A+ A A-
 • Πλοήγηση από το πληκτρολόγιο:
 • h Αρχική
 • n Δίκτυα αλληλεγγυης
 • a Ανταλλακτικό χαριστικό παζάρι
 • e Νέα
 • p Αρθογραφία
 • w Ποιοι είμαστε
 • c Επικοινωνία
 • t Web Tv
 • s Κοινωνική οικονομία
 • g Αλληλεγγύη
 • m Συνεργατισμός
 • x Καινοτομίες
 • u Start ups
 • o Αειφορία
 • r Δικαιώματα
 • j Ακτιβισμός
 • q Ζώα
Εναλλακτικός ΑμεΑ

Μπάρα προσβασιμότητας για ΑμεΑ

Ποτάμι ρέει το αίμα περιβαλλοντικών ακτιβιστών στην Κολομβία: Δολοφονήθηκε υπερασπιστής της βιολογικής γεωργίας και των τοπικών σπόρων

 

Του Διονύση Παπαδόπουλου

Το Ινστιτούτο Ανάπτυξης και Ειρήνης της Κολομβίας (Indepaz) ανακοίνωσε στις 17 Μαΐου τη δολοφονία άλλων τριών κοινωνικών ακτιβιστών στη χώρα.

Σύμφωνα με επίσημες αναφορές, ένα από τα θύματα είναι ο 70χρονος ακτιβιστής Jorge Enrique Oramas. 


Επίσης δολοφονήθηκε στη γειτονιά La Isla, στην Cucuta η ακτιβίστρια Freddy Angarita Martínez και η ιθαγενής ηγέτης της Embera, Javier García Guaguarabe στις 15 Μαΐου. 

Η 20χρονη ήταν μέλος της ιθαγενικής κοινότητας Bani Chami στον δήμο Argelia, Valle del Cauca.  

Η Indepaz επισημαίνει ότι την φετινή χρονιά, περισσότεροι από 290 κοινωνικοί ακτιβιστές έχουν δολοφονηθεί.

Οπως αναφέρει η οργάνωση, σημειώθηκαν 25 δολοφονίες μετά την εφαρμογή της καραντίνας και της κοινωνικής απομόνωσης από την κολομβιανή κυβέρνηση λόγω της επιδημίας του ιού.

Ο κοινωνιολόγος από το Universidad del Valle, ο οποίος δολοφονήθηκε εν ψυχρώ μέ πυροβόλο όπλο το Σάββατο 16 Μαΐου στο αγρόκτημά του Villacarmelo,στο χωριό La Buitrera, ήταν ακούραστος ηγέτης στην υπεράσπιση της αγροτικής γεωργίας, ένας πρωτοπόρος, ο οποίος απέρριψε το μοντέλο επιθετικής αγρο-καπιταλιστικής ανάπτυξης, που βασίζεται σε ρυπογόνα χημικά.
 
Ηταν ένας αγαθός καί καλοσυνάτος άνθρωπος, ειρηνιστής, γεμάτος αγάπη για την φύση και τον λαό του. 

Ο αγώνας του για την καθαρή γεωργία, τη διατήρηση των πολιτιστικών παραδόσεων και την αυτονομία των τροφίμων ήταν γνωστός σε όλη την Κολομβία. Στο δήμο La Buitrera, όλοι ήξεραν ποιος ήταν ό Jorge Enrique Oramas.

Αντιτάχθηκε έντονα στην εξόρυξη χρυσού στο Εθνικό Πάρκο Los Farallones στο Cali.

Από τότε που εγκαταστάθηκε στο αγρόκτημα, πριν από οκτώ χρόνια, κέρδισε χώρο στην καρδιά της πόλης χάρη στον αγώνα του για το περιβάλλον τη διατήρηση των πολιτιστικών παραδόσεων και την αυτονομία των τροφίμων.

Ιδρυσε την Ένωση Biocanto del Milenio, την οποία ηγήθηκε για περισσότερα από 10 χρόνια.

Στο αγρόκτημα της οργάνωσης, που βρίσκεται στο χωριό La Candelaria, προγονικά δημητριακά, φρούτα, ρίζες και φαρμακευτικά φυτά αναπτύχθηκαν βιολογικά, τα οποία διατέθηκαν στην αγορά ως διατροφική υποστήριξη αλληλεγγύης.

Η ιδέα του ήταν να παράγει τρόφιμα που θρέφουν και ταυτόχρονα θεραπεύουν.

Εκεί, η υπεράσπιση των φυσικών ντόπιων σπόρων ήταν προτεραιότητα.

Ως μέρος του ακτιβισμού του, κατήγγειλε και αμφισβήτησε τα μεγάλα μονοπώλια των πολυεθνικών εταιρειών λιπασμάτων, σπόρων και ζιζανιοκτόνων, τα οποία ευνοούσαν πλήρως οι κυβερνώντες ελίτ της χώρας εδώ και δεκαετίες.

Aπό το 2016, 293 ακτιβιστές, ιθαγενείς ηγέτες κινημάτων, υπερασπιστές της φύσης και της αγροτικής αυτονομίας δολοφονήθηκαν στην Κολομβία, ένα ιστορικό και παγκόσμιο ρεκόρ που δεν έχει προηγούμενο σε καμιά χώρα του κοσμου.
 
Aυτό που συντελείται στην χώρα αυτή είναι μια γενοκτονία. Ολοι-ες τους σιωπηλοί μάρτυρες ενός αγώνα για μια οικολογική μετάβαση που δεν πραγματοποιείται ποτέ, αθώα θύματα ανάμεσα στον πόλεμο για τον έλεγχο των ναρκωτικών και των εξορύξεων από το κράτος, τις παρακρατικές συμμορίες, τους ένοπλους "αντάρτες" και τις ναρκομαφίες.
 
Γι' αυτά τα απεχθή εγκλήματα καμία πρωτεύουσα του πλανήτη δεν "σείστηκε" από διαδηλώσεις, τα θύματα είναι οι αόρατοι ταξιδιώτες ενός άλλου Σύμπαντος που δεν αποκαλύπτεται ποτέ, ξένοι στον ίδιο τους τον πλανήτη, oι πρωταγωνιστές ενός πραγματικού "Αvatar" που δεν θα ανεβει ποτέ σε καμία χολυγουντιανή οθόνη...
 
Μα αυτά που συμβαίνουν στον Αμαζόνιο, στο Μεξικό, την Κολομβία και σε άλλες χώρες της Λ.Αμερικής είναι απορίας άξιο το πώς θα αλλάξει ο κόσμος...αν αλλάξει ποτέ..
 
Οι οργανώσεις προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αναγκάστηκαν να δημιουργήσουν μια σελίδα ενημέρωσης του κόσμου για την κόλαση των οικολόγων που λέγεται Κολομβία.
 
Η φετινή μακάβρια λίστα που σοκάρει για τις ζωές που χάνονται εδώ: pacifista.tv/notas/lideres-sociales-asesinados-inicio-implementacion
 
πηγή άρθρου Τelesur και sostenibilidad.semana.com
 
 
 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΑΚΤΙΒΙΣΜΟΣ
Σε μια από τις μαζικότερες συλλογικές ενέργειες, πάνω από 290 οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών (ΟΚοιΠ) ενώνουμε τη φωνή μας
ΑΚΤΙΒΙΣΜΟΣ
Tου γεννήθηκε η ιδέα να (ξανα)χρησιμοποιήσει το τρέξιμο ως μέσο ευαισθητοποίησης για το καυτό -κυριολεκτικά και μεταφορικά- θέμα της κλιματικής αλλαγής
ΑΚΤΙΒΙΣΜΟΣ
Εκπρόσωποι φορέων προχώρησαν στη δημιουργία της ”Πρωτοβουλίας Φορέων και Πολιτών για την προστασία των Πιερίων”.
ΑΚΤΙΒΙΣΜΟΣ
Δυναμική ήταν η κινητοποίηση που πραγματοποιήθηκε στη Στροφυλιά του Δήμου Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας
ΑΚΤΙΒΙΣΜΟΣ
Το οδοιπορικό ξεκίνησε την Πέμπτη 5/8, από την περιοχή των εκβολών του Αχελώου, με προβολή της ταινίας του Δ. Κουτσιαμπασάκου «Ο Ηρακλής, ο Αχελώος και η Μεσοχώρα»
ΣΗΜΕΡΑΕΒΔΟΜΑΔΑΜΗΝΑΣΕΤΟΣΟΛΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
x