A+ A A-
 • Πλοήγηση από το πληκτρολόγιο:
 • h Αρχική
 • n Δίκτυα αλληλεγγυης
 • a Ανταλλακτικό χαριστικό παζάρι
 • e Νέα
 • p Αρθογραφία
 • w Ποιοι είμαστε
 • c Επικοινωνία
 • t Web Tv
 • s Κοινωνική οικονομία
 • g Αλληλεγγύη
 • m Συνεργατισμός
 • x Καινοτομίες
 • u Start ups
 • o Αειφορία
 • r Δικαιώματα
 • j Ακτιβισμός
 • q Ζώα
Εναλλακτικός ΑμεΑ

Μπάρα προσβασιμότητας για ΑμεΑ

Φλέγεται πάλι o Αμαζόνιος και η Σιβηρία | Του Διονύση Παπαδόπουλου

 

Του Διονύση Παπαδόπουλου

Τίποτα δέν άλλαξε μετά τίς περσινές καταστροφικές πυρκαγιές σε όλο τόν κόσμο ούτε καί μέ τήν πανδημία, οί κυβερνήσεις συνεχίζουν νά αδιαφορούν καί ή "οικονομία" νά πανηγυρίζει τήν επιστροφή της σέ μιά "κανονικότητα" πού πυρπολεί τόν πλανήτη καί είναι ή μήτρα όλων τών ασθενειών, ιών καί κορωνοϊών.


H ανθρωπότητα έχει επιλέξει τήν αυτοκαταστροφή της καί θά πάρει μαζί της στήν κόλαση καί τόν πλανήτη.


Τά σύνορα άνοιξαν,ή κατανάλωση ξεκίνησε,τό χρήμα κινείται μά κάποια στιγμή ό πλανήτης θά σταματήσει ό ίδιος νά κινείται καί νά μάς κάνει τήν "χάρη".Ο κορωνοιός covid-19 ήταν ή πρώτη ίσως καί ή τελευταία προειδοποίηση..

Καίγεται πάλι ό Αμαζόνιος καί ή Σιβηρία.


H Σιβηρία και η Ρωσική Άπω Ανατολή αντιμετωπίζουν ξανά τρομερές πυρκαγιές.


Από τις 2 Ιουλίου,σχεδόν 3 εκατομμύρια εκτάρια κάηκαν στη Ρωσία, σύμφωνα με πληροφορίες από το σύστημα απομακρυσμένης παρακολούθησης της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Δασών.Οι πυρκαγιές συγκεντρώνονται κυρίως στην Γιακουτία,στην Τσουκότκα,στην περιοχή Μαγκαντάν, στα βόρεια της περιοχής Καμτσάτκα και στην περιοχή Κρασνογιάρσκ.Eξι περιφέρειες έχουν κηρυχθεί σέ καταστάση έκτακτης ανάγκης.

Οι πρωτοφανείς θερμοκρασίες καύσωνα στη Ρωσική Αρκτική και τη Σιβηρία εξακολουθούν να παραμένουν πολύ υψηλότερες από το κανονικό,γεγονός που συνέβαλε στην αύξηση εκατοντάδων πυρκαγιών.


Οί περιοχές πού καίγονται εκτείνονται πλέον σε περίπου 6 εκατομμύρια στρέμματα.
Το νέφος καπνού είναι εξαιρετικά μεγάλο και έχει φθάσει στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά.
Xθές κάλυψε τόν ουρανό τού Ορεγκον τών ΗΠΑ.


Υπάρχουν τουλάχιστον 150 μεγάλες ενεργές πυρκαγιές σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή στήν Αρκτική.
Και οι συνθήκες χειροτερεύουν καθημερινά.


Ένα άλλο επικίνδυνο κομμάτι της υπερθέρμανσης στην περιοχή της Αρκτικής της Σιβηρίας είναι ότι υπάρχουν τεράστιες ποσότητες άνθρακα στο permafrost,το οποίο λειτουργεί σάν εύφλεκτη ύλη.
Οί επιστήμονες παρατήρησαν ξανά μεγάλη μείωση ρεκόρ δεκαετίας τού Αρκτικού πάγου μέσα σέ ένα μήνα.

Σύμφωνα με τήν Greenpeace Russia,η συνολική έκταση που χάθηκε από δασικές πυρκαγιές ανέρχεται ήδη σε περισσότερα από 8 εκατομμύρια εκτάρια τους πρώτους έξι μήνες του 2020.


Ολοι οί επιστήμονες φοβούνται μια κατάσταση παρόμοια με εκείνη του 2019 και καλούν την κυβέρνηση να ανταποκριθεί. Πέρυσι, περισσότερα από 15 εκατομμύρια εκτάρια κάηκαν στη Ρωσία,ένα ρεκόρ από τότε που υπάρχουν οι στατιστικές της Ομοσπονδιακής Δασικής Υπηρεσίας.

"Οι αρχές δεν έχουν μάθει τίποτα από το 2019. Αυτή η καταστροφή στα δάση της Σιβηρίας και της Άπω Ανατολής έχει μεγάλη πιθανότητα να ξανασυμβεί  ",προειδοποιεί η Greenpeace,αμφισβητώντας ιδίως τη ρωσική δασική νομοθεσία που επιτρέπει στις περιφερειακές αρχές να καθορίζουν τις λεγόμενες ζώνες «  ελέγχου  » όπου μπορούν να αποφασίσουν να μην ενεργήσουν εάν η πυρκαγιά δεν αποτελεί απειλή για τους κατοίκους και εάν το εκτιμώμενο κόστος των πυροσβεστικών επιχειρήσεων υπερβαίνει εκείνο των ζημιών. Η ΜΚΟ ζητά τη συμμετοχή των ομοσπονδιακών αρχών στον καθορισμό αυτών των ζωνών ελέγχου και τριπλάσια αύξηση των ομοσπονδιακών πόρων που προορίζονται για την καταπολέμηση των πυρκαγιών.

amazon-1-0.jpeg


Στήν άλλη άκρη τού πλανήτη δορυφορικές εικόνες του τροπικού δάσους του Αμαζονίου στη Βραζιλία τον Ιούνιο δείχνουν ότι μαίνονται  χιλιάδες πυρκαγιές καθώς πλησιάζει η περίοδος της ξηρασίας,με τους περιβαλλοντολογους να προειδοποιούν ότι τά δάση τής βροχής βρίσκονται στά πρόθυρα επανάληψης των καταστροφικών πυρκαγιών του περασμένου έτους,ίσως καί χειρότερα.


Τό φαρμακείο τής ανθρωπότητας μέ χιλιάδες φαρμακευτικά φυτά,καί άλλα τόσα πού δέν έχουν ανακαλυφθεί ακόμα σιγά σιγά χάνεται,σέ πενήντα χρόνια θάναι μιά έρημος.

Ο κυβερνητικός οργανισμός διαστημικής έρευνας της Βραζιλίας, INPE,εντόπισε 2.248 πυρκαγιές στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου τον περασμένο μήνα,αύξηση 20% από τις 1.880 πυρκαγιές τον Ιούνιο του 2019.
Ήταν ο χειρότερος Ιούνιος για τις πυρκαγιές σε περισσότερο από μια δεκαετία, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία.

Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Διαστημικής Έρευνας (INPE), η αποψίλωση των δασών αυξήθηκε σχεδόν 35 τοις εκατό από τον Ιανουάριο έως τον Μάιο του 2020, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, και εκτιμάται ότι περίπου 9.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα του δάσους έχουν μειωθεί μόλις τον περασμένο χρόνο.  

Οι ειδικοί στον τομέα της υγείας εξέφρασαν επίσης ανησυχία ότι ο καπνός από τις πυρκαγιές μπορεί να οδηγήσει σε αναπνευστικά προβλήματα στον πληθυσμό και να περιπλέξει την αντιμετώπιση του τεράστιου αριθμού περιπτώσεων κοροναϊού της Βραζιλίας.Περισσότεροι από 60.000 άνθρωποι έχουν πεθάνει από το Covid-19 στη Βραζιλία και 1,4 εκατομμύρια έχουν μολυνθεί, ανέφερε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.


Η Άννα Τζόουνς, επικεφαλής τής Greenpeace στο Ηνωμένο Βασίλειο, δήλωσε: «Αυτές οι πυρκαγιές δεν είναι τυχαίες. Ο πρόεδρος της Βραζιλίας,Jair Bolsonaro, δεν έκανε τίποτα για να αποθαρρύνει τους κτηνοτρόφους και τους αρπαγες γης καί έτσι να σταματήσει την αποψίλωση των δασών του Αμαζονίου.Παρά την πανδημία Covid-19, η αποψίλωση των δασών έχει αυξηθεί και τώρα βλέπουμε ξανά πυρκαγιές να ξεκινάνε σκόπιμα για να καθαρίσουν τη γη για βιομηχανική γεωργία.


"Αυτό είναι μόνο η αρχή.Τους επόμενους μήνες, εάν δέν δούμε ισχυρή παρέμβαση,οι πυρκαγιές θα είναι πιθανό να αυξηθούν και να κατακλύσουν πάλι τεράστιες εκτάσεις δασών,θέτοντας σε κίνδυνο ξανά τη ζωή των αυτόχθονων πληθυσμών,της άγριας ζωής και επιδεινώνοντας την κλιματική κρίση παγκοσμίως. "

πηγή independent / Severe Weather Europe

Θλιβερή διαπίστωση: Ο ευρωπαικος αποικιοκρατικός καί σκλαβοποιητικός καπιταλισμός προκάλεσε πανδημία ασθενειών καί ιών στούς πρώτους κατοίκους τής Ασίας τής Αφρικής τών ΗΠΑ τού Καναδά καί τής Λ.Αμερικής.

Μόνο στούς Ινδιάνους τών Ηπα μετέδωσε ευλογιά πανώλη των φυτών ανεμοβλογιά χολέρα το κοινό κρυολόγημα διφθερίτιδα, γρίπη ελονοσία ιλαρά οστρακιά σεξουαλικά μεταδιδόμενες ασθένειες τυφοειδή πυρετός τύφο φυματίωση και κοκκύτη. 
 
Καθε μία από αυτές έφερε τόν αφανισμό μέσω σαρωτικών επιδημιών,που περιλαμβαναν αναπηρία, ασθένεια και εκτεταμένους θανάτους.
 
Νόμιζε ή ανθρωπότητα ότι αυτό δέν θά γυρνουσε μπούμερανγκ μετά από τρείς αιώνες συνεχούς λειτουργίας του καί επεκτασής του;

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ
Η σύγκριση με την επίσημη Εκκλησία στην πατρίδα μας θα αποτελέσει νομοτελειακό γεγονός
ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ
Μία κοινωνία που «θα υπηρετεί τον ανίσχυρο» και όχι την «κοινωνία των ισχυρών».
ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ
Υπό κανονικές συνθήκες, πρώτα μπαίνουν τα θεμέλια του κράτους με Σύνταγμα, μετά γίνονται εκλογές. Αλλά στην Λιβύη δεν υπάρχει κανονικότητα..
ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ
Ύστατος (απο)χαιρετισμός σε μια μικρή δολοφονημένη από τον κυνισμό...
ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ
Τα ΜΜΕ πιστά στην καλλιέργεια ενός χυδαία ρατσιστικού λόγου και στην διαιώνιση αρνητικών στερεοτύπων.
ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ
Πριν από λίγες μέρες, ένα 8χρονο κοριτσάκι στο Κερατσίνι, έχασε τη ζωή του σ’ ένα εργοστάσιο.
ΣΗΜΕΡΑΕΒΔΟΜΑΔΑΜΗΝΑΣΕΤΟΣΟΛΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
x