A+ A A-
 • Πλοήγηση από το πληκτρολόγιο:
 • h Αρχική
 • n Δίκτυα αλληλεγγυης
 • a Ανταλλακτικό χαριστικό παζάρι
 • e Νέα
 • p Αρθογραφία
 • w Ποιοι είμαστε
 • c Επικοινωνία
 • t Web Tv
 • s Κοινωνική οικονομία
 • g Αλληλεγγύη
 • m Συνεργατισμός
 • x Καινοτομίες
 • u Start ups
 • o Αειφορία
 • r Δικαιώματα
 • j Ακτιβισμός
 • q Ζώα
Εναλλακτικός ΑμεΑ

Μπάρα προσβασιμότητας για ΑμεΑ

Τραγωδία στoν Αμαζόνιο: Ο κορωνοϊός εξαπλώνεται ταχύτατα στους Ιθαγενείς των δασών της βροχής

 

Του Διονύση Παππά

Ο δήμαρχος της Aμαζονίας προειδοποιεί για επερχόμενη γενοκτονία καθώς εξαπλώνεται ο κορωνοϊός, την ίδια ώρα που και οι επιστήμονες φοβούνται ότι ο Αμαζόνιος θά 'ναι ή νέα δεξαμενή του νέου ιού.
 
 
Μετά τήν αποψίλωση τίς εξορύξεις καί τίς πυρκαγιές οί ιθαγενείς βρίσκονται αντιμέτωποι μέ έναν επικίνδυνο ιό καί έναν επιπλέον από τούς πολλούς πού τούς μετέδωσε ό ανεπτυγμένος κόσμος μας..
 
Περιφρονημένοι από όλες τίς κυβερνήσεις σήμερα βρίσκονται σέ πιό κρίσιμη κατάσταση πέφτοντας πάνω στόν φασίστα Μπολσονάρο πού τούς εγκαταλείπει στήν τύχη τους αφού τούς τά 'χει πάρει όλα!
 
Η Παναμερικανική Οργάνωση Υγείας (PAHO) προειδοποίησε προχθές ότι ο νέος κορωνοϊός εξαπλώνεται ταχύτατα στην τριμερή περιοχή του Αμαζονίου μεταξύ Βραζιλίας, Κολομβίας και Περού και απειλεί να μολύνει απομακρυσμένες αυτόχθονες κοινότητες στο τροπικό δάσος.

Οι διευθυντές της PAHO συμμετείχαν σε μια διαδικτυακή συνδιάσκεψη γιά να ληφθούν ειδικά μέτρα για την προστασία ευάλωτων ομάδων μεταξύ των φτωχών και αυτόχθονων πληθυσμών της Αμερικής. Είπαν ότι η μετάδοση αυξάνεται γρήγορα σε πυκνοκατοικημένες παραμεθόριες πόλεις του Αμαζονίου, όπως το Manaus,το Leticia και το Iquitos,και ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι ότι τώρα ό COVID-19 εξαπλώνεται σε απομονωμένα χωριά.

Τη περασμένη Δευτέρα,ειδικοί στον τομέα της υγείας στη Βραζιλία δήλωσαν ότι η ασθένεια εξαπλώνεται τόσο γρήγορα μεταξύ των αυτόχθονων πληθυσμών στα πιο απομακρυσμένα μέρη του τροπικού δάσους του Αμαζονίου της Βραζιλίας,ώστε οι γιατροί λαμβάνουν τώρα ασθενείς σέ κρίσιμη κατάσταση από τον COVID-19 με αεροπλάνα διάσωσης μέ προορισμό στις λιγοστές μονάδες εντατικής θεραπείας γιά μιά τόσο συγκριτικά τεράστια περιοχή.

"Ο αριθμός των ασθενών με COVID-19 έχει αυξηθεί πολύ. Πετάμε περισσότερα αεροπλάνα πάνω από τα ποτάμια γιά νά διασώσουμε όσους μπορούμε. Είναι η τελευταία ευκαιρία να σώσουμε τη ζωή τους", δήλωσε ο Edson Santos Rodrigues, παιδίατρος που εργάζεται σε αεροπλάνα εκκένωσης πληθυσμών στόν Aμαζόνιο.

"Μερικές φορές, δεν φτάνουμε εκεί εγκαίρως, γιατί δεν μπορούμε να προσγειωθούμε τη νύχτα σε απομακρυσμένα αεροδρόμια που δεν έχουν φώτα", είπε καθώς επέστρεψε στην πόλη του Μάναους με έναν 26χρονο άνδρα της φυλής Tikuna, που αναπνέει μέσω μια δεξαμενής οξυγόνου στο αεροπλάνο.
 
Το Manaus η πρωτεύουσα του Amazonas,έχει μερικές τις μοναδικές μονάδες εντατικής θεραπείας στην περιοχή.

Η τοπική υπηρεσία υγείας της κυβέρνησης της Βραζιλίας Sesai ανέφερε σήμερα ότι τουλάχιστον 25 αυτόχθονες πέθαναν τήν περασμένη δευτέρα από το COVID-19, τη θανατηφόρα ασθένεια που προκλήθηκε από τον κορωνοϊό.
 
Τα θύματα βρίσκονταν σε απομακρυσμένες φυλετικές περιοχές,11 από αυτά στις ανώτερες περιοχές του ποταμού Αμαζονίου που συνορεύουν με την Κολομβία και το Περού.

Ο δήμαρχος της μεγαλύτερης πόλης στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου τό Μανάους προειδοποίησε για μιά σίγουρη γενοκτονία εάν η ακροδεξιά κυβέρνηση της Βραζιλίας συνεχίσει τήν περιφρονησή της γιά τούς αυτόχθονες.

«Φοβάμαι μια γενοκτονία», δήλωσε ο Arthur Virgilio Neto μιας πόλης 2 εκατομμυρίων ανθρώπων και πρωτεύουσας της πολιτείας τής Αμαζονίας, σε ένα βίντεο που δημοσιεύτηκε στα κοινωνικά μέσα αργά την Τρίτη.
 
Ο βασικός φυλετικός οργανισμός της Βραζιλίας (APIB) μετρά τις περιπτώσεις κοροναϊών σέ Αυτόχθονες που έχουν μεταναστεύσει σε αστικές περιοχές και δεν έχουν λάβει θεραπεία από τον Sesai. 
 
Η ομάδα αυτή ανέφερε χθές τήν αύξηση του αριθμού των θυμάτων με 105 επιβεβαιωμένους θανάτους από 18 πού ήταν στις 3 Απριλίου.
 
Τα τρία τέταρτα των 540 επιβεβαιωμένων περιπτώσεων κοροναϊού μεταξύ 40 φυλών που αναφέρθηκαν βρίσκονται στον Αμαζόνιο όπου η πανδημία έπληξε τον Μάναους τόσο πολύ που ήταν η πρώτη πόλη της Βραζιλίας που ξέμεινε από κρεβάτια εντατικής θεραπείας,ενώ το κύριο νεκροταφείο της θάβει τους νεκρούς σέ ομαδικούς τάφους. 
 
Ο δήμαρχος είπε ότι η κυβέρνηση του Bolsonaro δεν νοιαζεται για την κατάσταση των αυτόχθονων πληθυσμών και δεν κάνει τίποτα για να σώσει ζωές που απειλούνται άμεσα από τήν αρχή τής επιδημίας.

«Είναι ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας αυτό που κάνουν εδώ στην πολιτεία του Αμαζονίου...
 
Το γραφείο του Bolsonaro δεν απαντά σέ κανένα αίτημα δημοσιογράφου..
 
Εν τω μεταξύ, σέ καραντίνα τέθηκε καί το τμήμα τού Aμαζόνιου της Κολομβίας περίπου 77.000 κατοίκων,το οποίο κατέγραψε 1.003 κρούσματα από κορωνοϊό.
 
Αυτός είναι ο μεγαλύτερος αριθμός ανά 100.000 κατοίκους σε όλη την Κολομβία.Τουλάχιστον 30 άτομα έχουν πεθάνει μέχρι τώρα μέ αποτέλεσμα ή Κολομβία νά κλείσει αμέσως τα σύνορα.

Οι μολύνσεις στις παραμεθόριες περιοχές του Αμαζονίου στην Κολομβία, τη Βραζιλία και το Περού θα μπορούσαν να ανέλθουν γρήγορα σε πάνω από 20.000, σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό Caracol.

Πριν από τις διαπραγματεύσεις με τη Βραζιλία, την Κολομβία και το Περού είχαν ήδη συμφωνήσει να δημιουργήσουν μια υπουργική επιτροπή που θα είναι επιφορτισμένη με τη δρομολόγηση ενός σχεδίου δράσης, το συντονισμό των μέτρων υγείας και την ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με τις θεραπείες στη συνοριακή περιοχή αλλά όλα τινάχθηκαν στόν αέρα,τίποτα δέν λειτούργησε.

Η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων στον φτωχό Κολομβιανό Αμαζόνιο ώθησε την κυβέρνηση να την θέσει σε καραντίνα μέχρι το τέλος του μήνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες,το νοσοκομείο και η κλινική της Λετίσια βρίσκονται στα πρόθυρα της κατάρρευσης και η Aμαζονία δεν διαθέτει εγκαταστάσεις εντατικής θεραπείας.

Το νεκροταφείο στη Leticia δεν έχει περισσότερο χώρο και οι τοπικές αρχές σχεδιάζουν να δημιουργήσουν ένα άλλο.

Ο κορωνοϊός έχει χτυπήσει ιδιαίτερα τους αυτόχθονες ,πολλοί από τους οποίους ζουν σε πολυσύχναστα σπίτια σε περιοχές χωρίς εγκαταστάσεις υγείας και είναι δύσκολο να προσεγγιστούν.
 
Αν δέν ληφθούν επείγοντα μέτρα,ή Εξαφάνιση τών Ιθαγενών τού Αμαζονίου από τόν κορωνοιό θάναι ένα από τά μεγαλύτερα εγκλήματα κατά τής ανθρωπότητας καί ένα πλήγμα στόν ανθρωπολογικό καί πολιτιστικό δένδρο τής ανθρώπινης ιστορίας πού θά αφήσει ένα τεράστιο αναπλήρωτο πνευματικό κενό καί ένα αγιάτρευτο τραύμα στό πλανητικό σώμα τής ζωής.
 
Η απωλειά τους θάναι συγχρόνως ή απώλεια τού σημαντικότερου ζωντανού βιβλίου τής Γής καί τής προστασίας τού οικοσυστήματος. Ο Αμαζόνιος μετά δέν θάναι παρά ένα "οικοσύστημα" χωρίς ζωή χωρίς προστάτες καί δίχως φίλους.
 
Δέν υπάρχει χειρότερος εφιάλτης απ' αυτό..

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΚΟΣΜΟΣ
Μεσίστια κυματίζει η βρετανική σημαία πάνω από την κατοικία του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον στη Ντάουνινγκ Στριτ,
ΚΟΣΜΟΣ
Η Volkswagen εξετάζει την περικοπή 30.000 θέσεων εργασίας προκειμένου να μειώσει τα κόστη...
ΚΟΣΜΟΣ
Το CBD, ουσία που εξάγεται από την κάνναβη, προκαλεί ζωηρές συζητήσεις, δυσανάλογες με τα αποτελέσματά του, που δεν έχουν αποδειχθεί.
ΚΟΣΜΟΣ
Η Φινλανδία θα αναστείλει τη χορήγηση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού της Moderna σε όσους άνδρες έχουν γεννηθεί από το 1991.
ΚΟΣΜΟΣ
Αμερικανοί βουλευτές και γερουσιαστές και από τα δύο κόμματα κατακεραύνωσαν σήμερα το Facebook.
ΚΟΣΜΟΣ
Έρευνα για σεξουαλική κακοποίηση στους κόλπους της Γαλλικής Καθολικής Εκκλησίας καταλήγει στο πόρισμα ότι περίπου 216.000 παιδιά έπεσαν θύματα κακοποίησης
ΣΗΜΕΡΑΕΒΔΟΜΑΔΑΜΗΝΑΣΕΤΟΣΟΛΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
x