A+ A A-
 • Πλοήγηση από το πληκτρολόγιο:
 • h Αρχική
 • n Δίκτυα αλληλεγγυης
 • a Ανταλλακτικό χαριστικό παζάρι
 • e Νέα
 • p Αρθογραφία
 • w Ποιοι είμαστε
 • c Επικοινωνία
 • t Web Tv
 • s Κοινωνική οικονομία
 • g Αλληλεγγύη
 • m Συνεργατισμός
 • x Καινοτομίες
 • u Start ups
 • o Αειφορία
 • r Δικαιώματα
 • j Ακτιβισμός
 • q Ζώα
Εναλλακτικός ΑμεΑ

Μπάρα προσβασιμότητας για ΑμεΑ

Να γίνει ελεύθερο, δημόσιο, οικολογικό πάρκο η παραλία του Μοσχάτου!

 

Γράφει η Κίνηση Πολιτών Μοσχάτου ΜΕΣΟΠΟΤΑΜΙΑ

Με ανησυχία παρακολουθούμε τις εξελίξεις, σχετικά με τα έργα ανάπλασης του Φαληρικού Όρμου. Η καθυστέρηση δημοπράτησης της Β φάσης και οι συζητήσεις για την οικονομική βιωσιμότητα του έργου έχουν δημιουργήσει αβεβαιότητα τόσο για την ολοκλήρωση της ανάπλασης, όσο και για τη διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα του πάρκου.

Η περιοχή του Μοσχάτου και της Καλλιθέας έχουν επιβαρυνθεί ιδιαίτερα από τις μεγάλες επεμβάσεις, που ξεκίνησαν από τα τέλη της δεκαετίας του ’60 και περιλάμβαναν εκτεταμένες επιχωματώσεις, την κατασκευή της νέας Λεωφόρου Ποσειδώνος, υπερυψωμένης ως προς τη στάθμη της πόλης, την κατασκευή τεχνητής κοίτης του Κηφισού και τέλος την υπερυψωμένη παραλιακή λεωφόρο, η οποία απέκοψε κάθε οπτική επαφή της πόλης με τη θάλασσα και συνολικά το παράκτιο μέτωπο. Τα έργα αυτά ευθύνονται και για το οξύτατο πρόβλημα πλημμυρών που δημιουργήθηκε στην πόλη.

Στην περιοχή που προέκυψε μεταξύ του δρόμου ταχείας κυκλοφορίας και της ακτής, χτίστηκε το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας και οι Ολυμπιακές εγκαταστάσεις για την Ολυμπιάδα του 2004. Το μόνο αδόμητο κομμάτι του Φαληρικού Όρμου είναι ένα παραθαλάσσιο «οικόπεδο» 240 στρεμμάτων, ανάμεσα στις όχθες του Κηφισού και του Ιλισού. Οι αγώνες του οικολογικού κινήματος, η αντίδραση του Δήμου, αλλά και των κατοίκων, κατάφεραν, παρ’ όλα τα αλλεπάλληλα «σχέδια αξιοποίησης», να διατηρήσουν τον χώρο αδόμητο έως το 2016, όταν παραχωρήθηκε η διαχείριση όλου του Φαληρικού Όρμου στην Περιφέρεια Αττικής για 49 χρόνια. Ένα χρόνο μετά, ξεκινούν τα έργα ανάπλασης για την κατασκευή Οικολογικού Πάρκου στην παραλία του Μοσχάτου, όπως και η κατασκευή ενός αντιπλημμυρικού καναλιού, που θα απομακρύνει τον κίνδυνο των πλημμυρών.
Σήμερα, η Α φάση του έργου, που περιλαμβάνει την αντιπλημμυρική θωράκιση και έργα οδοποιίας, φτάνει στην ολοκλήρωσή της, με αρκετή καθυστέρηση σε σχέση με τον αρχικό σχεδιασμό. Ωστόσο, ο διαγωνισμός για τη Β φάση δεν έχει ακόμα προκηρυχθεί, με αποτέλεσμα να μην είναι σαφές ποια από τα έργα θα περιλαμβάνει αυτή, ενώ ελλοχεύει ο κίνδυνος να παραμείνει για αρκετά χρόνια η περιοχή ένας χώρος ημιτελής, επιβαρύνοντας επιπλέον το μικροκλίμα της περιοχής, τόσο λόγω της σκόνης, όσο και λόγω της κυκλοφοριακής συμφόρησης και στερώντας για πολλά ακόμα χρόνια την πρόσβαση της πόλης στη θάλασσα.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Μοσχάτου με ομόφωνο ψήφισμα εξέφρασε την ανησυχία του για την καθυστέρηση δημοπράτησης των έργων της Β φάσης. Με το ψήφισμα ζητά την ολοκλήρωση του έργου, με βάση τις μελέτες και τον σχεδιασμό που υπάρχει, τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα και ανοιχτού σε όλους παραλιακού μετώπου, τη διατήρηση των υφιστάμενων χρήσεων γης και όρων δόμησης, καθώς και την σύσταση κοινού φορέα διαχείρισης από Περιφέρεια-Δήμους και Κεντρική Διοίκηση.

Η Κίνηση Πολιτών Μοσχάτου «Μεσοποταμία», αγωνίζεται από το 2003 για να γίνει πάρκο η παραλία, για να ολοκληρωθούν τα αντιπλημμυρικά, και να ξαναβρεί η πόλη τη θάλασσα. Αν και έχουμε εκφράσει επιφυλάξεις σχετικά με την υλοποίηση του έργου και συγκεκριμένα, σχετικά με την αλλαγή του αρχικού σχεδίου για βύθιση του δρόμου και τη δημιουργία ενός τεχνητού λόφου 9-10 μέτρων μεταξύ του Μοσχάτου και της παραλίας, πρόκειται για ένα σημαντικό έργο για την ευρύτερη περιοχή του λεκανοπεδίου. Στηρίζουμε ανεπιφύλακτα το αίτημα του δημοτικού συμβουλίου για άμεση ολοκλήρωση της ανάπλασης, διατήρηση του αποκλειστικά δημόσιου και ανοιχτού χαρακτήρα του πάρκου και για την δημοκρατική αποκεντρωμένη συνδιαχείρισή του.

Κάτω από την άσφαλτο πάντα θα υπάρχει παραλία!

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Σύμφωνα με πρόσφατες ανακοινώσεις τους, οι αρμόδιοι παράγοντες της ΔΕΥΑΜΒ σχεδιάζουν να υλοποιήσουν έργα εξοικονόμησης νερού με νέες υδρομαστεύσεις στο Πήλιο
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Rosa Nera: Οχι στην ανερμάτιστη, εν μέσω πανδημίας, «μονοκαλλιέργεια» της τουριστικοποίησης, απαξιώνοντας το ρόλο του και την ιστορία του τόπου, σε πλήρη αντίθεση με την εκφρασμένη θέληση του Δημοτικού Συμβουλίου
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Η ΗΔΙΚΑ, στην ανακοίνωσή της, ορίζει και τα 6 βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν οι πολίτες προκειμένου να δουν εάν είναι δικαιούχοι του ΚΟΤ ή αν μπορούν να ενταχθούν στο Μητρώο Ευάλωτων Πολιτών.
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Το νέο σχέδιο νόμου για τις δημόσιες συναθροίσεις δεν είναι ούτε χουντικό ούτε δημοκρατικό όσο πανομοιότυπο και αν είναι με τα χουντικά διατάγματα περί απαγόρευσης συναθροίσεων.
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Η Ριζοσπαστική Κίνηση Πολιτών Βάρης - Βούλας - Βουλιαγμένης, γνωρίζοντας το επερχόμενο πρόβλημα με τις ανεδαφικές διεκδικήσεις της ιεραρχίας της εκκλησίας ερευνά και μελετά τα τελευταία επτά χρόνια δεδομένα και στοιχεία
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Η παραλία θα παραμείνει κλειστή μέχρι να εκδικαστεί η ένσταση που έχει υποβάλλει ο δήμος
ΣΗΜΕΡΑΕΒΔΟΜΑΔΑΜΗΝΑΣΕΤΟΣΟΛΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
x