A+ A A-
 • Πλοήγηση από το πληκτρολόγιο:
 • h Αρχική
 • n Δίκτυα αλληλεγγυης
 • a Ανταλλακτικό χαριστικό παζάρι
 • e Νέα
 • p Αρθογραφία
 • w Ποιοι είμαστε
 • c Επικοινωνία
 • t Web Tv
 • s Κοινωνική οικονομία
 • g Αλληλεγγύη
 • m Συνεργατισμός
 • x Καινοτομίες
 • u Start ups
 • o Αειφορία
 • r Δικαιώματα
 • j Ακτιβισμός
 • q Ζώα
Εναλλακτικός ΑμεΑ

Μπάρα προσβασιμότητας για ΑμεΑ

Ή με την μαφία των σκουπιδιών ή με το Περιβάλλον και την Υγεία

Ή με την μαφία των σκουπιδιών ή με το Περιβάλλον και την Υγεία

 

Γράφει η Επιτροπή Αγώνα Πολιτών Βόλου Κατά της Καύσης Σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ

 

Σύμφωνα με δημοσίευμα (https://www.newmoney.gr/roh/palmos-oikonomias/ependyseis/ipen-schedio-mamouth-gia-58-ergostasia-ke-4-monades-kafsis-aporrimmaton-ipsous-e3-dis/) τις επόμενες ημέρες πρόκειται να δοθεί στη δημοσιότητα προς διαβούλευση το νέο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ).

Αν είναι αλήθεια οι πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό το δημοσίευμα, το μέλλον τόσο του περιβάλλοντος όσο και των κατοίκων της Ελλάδας προβλέπεται εφιαλτικό, καθώς η μόνη λύση που προτείνεται για την περίοδο μέχρι το 2030 προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος -έως το 2030 να φτάνει σε ταφή  μόνο το 10% των παραγόμενων αποβλήτων-, είναι η συστηματική ενεργειακή αξιοποίηση των ΑΣΑ (Αστικά Στέρεα Απόβλητα). Ειδικότερα ο νέος ΕΣΔΑ προβλέπει την δημιουργία 28 νέων Μονάδων Επεξεργασίας Αποβλήτων (ΜΕΑ) σε όλη τη χώρα από 5 που είναι σε λειτουργία σήμερα, αλλά και 30 Μονάδες Διαχείρισης Βιοαποβλήτων (ΜΔΒ) από 4 σήμερα. 

Θυμίζουμε ότι ΜΕΑ σχεδιάζει να δημιουργήσει και ο Δήμος Βόλου. Ήδη λειτουργούν παρόμοια εργοστάσια σε Αθήνα (Φυλή), Ιωάννινα, Κοζάνη, Ηράκλειο, Χανιά και Σέρρες. Παράλληλα με αυτό του Βόλου, θα δημοπρατηθούν σε Λάρισα, Τρίκαλα-Καρδίτσα, καθώς και σε 26 ακόμη νομούς της χώρας.

Τα εργοστάσια αυτά θα διαχωρίζουν ότι μπορεί να καεί, προκειμένου να παράγεται σε εθνικό επίπεδο η μέγιστη ποσότητα RDF και SRF που θα οδηγείται και θα συσκευάζεται με κατάλληλο τρόπο, σε 4 ή 5 εργοστάσια τα οποία θα έχουν αυτή την πρόσθετη δυνατότητα, όπως ακριβώς θα υπάρχει στο Βόλο. Το μόνο δίλημμα που αφήνει ανοιχτό το Σ/Ν, είναι αν η καύση του συνόλου των υπολειμμάτων (από πράσινους αλλά και μπλε κάδους) θα γίνεται σε 4 νέες μονάδες που θα σχεδιασθούν  εξ αρχής για να παράγουν ηλεκτρική ενεργεια και θα τύχουν εθνικού σχεδιασμού χωροθέτησης ή αν το μέγιστο μέρος από το παραγόμενο εγχώριο RDF, θα παραχωρείται σε τοπικές τσιμεντοβιομηχανιες.

Η πολιτική αυτή, εφόσον υλοποιηθεί, θα μετατρέψει το Βόλο σε μια πόλη αναφοράς για την άφιξη των υπολειμμάτων της Κεντρικής Ελλάδας, προκειμένου να τεμαχίζονται στο κατάλληλο μέγεθος και στη συνέχεια να δεματοποιούνται και να προωθούνται για καύση.

Όπως πλέον φαίνεται καθαρά, οι παραπλανητικές δηλώσεις της κυβέρνησης αλλά και του Δημάρχου Βόλου, είχαν μόνο σκοπό να κάμψουν τις δικαιολογημένες αντιδράσεις των συμπολιτών μας.

Τώρα πλέον οι μάσκες έπεσαν. Οι Βολιώτες ξέρουν το ζοφερό μέλλον που θα έχουν οι ίδιοι και τα παιδιά τους.

Τώρα ο αγώνας μας αποκτά ένα επιπλέον χαρακτηριστικό: την ΑΜΕΣΗ, επιτακτική ανάγκη συστράτευσης όλων των φορέων και των πολιτών για την ανατροπή αυτής της καταστροφικής πολιτικής.

Η Επιτροπή θα πάρει μέρος στην εθνική διαβούλευση που πρόκειται να αρχίσει, αλλά γνωρίζει καλά ότι τα εργολαβικά συμφέροντα που προωθούν την καύση των σκουπιδιών ως πηγή κερδοφορίας, δεν θα υποχωρήσουν ούτε ένα βήμα κι ας βάζουν τη Δημόσια Υγεία σε νέες οδύνες.

Ο μόνος που έχει τη δύναμη να σταματήσει αυτό το καταστροφικό για όλους μας νέο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων είναι οι πολίτες αρκεί να το πιστέψουν ότι μπορούν.

 

Βολιώτες και Βολιώτισσες, φτάνει σιγά σιγά η ώρα που όλοι και όλες σας πρέπει να διαλέξετε στρατόπεδο. Το οφείλετε στα παιδιά  σας και στα εγγόνια σας τα οποία δεν χρωστάνε σε τίποτε να υποφέρουν στην υγεία τους για το υπόλοιπο της ζωής τους. Η ουδετερότητα, ο ωχαδερφισμός, οι “ίσες αποστάσεις”, η αδιαφορία, η μη συμμετοχή και η ανάθεση σε άλλους όσων είστε υποχρεωμένοι να κάνετε εσείς οι ίδιοι είναι προς όφελος των “δυνατών” πάντα.
Ή με την μαφία των σκουπιδιών ή με το Περιβάλλον και την Υγεία.

 

 

 1. Επιτροπή Αγώνα Πολιτών Βόλου Κατά της Καύσης Σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Οι συγκεκριμένες βουνοκορφές βρίσκονται στα σύνορα των δήμων Δωρίδας και Μακρακώμης
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Το ιδιωτικό κεφάλαιο καθορίζει τις πολιτικές διαχείρισης των αποβλήτων
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Ο φτωχός Νότος υφίσταται εκμετάλλευση, ώστε ο πλούσιος Βορράς να μπορέσει να μεταβεί στην περιβαλλοντική βιωσιμότητα.
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Στο video φαίνεται το «Σινικό τείχος» 1.535 μέτρων που κατασκευάζεται προκειμένου να σχηματιστεί μια λίμνη σκουπιδιών
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Εκτιμήσεις και για το όφελος που θα είχαν οι ελληνικές πόλεις αν εφάρμοζαν τα νέα αυστηρότερα όρια για τη ρύπανση του αέρα.
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Kατεπείγον αίτημα δράσης ενάντια στα δηλητηριασμένα δολώματα
ΣΗΜΕΡΑΕΒΔΟΜΑΔΑΜΗΝΑΣΕΤΟΣΟΛΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
x