A+ A A-
 • Πλοήγηση από το πληκτρολόγιο:
 • h Αρχική
 • n Δίκτυα αλληλεγγυης
 • a Ανταλλακτικό χαριστικό παζάρι
 • e Νέα
 • p Αρθογραφία
 • w Ποιοι είμαστε
 • c Επικοινωνία
 • t Web Tv
 • s Κοινωνική οικονομία
 • g Αλληλεγγύη
 • m Συνεργατισμός
 • x Καινοτομίες
 • u Start ups
 • o Αειφορία
 • r Δικαιώματα
 • j Ακτιβισμός
 • q Ζώα
Εναλλακτικός ΑμεΑ

Μπάρα προσβασιμότητας για ΑμεΑ

SOS για την Κοινωνική Οικονομία στην Ελλάδα - Επιστολή της Δικτύωσης Κοιν.Σ.Επ. στους Έλληνες ευρωβουλευτές

 

Επιστολή προς τους Έλληνες Ευρωβουλευτές για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Κοινωνική Οικονομία στην Ελλάδα απέστειλε η Δικτύωση Κοιν.Σ.Επ.

Θέμα:
Σοβαρά προβλήματα του πεδίου της Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας και Κοινωνικής Οικονομίας στην Ελλάδα
 
Στο πλαίσιο της συμμετοχής των Ενώσεων φορέων Κ.ΑΛ.Ο. στο διαδικτυακό σεμινάριο που διοργανώνεται από το Social Economy Intergroup του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε συνεργασία με το Social Economy Europe, αποστάλθηκε το παρακάτω ενημερωτικό σημείωμα, στα Αγγλικά και στα Ελληνικά σε όλους τους Έλληνες Ευρωβουλευτές καθώς και στους καθ΄ύλιν αρμόδιους για την Κοινωνική Οικονομία στην Ευρώπη Επίτροπο Nicolas Schmit ευρωβουλευτές Patrizia Toia, Co-Chair of the Social Economy Intergroup (S&D, IT) και Sven Giegold, Co-Chair of the Social Economy Intergroup (GREENS/EFA, DE).
 
Τώρα πια δεν είναι δυνατόν να ειπωθεί "δεν ξέραμε" από κανένα.
 
Η συνοπτική / ενημερωτική επιστολή (εδώ στα Ελληνικά)

Αξιότιμες κυρίες, κύριοι,
 
Η κατάσταση του πεδίου της Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας και Κοινωνικής Οικονομίας στην Ελλάδα είναι δραματική. Παρακάτω σας περιγράφουμε συνοπτικά τα βασικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε και είμαστε στη διάθεσή σας για περαιτέρω πληροφορίες και τεκμηρίωση των επισημάνσεων που παραθέτουμε.
 
1. Άρνηση θεσμικού διαλόγου

Ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων αρνείται τον θεσμικό διάλογο και δεν απαντάει στις επιστολές μας και στα αιτήματα για συνάντηση μαζί του από τον Δεκέμβριο του 2019 για θέματα που αναφέρονται περιληπτικά παρακάτω:
 
2. Αποκλεισμός των Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων από χορήγηση επιδόματος ειδικού σκοπού λόγω COVID-19 (ΚΥΑ 39162 ΕΞ 2020, ΦΕΚ Β’ 1457/16-04-2020
 
3. Ανενεργή νομοθεσία Νόμος 4430/2016 (μερικά παραδείγματα)
 
· Άρθρο 2 «Εργαλείο Μέτρησης Κοινωνικού Αντικτύπου» δεν έχει εκδοθεί υπουργική απόφαση, Άρθρο 5 αδυναμία χρηματοδότησης από το το Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης, εξαιρετική δυσκολία ένταξης σε προγράμματα του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού, Άρθρο 6 εξαιρετική δυσκολία σύναψης προγραμματικών συμβάσεων, Άρθρο 10 ανενεργό Ταμείο Κοινωνικής Οικονομίας, Άρθρο 12και 13 ανενεργές επιτροπές, Άρθρο 34ανύπαρκτοι πόροι και οικονομικά κίνητρα, Αρθρο 36 και 37 καταργήθηκε η Ειδική Γραμματεία Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας
 
3. Ανεπαρκής Χρηματοδότηση

Σύμφωνα με το Σχέδιο Δράσης για την Ανάπτυξη του Οικοσυστήματος Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας 2017-2023, έχουν ενταχθεί δράσεις που αφορούν την ενίσχυση της Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας και Κοινωνικής Οικονομίας, με προβλεπόμενους πόρους ύψους 161.837.554,25 € αλλά έχουν δεσμευτεί προς αξιοποίηση μόνο 1.396.882,39 (0,86%).Οι φορείς μας δεν έχουν πρόσβαση σε καμίας μορφής χρηματοδότηση, μερικής εγγύησης δανείων κ.λπ.
 
4. Έλλειψη Στρατηγικού Σχεδιασμού

Δεν υπάρχει Εθνικός Στρατηγικός Σχεδιασμός. Από το 2011 μέχρι και σήμερα έχουν γίνει 2 σχετικές ανακοινώσεις αλλά δεν πραγματοποιήθηκαν ποτέ.
 
5. Έλλειψης Εκπαίδευσης και Κατάρτισης

Σε όλη την Ελλάδα λειτουργούν μόνο 11 κέντρα στήριξης φορέων και αυτά με ελάχιστους πόρους και χωρίς κεντρικό σχεδιασμό εκπαιδευτικού προγράμματος.
 
6. Ελλειπής έως και παντελής έλλειψη αναγνωρισιμότητας των φορέων της Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας και Κοινωνικής Οικονομίας από την Δημόσια Διοίκηση

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τη δημιουργία Δημοτικού Λαχανόκηπου, ανακοίνωσε ο Δήμος Αγίων Αναργύρων – Καματερού
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ο Δήμος ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ-ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ ανανεώνει για ένα έτος τη λειτουργία του Κοινωνικού Παντοπωλείου.
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Από το Dock / Κέντρο Στήριξης Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η Ζεϊνάμπ Ρασούλι (Zeynab Rassouli) ήρθε ως πρόσφυγας στην Ελλάδα, μαζί με τα δύο ανήλικα παιδιά της, πριν από τέσσερα χρόνια.
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αγορἀ προϊόντων απ΄ευθείας από παραγωγούς την Κυριακή 13/6 στην πλατεία Μελίνας Μερκούρη στο Κοντόπευκο.
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Γνώρισε από κοντά τους πρωτοπόρους και επιτυχημένους παραγωγούς τροφίμων από όλη την Ελλάδα
ΣΗΜΕΡΑΕΒΔΟΜΑΔΑΜΗΝΑΣΕΤΟΣΟΛΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
x