A+ A A-
 • Πλοήγηση από το πληκτρολόγιο:
 • h Αρχική
 • n Δίκτυα αλληλεγγυης
 • a Ανταλλακτικό χαριστικό παζάρι
 • e Νέα
 • p Αρθογραφία
 • w Ποιοι είμαστε
 • c Επικοινωνία
 • t Web Tv
 • s Κοινωνική οικονομία
 • g Αλληλεγγύη
 • m Συνεργατισμός
 • x Καινοτομίες
 • u Start ups
 • o Αειφορία
 • r Δικαιώματα
 • j Ακτιβισμός
 • q Ζώα
Εναλλακτικός ΑμεΑ

Μπάρα προσβασιμότητας για ΑμεΑ

Κίνηση Πολιτών Ηλιούπολης: Θέλουμε πίσω το δάσος μας και το παλιό παρεκκλήσι

 

Κίνηση Πολιτών Ηλιούπολης

Σχετικά με τη Δράση μας στις 10/5/2020, για την άμεση καθαίρεση του αυθαίρετου κτίσματος-ναού, στον Προφήτη Ηλία στον Υμηττό, με σύνθημα «Θέλουμε πίσω το δάσος μας και το παλιό παρεκκλήσι»

Σε δασική, προστατευόμενη περιοχή του Υμηττού, στην οποία απαγορεύεται η ανοικοδόμηση, βρίσκεται το παλιό γραφικό παρεκκλήσι του Προφήτη Ηλία, το οποίο στη δεκαετία του 1980 ήταν 62,5 τ.μ.. Στη συνέχεια προστέθηκαν αυθαίρετα άλλα 22,5τ.μ. μολονότι από το 1978 ίσχυε το Π.Δ. Προστασίας του Υμηττού.

Τον Ιανουάριο του 2019, ο ιερέας Στυλιανός Καρπαθίου, ‘τακτοποίησε’ πολεοδομικά το παρεκκλήσιο στο σύνολό του, 85τ.μ., υπάγοντάς το στο νόμο 4495/2017. Στις 9 Απριλίου 2019, εξέδωσε άδεια Μικρής Κλίμακας, για ανακατασκευή της στέγης από κεραμίδια εμβαδού 85,40τ.μ. Τον Αύγουστο του 2019 γίνεται αντιληπτή η ανέγερση νέου κτίσματος-ναού, το οποίο χτιζόταν γύρω και πάνω από το παρεκκλήσι, ως κέλυφος, με πρόσχημα την άδεια ανακατασκευής στέγης του παλιού!

Ενώ το Σεπτέμβριο του 2019 θυροκολλείται Εντολή παύσης εργασιών, από το Δασαρχείο Πεντέλης, το Νοέμβριο του 2019 γίνεται αντιληπτό ότι συνεχίζονται οι εργασίες παρά την απαγόρευση και προκαλείται συμπλοκή μεταξύ του Δημάρχου, εκπροσώπων του Δήμου Ηλιούπολης και της οικογένειας του ιερέα...

Τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του 2020 κοινοποιήθηκαν αυτοψία της Πολεοδομίας Αθηνών και πρόσκληση κατεδάφισης του νέου κτίσματος από το Δασαρχείο Πεντέλης, που έκριναν το νέο κτίσμα των 121τ.μ. αυθαίρετο και κατεδαφιστέο. Επιπλέον, η Πολεοδομία Αθηνών επέβαλλε στον ιερέα μεγάλα πρόστιμα.

Στην προσφυγή του κατά της αυτοψίας αυτής, 5/2/20, ισχυρίζεται ότι δεν έχει χτίσει ναό, απλά επισκεύασε την οροφή και ανακαίνισε το παρεκκλήσι! Επιπλέον ομολογεί οτι δεν έχει καμία εμπράγματη σχέση με το κτίσμα, ούτε νομή!

Στις 6 Φεβρουαρίου 2020 η Αρχιεπισκοπή Αθηνών, φερόμενη ως ιδιοκτήτης, εκδίδει άδεια για την καθαίρεση του αυθαιρέτου. Στις αρχές Μαρτίου 2020 προγραμματίσαμε μια Δράση Συμβολικής καθαίρεσης του παράνομου κτίσματος, για τις 10 Μαΐου 2020, σε περίπτωση που δεν θα είχε γίνει μέχρι τότε, ενημερώνοντας τις αρμόδιες υπηρεσίες, την Αρχιεπισκοπή Αθηνών, τον ιερέα και με συνεχείς δημοσιεύσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Δεδομένου ότι:

 Πρόκειται για ένα νέο αυθαίρετο στον Υμηττό, στον οποίο υπάρχουν ήδη χιλιάδες και από τα οποία κανένα δεν έχει καθαιρεθεί μέχρι τώρα, αντίθετα κερδίζοντας χρόνο, σιγά-σιγά πολλά τακτοποιούνται….

 Ο φερόμενος ως ιδιοκτήτης του κτίσματος, που είναι η Αρχιεπισκοπή Αθηνών, επιθυμεί την καθαίρεση του κτίσματος, αλλά δεν έχει προβεί σ’ αυτή και ταυτόχρονα δεν τελεσιδικεί η απόφαση κατεδάφισης, διότι την εμποδίζει ο ιερέας που το έχτισε, που όμως ομολογεί ότι δεν έχει εμπράγματη σχέση με το ακίνητο…

 Οφείλουμε να προστατέψουμε το βουνό μας από μία νέα γενιά αυθαιρέτων, γνωρίζοντας οτι η Πολιτεία δημιουργεί συνεχώς νομικά ‘παράθυρα’ καλλιεργώντας αυθαιρεσίες και καταπατήσεις…

Αποφασίσαμε να προχωρήσουμε στη Δράση συμβολικής καθαίρεσης που είχαμε προγραμματίσει για τις 10 Μαίου και ώρα 10:30, με σύνθημα «Θέλουμε πίσω το δάσος μας και το παλιό παρεκκλήσι».

Μία μέρα πριν τη Δράση μας, στις 9 Μαΐου, ενημερωθήκαμε ότι ο Αρχιμανδρίτης Σεραφείμ Δημητρίου, μαζί με πιστούς του θα τελούσε υπαίθρια προσευχή, στον ίδιο χώρο, την οποία αποφασίσαμε να σεβαστούμε. Πράγματι, η προσευχή άρχισε ένα τέταρτο πριν τη Δράση μας, την οποία πραγματοποιήσαμε μετά από αναμονή μιάμισης ώρας, όταν έγινε κατανοητό από όλους ότι δεν επρόκειτο να τελειώσει! Από την άλλη, εμείς είμασταν αποφασισμένοι να σεβαστούμε τη διαφορετική άποψη αλλά μην αφήσουμε κανένα να μας εμποδίσει.

Η προστασία των δασικών εκτάσεων και του φυσικού μας πλούτου, είναι κανόνας ποιοτικής διαβίωσης, που η Αττική δεν έχει την πολυτέλεια να παραβεί!

Η εφαρμογή της νομιμότητας και η ισονομία είναι κανόνες της Δημοκρατίας, που γεννήθηκε στην Αττική!

Είμαστε αποφασισμένοι να μην αφήσουμε νέας γενιάς αυθαίρετα στον Υμηττό.

Θέτουμε προ των ευθυνών τους την Αρχιεπισκοπή Αθηνών, τους ιερείς και την Πολιτεία!

Κίνηση Πολιτών Ηλιούπολης

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Οι συγκεκριμένες βουνοκορφές βρίσκονται στα σύνορα των δήμων Δωρίδας και Μακρακώμης
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Το ιδιωτικό κεφάλαιο καθορίζει τις πολιτικές διαχείρισης των αποβλήτων
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Ο φτωχός Νότος υφίσταται εκμετάλλευση, ώστε ο πλούσιος Βορράς να μπορέσει να μεταβεί στην περιβαλλοντική βιωσιμότητα.
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Στο video φαίνεται το «Σινικό τείχος» 1.535 μέτρων που κατασκευάζεται προκειμένου να σχηματιστεί μια λίμνη σκουπιδιών
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Εκτιμήσεις και για το όφελος που θα είχαν οι ελληνικές πόλεις αν εφάρμοζαν τα νέα αυστηρότερα όρια για τη ρύπανση του αέρα.
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Kατεπείγον αίτημα δράσης ενάντια στα δηλητηριασμένα δολώματα
ΣΗΜΕΡΑΕΒΔΟΜΑΔΑΜΗΝΑΣΕΤΟΣΟΛΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
x