A+ A A-
 • Πλοήγηση από το πληκτρολόγιο:
 • h Αρχική
 • n Δίκτυα αλληλεγγυης
 • a Ανταλλακτικό χαριστικό παζάρι
 • e Νέα
 • p Αρθογραφία
 • w Ποιοι είμαστε
 • c Επικοινωνία
 • t Web Tv
 • s Κοινωνική οικονομία
 • g Αλληλεγγύη
 • m Συνεργατισμός
 • x Καινοτομίες
 • u Start ups
 • o Αειφορία
 • r Δικαιώματα
 • j Ακτιβισμός
 • q Ζώα
Εναλλακτικός ΑμεΑ

Μπάρα προσβασιμότητας για ΑμεΑ

Βουλή: Ο υπουργός Δικαιοσύνης Κ.Τσιάρας υπέρ των εργαζομένων της ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ

 

Στην σημερινή ομιλία στη Βουλή στη Βουλή ο υπουργός Δικαιοσύνης Κωνσταντίνος Τσιάρας στη Βουλή αντέκρουσε τη νομική επιχειρηματολογία των τραπεζών για την υπόθεση της "Ελευθεροτυπίας".

 

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΣΙΑΡΑΣ (Υπουργός Δικαιοσύνης): Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.


Είναι γεγονός ότι η οικονομική κρίση που ταλαιπώρησε την πατρίδα μας τα τελευταία δέκα χρόνια δεν άφησε κανέναν ανεπηρέαστο και βεβαίως ούτε τις επιχειρήσεις του Τύπου.

Στα χρόνια που πέρασαν είδαμε ιστορικές εφημερίδες να κλείνουν λόγω οικονομικών προβλημάτων. Ανάμεσα βεβαίως σε αυτές και η «Ελευθεροτυπία», για την οποία μιλάμε σήμερα και για τους εργαζόμενους της «Ελευθεροτυπίας».

Βεβαίως κανείς δεν μπορεί να είναι ευχαριστημένος από αυτήν την εξέλιξη, που σίγουρα δεν ευνοεί τον πλουραλισμό και την πολυφωνία των μέσων μαζικής ενημέρωσης, που σε μια αστική δημοκρατία οφείλουν να λειτουργούν ως θεσμικά αντίβαρα ελέγχου των ασκούντων την εξουσία, πολύ δε περισσότερο όταν το κενό που αφήνουν συμπληρώνεται και από ευκαιριακά φύλλα, που υπηρετούν άλλου είδους σκοπιμότητες και επιδιώξεις, περισσότερο προφανώς ιδιοτελείς, περισσότερο υστερόβουλες.

Δυστυχώς όμως οι εφημερίδες είναι κι αυτές επιχειρήσεις που εμπίπτουν στους ίδιους επιχειρηματικούς κινδύνους με τις υπόλοιπες επιχειρήσεις και βεβαίως στοχεύουν όπως και οι υπόλοιπες.

Επομένως, ό,τι ισχύει και γι’ αυτές είναι αυτό που ισχύει και για όλες τις υπόλοιπες επιχειρήσεις.

Ας δούμε λοιπόν τι ισχύει, για να μπορέσουμε να αναγνώσουμε όλο το τοπίο και να ξέρουμε ενδεχομένως ποια είναι η πιθανή κατεύθυνση που θα κινηθούμε πολύ σύντομα.

Η κατάταξη των πιστωτών στην πτωχευτική διαδικασία ρυθμίζεται σήμερα από τις διατάξεις των άρθρων 154 και επόμενα του Πτωχευτικού Κώδικα, οι οποίες ως ειδικές υπερισχύουν των γενικών του άρθρου 975 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας.

Ακολουθούν όμως τη διάστρωση -είναι νομικοί όροι, αλλά είμαι αναγκασμένος να τους πω- των γενικών προνομίων του άρθρου 975 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, πιο περιορισμένα και προσαρμοσμένα στις ανάγκες της πτώχευσης.


Ειδικά το άρθρο 154, που αναφέρει την κατάταξη των γενικών προνομίων, έχει τροποποιηθεί -το είπατε κι εσείς νωρίτερα- με τον ν. 4336/2015 και με τον ν. 4446/2016. Και στις δύο περιπτώσεις, όμως, η ισχύς των διατάξεων δεν έχει αναδρομική ισχύ και καταλαμβάνουν τις πτωχεύσεις που εκκινούν μετά την έναρξη ισχύος των τροποποιητικών διατάξεων.

Σημειώνεται εδώ πως οι διατάξεις του Πτωχευτικού Κώδικα, όπως τροποποιήθηκαν με τον ν. 4446/2016, ισχύουν επί των διαδικασιών πτώχευσης που αρχίζουν, δηλαδή η σχετική αίτηση πτώχευσης κατατίθεται μετά την έναρξη ισχύος του ανωτέρω νόμου, δηλαδή από τις 22-12-2016.

Σε διαδικασίες ωστόσο πτώχευσης που ήδη ήταν εκκρεμείς κατά την παραπάνω ημερομηνία εξακολουθούν να ισχύουν οι διατάξεις του Πτωχευτικού Κώδικα, όπως είχαν πριν την τροποποίησή τους με τον νόμο 4446/2016.

Ακόμη και οι αλλαγές που είχε επιφέρει πριν ο ν. 4336/2015 -να θυμηθούμε εδώ ότι ήταν ο νόμος του τρίτου μνημονίου της τότε κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ- δεν καταλάμβανε τις έως τότε πτωχεύσεις.

Θέλω να καταθέσω στα Πρακτικά, για να είναι σε γνώση και του Σώματος και δική σας προφανώς, την εκτύπωση της σχετικής διάταξης του άρθρου 154 του Πτωχευτικού Κώδικα για την κατάταξη των γενικών προνομίων, όπου ξεκάθαρα αναφέρεται πως έχει ισχύ σε κάθε περίπτωση μετά τη 19η Αυγούστου του 2015.

Επομένως ο νόμος είναι ξεκάθαρος ως προς την περίπτωση της «Ελευθεροτυπίας», που πτώχευσε στις 30-5-2014 και οι απαιτήσεις των εργαζομένων αναγγέλθηκαν μέσα στον Ιούλιο του 2015.

 

Γεωργιάδης: «Απαράδεκτη η ενέργεια των τραπεζών εναντίον των εργαζομένων της Ελευθεροτυπίας»

«Παντελώς απαράδεκτη» χαρακτήρισε ο κ. Άδωνις Γεωργιάδηςτην ενέργεια των τραπεζών να ανακόψουν τη διαδικασία με την οποία θα αποδιδόταν στους απολυμένους εργαζόμενους της «Ελευθεροτυπίας» τμήμα του πλειστηριάσματος από την πώληση του κτιρίου της εφημερίδας και το οποίο θα κάλυπτε μέρος των δεδουλευμένων και των αποζημιώσεών τους.

Ο υπουργός Ανάπτυξης με παρέμβασή του σε συνεδρίαση της επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου και απευθυνόμενος στον πρόεδρο της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών Γιώργο Χατζηνικολάου είπε: «Θα ήθελα να καταθέσω ένα αίτημα που δεν είναι ρουσφέτι αλλά αποκαθιστά την κοινωνική δικαιοσύνη. Είναι παντελώς απαράδεκτη η κίνηση των τραπεζών εναντίον των εργαζομένων της Ελευθεροτυπίας. Πολλοί απο τους εργαζόμενους ταλαιπωρούνται επι χρόνια και είναι σε άθλια κατάσταση. Δεν θα κατέρρεε το τραπεζικό σύστημα αν ικανοποιούταν το αίτημά τους. Καταγράψτε όσα είπα ως αίτημα της κυβέρνησης και νομίζω ότι δεν υπάρχει κόμμα που θα διαφωνεί με αυτό μας το αίτημα».

 

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΕΛΛΑΔΑ
Τέλος στα σενάρια για την προέλευση των απόκοσμων ήχων που κρατούσαν ξύπνιους τους πολίτες στα Μετέωρα Θεσσαλονίκης
ΕΛΛΑΔΑ
Ό,τι συμβαίνει στο Όλγας στη Ν. Ιωνία συμβαίνει και στον Ευαγγελισμό και παντού.
ΕΛΛΑΔΑ
Οι Ηνωμένες Πολιτείες ενέκριναν σήμερα την αποφυλάκιση άλλων πέντε κρατούμενων
ΕΛΛΑΔΑ
Ξεκινά σήμερα η πρώτη δίκη για βιασμό που καταγγέλθηκε στο πλαίσιο της δημοσιοποίησης στοιχείων από θύματα σεξουαλικής κακοποίησης
ΕΛΛΑΔΑ
Προειδοποιητικό μήνυμα για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα στάλθηκε μέσω του 112
ΣΗΜΕΡΑΕΒΔΟΜΑΔΑΜΗΝΑΣΕΤΟΣΟΛΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
x