A+ A A-
 • Πλοήγηση από το πληκτρολόγιο:
 • h Αρχική
 • n Δίκτυα αλληλεγγυης
 • a Ανταλλακτικό χαριστικό παζάρι
 • e Νέα
 • p Αρθογραφία
 • w Ποιοι είμαστε
 • c Επικοινωνία
 • t Web Tv
 • s Κοινωνική οικονομία
 • g Αλληλεγγύη
 • m Συνεργατισμός
 • x Καινοτομίες
 • u Start ups
 • o Αειφορία
 • r Δικαιώματα
 • j Ακτιβισμός
 • q Ζώα
Εναλλακτικός ΑμεΑ

Μπάρα προσβασιμότητας για ΑμεΑ

Covid-19: Το μυστήριο με τους ασθενείς που έχουν συμπτώματα για μήνες - H περίπτωση ενός καθηγητή μολυσματικών ασθενειών

 

Newsroom Enallaktikos.gr

Οι ερευνητές προσπαθούν να μάθουν γιατί μερικοί άνθρωποι υποφέρουν από συμπτώματα του ιού για μήνες. 


Στα μέσα Μαρτίου ο Paul Garner είχε «λίγο βήχα». Καθηγητής μολυσματικών ασθενειών, ο Garner συζητούσε για το νέο κορωνοϊό με τον David Nabarro, τον ειδικό απεσταλμένο του Ηνωμένου Βασιλείου για την πανδημία. Στο τέλος της κλήσης Zoom, ο Nabarro συμβούλεψε τον Garner να πάει στο σπίτι αμέσως και να απομονωθεί. Ο Garner το έκανε. Δεν ένιωθε τίποτα περισσότερο από «λίγο άρρωστος».

Λίγες μέρες αργότερα, βρέθηκε να πολεμάει μια πολύ σοβαρή λοίμωξη. Είναι σαν να «κακοποιείσαι από κάποιον» ή να σε χτυπάνε στο κεφάλι με ρόπαλο. «Τα συμπτώματα ήταν περίεργα σαν κόλαση», λέει. Περιλάμβαναν απώλεια όσφρησης, αδυναμία, αδιαθεσία, βάρος στο στήθος και ταχυκαρδία. Σε κάποιο σημείο ο Garner πίστευε ότι θα πεθάνει.

Ο Garner αναφέρεται στον εαυτό του ως μέλος της «ομάδας ανοσίας της αγέλης του Boris Johnson». Αυτοί είναι οι ασθενείς που μολύνθηκαν από την Covid-19 τις 12 ημέρες πριν το Ηνωμένο Βασίλειο προχωρήσει καθυστερημένα σε lockdown. Ο καθηγητής υπέθεσε ότι η ασθένειά του θα περάσει γρήγορα. Αντίθετα, τα συμπτώματα συνέχισαν για επτά εβδομάδες με την υγεία του να μην βελτιώνετε και την ψυχολογία του να είναι στα χειρότερά της. Για την εμπειρία του έγραψε πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό British Medical Journal.

Υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι ο ιός προκαλεί μια πολύ μεγαλύτερη σειρά συμπτωμάτων, τα οποία μπορεί να παραταθούν για αρκετό καιρό: στην περίπτωση του Garner για περισσότερες από επτά εβδομάδες. Ο καθηγητής στη Σχολή Τροπικής Ιατρικής του Λίβερπουλ λέει ότι η εμπειρία του με την Covid-19 περιλάμβανε ένα νέο και ενοχλητικό σύμπτωμα κάθε μέρα, που μοιάζει με «ημερολόγιο νέων συμπτωμάτων».

Είχε έντονο πονοκέφαλο, αναστατωμένο στομάχι, εμβοές, "καρφίτσες και βελόνες" να τρυπούν το σώμα του, δύσπνοια, ζάλη και αρθρίτιδα στα χέρια. Κάθε φορά που ο Garner πίστευε ότι άρχιζε να βελτιώνεται, η ασθένεια εμφανιζόταν ξανά. «Είναι πολύ απογοητευτικό. Πολλοί άνθρωποι αρχίζουν να αμφιβάλλουν», λέει στον Guardian.

Από τότε που δημοσιεύτηκε το άρθρο του, ο Garner έλαβε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και τηλεφωνήματα γεμάτα δάκρυα από ευγνώμονες αναγνώστες που πίστευαν ότι τρελάθηκαν. «Είμαι πρόσωπο που εργάζεται στη δημόσια υγεία», λέει. «Ο ιός προκαλεί σίγουρα πολλές ανοσολογικές αλλαγές στο σώμα, πολλές παράξενες παθολογίες που δεν έχουμε ακόμη καταλάβει. Αυτή είναι μια νέα ασθένεια. Και είναι εξωφρενική. Τα βιβλία για την αντιμετώπισή της δεν έχουν γραφτεί ακόμα".

Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα, περίπου ένας στους 20 ασθενείς Covid-19 εμφανίζει μακροχρόνια συμπτώματα που έρχονται και φεύγουν. Δεν είναι σαφές εάν μακροπρόθεσμα σημαίνει δύο, τρεις ή περισσότερους μήνες. Μοιάζει πολύ με τον δάγκειο πυρετό, λέει ο Garner - μια «φρικτή» ιογενή λοίμωξη των λεμφαδένων, την οποία επίσης πέρασε. "Ο δάγκειος έρχεται και φεύγει. Είναι σαν να οδηγείς με χειρόφρενο για έξι έως εννέα μήνες."

Ο καθηγητής Tim Spector, του Πανεπιστημίου King΄s College του Λονδίνου, εκτιμά ότι ένας μικρός αλλά σημαντικός αριθμός ασθενών υποφέρει από τη μορφή του ιού με «μακριά ουρά». Ο Spector είναι επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας στο King's College, που έχει αναπτύξει την εφαρμογή παρακολούθησης της Covid-19. Αυτό επιτρέπει σε όποιον υποψιάζεται ότι έχει την ασθένεια να εισάγει τα συμπτώματά του καθημερινά. Περίπου 3 έως 4 εκατομμύρια άνθρωποι την χρησιμοποιούν αυτήν τη στιγμή, κυρίως Βρετανοί και Αμερικανοί.

Ο Spector εκτιμά ότι περίπου 200.000 από αυτούς αναφέρουν συμπτώματα που διήρκεσαν όσο η μελέτη, δηλαδή έξι εβδομάδες. 

«Αυτοί οι άνθρωποι μπορεί να επιστρέφουν στη δουλειά και να μην νιώθουν στα καλύτερα τους», λέει ο Spector. «Υπάρχει μια ολόκληρη άλλη πλευρά του ιού που δεν είχε την προσοχή που χρειαζόταν, λόγω της ιδέας ότι 'αν δεν είσαι νεκρός είσαι καλά'».

Πολλοί ασθενείς με Covid δεν αναπτύσσουν πυρετό και βήχα. Αντ 'αυτού, έχουν μυϊκό πόνο, πονόλαιμο και πονοκέφαλο. Η εφαρμογή έχει εντοπίσει 15 διαφορετικούς τύπους συμπτωμάτων. «Έχω μελετήσει 100 ασθένειες. Η Covid-19 είναι η πιο παράξενη που έχω δει στην ιατρική μου καριέρα», λέει ο Spector.

Οι επιστημονικές εξηγήσεις για το τι συμβαίνει βρίσκονται ακόμη σε πρώιμο στάδιο. Η Lynne Turner-Stokes, καθηγήτρια ιατρικής αποκατάστασης στο King's College, λέει ότι η Covid-19 είναι μια «πολυσυστημική ασθένεια» που μπορεί ενδεχομένως να επηρεάσει οποιοδήποτε όργανο. Προκαλεί μικροαγγειακά προβλήματα και θρόμβους. Ενδέχεται να επηρεαστούν οι πνεύμονες, ο εγκέφαλος, το δέρμα, τα νεφρά και το νευρικό σύστημα. Τα νευρολογικά συμπτώματα μπορεί να είναι ήπια (πονοκέφαλος) ή σοβαρά (σύγχυση, παραλήρημα, κώμα).

Η Turner-Stokes λέει ότι είναι αβέβαιο γιατί η ασθένεια είναι μερικές φορές τόσο παρατεταμένη. Μια εξήγηση είναι ότι το ανοσοποιητικό σύστημα περνάει σε υπερβολική διέγερση, με μια συνεχιζόμενη αντίδραση. Σε κάθε περίπτωση, λέει ότι μπορεί να υπάρξει «υποτροπή της συμπτωματολογίας».

Βρετανοί ερευνητές συνεργάζονται τώρα με συναδέλφους τους από όλο τον κόσμο. Εξετάζουν τα τελευταία δεδομένα από ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ιταλία και η Ισπανία, καθώς και από την Κίνα. Επιδιώκουν να βρουν ποια φαρμακευτική αγωγή μπορεί να χρειαστεί για χρόνιους ασθενείς με σοβαρά συμπτώματα, με την Covid να παρουσιάζει παρόμοιες προκλήσεις με εκείνες του ιού HIV / AIDS πριν από μια γενιά.

 

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΥΓΕΙΑ
Είναι νόσος που χαρακτηρίζεται από μειωμένη οστική πυκνότητα και ποιότητα.
ΥΓΕΙΑ
Το εμβόλιο Pfizer/BioNTech κατά του κορωνοϊού είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό και στους εφήβους.
ΥΓΕΙΑ
Η πανδημία covid-19 «θα συνεχιστεί ένα χρόνο περισσότερο απ' όσο θα έπρεπε»...
ΥΓΕΙΑ
Οι άνθρωποι που έχουν μολυνθεί από τον κορωνοϊό, μπορούν να αναμένουν ότι θα μολυνθούν ξανά μέσα σε ένα έως δύο χρόνια
ΥΓΕΙΑ
Χειρουργοί στη Νέα Υόρκη συνέδεσαν με επιτυχία σε άνθρωπο ένα νεφρό που είχε αναπτυχθεί στο σώμα χοίρου.
ΥΓΕΙΑ
Οι ερευνητές ανέλυσαν τις επιπτώσεις της έκθεσης σε φθαλικές ενώσεις σε πληθυσμό 5.303 ενηλίκων για πάνω από 20 χρόνια.
ΣΗΜΕΡΑΕΒΔΟΜΑΔΑΜΗΝΑΣΕΤΟΣΟΛΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
x