ονομάζονται συγγενείς καρδιοπάθειες και ανιχνεύονται στη γέννηση σε 8 ανά 1.000 νεογνά.
ΥΓΕΙΑ
Το προϊόν παρουσιάζεται ως συμπλήρωμα διατροφής, όμως δεν έχει γνωστοποιηθεί στον ΕΟΦ.
ΥΓΕΙΑ
«Πολλά τεστ αναγκαστικά θυσιάζουν την ακρίβεια για χάρη της ταχύτητας ή το αντίστροφο, αλλά το νέο τεστ καταφέρνει να συνδυάσει και τα δύο»
ΥΓΕΙΑ
Αυτή η εκτίμηση προκύπτει από τα έως τώρα στοιχεία από αρκετές χώρες (ΗΠΑ, Αυστραλία, Χιλή, Νότια Αφρική) που μελέτησε το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων.
ΥΓΕΙΑ
Η μετάγγιση πλάσματος αίματος ιαθέντων μπορεί να μειώσει τη σοβαρότητα της νόσου Covid-19 στους ασθενείς, επιβεβαιώνει έρευνα.
ΥΓΕΙΑ
Περίπου το 40% των περιστατικών μετάδοσης του κορωνοϊού SARS-CoV-2 συμβαίνει πριν την εμφάνιση των συμπτωμάτων της νόσου Covid-19
ΣΗΜΕΡΑΕΒΔΟΜΑΔΑΜΗΝΑΣΕΤΟΣΟΛΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
x