A+ A A-
 • Πλοήγηση από το πληκτρολόγιο:
 • h Αρχική
 • n Δίκτυα αλληλεγγυης
 • a Ανταλλακτικό χαριστικό παζάρι
 • e Νέα
 • p Αρθογραφία
 • w Ποιοι είμαστε
 • c Επικοινωνία
 • t Web Tv
 • s Κοινωνική οικονομία
 • g Αλληλεγγύη
 • m Συνεργατισμός
 • x Καινοτομίες
 • u Start ups
 • o Αειφορία
 • r Δικαιώματα
 • j Ακτιβισμός
 • q Ζώα
Εναλλακτικός ΑμεΑ

Μπάρα προσβασιμότητας για ΑμεΑ

Νέα προσπάθεια καταπάτησης δημόσιας έκτασης στη Στροφυλιά: Θα παραχωρήσουν αμμοθίνες σε ιδιώτες;

 

Θα παραχωρήσουν αμμοθίνες σε ιδιώτες;

ΝΕΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΚΑΤΑΠΑΤΗΣΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΕΚΤΑΣΗΣ ΣΤΗ ΣΤΡΟΦΥΛΙΑ ΜΕ ΕΠΑΝΑΧΑΡΑΞΗ ΤΟΥ ΑΙΓΙΑΛΟΥ

Γράφει η Οικολογική Κίνηση Πάτρας

Μια παλιά υπόθεση ιδιοποίησης δημόσιας αμμοθινικής έκτασης στην περιοχή του Εθνικού Πάρκου υγροτόπων Κοτυχίου-Στροφυλιάς, επανέρχεται μετά από αίτημα ιδιώτη της περιοχής για επαναχάραξη του Αιγιαλού.

Το αίτημα υποβλήθηκε από ιδιοκτήτη έκτασης που βρίσκεται στη θέση «Καλόγρια», βόρεια του ξενοδοχείου, ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ, ζητά να ακυρωθούν προηγούμενες αποφάσεις των αρμοδίων υπηρεσιών, (μεταξύ των οποίων και η καθ’ ύλην αρμόδια Κτηματική Υπηρεσία Αχαΐας), που έκαναν την οριοθέτηση του αιγιαλού, συμπεριλαμβάνοντας σε αυτό και τις αμμοθίνες,  και να μετατοπιστούν τα όρια σε απόσταση 5 μέτρων απ’ τη θάλασσα.

Με τον τρόπο αυτό ο εν λόγω ιδιώτης θα γίνει κύριος (πέραν της υφιστάμενης ιδιοκτησίας του) αμμοθινικής έκτασης 30 περίπου στρεμμάτων, την οποία φυσικά θα θελήσει να «αξιοποιήσει» καταλλήλως , μετά και τον πρόσφατα ψηφισθέντα «περιβαλλοντικό» νόμο. Δεν μας εκπλήσσει βέβαια το γεγονός και η συγκυρία, μιας και υπήρξαν και στο παρελθόν ανεπιτυχείς προσπάθειες για ιδιοποίηση της εν λόγω έκτασης.

Αυτή τη φορά ο ιδιώτης επανέρχεται προσκομίζοντας έκθεση του-παντελώς αναρμόδιου για παρόμοια περίπτωση- Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών, (ΙΓΜΕ) η οποία «υποδεικνύει» την αλλαγή της γραμμής του αιγιαλού και τη μετατόπισή της προς τη θάλασσα.  Επί αυτής της μελέτης θα αποφανθεί 5μελής επιτροπή από υπηρεσιακούς παράγοντες (Κτηματική Υπηρεσία, Αποκεντρωμένη Διοίκηση, Πολεοδομία Δ. Αχαΐας, Λιμεναρχείο) μετά από αυτοψία στο χώρο που θα γίνει την προσεχή Τετάρτη 17-6-2020. 

Να σημειωθεί ότι η εν λόγω έκταση βρίσκεται :

·     Στην Β1’ Ζώνη του Εθνικού Πάρκου Υγροτόπων Κοτυχίου – Στροφυλιάς, σύμφωνα με την υπ’ αριθ. 12365 Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ 159/Δ’/2009).

·         περιλαμβάνεται στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Προστατευόμενων περιοχών NATURA 2000 (Οδηγίες 92/43/ΕΟΚ και 2009/147/ΕΚ) και ειδικότερα:

1.      στη Ζώνη Ειδικής Προστασίας για τα Πουλιά με κωδικό GR23200011 – «Υγρότοποι Καλόγριας – Λάμιας και Δάσος Στροφυλιάς» και

2.      στην Ειδική Ζώνη Διατήρησης για οικότοπους/χλωρίδα/πανίδα με κωδικό GR23200001 – «Λιμνοθάλασσα Καλογριάς, Δάσος Στροφυλιάς και Έλος Λάμιας, Άραξος».

Επίσης στη συγκεκριμένη έκταση  απαντώνται οι Τύποι Οικοτόπων:

Ο Τ.Ο. 2250* Θίνες των παραλίων με Juniperus spp  (οικότοπος  προτεραιότητας) και ο Τ.Ο. 119Α: Μαλακά υποστρώματα χωρίς βλάστηση.

Οι μετέχοντες στην  επιτροπή γνωρίζουν σαφώς τόσο το υφιστάμενο νομικό καθεστώς προστασίας της περιοχής, όσο και τις συνέπειες που θα έχει η αλλαγή της γραμμής του αιγιαλού. Δηλαδή την εκχώρηση ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΑΜΜΟΘΙΝΙΚΗΣ ΕΚΤΑΣΗΣ σε ιδιώτη. Αναμένουμε με ενδιαφέρον την απόφαση των υπηρεσιακών παραγόντων της επιτροπής οι οποίοι εκ της θέσεως τους έχουν ταχθεί στην προστασία του πολύτιμου και μοναδικού φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής.

Σε κάθε περίπτωση η ΟΙΚΙΠΑ  θα προασπίσει για μια ακόμη φορά (αν χρειαστεί) την ακεραιότητα του ΕΘΝΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ από κάθε νέα επιβουλή.

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Οι κάτοικοι της Δυτικής Αθήνας και της Δυτικής Αττικής υποφέρουν καθημερινά λόγω της δυσοσμίας που προκαλείται από την οργανωμένη εγκατάσταση διαχείρισης απορριμμάτων της Φυλής
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Με ένα φρέσκο εργαστήριο κομποστοποίησης μαζί με διανομή παραδοσιακών σπόρων, ξεκινά και πάλι τις εργασίες του το Δίκτυο Συνοικιακής Κομποστοποίησης στα Βριλήσσια.
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Η σχεδιαζόμενη εγκατάσταση τριών Αιολικών Σταθμών Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΣΠΗΕ) με συνολικά 104 ανεμογεννήτριες σε 14 προστατευόμενες νησίδες του Νότιου Αιγαίου αποτελεί ένα ζήτημα αιχμής
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Ο βασικός λόγος είναι η αστάθεια της ατμόσφαιρας, η οποία είναι έντονη στις αρχές του καλοκαιριού και στις αρχές του φθινοπώρου.
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Πλέον μετράμε αντίστροφα μέχρι να ξεκινήσουμε το ταξίδι μας για τη σωτηρία των νησίδων και νησιών του Αιγαίου.
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Σήμερα στον Βόλο, στην αστυνομική καταστολή της ειρηνικής διαμαρτυρίας κατά της καύσης των σκουπιδιών: δακρυγόνα, κρότοι λάμψης έξω από τα επείγοντα του νοσοκομείου ένας απ´ τους οποίους έπεσε πάνω σε ένα κοριτσάκι
ΣΗΜΕΡΑΕΒΔΟΜΑΔΑΜΗΝΑΣΕΤΟΣΟΛΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
x