A+ A A-
 • Πλοήγηση από το πληκτρολόγιο:
 • h Αρχική
 • n Δίκτυα αλληλεγγυης
 • a Ανταλλακτικό χαριστικό παζάρι
 • e Νέα
 • p Αρθογραφία
 • w Ποιοι είμαστε
 • c Επικοινωνία
 • t Web Tv
 • s Κοινωνική οικονομία
 • g Αλληλεγγύη
 • m Συνεργατισμός
 • x Καινοτομίες
 • u Start ups
 • o Αειφορία
 • r Δικαιώματα
 • j Ακτιβισμός
 • q Ζώα
Εναλλακτικός ΑμεΑ

Μπάρα προσβασιμότητας για ΑμεΑ

Ανέστειλε τη νέα απεργία πείνας και δίψας ο Βασίλης Δημάκης

 

Δήλωση συνέχισης του αγώνα και αναστολής της απεργίας πείνας και δίψας από τον Βασίλη Δημάκη, 11/5/2020:

“Μετά από τη σημερινή μου συζήτηση με τον συνήγορο μου Θανάση Καμπαγιάννη και τον δάσκαλό μου Πέτρο Δαμιανό, δηλώνω ότι αναστέλλω την απεργία πείνας και δίψας που ξεκίνησα στις 9/5 και διεκδικώ την υλοποίηση στην πράξη και όχι στα λόγια των αναφερόμενων στο δελτίο τύπου της 10/5 του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη: την ακώλυτη συνέχιση των σπουδών μου, ηλεκτρονική και – όταν ξεκινήσουν τα μαθήματά μου – αυτοπρόσωπη, καθώς και τη μεταγωγή μου από την ειδική πτέρυγα των Γυναικείων Φυλακών Κορυδαλλού στο κελί μου στη Δ΄ Πτέρυγα των Φυλακών Κορυδαλλού μετά την λήξη του 14ήμερου στο οποίο αναφέρεται το δελτίο τύπου, δηλαδή στις 23 Μαΐου. Σας ευχαριστώ από καρδιάς όλες και όλους!”

Από Αλληλεγγύη στον κρατούμενο φοιτητή Βασίλη Δημάκη

 

Δήλωση του δικηγόρου του Βασίλη Δημάκη, Θανάση Καμπαγιάννη

Αναστέλλει την απεργία πείνας/δίψας, συνεχίζει τον αγώνα ο Βασίλης Δημάκης: για την εκπαίδευση του ίδιου, για τα δίκαια αιτήματα όλων των κρατούμενων

Κατόπιν αιτήματος που απευθύναμε στη Διεύθυνση των Γυναικείων Φυλακών Κορυδαλλού για χορήγηση ειδικής άδειας επισκεπτηρίου, η οποία μας χορηγήθηκε, συναντήσαμε σήμερα, 11/5/2020, τον κρατούμενο φοιτητή Βασίλη Δημάκη, μαζί με τον δάσκαλό του Πέτρο Δαμιανό. Τον βρήκαμε ωχρό στην όψη, αλλά αδούλωτο στο φρόνημα. Οι σημερινές ιατρικές μετρήσεις του είναι ανησυχητικές, με εξαιρετικά πεσμένο το σάκχαρο λόγω της συνεχιζόμενης απεργίας πείνας και δίψας. Ενθουσιάστηκε που μας είδε και συγκινήθηκε όταν ενημερώθηκε για την κινητοποίηση συμπαράστασης που εξήγγειλαν για αύριο οι συμφοιτήτριες και οι συμφοιτητές του στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Συζητήσαμε αναλυτικά την από 10/5/2020 ανακοίνωση της Γενικής Γραμματέως Αντεγκληματικής Πολιτικής Σοφίας Νικολάου, σύμφωνα με την οποία η μεταγωγή του στις Γυναικείες Φυλακές Κορυδαλλού είναι προσωρινή λόγω κορονοϊού και η εκπαίδευσή του θα συνεχιστεί ακώλυτα.

Είχαμε την ευκαιρία να διαπιστώσουμε ιδίοις όμμασι τα ωμά ψέματα της κυρίας Νικολάου:

α. Το Κατάστημα στο οποίο έχει μεταφερθεί ο Βασίλης Δημάκης (Κατάστημα Κράτησης Κορυδαλλού II) ΔΕΝ διαθέτει την απαραίτητη υποδομή για τηλεκπαίδευση. Αυτό μας το βεβαίωσε η ίδια η Διευθύντρια των Φυλακών, η οποία σήμερα παρήγγειλε υπολογιστές και στικάκια για να καταστεί εφικτή η τηλεκπαίδευση του κρατουμένου, καθώς και άλλων κρατούμενων φοιτητών. Υποδομή για τηλεκπαίδευση διαθέτει, αντίθετα, το Κατάστημα Κράτησης Ι, δηλαδή οι αντρικές φυλακές Κορυδαλλού στις οποίες κρατούταν ο Βασίλης. Ψέμα λοιπόν τα περί ύπαρξης υποδομής.

β. Έτσι, ο Βασίλης δεν συμμετείχε σήμερα στο μάθημά του 6ου εξαμήνου “Συγκριτική Πολιτική ΙΙ: Η Δύση και ο Τρίτος Κόσμος” με καθηγητή τον κ. Δημήτρη Σωτηρόπουλο, που διεξήχθη μέσω τηλεκπαίδευσης στις 15:00, όπως μας ενημέρωσαν οι συμφοιτητές και οι καθηγητές του. Στην πραγματικότητα, ακόμα και τα βιβλία του Βασίλη Δημάκη εξακολουθούν να τον περιμένουν στο κελί του στη Δ’ Πτέρυγα των αντρικών Φυλακών Κορυδαλλού! Ψέμα λοιπόν και η αναφορά πως “Ό,τι έχει σχέση με την εκπαίδευσή του, του παρέχεται απρόσκοπτα”.

γ. Ο Βασίλης Δημάκης δεν βρίσκεται σε καραντίνα, όπως λέγεται στην ανακοίνωση με τη φράση: “[διαδικασία] επί 14ήμερο προφύλαξης του μεταγόμενου, σύμφωνα με τα υγειονομικά πρωτόκολλα για την αντιμετώπιση της μετάδοσης του Κορωνοϊού”. Αλληλεπιδρά κανονικά με τους συγκρατούμενούς του και τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους. Ειδικός χώρος καραντίνας για τον κορονοϊό υπάρχει στο Κατάστημα των Γυναικείων Φυλακών, δεν είναι όμως προσβάσιμος από τους κρατούμενους της ειδικής πτέρυγας για τρομοκρατία. Τέτοιος χώρος για τους άντρες κρατούμενους υπάρχει μόνο στο Κατάστημα Κράτησης Ι. Ψέμα λοιπόν και τα περί κορονοϊού.

Η απεργία πείνας (από 21/4) και δίψας (από 27/4) που έκανε ο Βασίλης Δημάκης νίκησε το σκοτεινό σχεδιασμό που περιγράφεται στο από 28/4/2020 δελτίο τύπου του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και προέβλεπε την παραμονή του στα Γρεβενά και την εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Η εξαγγελία της απεργίας πείνας και δίψας από 9/5 έκανε τη Γενική Γραμματέα να μιλήσει για περιορισμένη χρονικά παραμονή του στην ειδική πτέρυγα των Γυναικείων Φυλακών.

Γι’ αυτούς τους λόγους, μετά από μια εκ βαθέων συζήτηση και ακούγοντας ιδιαίτερα τα λόγια του παλιού δασκάλου του Πέτρου Δαμιανού, ο Βασίλης Δημάκης αποφάσισε να αναστείλει την απεργία πείνας και δίψας, συνεχίζοντας τον μαραθώνιο αγώνα για την εκπαίδευσή του, αγώνα που έχει αντίκρυσμα για όλους τους συγκρατούμενους του.

Ζητάει την υλοποίηση των αναφερόμενων στο από 10/5/2020 δελτίο τύπου της Γενικής Γραμματέως Αντεγκληματικής Πολιτικής, όχι στα λόγια αλλά στην πράξη: πρόσβαση στα βιβλία και στα μαθήματά του, ηλεκτρονική όσο αυτά γίνονται εξ αποστάσεως, αυτοπρόσωπη όταν γίνουν στο πανεπιστημιακό αμφιθέατρο. Και, φυσικά, τη μεταγωγή του στις 23 Μαΐου, όταν δηλαδή λήξει το 14ήμερο που αναφέρει το δελτίο τύπου, στο κελί του στην Δ’ Πτέρυγα των Φυλακών Κορυδαλλού.

Το κίνημα που συμπαραστάθηκε στον Βασίλη, οι καθηγητές και οι συμφοιτητές του, οι δεκάδες φορείς, οι χιλιάδες απλοί πολίτες, είναι ένα κίνημα που αγαπά τη ζωή. Και η ζωή ενός νέου ανθρώπου δεν μπορεί να τεθεί σε κίνδυνο μέσα σε έναν λαβύρινθο αριβισμού, αναλγησίας και ανικανότητας. Θα εξασφαλίσουμε όλοι και όλες μαζί, με τη μαζική δράση μας, ότι δεν θα μείνει μόνο του το σώμα του Βασίλη Δημάκη, που αρκετά ταλαιπωρήθηκε σε αυτή την περιπέτεια από τις 16/4/2020 με την αυθαίρετη και εκδικητική μεταγωγή του. Ας γίνουν τα δικά μας σώματα φραγμός στην αυθαιρεσία και εγγυητές της νίκης που πέτυχε ο Βασίλης: ξεκινώντας από αύριο, Τρίτη 12/5, με τη συμμετοχή μας στην κινητοποίηση του Συλλόγου Φοιτητών Πολιτικού έξω από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και συνεχίζοντας στις 23 Μαΐου όταν θα αξιώσουμε την υλοποίηση της οριστικής μεταγωγής του Βασίλη πίσω στο κελί του. Αλλά και για να βάλουμε στο κέντρο του δημόσιου διαλόγου το ζήτημα των φυλακών και τα δίκαια αιτήματα των κρατουμένων. Ο Βασίλης θα προχωρήσει σε δική του δήλωση αργότερα σήμερα.

Θανάσης Καμπαγιάννης, συνήγορος του Βασίλη Δημάκη

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
H γενική γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας κάλεσε τις αρχές των ΗΠΑ να αποσύρουν τις κατηγορίες εναντίον του.
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Μικρές καθημερινές λεπτομέρειες καθορίζουν την ευκολία ή τη δυσκολία της διαβίωσης των δημοτών.
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Πολλές κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο εκμεταλλεύθηκαν την πανδημία του κορωνοϊού για να εγείρουν «πρωτόγνωρα» εμπόδια στην ελευθερία της έκφρασης
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Ένας κήπος μέσα στο αστικό τοπίο του δήμου Παπάγου-Χολαργού δημιουργήθηκε και από την περασμένη εβδομάδα παράγει ομορφιά και δράση.
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Σήμερα, Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2021 κλείνουν τρία χρόνια από τον ξυλοδαρμό μέχρι θανάτου του Ζακ Κωστόπουλου στην περιοχή της Ομόνοιας.
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Βασικές μορφές απάτης από επιτείδιους μέσω του διαδικτύου
ΣΗΜΕΡΑΕΒΔΟΜΑΔΑΜΗΝΑΣΕΤΟΣΟΛΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
x